Cea mai puternica alianta militara din lume are, de aproape doi ani, un inamic din interior. Acesta nu e nimeni altul decat presedintele SUA, Donald Trump, care si-a facut un obicei in a-si arata scepticismul fata de principiul "toti pentru unul si unul pentru toti", trecut in importantul articol 5, atacand unii membri ca nu contribuie cu suficiente fonduri, dar si minimizand rolul strategic si importanta unor state ale aliantei.
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin din Helsinki, Finlanda, va intra in istorie si prin faptul ca le va oferi diplomatilor si jurnalistilor un etalon si o posibilitate de studiu al modalitatilor prin care, pentru prima data in istoria moderna, un autocrat rus a manipulat in fata intregii lumi un presedinte ales, ce reprezinta cea mai puternica democratie din lume.
"Astazi, atat Rusia, cat si Statele Unite se confrunta cu un nou set de provocari. Acestea includ o nepotrivire periculoasa a mecanismelor de mentinere a securitatii si stabilitatii internationale, a crizelor regionale, a amenintarilor teroriste si a criminalitatii transnationale, problemele legate de relatiile economice, riscurile de mediu si alte provocari.
Le putem face fata numai daca strangem randurile si lucram impreuna. Speram ca vom ajunge la aceasta intelegere cu partenerii nostri americani", a declarat Vladimir Putin, luni, la Helsinki.
Donald Trump e un presedinte slab, sustinut totusi de 41,8% dintre americani. E cel mai popular reprezentant al... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:47
Ministrii de Externe din Grecia si Macedonia, o republica fosta parte a Iugoslaviei, au semnat un acord care pune capat unei dispute diplomatice de 28 de ani. Macedonia devine Republica Macedonia de Nord in urma acordului cu Atena si are cale libera spre integrarea in NATO si in Uniunea Europeana.
Grecia a blocat, de aproape trei decenii, orice initiativa diplomatica a fostei republici iugoslave, din cauza ca aceasta a purtat numele unei provincii elene cu o incarcatura istorica importanta pentru Atena.
Dar drumul pana la semnarea acordului nu a fost unul usor si nici de acum inainte nu pare a fi fara obstacole.
Imediat dupa ceremonia de vineri, Guvernul Tsipras a trebuit sa faca fata protestelor, dar si unei motiuni de cenzura depusa de Opozitie. Motiunea a fost dezbatuta si votata sambata, iar Alexei Tsipras (foto, dreapta) a supravietuit la conducerea executivului elen.
"Opinia multor greci e asemanatoare cu cea a minerului George Papavasiliou, in varsta de 54 de ani, care locuieste in regiunea de nord a Greciei, care poarta numele de Macedonia. Acesta spune ca numai oamenii care traiesc in regiunea respectiva ar trebui sa fie cunoscuti sub numele de macedoneni, deoarece sunt descendenti ai legendarului razboinic antic Alexandru cel Mare.
Si chiar daca miscarile populatiei din Balcani au avut loc acum mii de ani, lasand mostenire un patrimoniu etnic mixt, minerul spune ca oamenii din Republica Macedonia sunt slavi sau albanezi si nu greci. El sustine ca... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:17
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, sustine ca actiunile NATO nu imbunatatesc securitatea statelor din Balcani, iar extinderea aliantei nu a facut-o mai capabila sa contracareze amenintari precum terorismul si traficul de droguri.
"Expansiunea NATO este o greseala si, in acelasi timp, o incalcare a acordului informal, lucru care a fost confirmat pe deplin in documentele oficiale de arhiva declasificate in SUA", a declarat, luni, Lavrov care a aminit ca Moscova a avertizat in mod repetat ca extinderea Aliantei a fost "cea mai mare provocare pentru stabilitatea si securitatea europeana".
"Nimic din ceea ce face NATO nu sporeste securitatea cuiva, inclusiv securitatea statelor balcanice, care, apropo, nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii Rusiei", a subliniat Lavrov.
Achizitionarea a mii de arme noi de catre politia sarba bosniaca ingrijoreaza Uniunea Europeana
Luna viitoare, un transport de 2.500 de arme automate urmeaza sa ajunga in jumatatea sarbilor din Bosnia cu doar cateva saptamani inainte de deschiderea unui "centru de formare" in care se asteapta ca rusii sa joace un rol foarte important, scria saptamana trecuta The Guardian.
Liderul separatistilor sarbi a confirmat achizitia armelor si a declarat ca va lua masuri suplimentare pentru a incuraja politia sa "lupte impotriva terorismului". "Este o actiune cu totul legitima si nu avem nimic de ascuns. De 20 de ani nu aveam dreptul sa dotam politia, acum am decis sa o facem", spunea Milorad... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 15:01
Intrarea in NATO a Muntenegrului nu a lasat Rusia indiferenta.
Ministerul de Externe din Rusia a transmis ca drumul ales de Muntenegru, care a devenit al 29-lea membru al aliantei, este unul "ostil" si ca vor exista "represalii" din partea Moscovei, inclusiv pentru "isteria anti-rusa".
"In politica, la fel ca si in fizica, pentru fiecare actiune exista si o reactie", a transmis ministerul, printr-un comunicat, conform Reuters.
Relatiile dintre Rusia si Muntenegru, fosta parte a Iugoslaviei, aliat cheie al Moscovei si investitor de top, s-au inrautatit dupa ce tara a anuntat ca vrea sa adere la NATO.
In octombrie anul trecut, Muntenegrul a acuzat Moscova ca a pus la cale asasinarea premierului de atunci, Milo Djukanovic, dorind sa aduca opozitia la putere. Kremlinul a catalogat acuzatiile ca fiind absurde.
A.S. ...citeste mai departe despre "Rusia ameninta Muntenegrul, dupa aderarea la NATO" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 16:20
Senatorii americani au aprobat aderarea Muntenegrului la NATO, cu 97 de voturi pentru si doar doua impotriva, Spania si Olanda ramand ultimele state membre ale aliantei care inca nu au aprobat aderarea.
Intr-un raport al Comisiei de Relatii Externe din Senat prezentat in Congres se afirma ca "un atac impotriva Muntenegrului, ori destabilizarea tarii ca urmare a unor actiuni subversive externe ar pune in pericol stabilitatea Europei si ar periclita interesele nationale ale Statelor Unite in domeniul securitatii".
Decizia de ratificare urmeaza sa fie prezentata pentru a fi semnata de presedintele Donald Trump.
Administratia Trump a incurajat de mai multe ori congresmanii sa aprobe aderarea Muntenegrului la Alianta Nord-Atlantica.
Rusia si-a manifestat in repetate randuri opozitia fata de aderarea Muntenegrului, afirmand ca reprezinta "o provocare" din partea NATO care astfel isi va consolida prezenta in sud-estul Europei.
Afla si care a fost reactia Romaniei cand Muntenegru a fost invitat in NATO. ...citeste mai departe despre "Muntenegru, tot mai aproape de intrarea in NATO: SUA au ratificat aderarea, mai trebuie aprobata in 2 tari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 12:39
Invitarea Muntenegrului in NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.
"Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile ca expansiunea continua a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate sa nu duca la contramasuri din Est, adica din partea rusa, in sensul asigurarii intereselor de securitate si sustinerii paritatii de interese", a spus Peskov, informeaza TASS si Reuters.
O decizie istorica: NATO va avea un nou membru
Cu toate acestea, secretarul de presa al lui Vladimir Putin a ...citeste mai departe despre "Rusia reactioneaza furios la vestea ca NATO va avea un nou membru: Va atrage represalii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:48
NATO a invitat Muntenegru sa adere la Alianta Nord-Atlantica. Seful NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat miscarea drept "o decizie istorica".
Se stia inca de marti ca NATO va face aceast pas, insa invitatia oficiala a fost transmisa miercuri de catre ministrii de Externe din cadrul Aliantei, arata BBC.
Inca o tara intra in NATO? Alianta ii cere sa fie gata pentru aderare
Rusia a avertizat in repetate randuri ca nu este de acord cu aceasta miscare, spunand ca reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii in Balcanii de Vest.
O tara NATO invita Macedonia si Muntenegru in Alianta, in ciuda opozitiei Rusiei
Este de asteptat ca toate procedurile sa dureze in jur de un an, pana cand Muntenegru va deveni pe deplin al 29-lea membru al Aliantei conduse de Statele Unite.
"Felicitari ...citeste mai departe despre "O decizie istorica: NATO va avea un nou membru" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 10:09
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat beneficiile de securitate, dar si economice pe care le genereaza calitatea de membru NATO, sustinand ca Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana.
Ministrii de Externe din Romania, Polonia, Croatia si Ungaria au participat miercuri, alaturi de omologul muntenegrean, la un seminar pe tema Politicii NATO a Usilor Deschise, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.
"Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana, datorita calitatii de membru al celei mai puternice Aliante defensive din istorie", a aratat Bogdan Aurescu, citat in comunicat.
Oficialul roman a prezentat cu aceasta ocazie experienta Romaniei in parcursul pentru integrarea in NATO, evidentiind ca procesul de reforme pe care il traverseaza in prezent Muntenegru reprezinta, in esenta, asa cum a fost si in cazul Romaniei, un beneficiu major pentru modernizarea si dezvoltarea ...citeste mai departe despre "Cu amenintarea Rusiei in coasta, Romania face eforturi pentru ca NATO sa se extinda" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:50
Macedonia si Muntenegru ar trebui sa adere la NATO, in ciuda opozitiei Rusiei, sustine ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak.
Oficialul polonez considera ca cele doua foste membre ale Iugoslaviei ar trebui sa fie invitate sa se alature NATO, la summit-ul de anul viitor de la Varsovia, transmite International Business Times.
Albania ameninta Macedonia, care vrea sa adere la NATO
"Ar fi vesti excelente daca invitatiile catre Macedonia si Muntenegru ar putea fi trimise de la (summit-ul NATO din) Varsovia. Pare ca summit-ul NATO din Varsovia, daca va fi lipsit de acest element, nu va aduce satisfactie completa multor tari, inclusiv Poloniei", a spus Siemoniak, vineri, in orasul Wroclaw.
Cele doua foste state iugoslave vor sa adere la alianta militara, insa orice miscare in acest sens ar duce doar la sporirea tensiunilor deja crescute dintre Occident si Rusia.
Putin, declaratie ...citeste mai departe despre "O tara NATO invita Macedonia si Muntenegru in Alianta, in ciuda opozitiei Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 13:55