CFR Calatori a anuntat, vineri, ca sunt pregatite 2 perechi de trenuri care vor transporta muncitori din Romania in Austria. Acestea vor pleca din Timisoara in zilele de 10 si 13 mai si vor fi formate doar din vagoane cuseta. Compania anunta si masuri speciale pentru evitarea raspandirii COVID-19.
Potrivit unui comunicat al CFR Calatori, primele trenuri pentru transportul lucratorilor sezonieri la Viena sunt solicitate sa circule incepand cu finalul acestei saptamani, ca urmare a cererii operatorului feroviar de calatori din Austria (OBB) si a discutiilor purtate intre autoritatile din Austria si Romania.
"CFR Calatori participa, in calitate de operator feroviar, la efectuarea acestui transport, in parteneriat cu compania austriaca OBB, organizatorul acestei actiuni. Din punct de vedere tehnic, CFR Calatori este pregatita, insa efectuarea transportului se va realiza cu conditia ca partea austriaca sa colecteze suficiente rezervari pentru ocuparea vagoanelor", se arata in comunicat.
Sunt pregatite, in prima parte a acestui program, un numar de doua perechi de trenuri cu plecare din Viena la Timisoara, in zilele de 9 si 12 mai (plecare din Viena ora 23.05), respectiv cu plecare de la Timisoara la Viena in zilele de 10 si 13 mai 2020 (plecare din Timisoara ora 21:13).
CFR Calatori anunta ca toate trenurile vor fi formate numai din vagoane cuseta, fiecare garnitura avand in compunere cate 5 vagoane romanesti si 5 austriece. Numarul total de locuri intr-un tren este... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 23:06
CFR Calatori poarta discutii cu operatorul feroviar austriac OBB cu privire la realizarea unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfasoara activitati de ingrijire a persoanelor vulnerabile, pe relatia Romania - Austria, partea austriaca dorind ca prima garnitura sa plece pe 9 mai, cel mai tarziu, informeaza vineri Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC).
"Urmare a cererii Ambasadei Austriei din data de 24.04.2020, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfasoara activitati de ingrijire a persoanelor vulnerabile, pe relatia Romania - Austria, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor face urmatoarele precizari: CFR Calatori poarta discutii cu operatorul feroviar austriac (OBB).
Obiectul discutiilor il reprezinta procedura de desfasurare a transportului feroviar de calatori in contextul Covid-19; aceasta procedura urmeaza sa fie validata de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe; conform ultimei solicitari primite de CFR Calatori, partea austriaca ar dori sa organizeze primul tren special, incepand cel mai tarziu din data de 09.05.2020, avand o capacitate de aproximativ 360 de calatori", se mentioneaza intr-un comunicat al MTIC.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor va informa asupra realizarii... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 20:48
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat ca solicitarea partii austriece in legatura cu organizarea unui transport pe calea ferata cu muncitori romani a sosit vineri si a fost transmisa de Ambasada Austriei catre Ministerul roman de Interne.
In consecinta, Lucian Bode va discuta luni cu ministrul austriac pentru fonduri europene, pentru a cere detalii despre acest tren.
"Aceasta solicitare a venit vineri, pe data de 24 aprilie, transmisa de la Ambasada Austriei la Bucuresti catre ministerul nostru, catre MAI, dupa ce eu am declarat public in cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Timisoara, ca o astfel de solicitare nu exista concret la ministerul nostru. Aceasta solicitare a venit intre timp, iar acum clarificam aceste conditii", a spus Lucian Bode la Digi24, duminica seara.
Solicitarea este pentru data de 2 mai, a confirmat ministrul.
In consecinta, ministrul Transporturilor a precizat ca va vorbi luni dimineata la telefon cu ministrul din Austria, pentru a cere clarificari - despre cati oameni este vorba, de unde pleaca trenul, ce companie va opera transportul - CFR sau OBB - si cum vor ajunge acesti muncitori pana la Timisoara, in conditiile starii de urgenta.
"Daca se doreste deplasarea cu trenul, eu cred ca la fel cum s-a realizat si cu avionul, trebuie sa avem clar reguli de la momentul la care pleaca de la domiciliu pana in momentul in care ajunge la destinatie, in Austria", a spus Lucian Bode.
Caroline Edtstadler, ministru pentru... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:44
Din cauza pandemiei, unele tari europene se confrunta cu o penurie de forta de munca, iar romanii sunt salvarea lor. Astfel, pana la sfarsitul lunii mai, sunt programate inca 15 zboruri cu muncitori sezonieri romani catre Germania si Marea Britanie, care vor pleca din Bucuresti, Iasi si Cluj Napoca.
"Noi incheiem un contract cu firmele de legume si fructe din Marea Britanie care au nevoie de angajati. Tot ei contacteaza companiile de recrutare de forta de munca, iar noi aranjam cursele in functie de ce ne spun ei.
Nu avem un orar de zbor, ci organizam fiecare cursa in functie de cand pot firmele sa transporte toti angajatii. Tinand cont de situatia de acum, cred ca vom efectua un zbor pe zi pana la inceputul lunii mai", a declarat, pentru Digi24, Matthew Purton, reprezentantul unei firme de transport aerian.
Purton a precizat ca preturile pentru un bilet de avion sunt duble fata de costurile obisnuite, adica 250 de euro.
"Am transportat 1.500 de oameni in Germania pana azi. Guvernul german are 40.000 de permise pentru a aduce lucratori. Pana acum, am lucrat cu Olanda, Germania si Marea Britanie, cred ca avem ceva si in Austria acum. Dar, cu timpul, ma astept sa vedem un efort paneuropean, Franta, Elvetia, dar si alte tari sa aiba solicitari", a punctat el.
Saptamana trecuta, ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, spunea ca stie ca fermierii britanici ar avea nevoie de muncitori sezonieri, dar deocamdata, in conditiile pandemiei si ale controverselor... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 11:19
Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.
La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019.
Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez". Pentru cele zece tari care au aderat la UE in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piata muncii, astfel ca Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei. Doar in 2004 aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la UE au... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:30
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a anuntat ca a trimis o scrisoare tarilor care au decis mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, comunicandu-le ca nu e multumit de motivele invocate pentru aceasta decizie.
"Comisia Europeana nu este multumita de argumentele statelor membre si am trimis o scrisoare celor care au decis mentinerea restrictiilor, prin care le-am comunicat ca aceste argumente sunt insuficiente. Guvernele tarilor respective trebuie sa ne furnizeze detalii suplimentare", a spus comisarul Andor miercuri raspunzand unei intrebari a europarlamentarului roman, Renate Weber.
"Nu exista discriminare intrucat cele trei etape de tranzitie au fost stabilite pentru toate statele membre - si pentru cele care au aderat la UE in 2004, si pentru cele care au aderat in 2007, si pentru Croatia care va adera. Le-am cerut statelor membre (...) sa deschida cat mai repede piata muncii si cateva au facut acest lucru. Spre exemplu, Italia si Cehia au ridicat restrictiile de la 1 ianuarie 2012", a declarat comisarul european, intrebat de Renate Weber ce planuri are CE pentru a convinge statele membre sa ridice restrictiile.
La sfarsitul anului trecut, noua tari - Belgia, Germania, Marea Britanie, Austria, Franta, Malta, Luxemburg, Olanda si Irlanda - au anuntat ca mentin restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana la 1 ianuarie 2014 - termenul maxim prevazut. In plus, Spania a reintrodus restrictiile, ca urmare a... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
Noua state membre UE au anuntat Comisia Europeana ca vor mentine restrictiile legate de libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari pana la finalul lui 2013, in timp ce Italia si Cehis isi deschid portile.
Prima tara dintre cele avand in vigoare pana la 31 decembrie 2011 restrictii pentru lucratorii romani si bulgari si care au notificat Comisia a fost Marea Britanie, la 24 noiembrie, fiind urmata de Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia, Luxemburg, Malta, Austria (22 decembrie), Franta si Olanda (23 decembrie).
Toate cele 9 state membre care au trimis notificari CE au oferit executivului comunitar explicatii privind evaluarea asupra unei perturbari grave a pietei fortei de munca sau a pericolului unei astfel de perturbari. Daca notificarile nu ar fi fost trimise inainte de 1 ianuarie 2012, lucratorilor romani si bulgari li s-ar fi aplicat de la acea data legislatia UE privind libera circulatie.
Conform acelorasi surse, desi Comisia Europeana nu trebuie sa autorizeze statele membre pentru continuarea aplicarii restrictiilor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor intentioneaza sa-si prezinte punctul de vedere privind notificarile statelor respective si explicatiile lor intr-o reuniune a Consiliului EPSCO (munca, afaceri sociale, sanatate si protectia consumatorilor). In urma cu trei zile, Ryan Heath, purtator de cuvant al CE, declarase ca executivul UE urma sa analizeze in cursul... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:41
Parlamentul European va supune la vot, marti, o rezolutie privind accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata europeana a muncii.
Saptamana trecuta, Bulgaria a reinnoit apelurile sale pentru ridicarea restrictiilor in cele zece state membre (Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie si Malta) care inca nu permit accesul muncitorilor romani si bulgari, potrivit presei internationale.
Comisia Europeana si Parlamentul European pot doar recomanda statelor membre sa isi deschida pietele muncii pentru acestia, insa decizia finala apartine exclusiv tarilor.
Deschiderea pietei muncii ar putea contribui la redresarea pietei europene comune, a precizat deputatul bulgar Iliana Ivanova, unul dintre sustinatorii cauzei. Potrivit acesteia, Regatul Unit si Tarile de Jos se impotrivesc cel mai mult acceptarii muncitorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca.
Deputatii europeni ii vor audia pe Michel Barnier (Piata Comuna si Servicii), John Dalli (Sanatatea si Protectia Consumatorilor) si Neelie Kroes (Competitie) cu privire la modul in care patrunderea pe piata comuna a muncii ar putea ajuta statele membre sa iasa din actuala criza economica.
Politicienii bulgari au sustinut in repretate randuri ca nu se asteapta ca toate tarile sa ridice restrictiile de pe pietele fortei de munca simultan, dar scopul lor este de a atrage atentia opiniei publice si de a pune presiune asupra acestor state pentru a face acest pas important inainte... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:26
Germania urmeaza sa stabileasca daca mentine restrictiile de pe piata muncii pentru lucratorii romani si in 2012, a declarat miercuri ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, la conferinta "UE si migratia".
Andreas von Mettenheim a aratat ca aproximativ 15 milioane dintre locuitorii Germaniei sunt considerati imigranti iar 35 la suta dintre acestia provin din state membre UE.
Autoritatile germane urmeaza sa decida daca restrictiile impuse lucratorilor romani pe piata muncii din Germania vor fi mentinute sau vor fi ridicate incepand din 2012, a declarat ambasadorul Germaniei.
"Avem toti o problema demografica, in sensul ca avem o populatie care imbatraneste si ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificata.
Multi investitori germani se plang de acest lucru si in Romania", a precizat ambasadorul Germaniei.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Valentin Mocanu a declarat, in cadrul conferintei, ca dreptul la libera circulatie este prevazut in Constitutia Romaniei.
El a adaugat ca 11 din 26 de state membre, printre care Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda sau Spania, aplica restrictii pentru cetatenii romani.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, a declarat pentru MEDIAFAX ca in cel mai scurt timp o delegatie din institutia pe care o conduce va merge in Germania pentru a discuta despre posibilitatea ridicarii restrictiilor impuse lucratorilor romani.
mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:18