Regizorul Cristian Mungiu a declarat dupa premiera de gala a filmului "Dupa dealuri", care a avut loc la cinema Patria din Bucuresti, ca pelicula, care a primit premiul pentru scenariu si interpretare feminina, anul acesta, la Cannes, este una in care "actorii sunt cei mai expusi".
Regizorul Cristian Mungiu a spus ca trofeul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes de Cristina Flutur si Cosmina Stratan reprezinta, de fapt, "un premiu pentru scoala romaneasca de actorie".
Mungiu a mai spus, pe scena, inainte de a incepe proiectia, ca "Dupa dealuri" este o productie la care s-a muncit timp de doi ani. "A fost o munca in conditii foarte dificile. Cea mai grea a fost partea de filmare si o sa vedeti de ce", a spus acesta.
La randul sau, actrita Dana Tapalaga a declarat, cand s-a urcat pe scena, dupa proiectie, alaturi de colegii actori Cristina Flutur, Cosmina Stratan si Valeriu Andriuta: "Sper ca ati vazut un film care vorbeste despre adevar, despre simplitate, despre nadejde si dragoste".
Pe de alta parte, Cristian Mungiu s-a declarat nemultumit de calitatea proiectiei de la premiera. "Va multumim pentru rabdare. Calitatea proiectiei reflecta starea cinematografiei romane (...) Imi pare bine ca proiectia s-a desfasurat pana la capat", a mai spus regizorul.
"Mi-as dori ca acesta sa fie un semn de interes general pe care publicul il are. Mi-as dori ca si maine sa fie la fel. Ma indoiesc ca asa va fi", a spus Cristian Mungiu, in fata unei sali... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:43
Cristian Mungiu, primul regizor roman care obtinut un premiu Palme d'Or, in 2007, a plecat din nou triumfator de la Cannes. Filmul "Dupa Dealuri" a obtinut in urma ceremoniei de duminica, premiile pentru scenariu (Cristian Mungiu) si pentru interpretare feminina (Cosmina Stratan si Cristina Flutur).
Despre noul sau succes si despre provocarile Cristian Mungiu a vorbit in cadrul unui interviu Mediafax.
De ce ati ales sa realizati un film inspirat de cazul Tanacu?
Cristian Mungiu: Filmul este inspirat de cartile Tatianei Niculescu Bran - ea cercetand si sintetizand in romanele ei non-fictionale cauzele si contextul acelui incident -, insa "Dupa dealuri" nu relateaza si nu vorbeste propriu-zis despre ce s-a intamplat acolo - e un film de fictiune, care aduce in discutie mult mai multe chestiuni ale societatii romanesti de azi decat a facut-o intamplarea reala. Filmul vorbeste despre un anume mod de a intelege credinta, despre valorile pe care aceasta ar trebui sa le transmita, despre indiferenta, implicare si raspundere sociala, despre educatie si despre cat de mult ne afecteaza pe fiecare dintre noi gradul de educatie si convingerile, rationale sau mai putin rationale, ale celorlalti.
Spuneati, intr-un interviu, ca "Dupa dealuri" este un film despre alegeri. Ce alegeri dificile a trebuit sa faceti privind scenariul, regia si productia filmului?
Cristian Mungiu: In primul rand, am ezitat mult pana cand am decis sa fac un film dupa o poveste atat de mediatizata... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:15