Sutele de muncitori sezonieri romani ajunsi in aceste zile in Germania si Marea Britanie fac subiectul unor ample comentarii si articole de presa in contextul nu doar al deplasarilor in vreme de pandemie, ci si al solutiilor pe piata muncii pe care le au tarile instarite din Vest.
Presa internationala remarca faptul ca este nevoie de muncitori sezonieri din estul Europei, cu precadere din Romania si Bulgaria, pentru a putea fi culese culturile de fructe, legume sau sparanghel in conditiile in care nu se gasesc localnici care sa faca aceasta munca pentru aceiasi bani.
Spre exemplu, Frey Lindsay scrie pentru Forbes, ca "muncitorii romani zboara sa umple golurile de pe piata muncii din Marea Britanie, iar remainers (cei care au votat pentru ramanerea tarii in Uniunea Europeana - n.red.) adora asta".
Sursa citata noteaza ca avioanele care duc culegatorii romani de fructe si legume au inceput sa aterizez in Regatul Unit pentru a ajuta sectorul agricol zbuciumat. Fermierii tarii se confrunta cu mari lipsuri ale fortei de munca, din cauza pandemiei de coronavirus. In acest context, muncitorii sezonieri din UE, care reprezinta majoritatea fortei de munca din UK, sunt impiedicati sa calatoreasca.
Forbesc mai precizeaza ca romanii si bulgarii au fost mult timp tinta defaimarii in Marea Britanie, mai ales de cand au fost ridicate restrictiile de imigratie, in anul 2014.
Comentatorii britanici anti-Brexit nu sunt nici ei prea linistiti. "Ce inseamna Brexit in practica:... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 11:26
Ministerul Muncii propune suplimentarea contingentului de lucratori straini non-UE cu 30.000 de persoane anul viitor, arata un proiect de hotarare de guvern publicat de institutie.
Masura este determinata, potrivit initiatorilor, de necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene.
"In temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere: dinamica eliberarii avizelor de angajare/detasare, care a inregistrat o crestere semnificativa fata de anul 2018, necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European sau ai Elvetiei, prevenirea situatiilor in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale, propunem stabilirea pentru anul 2020 a unui contingent de 30.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Potrivit Ministerului Muncii, strainii care ar... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 12:23
Numarul imigrantilor romani si bulgari veniti in Marea Britanie a atins un nivel record. Cei mai multi dintre migrantii europeni sositi in UK anul trecut sunt din Romania si Bulgaria, arata noi statistici facute publice joi.
Potrivit datelor Biroului de Statistica din Marea Britanie, migratia anuala neta (imigrantie minus emigratie) a scazut anul trecut sub 300.000 de persoane, pentru prima data dupa 2013, probabil si pe fondul votului din Regat pentru iesirea din UE, scrie Daily Express.
Mai exact, migratia a scazut anul trecut cu 49.000 de persoane, ajungand la 273.000, dupa cum arata statisticile pe 12 luni, pana in septembrie 2016.
In schimb, numarul imigrantilor din Romania si Bulgaria a crescut covarsitor anul trecut. In jur de 74.000 de cetateni ale celor doua tari au venit anul trecut in UK, iar cifra este una record. Numarul lor a crescut cu 19.000 fata de 2015.
Cei care se impotrivesc migratiei s-au aratat incantati de scaderea per ansamblu a numarului de imigranti, insa au avertizat ca Guvernul din Londra tot va trebui sa sporeasca verificarile la granita, pentru ca cifra anuala a migratiei sa scada sub 100.000.
Vicepresedintele think tank-ului Migration Watch, Alp Mehmet, sustine ca "acesta este un pas in directia corecta".
"Insa inca exista un aflux din Europa de Est, in special din Romania si Bulgaria. Acesti muncitori sunt in general in campul muncii prost platit (...) ", a aratat Mehmet. ...citeste mai departe despre "Numarul imigrantilor... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 10:49
Rapoartele Universitatii Oxford subliniaza ca mii de muncitori din Romania si Bulgaria din Marea Britanie s-au declarat liber profesionisti, obtinand astfel acces mai mare la ajutoarele sociale.
Aproape 6 din 10 imigranti romani si bulgari din Regatul Unit s-au declarat liber profesionisti in anul 2013, fapt ce le-a permis acces total la ajutoarele sociale din partea statului, scrie The Telegraph.
Astfel, potrivit unei analize a Universitatii Oxford, 59,1 la suta dintre muncitorii din cele doua tari est-europene s-au declarat astfel, comparativ cu doar 14 la suta din populatia Regatului Unit.
Romanii "au invadat" Marea Britanie inainte de ridicarea restrictiilor - vezi cifrele oficiale
"Indiferent de motivatie, acest statut a ...citeste mai departe despre "Romanii din Marea Britanie se declara liber profesionisti pentru a primi ajutoare - raport" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 14:30
Libera circulatie a muncitorilor europeni in interiorul Uniunii Europene, cu precadere a celor romani si bulgari, a generat discutii aprinse in Parlamentul European, miercuri, printre cei implicati fiind si Hannes Swoboda si Viviane Reding.
Astfel, unii dintre europarlamentari au cerut impunerea unor restrictii, in timp ce altii au criticat atitudinile xenofobe, subliniind beneficiile aduse de muncitorii din tarile UE economiilor in care activeaza, scrie Mediafax.
Printre cei care au tinut sa sublinieze avantajele aduse de muncitorii straini a fost si comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care a afirmat ca acestia aduc "beneficii si economiilor tarilor din care au plecat, dar si economiilor din tarile gazda".
In schimb, ea a avertizat insa ca trebuie sa fie luate in serios abuzurile, pentru ca acestea pot sa distruga libera circulatie.
Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu
De asemenea, liderul socialistilor europene, ...citeste mai departe despre "Cearta in Parlamentul European, din cauza muncitorilor romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:23
Britanicii nu sunt rasisti fata de romani si bulgari, dar invinovatesc Guvernul pentru lipsa de informatii cu privire la impactul imigratiei asupra Marii Britanii, potrivit unui studiu.
In total 80% dintre persoanele care au participat la acest studiu, efectuat de think-tankul independent in domeniul imigratiei British Future, sustin masuri mai dure. Insa 77% afirma ca ar primi migranti din Romania si Bulgaria care muncesc din greu si platesc taxe, invata limba si se integreaza in comunitate, relateaza site-ul The Huffington Post UK.
De asemenea, 38% dintre persoanele intervievate cred ca numarul romanilor si bulgarilor care vor veni in Marea Britanie in 2014 va fi mai mare de 50.000 de persoane, 18% apreciind ca va fi cuprins intre 50.000 si 100.000, iar alti 13% estimand ca ar putea atinge o jumatate de milion. Guvernul roman a afirmat ca numarul imigrantilor nu va fi nici pe departe asa de mare.
Britanicii dau vina tot pe Guvern
Potrivit studiului, trei sferturi dintre cei chestionati sunt de parere ca Guvernul britanic a esuat sa ofere suficiente informatii despre ceea ce se va intampla dupa anularea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii britanice.
"Momentul imigrarii din Romania si Bulgaria nu este popular, iar oamenii sunt ingrijorati cu privire la presiunile pe care le-ar putea crea, insa nu au prejudecati", a declarat Sunder Katwala, directorul British Future. "Oamenii vor ca problemele sa fie solutionate, ci nu agitate. Daca... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 12:56
Politia metropolitana a efectuat o vizita intr-o zona rurala din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii saraci sa nu imigreze in Marea Britanie de la 1 ianuarie, dupa anularea restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii britanice.
Potrivit BBC, Comisarul-sef Adrian Usher de la Barnet, in nordul Londrei, zona cu cei mai multi romani din Marea Britanie, multi dintre ei romi, vrea sa-i descurajeze pe romani sa plece in Marea Britanie daca nu au un loc de munca garantat, prezentandu-le riscurile de a fi exploatati, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a insotit politia in aceasta vizita in Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, "The Romanians are Coming?" (Vin romanii?), urmeaza sa fie difuzat luni seara pe BBC One.
Usher a vizitat satul Apata din Carpati, dupa ce s-a constatat, in urma evacuarii unor romani care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, in iunie, ca 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind in adaposturi improvizate proveneau din aceasta localitate.
"Daca veniti in Marea Britanie fara un loc de munca, atunci va veti confrunta cu riscul de a fi exploatati sau de a fi victimele unor infractori", le-a spus el satenilor. Situatia romanilor care imigreaza la Londra este la fel de importanta ca cea a londonezilor, a adaugat comisarul. "Nu sunt aici sa comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toti locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra in... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 09:45
Numarul romanilor care au migrat pentru munca a crescut exploziv dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimarile efectuate la nivel european aratand ca un numar de aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale UE, conform proiectului Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013 - 2020.
Principalele state de destinatie ale romanilor plecati pentru munca in UE sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane, si Germania - 110.000 persoane.
"Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta. Astfel ca, daca la inceputul perioadei analizate, piata interna a functionat cu excedente mai mari de oferta, dupa a doua jumatate a anilor 2000, odata cu modificarile structurale ale economiei, piata a functionat cu deficite mari in anumite sectoare si ramuri economice.
Somajul redus nu a reprezentat in sine un indicator real de eficienta, atata timp cat multe ramuri economice nu au putut angaja personal suficient si de calitatea dorita. Este evident ca marimea neconcordantelor dintre cerere si oferta a sporit riscul pierderii de productivitate, sistemul de formare profesionala continua a adultilor, parghia cea mai importanta de contracarare a fenomenului, functionand cu destul de multe deficiente", semnaleaza... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 16:56
Parlamentarii britanici vor dezbate luni petitia electronica intitulata "Opriti imigratia in masa a bulgarilor si romanilor in 2014!", relateaza site-ul postului britanic de televiziune ITV.
Petitia a atins deja pragul de 100.000 de semnaturi.
Anterior, ministrul britanic de interne, Theresa May, declarase ca Marea Britanie nu este "singura" tara care va deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in 2014. "Exista si tari importante din Uniunea Europeana, cum ar fi Germania, Austria, Franta, care isi vor deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in acelasi timp", a precizat ministrul.
Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia si Estonia au aderat la UE in 2004, primind acces nelimitat pe piata fortei de munca din Marea Britanie. In cazul Romaniei si Bulgariei, care au aderat in 2007, restrictiile pe piata muncii vor fi eliminate in 2014 si nu vor putea fi prelungite, aminteste articolul citat.
Odata cu ridicarea restrictiilor, toti nou venitii vor putea solicita ajutoare sociale, iar numarul de persoane care isi cauta de lucru din aceste doua tari este estimat in prezent la aproximativ 1,5 milioane.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 09:34