La doua saptamani dupa preluarea portofoliului de politica externa al SUA, Mike Pompeo (foto), fost director CIA, il trimite intr-o vizita la Bucuresti pe cel mai experimentat diplomat de cariera in ce priveste afacerile europene pe care il are Departamentul de Stat.
Vizita in Romania a doamnei Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al domnului Wess Mitchell, seful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri in zona Europa si Eurasia, a reprezentat un semnal destul de puternic ca SUA refac legaturile diplomatice cu Uniunea Europeana, zdruncinate de denuntarea de catre Casa Alba a tratatului nuclear cu Iranul, dar si ca nu si-a pierdut interesul fata de flancul estic al NATO, in ciuda contextului politic tensionat din SUA si a framantarilor din cadrul Departamentului de Stat american.
"Trebuie sa spun ca noi ne uitam la Romania ca la o tara care are rezultate pozitive in ce priveste lupta impotriva coruptiei, dar si in ce priveste independenta magistratilor. S-au facut multi pasi inainte, astfel incat sa putem spune ca Romania ar putea deveni un model pentru celelalte tari, de aceea, suntem foarte atenti la orice incercare care ar putea pune in pericol aceste rezultate pozitive. Acesta e modul in care ne raportam la acest subiect.
Mesajul meu este ca vom continua sa lucram impreuna si vom fi foarte atenti la orice tentativa de a pune in pericol realizarile de pana acum", a precizat doamna Millard, raspunzand la intrebarile jurnalistilor cu referire la reactia... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 00:00
Teama de o agresiune militara a Rusiei i-a facut pe mai multi lideri est-europeni sa solicite crearea unei forte militare comune in interiorul blocului continental.
Propunerea acestora vine in contextul in care Marea Britanie a decis sa paraseasca Uniunea Europeana, relateaza IB Times. In acelasi timp, flancul sudic al spatiului euro-atlantic ameninta sa fie destabilizat de tensiunile existente intre Turcia si SUA si de apropierea treptata a Ankarei de Moscova.
Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia si declansarea crizei din Ucraina, tensiunile aparute intre fostele tabere implicate in Razboiul Rece au nascut ingrijorare in randul sefilor de stat si de guverne din tarile est-europene.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, omologul sau ceh, Bohuslav Sobotka, si liderul Partidului Lege si Dreptate din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, au solicitat cancelarului german Angela Merkel sa ia in considerare crearea unui corp militar comun in Uniunea Europeana.
Pe langa teama unei invazii a Rusiei in fostele tari-satelit ale Moscovei, unii dintre liderii politici din estul Europei iau in considerare si folosirea armatei europene pentru securizarea granitelor externe ale UE in fata fluxului de refugiati din Orientul Mijlociu.
"Ar trebui sa punem pe lista de prioritati securitatea si sa trecem la crearea unei armate comune a Europei", a solicitat Orban in cadrul unei intalniri premergatoare summitului in care se vor discuta efectele iesirii Marii Britanii din UE.
Merkel... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 12:57
2Tarile est-europene vizate de amenintarea Rusiei au de acum o alta sperietoare, care a aparut aproape peste noapte in peisajul geopolitic: Donald Trump. Candidatul republican la presedintia Statelor Unite a declarat ca Washingtonul nu va sari decat in apararea aliatilor care si-au indeplinit obligatiile fata de SUA.
Afirmatiile lui Trump sunt in masura sa dea fiori statelor din regiunea Marii Baltice, care privesc cu ingrijoare la investitiile de 314 miliarde de dolari pe care Rusia le face pentru intarirea armatei, relateaza Bloomberg.
Intre ciocan si nicovala
O astfel de politica a Statelor Unite ar incalca flagrant Articolul 5 din tratatul Aliantei, care prevede apararea oricarui stat membru in caz de agresiune, iar Trump nu a facut niciun secret din faptul ca se refera direct la cele trei tari ex-sovietice intrate in NATO: Lituania, Letonia si Estonia.
In aprilie, Trump nu s-a sfiit sa declare Alianta Nord-Atlantica ca fiind "depasita", iar noile remarci facute in cadrul unui interviu pentru New York Times vin la doua saptamani dupa summitul NATO de la Varsovia in care s-a decis deplasarea a patru batalioane in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Donald Trump a explicat ca Statele Unite vor interveni in cazul unei agresiuni rusesti doar dupa o analiza minutioasa in care sa se stabileasca daca respectivele tari membre NATO "si-au indeplinit obligatiile fata de noi".
In tot acest timp, Vladimir Putin isi vede linistit de planurile sale de consolidare... mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 16:15
Adunarea Parlamentara a NATO a lansat, luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda "la amenintarea potentiala" a Rusiei impotriva unuia dintre ei.
"Provocarea dinspre Rusia este reala si serioasa", a declarat americanul Michael Turner, presedintele Adunarii care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de tari membre ale Aliantei, relateaza AFP.
Declaratia adoptata in unanimitate deplange "folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare a aliatilor" NATO.
In aceste circumstante, NATO "nu are alta optiune decat sa considere eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru al Aliantei ca o amenintare potentiala si sa adopte raspunsuri adecvate si proportionale", a subliniat declaratia.
Citeste mai departe despre "Avertisment de la NATO: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 07:14
Sarja declaratiilor acide initiate de candidatul Donald Trump impotriva Aliantei Nord-Atlantice, dar si riscurile de Securitate tot mai mari din zona euro-atlantica pun intr-o noua lumina activitatea NATO.
O analiza Bloomberg arata ca rolul asumat de structura de securitate din spatiul euroatlantic va trebui sa se modifice in viitorul apropiat pentru a face fata provocarilor diverse care ameninta securitatea globala.
Intalnire Obama-Stoltenberg
La mijlocul acestei saptamani, presedintele american Barack Obama si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au intalnit de urgenta pentru a discuta modificarile ce ar trebui sa survina in coordonarea structurilor aliate.
Obama este si liderul care, recent, a afirmat despre aliatii NATO ca sunt niste "blatisti" care se multumesc sa se bazeze pe sprijinul militar al Statelor Unite fara sa contribuie.
NATO ramane un instrument vital pentru securitatea globala si, in special, pentru cea europeana, vechiul continent confruntandu-se cu amenintarea Rusiei, criza refugiatilor si cu riscul atentatelor Statului Islamic.
Insa, Alianta Nord-Atlantica pare, in acest moment, sa nu fie in stare sa raspunda tuturor acestor provocari.
Un sindrom al vulnerabilitatii NATO il reprezinta chiar lipsa de vointa politica a 23 de guverne din 28 de state membre de a asigura contributia asumata de 2% din PIB pentru intretinerea capacitatii defensive a organizatiei.
Aliati neseriosi
SUA, Grecia, Marea Britanie, Polonia si... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 14:56
Rusia va avea o noua divizie de infanterie motorizata gata functionala pana la sfarsitul anului, anunta presa de la Moscova.
Conform agentiei TASS, care citeaza surse din cadrul Districtului Militar de Sud, divizia, care va numara 10.000 de militari, va fi amplasata in jurul regiunii Rostov, continuand programul de modernizare si spoorire a capactitatii militare a Rusiei.
"In concordanta cu ordinele Statului Major si ale comandamentului Districtului Militar de Sud, pana la sfarsitul acestui an, o noua divizie de infanterie mecanizata total echipata si pregatita va fi infiintata in district.
Trei garnizoane militare vor fi construite in regiunea Rostov pentru a primi personalul militar", au explicat surse din cadrul Districtului Militar de Sud al Rusiei.
"Forta diviziei va fi reprezentata de 10.000 de oameni, iar comandamentul va fi stabilit la Rostov-pe-Don. Unitatea va fi dotata cu cele mai noi arme si vehicule blindate", au mai spus sursele mentionate.
Conform acestora, in acest an vor fi construite cele mai importante obiective de infrastructura: cladirea comandamentului si cazarmile soldatilor, restul amenajarilor urmand sa fie facute in 2017.
Rusii intentioneaza ca pentru ridicarea noilor garnizoane sa foloseasca unitati modulare testate deja in bazele militare din Omsk, Abakan, Kyzyl si alte puncte militarizate din tara.
Costul total al infiintarii diviziei de infanterie mecanizata a fost estimat la 5 miliarde de ruble (aproximativ 700 de... mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 11:40
5Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri ca Alianta nu va fi atrasa intr-o cursa a inarmarilor cu Rusia insa trebuie sa contracareze "actiunile agresive" ale Moscovei in Ucraina.
"Nu ne vom lasa atrasi intr-o cursa a inarmarilor insa trebuie ca tarile noastre sa fie in siguranta", a afirmat Stoltenberg inainte de intalnirea ministrilor Apararii din tarile NATO la Bruxelles, potrivit France24.
"Nu e niciun dubiu ca Rusia este responsabila de actiunile agresive din Europa", a subliniat acesta, dand ca exemplu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerea Moscovei fata de separatistii din estul Ucrainei.
Declaratiile lui Stoltenberg vin dupa o serie de afirmatii belicoase ale oficialilor de la Moscova.
Consiliul de Securitate de la Moscova: Romania devine tinta a Rusiei, daca va gazdui scutul antiracheta
Miercuri, secretarul adjunct al Consiliului rus de Securitate, Evgheni Lukianov, a sfatuit Polonia si Romania sa nu se gandeasca sa plaseze pe ...citeste mai departe despre "Reactia NATO dupa amenintarile Rusiei inclusiv la adresa Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:51
Rusia nu reprezinta o amenintare directa la adresa statelor membre NATO si alianta militara inca mai spera ca relatiile bilaterale se vor imbunatati, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, joi.
Rusia a aratat disponibilitate sa foloseasca forta pentru a schimba granitele in Europa, cum e cazul in Crimeea, estul Ucrainei si Georgia, a spus Stoltenberg in timpul unei vizite in Norvegia natala, scrie The Moscow Times.
"Observam mai multa imprevizibilitate, mai multe insecuritate, mai multe miscari... Dar cred ca nu observam nicio amenintare imediata impotriva niciunei tari NATO din est", a afirmat acesta.
NATO a criticat in mod repetat implicarea Moscovei in ...citeste mai departe despre "Secretarul general NATO: Rusia nu reprezinta o amenintare imediata la adresa statelor membre" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:04
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, dar ca actiuni agresive ale acesteia sunt nu doar in Ucraina, ci si in Republica Moldova si Georgia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, dupa intrunirea Comisiei NATO - Georgia, ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, care "incalca in mod repetat integritatea teritoriala a Ucrainei".
"Nu exista o amenintare imediata, dar motivul pentru care realizam aceste exercitii este tocmai protejarea aliatilor nostri din est. Actiunile noastre sunt raspunsuri atat pentru problemele cauzate de Rusia in est, anexand cu forta o parte din alta tara, cum este Crimeea, destabilizand estul Ucrainei, plus ceea ce am vazut deja in Georgia si Moldova, dar este si un raspuns la ceea ce am vazut in Africa de Nord sau in Orientul Mijlociu. Principalul tel pe viitor este sa fim siguri ca NATO va fi capabila sa ...citeste mai departe despre "NATO isi intareste pozitia in estul Europei: Care e riscul pentru Romania din partea Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 16:26