Nave militare din cadrul fortei de reactie rapida maritima a Aliantei Nord-Atlantice au ajuns in Marea Neagra, afirma surse citate de presa ucraineana si rusa.
Nave ale Grupului maritim NATO 2 (SNMG2) au intrat in Marea Neagra marti seara, au declarat surse militare citate de publicatia ucraineana Dumskaia si de agentia rusa Tass.
Este vorba de distrugatorul britanic HMS Duncan (foto) si de fregatele SPS Victoria (Spania), Gemlik (Turcia), FGS Bayern (Germania) si de alte nave militare mai mici.
Ministrul ucrainean al Apararii, Anatoli Petrenko, declara pe 24 aprilie ca Administratia de la Kiev sustine consolidarea prezentei navale NATO in Marea Neagra.
Douazeci si una de nave militare, zece aeronave de lupta si un submarin participa, in perioada 4-11 mai, la Sea Shield 2018, cel mai mare exercitiu multinational, organizat in anul 2018, de Fortele Navale Romane.
Peste 2.300 de militari din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Romania, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia si Ucraina vor pune in aplicare proceduri standard NATO de lupta impotriva amenintarilor asimetrice, aeriene, submarine si maritime, conform unui scenariu bazat pe o situatie geopolitica fictiva, precizeaza Fortele Navale romane. ...citeste mai departe despre "Nave militare NATO de reactie rapida au ajuns in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 17:53
Nave din cadrul Fortei maritime de reactie rapida a NATO efectueaza saptamana aceasta exercitii impreuna cu Fortele navale romane, in Marea Neagra.
Doua dintre cele patru grupuri maritime NATO pentru reactie rapida efectueaza un exercitiu cu Fortele navale romane saptamana aceasta, in Marea Neagra, "in scopul cresterii interoperabilitatii si al intensificarii capacitatii Aliantei Nord-Atlantice de a proteja suveranitatea nationala prin apararea colectiva. Exercitiile de acest fel fac parte din masurile specifice pentru o prezenta maritima intensificata in regiune", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul NATO.
"Grupul maritim NATO Doi (SNMG2) si Grupul maritim NATO pentru contracararea minelor Doi (SNMCMG2) sunt formate in prezent din sase nave din Marea Britanie, Romania si Turcia. Dupa escalele facute in Romania, aceste nave efectueaza in prezent exercitii in scopul cresterii interoperabilitatii si pentru deprinderea unor abilitati, inclusiv in privinta apararii aeriene, activitatilor avansate de navigatie, comunicatii si neutralizarea minelor", precizeaza Alianta Nord-Atlantica.
"Este esential ca NATO si natiunile aliate sa actioneze colectiv, pentru asigurarea unei prezente maritime puternice in apele internationale din Marea Neagra. Efectuarea de exercitii si activitatile operationale in regiune asigura libertatea de navigatie si consolideaza apararea colectiva", a declarat comandantul Grupului maritim NATO Doi (SNMG2), comandorul britanic Mike Utley.... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 23:58
Ministrii Apararii din statele membre NATO au decis joi, in a doua zi a reuniunii lor, sa sporeasca prezenta navala in Marea Neagra, prin crearea unei unitati speciale, pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, a anuntat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Unitatea va functiona sub comandament britanic. Intr-o conferinta de presa, Stoltenberg a dat asigurari ca prezenta aliata va respecta acordurile internationale, in special Conventia de la Montreux (1936).
Secretarul General al NATO a precizat ca sporirea prezentei navale reprezinta o masura complementara, care vizeaza intarirea pozitiei regionale in aer si pe teren - pe baza trupelor multinationale desfasurate in Romania.
Pe langa crearea unei unitati speciale pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, NATO a decis inclusiv sa puna bazele unei functii de cooperare maritima pentru fortele navale care opereaza alaturi de fortele aliate in regiunea Marii Negre.
Stoltenberg a precizat ca aceste masuri vor arata lumii ca aliatii raman impreuna, uniti si puternici.
SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare
Romania a cerut aceasta consolidare a prezentei in Marea Neagra la ultimul summit NATO, de la Varsovia. NATO a analizat masura in replica la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014, insa Bulgaria si Turcia s-au opus initial.
Relevanta pentru NATO a regiunii Marii Negre este bazata pe... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 15:55
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a anuntat ca in cadrul aliantei se analizeaza posibilitatea de a asigura o prezenta la Marea Neagra prin forte aeriene si navale.
"Analizam posibilitatile de a ne asigura prezenta la Marea Neagra, prin forte aeriene si navale. Avem aceste discutii si le centram pe statele riverane ca Romania, Bulgaria si Turcia. Salutam faptul ca NATO si aliatii sai din jurul Marii Negre analizeaza impreuna posibilitatile de a asigura prezenta in regiunea Marii Negre", a declarat Jens Stoltenberg pentru Digi 24.
Intrebat cum va trebui aparata Marea Neagra si care trebuie sa fie rolul Romaniei in aceasta privinta, secretarul general NATO a punctat ca principiul general al aliantei ...citeste mai departe despre "NATO vrea sa aduca forte aeriene si navale in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 20:20
Inca doua submarine de lupta vor intra in dotarea Flotei Marii Negre a Rusiei, predarea vaselor fiind programata pe 25 octombrie si 25 noiembrie.
In total, rusii vor avea in Marea Neagra sase submarine de lupta 636.3 Varshavyanka (clasa 636-M, denumita de NATO clasa Kilo - n.red.), de ultima generatie, anunta agentia TASS, citand conducerea Santierului Naval al Amiralitatii ruse.
"Testele pentru al cincilea submarin din aceasta clasa, Veliki Novgorod, s-au incheiat cu succes. Submarinul va fi predat Flotei Marii Negre pe 25 octombrie. Al saselea submarin, Kolpino, va fi livrat pe 25 noiembrie", a detaliat Alexandr Buzakov, directorul general al santierului naval.
Submarinele din clasa 636.3 sunt printre cele mai avansate submersibile de tip diesel-electric din componenta fortelor navale din Rusia, liderii de la Moscova luand decizia ca alte sase nave de lupta de acest tip sa fie adaugate in viitor si in componenta Flotei Pacificului, dupa cum a anuntat directorul Santierului Naval al Amiralitatii.
Rusia a accelerat programul de modernizare a fortelor armate dupa ce anexarea Crimeii si declansarea crizei din Ucraina au generat tensiuni majore intre Moscova si NATO.
In vreme ce tarile membre ale Aliantei Nord Atlantice privesc cu ingrijoare manifestarile tot mai agresive ale Moscovei, Kremlinul sustine ca scutul antiracheta din Romania si Polonia reprezinta o amenintare directa la securitatea Federatiei Ruse. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 17:51
2