Peste 300 de salariati de la Santierul Naval Mangalia protesteaza, miercuri, in centrul orasului de la malul Marii Negre.
Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca inca nu stiu ce le rezerva viitorul, in ciuda faptului ca au trecut deja trei luni de la momentul in care Ministerul Economiei anunta ca, in parteneriat cu Damen, va readuce santierul pe linia de plutire. Data protestului nu e intamplatoare: urmeaza doua zile in care statul roman are posibilitatea sa solutioneze definitiv criza prin care trece unitatea de productie navala.
Oamenii manifesta pasnic in Piata Republicii din Mangalia si scandaaza "Vrem sa traim, nu doar sa supravietuim!". Protestul este abia la inceput. Potrivit Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurentiu Gobeaja, pana la inceperea manifestarii, peste 600 de salariati isi manifestasera intentia de a veni in piata pe durata protestului de o ora si jumatate.
De la Minister promisiuni, nu si fapte
Laurentiu Gobeaja a declarat inca de pe 19 iunie pentru Ziare.com ca oamenii sunt dezamagiti, ingrijorati si nemultumiti de modul in care statul roman a manageriat criza de la Santierul Naval Damen Mangalia.
"Dupa protestul din 22 martie de la Bucuresti, cand Ministerul Economiei ne-a promis ca se vor rezolva problemele, am tot asteptat. Dar din pacate rabdarea noastra n-a folosit la nimic. Lucrurile n-au evoluat in bine. Numarul salariatilor a scazut, intre timp, cu mai bine de 100 si continua sa scada.
Au ramas mai putin de 1.600 si... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 18:14
Mai bine de o treime dintre cei aproape 1.600 de muncitori ai Santierului Naval Mangalia protesteaza miercuri dupa-amiaza, pe 20 iunie, in piata din centrul orasului, fata de situatia critica in care se afla unitatea de productie.
Oamenii sunt suparati din cauza ca inca nu stiu ce le va aduce viitorul, in ciuda faptului ca au trecut deja trei luni de la momentul in care Ministerul Economiei anunta ca, in parteneriat cu Damen, va prelua santierul naval si il va readuce pe linia de plutire.
Data protestului nu e intamplatoare: urmeaza trei zile in care statul roman are posibilitatea sa solutioneze definitiv criza prin care trece santierul.
Satui sa tot astepte ca Ministerul Economiei si Damen sa cada de acord asupra modului in care vor administra Santierul Naval Mangalia, multi dintre salariati au decis sa iasa la protest pentru a atrage atentia asupra faptului ca unitatea de productie este inca in stare critica.
"Pana acum si-au anuntat intentia de a participa la acest protest circa 600 de salariati. Noi speram ca vor mai veni, insa, si oameni din Mangalia, din cauza ca de viitorul santierului depinde si viitorul orasului.
Nu facem greva, pentru ca legea nu ne-o permite. Am semnat contractul colectiv de munca anul trecut, inainte sa stim ca Damen nu va mai prelua productia in luna decembrie, asa cum era programat.
Asa ca facem acest protest, in afara orelor de lucru si in afara santierului, intre orele 17:30 si 19:00, in Piata Republicii din Mangalia", a... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 12:58
Olandezii de la Damen vor prelua Santierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), dar ii vor permite statului roman sa devina actionar majoritar al unitatii de productie.
Dupa ce statul a blocat o tranzactie similara, in urma cu trei luni, muncitorii de pe santier nu prea mai cred in ce spune Guvernul si vin, oricum, sa protesteze in fata Ministerului Economiei, incepand cu ora 12:30.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei, Alexandru Macoveiciuc, a declarat pentru Ziare.com ca preluarea santierului de catre olandezi a fost deja stabilita.
"S-a ajuns la o intelegere intre Ministerul Economiei si grupul Damen. La finalul preluarii, se va infiinta o societate mixta in care Damen va detine 49% dintre actiuni, iar Ministerul Economiei, prin intremediul SN 2 Mai, va detine 51% din participatie, devenind actionar majoritar", a preciat Alexandru Macoveiciu.
Acesta a mai spus ca nu detine, inca, informatii cu privire la valoarea tranzactiei.
Dupa ce statul i-a mai impiedicat o data pe olandezii de la Damen sa preia santierul naval de la Mangalia, muncitorii de la Mangalia nu prea mai cred in promisiuni, asa ca vin sa protesteze, indiferent ce anunta Ministerul Economiei.
"Suntem 300 de oameni de la santier, dar alaturi de noi, la protest, vor fi si alti sindicalisti din confederatii la care este afiliat Sindicatul Liber 'Navalistul'. Vom veni si oameni din Mangalia care vor sa lupte pentru viitorul orasului. Per total, vom fi peste 400 de oameni.... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 11:38
Sindicalistii de la Santierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) sustin ca societatea a ajuns intr-o situatie critica, dupa ce constructia de nave s-a suspendat pe termen nelimitat, iar contractele de reparatii se imputineaza si ele, pe zi ce trece.
Deja mai bine de o treime dintre salariati, desi vin inca la serviciu, nu mai au ce lucra. Societatea detinuta de sud-coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) si de statul roman mergea pe pierdere de ani buni. In decembrie 2017, olandezii de la Damen erau pe punctul de a prelua afacerea si a incerca sa o puna pe picioare, cand Guvernul Tudose a decis sa impiedice tranzactia.
Liderul Sindicatului Liber "Navalistul", Laurentiu Gobeaja, sustine ca, in urma cu doar trei luni, toata lumea se astepta ca santierul, care a pierdut peste 2 miliarde de lei doar in perioada 2012-2016, sa fie preluat de olandezii de la Damen. Acestia au afaceri de succes in 120 de tari si au raportat, in 2016, o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de euro. In consecinta, reprezentau speranta de redresare financiara a Santierului Naval de la Mangalia, detinut de DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul Santierului Naval 2 Mai, in care este actionar majoritar).
"Era sigur, in proportie de 99%, ca Damen va prelua actiunile partii sud-coreene. Am purtat discutii formale cu viitoarea conducere. Mai mult, conducerea societatii impreuna cu Damen accesase o linie de credit pentru a putea continua... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 07:41