Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?
Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz
Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.
"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se ...citeste mai departe despre "Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:42
Proiectul gazoductului Nabucco West, care saptamana trecuta a fost respins pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspica in Europa, nu este mort si ar putea fi in continuare o optiune pentru a transporta volume suplimentare de gaze naturale pe termen lung, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.
"Acesta este doar inceputul. Decizia de a construi TAP si de a transporta mai multe gaze naturale la o data ulterioara inseamna ca ruta de furnizare spre Austria, cunoscuta in prezent sub denumirea Nabucco West, este in continuare in discutie", a apreciat Guenther Oettinger, intr-un articol publicat vineri in cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.
Comisarul european a mai spus ca decizia de saptamana trecuta nu a fost despre alegerea uneia dintre cele doua rute de tranzit ci despre deschiderea asa-numitului coridor sudic pentru furnizarea de gaze naturale din Marea Caspica. Uniunea Europeana sprijina de mult timp deschiderea coridorului sudic pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale rusesti.
Aceste declaratii vin dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.
Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:37
OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce grupul austriac a anuntat esecul proiectului Nabucco.
In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce OMV a informat, miercuri, ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa.
Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.
OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Roiss, citat de agentia austriaca de presa APA.
Grupul austriac ar putea extrage pana la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimarilor realizate in urma forarii unei sonde, in timp ce consortiul Sah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual catre Europa Centrala, a afirmat el.
Conducta Nabucco Vest urma sa aiba o... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:54
Proiectul Nabucco West, in care este implicata si Romania, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspica, de la Sah Deniz (Azerbaijan), consortiul care opereaza exploatarea optand pentru o alta ruta de export catre Europa, a anuntat miercuri grupul austriac OMV.
"Consortiul Sah Deniz II a informat OMV, un actionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), in ceea ce priveste decizia privind ruta preferata de transport al gazelor catre Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consortiu", se arata intr-un comunicat transmis de OMV.
Cu privire la oferta depusa, grupul austriac sustine ca oferta depusa de NGPI a fost foarte competitiva, indeplinind toate criteriile de selectie, iar efortul investit in proiectul Nabucco va aduce beneficii in viitoare initiative de acelasi tip.
Proiectul Nabucco a fost sustinut politic de UE si viza alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice, pentru a reduce dependenta Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.
Nabucco urma sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual
Compania azera de petrol si gaze SOCAR, controlata de stat, a castigat recent controlul companiei grecesti DESFA, operatorul retelei de transport al gazelor naturale din Grecia, dupa retragerea grupului Gazprom din cursa, potrivit presei internationale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite in acordul de finantare externa incheiat de Grecia cu UE si FMI.... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 13:45
Compania germana RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco si ar putea vinde participatia detinuta in consortiul care urmeaza sa construiasca gazoductul, catre grupul austriac OMV, de asemenea unul dintre actionari, potrivit unor surse citate de revista Focus.
Un acord pentru transferul participatiei catre OMV ar putea fi incheiat inainte de sfarsitul anului, potrivit publicatiei.
RWE a anuntat in mai ca analizeaza implicarea in proiectul Nabucco, care vizeaza aducerea pe piata europeana de gaze naturale din regiunea Marii Caspice.
Actionarii Nabucco sunt OMV, Transgaz, MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (BEH, Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).
OMV vrea sa faca investitii masive in Romania
Compania OMV este pregatita sa faca investitii "imense" in Romania, in contextul in care Romania ar putea deveni un mare furnizor de gaze naturale in Europa, a declarat presedintele executiv al OMV, Gerhard Roiss.
Seful OMV adminte ca pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si ca toate acestea vor dura cativa ani, dar "afacerile cu energie sunt pe termen lung".
OMV, pregatita pentru investitii "imense" in Romania
"Pentru resursele de gaze naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si de consumatori si de aceea este important sa existe o conducta intre Romania si pietele vestice, dar prioritatea este piata domestica. Daca vom avea exces, putem exporta, dupa ce am satisfacut cererea din... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 08:39
Oficialii Petrom analizeaza posibilitatea exportarii de gaze naturale, dar precizeaza ca acest lucru nu se va intampla prea curand, cel putin nu in 2013.
Pentru consumatori, vanzarea gazelor romanesti catre alte state europene ar putea presupune scumpiri, mai multe importuri si o dependenta mai mare fata de metanul din Rusia.
In prezent, Romania este conectata prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte doua conducte, spre Bulgaria si spre Republica Moldova, sunt in constructie, relateaza Digi 24.
Prima ar putea fi gata la finalul anului viitor, iar, in acel moment, cel putin teoretic, ar putea incepe exportul de gaze naturale, deoarece conducta de la Giurgiu-Ruse face parte din proiectul Nabucco. Oficialii Petrom evita sa vorbeasca despre un termen concret cand ar putea incepe exportul de gaze.
Cititi mai multe despre Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:06
Consortiul care construieste gazoductul Nabucco are de gand sa micsoreze proiectul care va transporta gaze naturale catre Europa. Masura, o urmare fireasca a scaderii cantitatilor de gaze disponibile in Orientul Mijlociu, spulbera visul de a avea gaze ieftine.
Conform planului actual, Nabucco ar trebui sa porneasca din Turcia si sa ajunga in Austria, trecand prin Romania, scopul sau fiind iesirea Europei din dependenta de gazul rusesc. Proiectul este sustinut de cateva state ale Uniunii Europene si de SUA si este vazut ca un rival al South Stream, construit de Gazprom. Principalul furnizor al Nabucco trebuia sa fie Irak, urmat de Azerbaijan, Turkmenistan si Egipt.
Proiectul initial avea o lungime de 3.900 de kilometri si o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaz. Daca s-ar implementa noua propunere, gazoductul ar merge doar din Bulgaria in Austria si ar avea o capacitate redusa la jumatate, dupa cum au declarat surse din piata pentru mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 13:20
Baku va examina propunerea de a se asocia consortiului care se ocupa de construirea proiectului Nabucco, daca acesta va fi folosit pentru transportarea de gaz azer spre UE, a anuntat liderul azer, Ilham Aliev, relateaza NewsIn."Daca Azerbaidjanul si investitorii sai aleg Nabucco, atunci, fireste, vom examina propunerile de intrare in proiect. Propunerile vor fi analizate pentru a se stabili valoarea aportului nostru financiar si pentru a afla daca SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) va accepta sa investeasca", a exlicat Aliev.Autoritatile azere au spus anterior ca Baku este dispus sa furnizeze gaz pentru alimentarea viitoarelor conducte ale Coridorului sudic (South Stream si Nabucco), dar nu vrea sa participe la construire.Nabucco, ar urma sa aduca gaz de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia. Gratie proiectului, UE spera sa-si poata reduce dependenta fata de importurile de gaz rusesc.Cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaz pe an, conducta ar urma sa intre in serviciu in 2017. mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 18:08
Guvernul Romaniei si BEI au inceput discutiile pentru obtinerea de fonduri pe care Transgaz sa le utilizeze pentru constructia Nabucco, conform Mediafax.
"Este prea devreme sa discutam detaliile posibilei finantari, insa pot spune ca am inceput discutiile cu Guvernul", a afirmat directorul Biroului din Romania al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Milena Messori, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Raiffeisen Bank International a estimat, intr-o nota catre investitori publicata saptamana trecuta, ca Transgaz va trebui sa contribuie cu 50 de milioane de lei la proiectul de costructie a gazoductului Nabucco in acest an, pentru a acoperi costuri operationale, si cu alte 30 de milioane de lei anul urmator.
Consortiul Nabucco a decis in mai sa amane starul constructiei pana in 2013.
Proiectul, la care participa Transgaz, RWE (Germania), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), vizeaza aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Asia Centrala pentru reduce dependenta de livrarile din Rusia.
Companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH si subsidiarele nationale ale acesteia) si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, au semnat saptamana trecuta acordurile de sprijin al proiectului, fiind astfel finalizat cadrul legal pentru constructia conductei.
Estimarea oficiala pentru costurile proiectului Nabucco este de 7,9 miliarde de... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 15:00