Lituania a cerut joi mai mult sprijin din partea NATO pentru apararea spatiului sau aerian in timpul unei vizite a ministrului german al apararii, Annegret Kramp-Karrenbauer, relateaza dpa.
Annegret Kramp-Karrenbauer a avut convorbiri cu omologul ei lituanian Raimundas Karoblis si cu presedintele Gitanas Nauseda.
"Am vorbit in primul rand despre aparare antiaeriana, in legatura cu protejarea acestei unitati de lupta", a declarat Karoblis la Rukla, unde peste 500 de militari germani sunt stationati la 100 km de frontiera rusa in cadrul unei misiuni a NATO in statele baltice.
"Aceasta dorinta a fost exprimata", a spus Kramp-Karrenbauer, care este vazuta drept cea mai probabila succesoare a cancelarului german Angela Merkel.
Alianta occidentala a desfasurat circa o mie de militari in fiecare din tarile baltice - Lituania, Estonia si Letonia -, precum si in Polonia, drept reactie la amplificarea tensiunilor cu Rusia dupa anexarea Peninsulei Crimeea in 2014.
Germania are rolul principal in Lituania, noteaza dpa.
Toate cele trei tari baltice incearca sa achizitioneze sisteme de aparare antiaeriana cu raza scurta si cer ca sisteme de aparare antiaeriana ale NATO sa fie stationate permanent in regiune.
Annegret Kramp-Karrenbauer urmeaza sa se deplaseze in Estonia si Letonia vineri, inainte de a reveni la Berlin ...citeste mai departe despre "Lituania cere sprijin NATO pentru apararea spatiului aerian la frontiera cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 21:20
Planurile Moscovei de a organiza in toamna acestui an un exercitiu militar de amploare in apropierea granitei de vest dau fiori guvernelor din Alianta Nord Atlantica.
Secretomania care inconjoara exercitiul Zapad 2017 i-a facut pe vecinii Rusiei sa suspecteze ca federatia se pregateste de razboi, informeaza IB Times.
La exercitiul Zapad 2017 (Vest 2017 - trad.), care se va desfasura in apropierea frontierei cu statele baltice, o zona in care Rusia a efectuat destule manevre provocatoare care au pus pe jar reprezentantii NATO, vor participa si trupe din Belarus.
Moscova nu a anuntat pana acum cati militari va mobiliza pentru desfasurarea de forte din luna septembrie, insa exercitiile de tipul Zapad au generat de fiecare data tensiuni cu Occidentul.
"Vedem ca riscurile au crescut si suntem ingrijorati de organizarea exercitiului Zapad 2017, care va comasa o forta armata agresiva si de dimensiuni mari in apropierea granitelor noastre, fapt care poate fi interpretat ca o pregatire in vederea unui razboi cu Occidentul", a afirmat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
NATO a asigurat forte suplimentare pe flancul estic al spatiului euro-atlantic, ca urmare a temerilor venite din partea tarilor membre aflate in imediata apropiere a Rusiei, dar frica de o eventuala agresiune a Moscovei persista, in special in randul celor trei tari ex-sovietice din cadrul Aliantei: Lituania, Letonia si Estonia.
"Pentru mine, Zapad reprezinta o oportunitate a Rusiei de a... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 13:26
Odata cu alegerea lui Donald Trump drept noul presedinte al Statelor Unite, tarile est-europene si nu numai, aflate in apropierea Rusiei, privesc cu ingrijorare viitorul NATO.
"Intre Putin si Trump, natiunile din centrul si estul Europei se pregatesc pentru un nou viitor", scrie Linda Kinstler, intr-un articol pentru The Atlantic.
Aceasta noteaza ca putini lideri europeni au sarbatorit rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA cu atat de multa bucurie precum premierul Ungariei, Viktor Orban. De altfel, cei doi politicieni impartasesc preferintele pentru garduri la granite, admiratia pentru presedintele rus Vladimir Putin si un scepticism profund privind implicarea Americii in afara tarii.
Citeste si Adevarata problema a NATO nu e Donald Trump, ci Europa
Sursa citata subliniaza ca liderul maghiar si-a exprimat prima oara sustinerea pentru Trump intr-o vizita intreprinsa in Romania, in luna iulie, spunand ca "eu, ca european, nu as fi putut sa formulez ce ar fi fost mai ...citeste mai departe despre "Europa, intre Putin si Trump: Ce alternativa la NATO au Romania si tarile din preajma Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 07:21
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Liderul de la Kremlin cere pregatiri intense ale fortelor armate, considerand prezenta NATO in apropierea granitelor Federatiei Ruse drept o amenintare directa.
In discursul sau catre camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Putin a insistat indeosebi pe intarirea capacitatii de lupta a armatei ruse, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
"NATO isi intareste retorica si actiunile agresive in apropierea granitelor noastre. In aceste conditii, suntem obligati sa acordam o atentie speciala sarcinii de a creste capacitatea de lupta a tarii", a precizat presedintele rus.
Un recent exercitiu militar organizat de Alianta Nord Atlantica in Polonia, inainte de summitul NATO din 8-9 iulie de la Varsovia, a reunit peste 31.000 de soldati din statele membre, dar a reusit sa irite si mai mult Moscova.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, a declarat la inceputul acestei luni ca un astfel de eveniment "nu are cum sa contribuie la mentinerea atmosferei de incredere si securitate pe continent".
In replica, trupele rusesti au programate peste 2.000 de exercitii militare in cursul acestei veri.
Oficiali polonezi si ai altor state membre NATO au precizat insa ca orice prezenta militara in zona si derularea exercitiilor nu sunt decat masuri defensive si de descurajare a unei eventuale agresiuni a Rusiei.
Tensiunile dintre Moscova si statele din spatiul euro-atlantic au izbucnit in 2014, dupa anexarea peninsulei Crimeea si declansarea crizei din... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:46
Pentru prima oara in istoria sa post-sovietica, majoritatea locuitorilor Ucrainei e de acord ca tara sa se alature NATO, dupa ce, la summit-ul de la Bucuresti, din 2008, Kievului i-a fost negat accesul in alianta militara nord-atlantica.
Schimbarea drastica de atitudine marcheaza o transformare profunda a viziunii ucrainenilor fata de alianta militara, chiar daca reprezinta o provocare reala pentru clasa politica infantila a tarii, comenteaza Ievghen Vorobiov, pentru Foreign Policy.
Porosenko: Rusia are la granita cu Ucraina un numar record de trupe
Un sondaj recent din Ucraina tine capul de afis cu rezultatele sale: 64 la suta dintre respondenti spun ca ar vota pentru o aderare la NATO, in cazul unui referendum ipotetic, si doar 28% s-ar opune.
Acest rezultat marcheaza o schimbare majora si rapida a perceptiei ucrainenilor privind securitatea europeana. In anul 2009, doar 21 la suta dintre cei care au raspuns unui sondaj similar erau in favoarea unei aderari la NATO, iar ...citeste mai departe despre "Surpriza: Deodata Ucraina iubeste NATO. De unde provine brusca schimbare la vecinii nostri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 07:42
Moscova a acuzat miercuri NATO ca avanseaza catre granitele sale si incearca sa schimbe echilibrul strategic al puterilor, fortand astfel Rusia sa ia masuri pentru a-si proteja interesele si securitatea.
Declaratiile purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, vin la o zi dupa ce Rusia si NATO s-au acuzat reciproc ca pun in pericol securitatea globala, agravand conflictul din Ucraina, potrivit Reuters.
"Nu Rusia avanseaza catre granitele altei tari. Infrastructura militara a NATO avanseaza catre frontierele Rusiei. Toate acestea forteaza Rusia sa ia masuri pentru a-si apara interesele si securitatea", a precizat Peskov.
Rusia, tot mai enervata: SUA vor sa aduca si super avioane de vanatoare in Europa
Reprezentantul Kremlinului a acuzat ca Occidentul a apelat tot mai frecvent la retorica "neconstructiva si de confruntare" pe stilul Razboiului Rece si ca Rusia nu si-a dorit niciodata aceasta disputa.
La randul sau, consultantul lui Vladimir ...citeste mai departe despre "Moscova riposteaza: NATO forteaza Rusia sa ia masuri pentru a se proteja" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 17:44
Inalti oficiali din cadrul NATO si din Rusia au avut discutii aprinse si contradictorii, vineri, despre cine poarta responsabilitatea pentru inrautatirea dramatica a relatiilor Est-Vest.
"Marea diferenta este ca suntem o alianta defensiva", i-a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg unui membru al Parlamentului Rusiei. "Dumneavoastra trimiteti trupe in alte tari", a adaugat el, relateaza Associated Press.
In schimb, parlamentarul rus Konstantin Kosaciov a negat categoric ca Rusia isi foloseste trupele regulate in Ucraina. El a notat ca alianta condusa de SUA vorbeste mult in aceste zile despre necesitatea de a respecta dreptul international, granitele unei tari si suveranitatea, dar tocmai ea a bombardat o natiune suverana, fosta Iugoslavie, in 1999.
Stoltenberg si Kosaciov, care este presedintele Comisiei pentru afaceri internationale a Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului n.red.), au discutat in timpul unei intalniri organizate de ...citeste mai departe despre "Cearta intre NATO si Rusia asupra situatiei din Europa: Trimiteti trupe in alte tari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 23:20
Intensificarea activitatilor NATO la granitele Rusiei, inclusiv in Romania, provoaca ingrijorari la Ministerul rus al Apararii, recunoaste ministrul adjunct Anatoli Antonov.
"Sub sloganul amenintarii ruse, NATO isi construieste potentialul militar in statele baltice, Polonia, Bulgaria si Romania", a spus Antonov, miercuri, citat de Itar Tass.
Marea Neagra, noul camp de lupta pentru Rusia si NATO - ce rol joaca Romania
Acesta a remarcat ca numarul de tancuri este in crestere in Europa, iar activitatea aliantei nord-atlantice, care este bazata acum intr-o localitate din Estonia, "a crescut brusc".
Numarul zborurilor efectuate de avioanele tactice NATO la granitele Rusiei s-a dublat in anul 2014, depasind 3.000, a subliniat Antonov. Avioanele de recunoastere au facut de asemenea aproape de doua ori mai multe zboruri deasuprea marilor Baltice si Barents, ajungand la aproape 480 in acest an.
Avertismentul Rusiei pentru NATO
Ministerul rus al Apararii ramane insa calm, in ...citeste mai departe despre "Ingrijorare la Moscova: Sub sloganul amenintarii ruse, NATO se intareste in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 19:34