Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va putea fi vizitat si virtual, incepand de miercuri, a anuntat, directorul general al institutiei Roxana Theodorescu.
"Speram ca acum muzeul nostru va putea fi vizitat mai usor", a spus directorul MNAR, exprimandu-si speranta ca acesti vizitatori sa paseasca, ulterior, in salile muzeului.
Roxana Theodorescu a participat, miercuri, la un eveniment de lansare a unor produse multimedia destinate persoanele cu dizabilitati de vedere, de auz si de vorbire in Galeria de Arta Europeana a MNAR.
Prin intermediul turului virtual, galeriile permanente ale MNAR si muzeele satelit - Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady - vor putea fi mai accesibile publicului larg. Tururile au fost realizate in colaborare cu Imago Factory.
Lucrarile sunt etichetate cu titlu, autor, datare, iar unele beneficiaza de detalii suplimentare (scoala, dimensiunea lucrarii) urmand a fi accesibile pe site-ul muzeului, www.mnar.arts.ro.
Emilian Savescu (Imago Factory) a precizat ca turul cuprinde aproximativ 8.000 de imagini si 200 de panorame, intregul material insumand 800 GB. mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:30
Primul Muzeu de Street Art in aer liber (Open Air Street Art Museum) din Romania, gazduit de Centrul Pop-Up din Bucuresti - primul centru urban de lifestyle si arta din tara construit din containere maritime, va fi deschis publicului incepand de luni.
Strada Selari numarul 4, din centrul istoric al Bucurestiului, devine astfel destinatia numarul 1 in materie de arta urbana si entertainment, la Pop-Up Urban Lifestyle Centre, se mentioneaza intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.
De la originalitatea constructiei pana la destinatia sa finala, Centrul Pop-Up isi propune sa aduca impreuna, in acelasi spatiu, diversitatea vietii si a artei urbane contemporane. Fiecare container din care se compune centrul va descrie, ca intr-un puzzle, punctele de interes pentru oricine se recunoaste in profilul locuitorului urban: branduri cunoscute de lifestyle, magazine, spatii interactive si de loisir, dar, mai ales, street art.
Cine sunt artistii expozanti
Protagonistii primului Muzeu de Street Art in aer liber din Romania (Open Air Street Art Museum), initiat si gazduit de Centrul Pop-Up, sunt tineri artisti romani cunoscuti pentru creatiile lor de arta urbana si artisti care lucreaza cu diferite medii si care vad in street art o forma de exprimare puternica si provocatoare.
Alexandru Ciubotariu (nascut in 1979), Ciubi sau Pisica Patrata, este cunoscut pentru lucrarile sale de street art si banda desenata. Celebrul sau personaj, Pisica Patrata, zambeste din cele mai... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 09:12
Expozitia temporara "Carol Popp de Szathmari si revelatia artistica a Orientului", organizata la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Capitala, se prelungeste pana la data de 27 octombrie.
Curatorul expozitiei este Elena Olariu, specialist al Cabinetului de Desene si Gravuri din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei. Expozitia poate fi vizitata in Galeria de Arta Romaneasca Moderna, in salile dedicate expunerii de arte grafice.
La 200 de ani de la nasterea pictorului si fotografului Carol Popp de Szathmari (1812 - 1887), expozitia prezinta in premiera absoluta o selectie de 47 de lucrari de grafica cu tematica orientala din patrimoniul MNAR, cuprinzand desene si acuarele concepute de cel care este considerat "parintele" acuarelei moderne din Romania.
Conform insemnarilor de pe desenele si acuarelele sale, Szathmari a calatorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria si zone din antica Persie, teritorii incluse atunci in Imperiul Otoman. In 1864, Szathmari il insoteste in calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu aceasta ocazie realizeaza si o schita rapida in care reda intalnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, in prezenta lui Fuad Pasa.
Carol Popp de Szathmari este primul pictor din spatiul romanesc care a iubit cu pasiune tema orientala. El i-a insuflat aceasta preferinta unicului sau fiu, Alexandru, care-i va mosteni talentul pentru pictura.
Primul contact pe care Alexandru il are cu subiectele orientale... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 16:50
Cu un numar de 373.016 de vizitatori in 2011, Muzeul National Brukenthal se lauda ca este cel mai vizitat muzeu national din Romania, mai cautat de turisti chiar decat Pelesul, Branul sau Muzeul Antipa, a declarat joi, directorul institutiei, Sabin Luca, intr-o conferinta de presa.
"Muzeul Brukenthal este cel mai vizitat muzeu din Romania in ultimii doi ani, iar acest lucru a fost stabilit in functie de cate bilete s-au vandut. Nu sunt mai mult de 10-12 muzee nationale in tara, iar cele mai multe sunt in reconstructie, lucru care a facut ca noi sa fim intr-o conjuctura favorabila, care a ajutat Brukenthal-ul sa fie pe primul loc", a spus Sabin Luca.
Acesta a explicat ca la Brukenthal toata lumea intra doar pe baza de bilet, indiferent daca este vorba de un vizitator care beneficiaza de gratuitate, asa ca este foarte simplu de verificat cifra data publicitatii, dovada fiind cotoarele biletelor.
Directorul Muzeului National Brukenthal a spus ca cei mai multi vizitatori se inregistreaza in continuare la Palatul Brukenthal, din Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, insa o crestere spectaculoasa, chiar de zece ori a numarului de vizitatori, fata de 2007, se inregistreaza la Muzeul de Istorie.
"E o competitie in tara asta de a se raporta. Uneori este hazliu, se depaseste chiar populatia unor orase. Noi avem un sistem de monitorizare foarte clar. Avem cotoarele biletelor, chiar si la gratuite. Fata de 2007, avem cresteri si de cateva ori. Avem si peste o mie de... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 17:57