Specialistii in infrastructura, grupati in jurul Asociatiei Pro Infrastructura, sustin ca lucrarile la tronsonul 3 din autostrada Lugoj-Deva, reziliate in anul 2019, se degradeaza, iar autoritatile romane ar putea ajunge sa plateasca constructorului sume mari de bani.
"Dupa rezilierea tronsonului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva de catre CNAIR in august 2019, astazi putem spune ca finalizarea lucrarilor si intretinerea "sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desavarsire". Se poate observa asta in imaginile atasate, unde cat de curand peisajul va putea fi usor confundat cu unul de jungla", transmite Asociatia Pro Infrastructura.
In vara anului 2019, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Razvan Cuc, a reziliat contractul lotului 3 al autostrazii A1 Lugoj - Deva, dupa ce nu s-a inteles cu constructorul pentru extinderea garantiei. Directorul Companiei de Drumuri de atunci, Sorin Scarlat, a spus ca exista un numar record de neconformitati identificate pe acest sector.
"CNAIR a afirmat (dupa rezilierea abuziva si ilegala a contractului despre care am scris in repetate randuri) ca va executa garantia constructorului si va finaliza lucrarile din afara corpului autostrazii din respectivele sume. Insa adevarul este ca sumele nu au fost executate de Compania de Drumuri, ba chiar exista toate premisele pentru a fi buni de plata fata de constructor in urma proceselor ce se afla in prezent... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 16:52
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) risca sa incheie anul inaugurand doar a 8-a parte din cei 180 de kilometri de autostrada pe care, primavara trecuta, sustinea ca ii va termina in 2019.
De fapt, la inceputul anului, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunta ca, in 2019, s-ar putea deschide cel mult 118 de kilometri de autostrada. Ulterior, insa, Calin Popescu Tariceanu (la acea vreme presedintele Senatului din partea ALDE) a anuntat ca urmeaza sa se inaugureze 180 de kilometri de autostrada.
Expertii in infrastructura consultati de Ziare.com au sustinut inca de la inceput ca guvernantii mint cu nerusinare si ca nu exista nicio posibilitate reala de a inaugura atat de multi kilometri de sosea de mare viteza (in conditiile in care in 2018 se inaugurasera ceva mai putin de 60 de kilometri). Cu toate astea, fosta coalitie de guvernare a continuat sa promita!
Abia prin luna iulie, fostul ministrul PSD al Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca a fost gresit informat de directorul de atunci al CNAIR, Narcis Neaga si ca, intr-adevar, s-ar putea sa nu se poata inaugura chiar 180 de kilometri de autostrada! Guvernul a aruncat atunci toata vina asupra lui Neaga, care a demisionat in iulie, in urma presiunilor.
De la acel moment - desi mai avea doar cateva luni la dispozitie - Guvernul s-a incapatanat, totusi, sa promita ca va inaugura, in acest an, cam 100 de kilometri de autostrada. Au fost, insa,... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 07:23
Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva ar putea fi deschis circulatiei, cu restrictii, saptamana viitoare daca se rezolva si problema descarcarii nodului rutier de la Holdea care inca nu a fost receptionat.
Consultantul care face expertiza tehnica pentru lotul de 21 de km a recomandat restrictie de tonaj de 7,5 tone si limitare de viteza de 80 de km/h, informeaza Radio Romania Actualitati.
Inaugurarea lotului este foarte asteptata, chiar si cu aceste restrictii, avand in vedere ca in acest fel s-ar mai reduce din aglomeratia de pe DN 7 Valea Muresului respectiv, DN 68 A Sacamas-Holdea-Margina.
Contractul pentru lotul 3 al Autostrazii A 1 Lugoj-Deva a fost reziliat pentru grave probleme de calitate, desi constructorul, din Spania, a sustinut ca lucrarile sunt conforme.
La una dintre recentele vizite in zona ale lui Razvan Cuc, ministrul demis spunea ca problema cea mai grava de pe acest tronson este fisura observata in zona Holdea. Alte probleme dintre cele 48 identificate tineau de grosimea stratului de asfalt, care, potrivit ministrului demis si specialistilor de la Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN), ar avea in unele locuri mai putin cu 3-4 centimetri.
De asemenea, exista si o zona in care autostrada nu are asigurata planeitatea necesara, deoarece s-a tasat din propria greutate, fara sa fie in trafic si au fost semnalate si defectiuni in ceea ce priveste evacuarea apelor de pe carosabil.
Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 12:29
In ciuda promisiunilor ministrului Transporturilor, sansele ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva sa fie inaugurat in urmatoarele saptamani sunt aproape nule. Si mai rau este ca, de fapt, nimeni n-ar putea spune cat se va mai amana deschiderea circulatiei pe cea mai noua "autostrada-muzeu" a tarii.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.
Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri (dintre Ilia si Cosevita), nu a mai fost deschisa. Motivul: CNAIR a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua avea defecte majore si nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
In scurt timp, CNAIR a reziliat contractul cu Comsa, desi spaniolii finalizasera lucrarile in proportie de 99%. Ulterior, a izbucnit un intreg scandal cu privire la motivele care au impiedicat deschiderea autostrazii dintre Ilia si Cosevita.
In august, ministrul Cuc a promis ca va face CNAIR ultimele lucrari la soseaua de mare viteza, astfel incat aceasta sa poata fi deschisa in septembrie. Din pacate, lucrurile nu au decurs deloc dupa cum promisese ministrul.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 08:56
Pe zi de trece se inteteste scandalul legat de starea Lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva si de momentul in care acesta ar trebui inaugurat. Pe de o parte, societatea civila si parte dintre politicieni sustin ca pe respectivul segment de drum ar trebui sa circulam incepand chiar de acum. In schimb, Compania de Drumuri - in sarcina careia cade inaugurarea soselei - sustine ca autostrada e crapata, trebuie reparata si nu poate fi deschisa in urmatorul an.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.
Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba.
Mai exact, Comsa ar fi vrut sa predea autostrada cu fisuri in taluzul care duce la terasamentul drumului. In plus, constructorul ar fi lasat ravene (santuri adanci sapate de apa - n.red.) pe versantii de langa sosea. Ba constructrul nici macar n-ar fi terminat de montat garduri si n-ar fi realizat toate marcajele rutiere.
Mai mult chiar, CNAIR a sustinut ca spaniolii de la Comsa au lucrat prost si le-au cerut... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 07:35
In ciuda promisiunilor ministrului Razvan Cuc, nimeni n-ar putea spune cand vom putea circula, intr-adevar, pe noua autostrada-muzeu din Romania, care se intinde pe 21 de kilometri, din apropiere de Ilia si pana la Cosevita.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august. Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
CNAIR a sustinut, spre exemplu, ca au aparut crapaturi in taluzul care duce la terasamentul drumului, iar asta putea cauza o alunecare a soselei. De asemenea, pe versanti aparusera ravene (santuri adanci sapate de ploaie - n.red.), ceea ce sugera ca, la un moment dat, cantitati importante de pamant s-ar fi putut pravali pe carosabil, punandu-le vietile in pericol soferilor care ar fi circulat prin zona, pe autostrada.
In prima instanta, Razvan Cuc a spus ca, in urma acestor constatari, CNAIR a... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:34
In ciuda promisiunilor repetate venite din partea politicienilor, in loc de 43 de kilometri de sosea de mare viteza nou-nouta, romanii s-au ales doar cu o noua autostrada muzeu, intre localitatile Soimus si Ilia din judetul Hunedoara.
In mod normal, luni, pe 12 august ar fi trebuit sa se deschida, in sfarsit - cu o intarziere de peste 3 ani - circulatia pe Loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva (parte din A1).
Asta, in conditiile in care atat constructorul Lotului 3 (societatea spaniola Comsa), cat si cel al Lotului 4 (societatea autohtona UMB, fondata de Dorinel Umbrarescu) au anuntat ca si-au terminat lucrarile si au cerut Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa le receptioneze, in vederea deschiderii circulatiei.
Specialistii CNAIR au mers, luni, in zona. Au receptionat, insa, doar Lotul 4, lung de 22,1 km, dintre Soimus si Ilia. Totodata, CNAIR a transmis prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com ca - desi UMB a terminat treaba, iar soseaua de mare viteza pe care a construit-o e practicabila - aceasta nu va putea fi, totusi, deschisa traficului. Iar motivul e cat se poate de simplu.
Mai exact: bretelele rutiere pe care se iese, la Ilia, de pe autostrada, nu sunt pe Lotul 4, deja finalizat de UMB, ci pe Lotul 3 (adica pe cel invecinat, construit de Comsa, care continua drumul de la Ilia spre Cosevita) . In mod normal, acest lucru n-ar trebui sa conteze, deoarece Comsa a construit deja aceste... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 14:17
Conteaza mai putin daca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi finalizat maine sau peste 3 luni, cata vreme oricum acesta nu va putea fi deschis circulatiei, se arata intr-o postare a Asociatiei Pro Infrastructura (API).
Problemele in zona sunt cauzate de faptul ca planurile de constructie a autostrazii s-au schimbat, in ultimii ani, iar constructorul lotului 3 s-a trezit ca face un nod de legatura care sa permita circulatia in zona dar pe care statul nu mai este dispus, momentan, sa i-l plateasca. Dar fara acel nod, lotul 3 al autostrazii, lung de 21 de kilometri, s-ar termina pe un deal si n-ar folosi nimanui la nimic.
In mod normal, intre Lugoj si Deva ar fi trebuit sa avem deja de doi ani o autostrada lunga de aproximativ 100 de kilometri. Din pacate, lucrarile au intarziat excesiv, din mai multe motive. Printre altele, pe lotul 2 s-a impus contructia unor culoare pentru animale, iar pe lotul 4 a fost nevoie de lucrari neprevazute initial pentru ca autostrada sa nu afecteze o pestera cu lilieci. In plus, parte dintre lucrari s-au facut de mantuiala si au avut nevoie de remedieri. Una peste alta, termenele de receptie nu doar ca au fost depasite, dar s-au si decalat.
Per total, pana astazi s-a reusit doar finalizarea lotului 1 si a unei scurte portiuni din lotul 2. In cazul acestuia din urma, receptia e departe, intrucat mai trebuie organizata o licitatie pentru finalizarea lucrarilor. Iar asta face ca lotul 3, construit in proportie de aproape 80%, sa fie cel... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 07:31
Mai multe piese extrem de valoroase, provenind din Neolitic, Epoca Bronzului si Epoca Romana, vor reprezenta Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva la expozitia 'Comorile Romaniei' ce va fi organizata de tara noastra la Beijing (China), in partea a doua a acestui an.
"Sunt 19 piese de mare valoare ce au fost descoperite pe teritoriul judetului Hunedoara in urma unor sapaturi arheologice si care au fost restaurate in cadrul muzeului din Deva. Pentru noi este onorant sa putem participa la expozitia 'Comorile Romaniei', organizata de Muzeul National de Istorie al Romaniei. Aceasta arata ca muzeul din Deva este un reper pentru viata culturala din Romania", a declarat miercuri directorul MCDR Deva, Liliana Tolas.
Piesele selectate pentru a fi prezentate la expozitia din China au fost alese pe criterii de unicitate in ceea ce priveste vechimea si forma lor.
"Piesele cele mai vechi sunt din Neoliticul tarziu si au fost descoperite in situl de la Turdas. Sunt doua piese deosebite: o figurina antropomorfa reprezentand un personaj masculin si un vas ce reprezinta feminitatea. Vechimea lor este undeva la 6.000-7.000 de ani. O piesa mai recenta din colectia muzeului provine din Epoca Bronzului, fiind un vas in forma unei siluete de pasare, cu o vechime de 3.400-3.600 de ani. Vasul a fost descoperit cu prilejul sapaturilor arheologice ce au precedat construirea autostrazii Deva-Orastie", a explicat arheologul Marc Antoniu, de la muzeul din Deva.
Alte piese ce... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 17:19