Eugen Teodorovici le-a propus ministrilor de Finante din Uniunea Europeana ca fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara, respectiv sa se poata face doar pe o anumita perioada.
"Limitarea dreptului de a lucra. In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu, domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp, in toate statele. Nu ai voie dupa primul permis sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi, in Europa.
Asa, daca se duce in Germania si tot primeste drept de munca, nu o sa se intoarca cel care lucreaza in Germania in veci in Croatia, Romania sau de unde a plecat. Este o masura discutata. Maxim cinci ani si 'La revedere', dupa aceea, te duci in alta tara si iti cauti loc de munca", a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, in cadrul conferintei "Criza fortei de munca - Corelarea sistemului de invatamant universitar cu piata muncii".
Oficialul de la Finante a sustinut ca a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor sai, ministrii de Finante din Europa.
"Poate suna asa mai restrictiva sau de alta factura, dar asta este: trebuie sa invatam, la nivel european, ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Si, in interesul Uniunii Europene de a tine cu adevarat statele unite, la nivel european, trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu intaresti partea de vest si lasi restul Europei, din fel de fel de conditii, in... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 15:40
Numarul real de angajati din Romania este mult mai mare decat cel din Revisal, pentru ca acolo nu apar functionarii publici, cei din politie, din armata, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Am vazut ca prezentati ca fiind numarul real de persoane angajate, 6.300.000. Este mai mare. Noi luam aceste cifre din Revisal, dar in Revisal nu sunt functionarii publici, nu sunt cei din Armata, Politie. Sunt foarte multe categorii care nu apar in Revisal, deci numarul de angajati din Romania este mai mare de 6.300.000", a declarat Olguta Vasilescu, marti seara, la Antena3.
Ministrul Muncii a mai spus ca, dupa Bulgaria, Romania are cel mai prost platit popor si exista o criza de muncitori pentru ca cei mai multi pleaca sa lucreze in strainatate. Cea mai mare problema, spune Olguta Vasilescu, este in constructii.
"Dupa Bulgaria, suntem in continuare cel mai prost platit popor, dar facem eforturi. Daca noi nu reusim sa ne apropiem de salariile din Uniunea Europeana, ei pleaca din tara. Avem o problema uriasa in constructii. Avem nevoie mare de forta de munca.
Romania e in criza de oameni care sa munceasca. Problema noastra cea mare e deficitul de forta de munca. Santierele sunt goale in constructii. Pleaca in strainatate. De aia avem santierele pentru autostrazi goale. Pe judetele de granita e o cerere disperata de forta de munca, acolo somajul e zero", a mai afirmat ministrul Muncii.
Potrivit Olgutei Vasilescu, angajatorii romani prefera sa angajeze... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 10:26
Persoanele care au muncit in strainatate si s-au intors deja in Romania nu ar trebui sa uite sa isi completeze declaratia fiscala si sa o trimita la oficiul fiscal strain.
Cu atat mai mult cu cat acest lucru presupune oportunitatea primirii taxelor platite in plus.
"Lucrul cel mai important de retinut este faptul ca taxele pot fi rambursate din ultimii 4-5 ani. Acest lucru presupune ca persoanele care au muncit in strainatate in anii 2013-2014 au acum ultima sansa pentru a completa declaratia fiscala. Va recomandam sa incepeti procesul de rambursare al taxelor din aprilie", ne spune managerul general RT TAX, Adriana Ciupe.
Pentru a incepe procesul de rambursare al taxelor, o persoana trebuie sa afle care sunt documente necesare pentru acest proces.
De obicei, sunt necesare documente de la angajator care contin informatii despre venitul persoanei si taxele platite.
In functie de tara straina, sunt necesare si alte documente sau fluturasii de salariu.
"Persoanele care nu au toate documentele, pot aplica pentru rambursarea taxelor. Este foarte comun ca persoanele sa aplice pentru rambursarea taxelor si nu au unele documente. In aceste cazuri, noi contactam fostii angajatori pentru a le obtine." - ne explica A. Ciupe.
De asemenea, persoanele care au muncit in strainatate trebuie sa se intereseze daca pot primi si alte beneficii. In tari precum Germania sau Norvegia, exista sisteme de primire a alocatiei foarte bine dezvoltate:
"De exemplu, daca unul... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 11:17
Aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate, iar aceasta reprezinta Produsul Intern Brut pierdut al Romaniei, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Liviu Voinea.
"Romania a realizat multe in acesti 10 ani: convergenta nominala, parte din convergenta reala, stabilitate financiara, a castigat increderea pietelor, a facut reforme structurale. Pentru a continua, insa, procesul de convergenta reala, Romania trebuie sa isi exploateze potentialul de crestere si sa ajunga cat mai aproape de ocuparea deplina a fortei de munca.
Desi avem un somaj de 5% astazi, suntem departe de ocuparea deplina a fortei de munca si aceasta pentru ca avem o problema demografica foarte importanta despre care am vorbit foarte putin pana acum si anume: aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Acestea sunt cifrele oficiale. Acesta este PIB-ul pierdut al Romaniei, am putea spune", a afirmat Liviu Voinea, la conferinta "10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: de la coeziune la convergenta".
Acesta a atras atentia asupra faptului ca si acum, cand se inregistreaza rate de crestere economica peste potential, Romania continua sa raporteze rate negative ale natalitatii. Problema imbatranirii populatiei afecteaza PIB-ul potential, iar imbatranirea este dublata de o rata ridicata a persoanelor aflate in risc de saracie.
"De altfel, o estimare facuta de colegii nostri la... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 23:02
Zeci de mii de romani aplica lunar pentru un job in strainatate. Mii de joburi sunt postate lunar pentru strainatate atat de agentiile de recrutare care cauta personal pentru strainatate, cat si de anagajatori directi din diferite tari.
Nici nu e de mirare, avand in vedere ca muncitorii romani sunt la mare cautare peste hotare si astfel, angajatori din Anglia, Belgia, Olanda Germania, Franta, Cipru, Cehia si chiar si din tari din afara Europei au inceput sa caute personal atat calificat cat si necalificat din Romania, potrivit site-ului Infomunca.ro.
Pe de o parte, plecarea romanilor in strainatate are consecinte negative pe termen lung, deoarece o tara fara forta de munca nu poate sa produca si o tara care nu produce nu poate avea o economie infloritoare.
Pe de alta parte, un numar destul de mare de romani se reintorc in tara dupa acumularea unor sume de bani. Odata cu venirea lor in tara, banii respectivi sunt cheltuiti aici si acest lucru nu poate fi decat bun pentru economia Romaniei.
Romania dupa 25 de ani
In ultimii 25 de ani, oportunitatile de munca pentru romanii doritori sa isi gaseasca un job in strainatate s-au inmultit exponential, odata cu trecerea timpului.
Ca sa explicam acest fenomen, trebuie sa intelegem schimbarile politice prin care a trecut tara noastra in aceasta perioada, schimbari care au favorizat accesul romanilor la piata fortei de munca internationala.
Prima schimbare de o importanta majora, care a ajutat cu adevarat romanii... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:46
Romanii au la dispozitie 1.376 de locuri de munca vacante oferite de angajatorii din Europa prin intermediul retelei EURES Romania, informeaza, joi, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti.
Cei interesati pot opta pentru Spania, unde angajatorii ofera 801 locuri de munca, dintre care 800 muncitori necalificati in agricultura si un maseur.
In Germania sunt disponibile 292 locuri de munca, dintre care 50 asistenti medicali generalisti, 20 comisionari, 16 operatori stivuitor, 15 factori postali, 15 bucatari/bucatari sefi/bucatari specialisti, 15 soferi de tir, 15 ospatari.
Romanii din UE, din nou in centrul atentiei privind exploatarile in munca - au pierdut un proces
In Cehia, angajatorii ofera 145 locuri de munca, dintre care 50 ...citeste mai departe despre "Peste 1.000 de locuri de munca pentru romani in strainatate - Ce joburi sunt disponibile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 14:01
O suta de mii de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective, a anuntat, marti, ANIMT.
Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme.
Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora.
Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate, potrivit Mediafax.
"Aceste masuri ne omoara activitatea si creeaza, in acelasi timp, o grava problema sociala, intrucat companiile noastre sunt cele care asigura intretinerea muncitorilor in tarile in care sunt detasati, in situatia de fata nemaiputandu-le asigura nici macar intoarcerea in tara. Ganditi-va cate familii depind de acesti 100.000 de muncitori, practic sunt afectati circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:51
Romanii care au muncit legal in strainatate au dreptul sa primeasca pensie de la statul in care au lucrat.
Dupa intrarea in Uniunea Europeana, romanii au obtinut dreptul de a primi pensie si in functie de numarul de ani si de cuantumul cotizatiei platite si in strainatate.
Tot ce trebuie sa faca cei care se afla in aceasta situatie este sa completeze ...citeste mai departe despre "Ai lucrat in strainatate? Ce trebuie sa faci pentru a obtine pensie de la statul unde ai muncit" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:46
Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut exploziv dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimarile efectuate la nivel european aratand ca un numar de aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale UE, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.
Principalele state de destinatie ale romanilor plecati pentru munca in UE sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane, si Germania - 110.000 persoane.
"Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta. Astfel ca, daca la inceputul perioadei analizate, piata interna a functionat cu excedente mai mari de oferta, dupa a doua jumatate a anilor 2000, odata cu modificarile structurale ale economiei, piata a functionat cu deficite mari in anumite sectoare si ramuri economice.
Somajul redus nu a reprezentat in sine un indicator real de eficienta, atata timp cat multe ramuri economice nu au putut angaja personal suficient si de calitatea dorita. Este evident ca marimea neconcordantelor dintre cerere si oferta a sporit riscul pierderii de productivitate, sistemul de formare profesionala continua a adultilor, parghia cea mai importanta de contracarare a fenomenului, functionand cu destul de multe deficiente", semnaleaza... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 16:56