Dupa ce Guvernul a adoptat OUG 114, prin care administratorilor de fonduri de pensii li s-a impus sa isi majoreze semnificativ capitalul, acestia au anuntat ca se gandesc serios sa se retraga din Romania.
Si cum legea nu prevedea ce se intampla in situatia in care cei sapte administratori de pensii private Pilon II ar pleaca din tara, Executivul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care sa rezolve acest vid legislativ.
Mai exact, OUG prevede ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, poate deveni administrator special al activelor detinute de administratorii de fonduri de pensii, daca acestia se retrag din Romania.
Si pentru ca ordonanta a fost adoptata fara sa fie pusa in dezbatere publica si fara sa fie anuntata, afland-se pe ordinea de zi suplimentara, Opozitia acuza Guvernul ca a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
In schimb, ministrul de Finante Eugen Teodorovici neaga, sustinand ca nu este vorba de nationalizare "absolut deloc".
Ziare.com a solicitat o reactie din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania cu privire la ordonanta adoptata joi, iar in momentul in care primim un raspuns vi-l comunicam.
Pensiile administrate privat vor ajunge administrate de stat?
Senatorul PNL Florin Citu spune ca, prin aceasta ordonanta de urgenta, Liviu Dragnea a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
"Dragnea da unde... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 11:01
Fapta descrisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in decizia de sanctionare a fostei sefe a NN Pensii, Raluca Tintoiu, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de Legea nr 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
"Pe cale de consecinta si sanctiunile prevazute de art. 141 alin. (2) lit. b si d din cuprinsul aceluiasi act normativ au fost aplicate nelegal.
In subsidiar, Curtea retine ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei in discutie nici din alte perspective", explica Curtea de Apel Bucuresti.
Este vorba de motivarea unei decizii mediatizate, date in contextul scandalului privind posibila nationalizare a Pilonului II de Pensii.
Judecatorii au explicat ca mesajele de avertisment transmise de Raluca Tintoiu catre clientii NN Pensii, privind riscul unei posibile nationalizari a Pilonului II de pensii, reflecta realitatea.
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Instanta a decis si anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro catre reclamanta. Hotararea CAB nu este insa definitiva.
Avertismentul transmis clientilor
Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei pe Raluca Tintoiu.
Asta dupa ce societatea si-a... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 17:44
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat categoric, luni, la finalul sedintei conducerii PSD, ca Guvernul ar avea in intentie nationalizarea Pilonului II de pensii si a transmis "prieteneste" un mesaj celor care vorbesc public despre aceasta posibilitate ca raspandirea de date false este pedepsita de Codul Penal.
"Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Informatiile privind o desfiintare sau nationalizare a Pilonului II de pensii pot destabiliza economic si social Romania si pot aduce atingere securitatii nationale", a declarat Liviu Dragnea.
Jurnalistii l-au intrebat la cine se refera, Dragnea afirmand ca "in anumite posturi de televiziune, anumiti ziaristi, anumiti cetateni vorbesc in ultimele zile de intentia guvernului de a desfiinta Pilonul II de pensii, la asta m-am referit".
Precizam insa ca, potrivit unui proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 si publicat duminica seara, Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS urmeaza sa fie incasate integral la buget.
Despre acest proiect privind suspendarea contributiilor, Dragnea s-a limitat sa spuna ca nu e in programul de guvernare si atat.
Iata Programul... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:51
Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor, Mihai Seitan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Seitan a explicat conditiile in care sistemul de pensii poate supravietui, in pofida modificarilor demografice: disparitia pensiilor speciale, adica respectarea principiului contributivitatii, si punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.
Fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.
A existat recent scandalul privind posibila nationalizare a pensiilor private, intentie ferm negata de autoritati. Dvs considerati ca pericolul de nationalizare a fost real?
Eu cred ca da. Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta.
Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.
Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 08:45
Fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente, explica, intr-un comunicat de presa, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.
Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.
Sanctiunile dure au fost aplicate deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.
La patru zile de la decizia luata de ASF, seful institutiei a emis un amplu comunicat de presa, in care explica functionarea pietei de pensii (de stat si private), dar raspunde si la acuzatiile ca ar fi stat la baza zvonurilor... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 18:53
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca discutia despre nationalizarea pensiilor private a pornit de la presedintele ASF, Misu Negritoiu, care stie foarte bine ca in scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
"In ceea ce priveste acest scandal despre nationalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Misu Negritoiu, care este presedintele ASF, care stie foarte bine ca in foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru ca ceea ce se intampla acolo este foarte grav si au de suferit clientii romani si asiguratii romani", a afirmat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Liviu Dragnea a mai spus ca "Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii la Ambasada Olandei si la Guvernul Olandei si la conducerea ING din Olanda pentru ca ceea ce a facut aceasta companie de asigurari in Romania poate puteau sa o faca intr-o colonie sau intr-o fosta colonie olandeza".
"In Romania nu este permis asa ceva. Nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare, nici vreo discutie in Guvern, nici vreo discutie in coalitie sau Parlament despre asa ceva", a adaugat liderul PSD.
Tunurile pe multinationale: "Fac zeci de miliarde in Romania si isi bat joc de romani si de statul roman"
Liviu Dragnea a sustinut ca "ceea ce a facut aceasta companie de asigurari este nepermis".
"Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul si Ministerul de Finante trebuie sa actioneze foarte... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 22:02
Ministrul de Finante, Viorel Stefan (foto), a fost pus de premierul Sorin Grindeanu, la inceputul sedintei de Guvern, sa clarifice informatiile aparute in presa cu privire la nationalizarea Pilonului II de pensii.
"Inteleg ca nationalizati pensiile sau asa viseaza unii", i-a spus premierul Grindeanu ministrului de Finante, cerandu-i sa ofere explicatii celor ingrijorati.
Stefan a spus ca informatiile nu au niciun temei legal, apreciind ca decizia in sine ar fi aberanta.
"Aceasta informatie nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio ratiune policia, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta", a declarat ministrul Viorel Stefan.
"Pilonul II de pensii este o schema financiara de succes, administratorii de fond realizaeza un randament foarte bun (...), numarul celor ca participa se apropie vertiginos de 7 milioane de cetateni", a adaugat acesta.
Citeste mai multe despre:
Predoiu denunta un "asasinat financiar": Guvernul Grindeanu discuta despre nationalizarea pensiilor privateFondul NN de pensii isi avertizeaza clientii despre o posibila nationalizare a pensiilor private
In plus, ministrul de Finante a spus ca Pilonul II de pensii se consolideaza "in fiecare an" chiar si in conditiile in care "cota a ramas la 5,1 la suta, ca in 2016".
"Datorita cresterii numarului de contributori, fondul va incasa in 2017 un plus de peste 1,3-1,4 mld de lei. Functioneaza bine", a sustinut Viorel Stefan, dand... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 15:49
Guvernul Grindeanu ar putea lua in calcul nationalizarea pensiilor private pentru acoperirea gaurilor din buget, ceea ce ar avea consecinte "dramatice" pentru milioane de romani, afirma deputatul PNL Catalin Predoiu.
"Denunt un asasinat financiar cu autor... cunoscut! In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice", a scris, sambata, pe Facebook Catalin Predoiu.
Deputatul liberal a prezentat si o simulare facuta pentru evolutia pensiilor in cazul nationalizarii pilonului 2, iar concluzia pe termen lung ar fi ca "daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica in momentul de fata ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei!".
Catalin Predoiu face trimitere la un articol publicat de Ziarul Financiar, in care Radu Craciun, seful BCR Pensii, afirma ca "nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe" si le cere "decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga".
Intr-un interviu acordat recent Ziare.com, fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a atras atentia asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: "peste numai vreo 15... mai mult
Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 16:21
ACPR nu este de acord cu nationalizarea pensiilor prin transferul de fonduri de la pilonul II, al pensiilor private, catre pilonul I, sustinand ca in felul acesta este distrusa orice sansa a tinerilor care cotizeaza in prezent pentru pensii private de a beneficia de o pensie europeana, informeaza NewsIn."Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) protesteaza impotriva nationalizarii pensiilor prin transferul de fonduri de la pilonul II, al pensiilor private, catre pilonul I.
In felul acesta este distrusa orice sansa a tinerilor care cotizeaza in prezent pentru pensii private de a beneficia de o pensie europeana, lucru care ar fi posibil numai prin sistemul de pensii private", se arata in comunicatul transmis joi de Confederatie.
De asemenea, ACPR a transmis ca nu accepta fiscalizarea sectorului IT, sustinand ca aceasta masura va duce la un adevarat exod al inteligentei romanesti spre Silicon Valley si spre NASA si va pagubi Romania de una din cele mai profitabile industrii.
"Alianta Confederatiilor Patronale din Romania isi exprima surprinderea ca desi la ultima intalnire cu primul-ministru a fost convenita anularea acestor masuri negative pentru economie, totusi, ieri, ele au fost anuntate ca adoptate si cere Guvernului sa-si reconsidere pozitia", se arata in comunictul trimis.
ACPR precizeaza ca solicita o intalnire urgenta cu primul-ministru Emil Boc si cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru gasirea unor solutii de rezolvare a fiscalizarii in IT... mai mult
Joi, 27 Mai 2010, ora 12:43