Sarbatorile de iarna sunt foarte aproape si multi romani si-au facut deja planuri sa petreaca in statiunile montane. Insa anul acesta va fi diferit. Turistii, dar si administratorii hotelurilor, barurilor, restaurantelor sau ai partiilor de schi, trebuie sa respecte restrictiile impuse de autoritati pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.
Una dintre cele mai indragite statiuni aflata in topul preferintelor romanilor pentru vacanta de iarna este Vatra Dornei din Suceava.
Numai ca aceasta localitate este in scenariul rosu, astfel incat pana pe 31 decembrie, ora 24.00, sunt in vigoare restrictiile impuse in acest caz. Nu vor fi petreceri si mese festive cu multe persoane.
"La noi, incidenta pe judet este de 1,51. Intr-adevar avem doua municipii unde este 3,26 si am aprobat in CJSU scenariul rosu si aplicarea masurilor restrictive prevazute de HG
1.065 in ceea ce priveste sistemul HoReCa si toate celelalte masuri restrictive, nu avem nicio localitate care ar impune masuri de carantinare. Nici nu s-a luat in discutie asa ceva. La noi, situatia epidemiologica la nivelul judetului este in general una buna.
Ieri am adoptat o Hotarare in ceea ce priveste Vatra Dornei, insa, repet nu avem o incidenta care sa ne determine sa avem o analiza pe carantinare. Restaurantele sunt insa inchise pentru ca vorbim despre planul rosu. Insa, in pensiunile si hotelurile unde sunt turisti cazati se serveste masa cu respectarea regulilor care sunt in vigoare.
Turistii pot sa... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 09:04
In Apuseni, viata simpla a oamenilor este o realitate de secole. Prin reguli bine stabilite, transmise din generatie in generatie, oamenii au supravietuit pe culmi ce ajung si la 1500 de metri altitudine.
In trecut, tot spatiul pastoral al Apusenilor era impanzit de colibe si de staule de oi, cate 10-20 pe un versant. Aceasta densitate umana a facut sa se imputineze animalele salbatice, in special lupul, vanat pentru a nu mai ataca oile. Dupa interzicerea vanatorii, numarul lupilor a crescut din nou.
Barbatii erau plecati la munci mai grele, precum cositul si adunatul fanului ori sapa porumbului si a cartofilor. Pe tarla, mai aproape sau mai departe de coliba, era staulul in care erau adapostite oile pe timpul noptii, langa care se afla cramba, un adapost mobil de doua persoane asezat pe talpici de sanie, facand astfel mai facila deplasarea ei. Mai ales pe inserate, dupa ce oile si vitele erau asezate la locul lor, tot imasul vuia de chiote, de apeluri catre vecini si nu numai, prin care tinerii isi exprimau prezenta si atasamentul intr-un spatiu nocturn devenit nesigur.
Ritualul iesitului cu animalele pe munte
Iesitul din tarina la coliba (stana) se facea de obicei dupa sfintii Constantin si Elena si era insotit de un adevarat ritual. Mai intai se ducea acolo la coliba barbatul, care repara coliba, refacea vatra, punea polite, baga muschi printre crapaturile dintre barne, ducea acolo lemne si punea in fata colibei armindenul, semnul prezentei vietii. Imediat... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 06:35
Pandemia ne-a retezat orice sansa la ceea ce numeam pana mai ieri... "vacanta", insa, pana ce lucrurile revin la normal, ne putem bucura de excursii prin care sa (re) descoperim frumusetile Romaniei! Iar cum cele mai sanatoase evadari sunt cele in natura, ne-am propus sa incepem a va prezenta saptamanal o serie de experiente la care aproape oricine poate avea acces.
Nu departe de Bucuresti, mai precis din Codlea (langa Brasov), pleaca un traseu montan ce va da ocazia sa va bucurati de peisaje minunate, culori de toamna bogate, sport si un pic de adrenalina.
Drumul pana pe Magura Codlei (1.292 m) este unul mediu ca dificultate, pe care il puteti parcurge in orice anotimp. Va recomand insa sa il faceti toamna, atunci cand copacii par in flacari si intreaga natura are o paleta bogata de culori calde. Veti avea parte de o plimbare de poveste, cu carari pline de frunze si jocuri de lumini in coroanele copacilor. Nu va uitati aparatul acasa si sa aveti bateriile incarcate la telefon, sigur va veti intoarce cu cateva zeci de cadre!
Inainte insa de a intra in padure, la cateva minute de la inceperea traseului, veti iesi la un punct de belvedere, de unde aveti panorama intregului oras Codlea. Si de vede atat de frumos! Cat de frumos este sa prinzi de aici un apus de soare, cand totul se coloreaza in rosu si luminile incep usor-usor sa se aprinda! Orasul parca prinde viata sub inceputul de noapte!
Varful pare mic, insa nu il subestimati!
Traseul nu este pentru cei... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 13:00
In contextul in care Romania va trece din 15 mai de la starea de urgenta la starea de alerta se va schimba si declaratia pe propria raspundere.
Astfel, nu vom mai avea nevoie de o astfel de declaratie pentru deplasarea in localitate, insa ea va fi necesara daca dorim sa iesim din oras.
Din declaratie vor fi scoase rubricile referitoare la iesirea din casa pentru cumparaturi, plimbarea animalelor de companie etc. Decizia finala privind declaratia nu este inca luata si documentul va fi publicat cand se vor stabili detaliile in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
Dupa anuntul privind relaxarea masurilor, una dintre curiozitatile romanilor a fost legata de deplasarile la munte pentru relaxare, iar ministrul de Interne, Marcel Vela, sustine ca acestea vor fi permise. Pentru acest lucru in declaratia pe propria raspundere va fi precizat intervalul de timp alocat si destinatia aleasa.
"Da, poate. Va scrie in declaratia pe propria raspundere ca se duce in Sinaia, sa faca un traseu montan, in perioada de... pana in perioada de... si se duce. Deci la plecare in afara orasului se va completa o declaratie, probabil, nu o dau ca si certa, pentru ca va decide Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, dar, pentru a tine sub control posibilele infectii, contaminari cu acest virus pacatos, intre orase trebuie sa fie o rigurozitate sau o coordonare, sa nu zic un control in sensul strict al cuvantului.
Oamenii trebuie sa stie ca miscarea lor trebuie sa fie in... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 14:07
Excursiile la munte devin mai mult placute atunci cand ai in bagajul tau echipamentul necesar care sa-ti asigure siguranta si protectia termica de care ai nevoie in timpul drumetiilor. O pereche de bocanci reprezinta, fara doar si poate, o achizitie necesara inainte de a pleca intr-o escapada la munte.
Si cum un factor important pentru siguranta si confortul tau il reprezinta incaltamintea, care nu poate fi sub nicio forma cea obisnuita, am ales pentru tine 5 modele de bocanci perfecte pentru excursiile la munte. Iata care sunt acestea!
Bocanci de munte din piele
Bocancii din piele naturala sunt o alegere ideala atunci cand iti doresti un tip de incaltaminte pe care sa il poti purta in tinute diverse, mai multe sezoane la rand.
In cazul in care optezi pentru o pereche de bocanci cu un design mai elegant, ii vei putea integra cu siguranta in outfituri casual sau business casual, insa ii vei putea purta si la munte, daca drumetiile sau sporturile de iarna nu se regasesc in planurile tale si vrei doar sa te bucuri de peisaj.
Bocanci din piele intoarsa
O pereche de bocanci din piele intoarsa este, cu siguranta, o alegere pentru barbatii cu stil. Asemenea bocancilor din piele naturala, acestia se asorteaza cu outfiturile casual si office, insa nu reprezinta o alegere tocmai potrivita pentru munte, in cazul in care esti un impatimit al sporturilor de iarna.
Bocancii barbatesti confectionat din acest material raman, cu toate acestea, o optiune ideala pentru... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 11:27
Persoanele din Asia care au lucrat in sezonul estival in pensiunile din Delta Dunarii vor fi detasate in timpul iernii in statiunile montane. Veniti tocmai din Filipine, oamenii au invatat, printre altele, sa faca sarmale si carnati ca in Romania, sa curete piscine si sa lucreze ca electricieni. Si cum pofta de lucru nu le lipseste, gasesc de treaba mereu.
Cornel Gaina, proprietarul unui complex turistic din Uzlina, Cornel Gaina spune ca angajarea filipinezilor a fost singura solutie pentru criza de personal cu care s-a confruntat unitatea de mai multi ani, aceasta problema fiind comuna cu cea a operatorilor turistici si din alte zone din Romania.
"Un complex din Delta lucreaza minimum opt luni pe an, iar in rest face reparatiile majore de care are nevoie in sezonul estival. Lucrand intr-un sistem integrat si cunoscandu-ne intre noi, sa stiti ca avem solicitari enorme pentru a-i aduce in perioada de iarna in statiunile de pe Valea Prahovei, Valea Oltului, in noua statiune Ranca sau la Sighetu Marmatiei", a declarat Cornel Gaina.
Potrivit sursei, daca anul trecut turistii se uitau speriati la filipinezii din Uzlina, anul acesta ei s-au obisnuit cu angajatii din Asia care stiu deja sa gateasca preparate traditionale romanesti.
"Pestele este cea mai cautata mancare aici. Stiu sa fac si sarmalute, si carnati. Nu a fost greu sa invat sa fac sarmale", spune filipinezul Rolando Moreno, in varsta de 33 de ani, angajat pe post de bucatar.
Unii dintre angajatii din... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 18:12
Jurnalistii de la CNN au facut o lista cu cele mai frumoase 20 de locuri din Europa, unde au inclus si Muntii Apuseni.
"Muntii Apuseni sunt cel mai bine pastrat secret din Europa de Est", potrivit publicatiei.
"Acesti munti sunt izolati, cu paduri stravechi si pesteri de calcar care duc spre rauri subterane la fiecare pas.
Timpul sta in loc aici, cu prea putine lucruri de facut in afara de a respira aerul incarcat de miros de pin si a admira salbaticia din jur. Lupii se plimba liberi printre copaci, in timp ce acvile planeaza deasupra", mai scriu jurnalistii de la CNN.
Alte locatii de vis incluse pe lista:
Lacul Inari, Finlanda
Insulele Lofoten, Norvegia
Unst, Insulele Shetland, Scotia
Zagori, Grecia
Dealurile din Yorkshire, Anglia
Valea Loarei, Franta
Picos de Europa, Spania
Adelboden, Elvetia
Henne Strand, Jutlandul de Vest, Danemarca
Padurea Bavareza, Germania
Parcul National Hoge Veluwe, Olanda
Union Hall, Irlanda
Barmouth, Tara Galilor
Lacul Bohinj, Slovenia
Insula Susak, Croatia
Parcul National Hortobagy, Ungaria
Parcul National Biaowiea, Polonia
Lacul Vattern, Suedia
Jurkalne, Letonia
Vezi si Transfagarasanul apare intr-un top National Geographic, care atrage atentia si asupra capcanelor acestui drum spectaculos
A.D. ...citeste mai departe despre "Muntii Apuseni, inclusi de CNN in lista celor mai frumoase 20 de locuri din Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 11:00
O furtuna extrem de violenta a provocat cateva decese si a ranit 10 persoane, lovite de trasnet, joi, in Muntii Tatra din sudul Poloniei, au anuntat reprezentantii Serviciilor de salvare si interventii montane, citati de AFP.
"Zece persoane au fost lovite de trasnet in zona masivului Giewont. S-au inregistrat cateva decese in zone diferite ale Muntilor Tatra", a declarat coordonatorul serviciilor de salvare, Jan Krzysztof, citat de companiile mass-media poloneze, fara sa ofere insa alte cifre exacte.
Potrivit primelor informatii publicate de mass-media poloneze, inclusiv de postul privat de televiziune TVN24, fulgerul ar fi lovit o cruce metalica de mari dimensiuni, instalata in varful masivului Giewont, aflat la mica distanta de statiunea montana Zakopane, in momentul in care in acea zona se afla un grup numeros de turisti.
Premierul Andrzej Duda a transmis ca au fost raniti multi turisti, iar o actiune de salvare este in desfasurare. Potrivit acestuia, localnicii spun ca nu au mai vazut de zeci de ani asemenea fulgere in munti.
Potworna burza w Tatrach. Zakopianczycy mowia, ze od kilkudziesieciu lat nie bylo takich wyladowan atmosferycznych nad gorami. Wielu turystow zostalo poszkodowanych. Trwa akcja ratunkowa. Wyrazy wspolczucia dla Wszystkich dotknietych kataklizmem.- Andrzej Duda (@AndrzejDuda) August 22, 2019
Vremea s-a inrautatit brusc la jumatatea zilei, nori grosi acoperind cu rapiditate cerul, care, in cursul diminetii, fusese degajat si ii... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 17:46
Mai multe sute de persoane au manifestat joi in localitatea Ainsa din Spania fata de reintroducerea ursilor in Muntii Pirinei, la chemarea mai multor sindicate agricole spaniole si franceze, transmite AFP.
"Suntem impotriva reintroducerii ursilor, o decizie luata fara a se tine cont de viata satelor si a crescatorilor de animale din regiune", a declarat Felix Bariain, presedintele sindicatului agricol UAG din Navarra (nordul Spaniei) . "Cerem ca ursii violenti sa fie retrasi din Pirinei", a adaugat Bariain. Potrivit acestuia, din cauza atacurilor ursilor, crescatorii de animale sunt nevoiti sa isi supravegheze turmele 24 de ore din 24, sufera de pe urma pierderilor economice astfel ca unii au fost nevoiti sa abandoneze activitatea, iar tinerii sunt descurajati sa vina sa se instaleze in regiune ca crescatori de animale.
"Ursii reprezinta ruina mediului rural si a crescatorilor de animale", "Nu ursilor pentru ca Muntii Pirinei sa fie siguri" se putea citi pe banderolele protestarilor. Printre organizatiile prezente la proteste se numarau diferite filiale locale ale sindicatelor si cooperativelor agricole.
Programul de reintroducere a ursului in Muntii Pirinei dateaza din 1996 si functioneaza prin eliberarea ursilor capturati in Slovenia.
Insa crescatorii de animale se plang frecvent de atacurile ursilor asupra turmelor lor de animale.
In ultima luna criticile au vizat in mod special doi ursi: Goiat, un mascul de aproximativ 13 ani care a atacat in special... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 16:48