Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Avocatul Ralucai Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care solicita anularea amenzii de 100.000 de lei primita in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II, a cerut astazi magistratilor ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa depuna mai multe documente relevante in proces.
Avocatul a explicat astazi magistratilor ca vrea sa vada cum a fost convocata sedinta extraodinara in baza careia s-a dat amenda record si a solicitat depunerea unui set de acte interne, privind organizarea ASF. Raluca Tintoiu vrea sa demonstreze ca a suferit un prejudiciu de imagine si cere audierea a doi martori: un specialist in recrutare si unul in comunicare.
ASF s-a opus solicitarii de noi probe si arata ca ei nu mai pot da oricum banii inapoi, deoarece acestia au fost virati la bugetul de stat. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru 18 septembrie acest proces. Instanta insa urmeaza sa se pronunte astazi pe probele solicitate de Raluca Tintoiu si pe exceptia ridicata de ASF.
Context
Raluca Tintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sanctionata de ASF cu 100.000 de lei la inceputul anului 2017, pentru ca i-a avertizat pe clienti ca au existat discutii privind o eventuala nationalizare a fondurilor de pensii private.
Totodata, ASF i-a retras autorizatia de director general. Autoritatea a sanctionat si fondul de pensii NN cu o amenda record de 750.000 de lei. NN Pensii a decis, insa, sa nu conteste amenda.
Cum s-a derulat procesul
Avocatul... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:41
Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, ca Pilonul II de pensii reprezinta un instrument care sa asigure "o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii", dar si ca bugetul de pensii de stat va fi supus unor "tensiuni majore".
Presedintele ALDE a explicat ca Pilonul II de pensii este un instrument de economisire foarte util, in conditiile in care peste 10 -15 ani va fi o presiune "foarte mare pe bugetul de pensii de stat".
"Prin solutiile pe care le-am adoptat anul acesta si anul trecut, va pot spune ca deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumatate. Eu cred in necesitatea acestui instrument, Pilonul II de pensii, care sa asigure o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii, din motive foarte simple, si anume: evolutia demografica a Romaniei nu este una foarte favorabila, prin urmare bugetul de pensii de stat va fi supus unor tensiuni majore, nu intrevedem posibilitatea unor cresteri substantiale a pensiilor de stat pe termen lung, nu in perioada urmatoare.
In perioada urmatoare vom face ceea ce ne-am angajat prin programul de guvernare. Ceea ce am scris in program facem, eu va spun pe termen lung. In momentul in care, de exemplu, peste 10-15 ani va iesi un segment de populatie, asa numitii decretei, nu-mi place sa folosesc acest termen, dar ca sa stiti la ce ma refer, cand vor iesi la pensie, atunci va fi o presiune foarte mare pe bugetul de pensii de stat. De aceea existenta unui instrument suplimentar, care este un fel... mai mult
Sambata, 19 Mai 2018, ora 17:51
Bugetul public nu poate fi echilibrat doar cu banii ce vor fi luati din Pilonul II de pensii, masura prin care Romania va da un puternic semnal negativ in afara, astfel ca autoritatile vor fi nevoite sa creasca taxele si impozitele, considera mai multi bancheri prezenti, miercuri, la conferinta "Banca viitorului".
"Avem un buget public in dezechilibru, iar cea mai simpla modalitate de a acoperi acest deficit este prin taxe. Se discuta acum de sistemul de Pilon II de pensii, probabil acesta va fi primul pas, insa probabil nu va ajunge si atunci vor urma taxe. Cel mai usor de impus sunt taxele pe venituri sau taxe indirecte", sustine Adrian Codirlasu, presedinte CFA si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
La randul sau, Florian Libocor, economist-sef al BRD, a avertizat guvernantii ca o crestere de taxe va fi extrem de greu de implementat, dupa ce au promis exact invers, adica eliminarea unor taxe si impozite.
"Pilonul II (nationalizarea sa - n.red.), daca se va intampla, este one-off (se intampla o singura data - n.red.) . A doua oara nu mai ai de unde sa il iei. Si, daca se va intampla, Doamne fereste!, va fi un semnal extrem de negativ in afara.
Taxe si impozite? Le urez succes! E usor sa dai, dar e tare greu sa iei, extrem de greu", a precizat Libocor.
El considera ca o alta masura ce poate fi luata pentru echilibrarea bugetului este taierea de investitii, ceea ce s-a intamplat constant.
"Vin si va intreb: Cum vi se... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 14:35
Intentia Guvernului de a face optional Pilonul II de pensii reprezinta o crestere mascata de taxe, sustine liberalul Bogdan Hutuca, vicepresedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
"Intentia guvernantilor de a atrage catre Pilonul I de pensii banii pe care romanii ii vireaza astazi la Pilonul II reprezinta o crestere mascata de taxe, menita a ascunde cresterea iresponsabila a cheltuielilor guvernamentale", sustine Bogdan Hutuca intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Acesta arata ca "administratia socialista este disperata sa atraga la buget cat mai mult din cei 7,3 miliarde de lei pe care romanii urmeaza a-i transfera in acest an catre Pilonul II de pensii".
Hutuca puncteaza ca este vorba despre bani privati care apartin celor care muncesc si care isi platesc contributiile catre pensii.
"Statul nu are niciun drept sa confiste acesti bani ce reprezinta pensia din viitor a milioane de romani, pentru a-i directiona catre alte cheltuieli curente", explica liderul liberal.
Bogdan Hutuca sustine ca declaratia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, care explica cum si statul poate investi o parte din banii de la Pilonul I de pensii reprezinta o minciuna.
"Declaratia ministrului Teodorovici este halucinanta in conditiile in care sistemul de pensii este pe deficit. Cum sa investesti un deficit? Din punct de vedere matematic, logic si financiar este imposibil", adauga Hutuca.
"Romanii care muncesc astazi platesc pensiile... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 11:45
Haosul privind viitorul Pilonului II de pensii continua. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat recent ca pilonul de pensii private va deveni optional, fara sa dea insa mai multe detalii pe aceasta tema.
A spus doar ca va fi un proces "total transparent" in care statul sa dea toate "informatiile, cat a acumulat" un om si "sa oferim randamente poate mai bune decat o face zona privata".
Saptamana trecuta, Teodorovici a refuzat sa dea mai multe detalii, dupa ce a fost intrebat daca se are in vedere transformarea Pilonului I de pensii in fond de investitii.
Azi, insa, ministrul a facut noi precizari pe aceasta tema, afirmand ca statul ar putea sa investeasca o parte din fondurile publice de pensii. Avand in vedere ca in acest moment, bugetul de pensii este intr-un mare deficit, este evident ca pentru a avea bani de investit trebuie sa adauge niste sume care sa acopere deficitul si sa mai si ramana. Cam cat ar lua de la pilonul II.
Senatorul PNL Florin Citu atrage, insa, atentia ca Executivul nu are cum sa faca sistemul de pensii private optional, singura varianta fiind nationalizarea Pilonului II. Mai mult, el avertizeaza ca Guvernul va da o ordonanta in acest sens.
Ordonanta de urgenta pentru nationalizarea Pilonului II?
Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care va nationaliza Pilonul II de pensii, avertizeaza senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului.
El a declarat pentru Ziare.com ca... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 16:15
De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.
Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.
Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.
Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II
Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).
"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
Liviu Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustine ca o eventuala desfiintare a Pilonului II de pensii ar avea ca scop "mentinerea unui grad inalt de dependenta a oamenilor de redistribuirea de la buget".
"Aducerea in discutie a nationalizarii Pilonului II nu se poate sa nu duca cu gandul la ideologia elitei noastre conducatoare si a mizei acestei ideologii, si anume ca statul trebuie sa detina rolul central in administrarea economiei. In aceasta ideologie, contrafactual, statul este un mai bun administrator decat sectorul privat, care este vazut de elita ca animat de 'intentii negative, fariseice si perverse'.
In virtutea acestei ideologii, motivul nevoii imediate de bani la buget, mentionat mai sus, este numai conjunctural primul in ordinea motivelor pentru care autoritatile ravnesc la Pilonul II. Motivul adevarat vizeaza termenul lung si este mai profund.
Desfiintarea Pilonului II serveste foarte bine scopul general al elitei noastre, ca statul sa-si intareasca rolul central in administrarea economiei. Dar, in atingerea acestui scop general, elita noastra are o multitudine de mijloace, in care desfiintarea Pilonului II nu joaca in mod necesar un rol primordial.
Daca ar fi numai acest motiv - cresterea rolului statului in economie - probabil ca nici guvernele de dreapta nici cele de stanga nu ar fi stringent interesate de desfiintarea Pilonului II. Desfiintarea Pilonului II este insa esentiala pentru atingerea unui alt scop, si anume... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 15:01
Ministrul de Finante, Viorel Stefan (foto), a fost pus de premierul Sorin Grindeanu, la inceputul sedintei de Guvern, sa clarifice informatiile aparute in presa cu privire la nationalizarea Pilonului II de pensii.
"Inteleg ca nationalizati pensiile sau asa viseaza unii", i-a spus premierul Grindeanu ministrului de Finante, cerandu-i sa ofere explicatii celor ingrijorati.
Stefan a spus ca informatiile nu au niciun temei legal, apreciind ca decizia in sine ar fi aberanta.
"Aceasta informatie nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio ratiune policia, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta", a declarat ministrul Viorel Stefan.
"Pilonul II de pensii este o schema financiara de succes, administratorii de fond realizaeza un randament foarte bun (...), numarul celor ca participa se apropie vertiginos de 7 milioane de cetateni", a adaugat acesta.
Citeste mai multe despre:
Predoiu denunta un "asasinat financiar": Guvernul Grindeanu discuta despre nationalizarea pensiilor privateFondul NN de pensii isi avertizeaza clientii despre o posibila nationalizare a pensiilor private
In plus, ministrul de Finante a spus ca Pilonul II de pensii se consolideaza "in fiecare an" chiar si in conditiile in care "cota a ramas la 5,1 la suta, ca in 2016".
"Datorita cresterii numarului de contributori, fondul va incasa in 2017 un plus de peste 1,3-1,4 mld de lei. Functioneaza bine", a sustinut Viorel Stefan, dand... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 15:49