In China exista aproximativ 8.000 de fabrici care produc jucarii, pentru acestea lucrand 3,5 milioane de oameni. Conditiile in care lucreaza muncitorii chinezi sunt de multe ori improprii, sustin militantii pentru drepturile omului.
Cu cererea crescuta pentru jucarii in perioada Craciunului, muncitorii din fabricile chineze sunt obligati sa lucreze mai multe ore decat prevede contractul si sa doarma in fabrica, pe jos, printre piesele jucariilor.
In medie, un muncitor chinez castiga aproximativ 186 de euro, informeaza Daily Mail.
Conform unei societati din New York care monitorizeaza lucrul in fabricile chineze, muncitorii lucreaza in aceasta perioada cu 36,5 ore mai mult decat ar trebui.
Raportul din 2009 al organizatiei non-profit precizeaza ca un milion de chinezi au suferit accidente in timp ce munceau.
Muncitorilor chinezi nu li se permite sa vorbeasca sau sa asculte muzica atunci cand lucreaza. mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 13:30
Eticheta "Made in Chine" a ajuns cunoscuta pe intreg mapamondul, insa ambitia statului chinez nu se opreste aici. Companiile chineze nu se mai rezuma la a fabrica jucarii ieftine, reproduse dupa personajele animate din Walt Disney, ci isi doresc branduri high-tech cunoscute la nivel mondial.Privind la ultimele vizite facute de premierul chinez Wen Jiabao, analistii internationali sunt de parere ca statul chinez isi doreste sa puna "un picior in Europa".
Calatoria Chinei spre taramul european devine mult mai usoara pe fundalul crizei datoriilor suverane.
In ciuda crizei datoriilor europene, China este atrasa de potentialul pe care il au de oferit statele membre UE.
Pietele europene sunt mature, pline de marci consacrate si cu usile deschise pentru investitii.
Statul european care i-a facut "cu ochiul" chinezilor a fost Marea Britanie.
Potrivit firmei de consultanta Dealogic, inca din 2008, companiile din China au cumparat actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline la 33 de firme din Marea Britanie.
Companiile britanice care au atras investitiile chineze activeaza in domeniul mineritului, logisticii si serviciilor financiare.
De exemplu, fabrica auto Longbridge din Birmingham face parte acum din Corporatia Shanghai Automotive Industry. Aceasta investitie a revigorat industria auto din Marea Britanie dar a si oferit corporatiei chineze un brand englezesc de renume.
China, in cautarea puterii
Achizitia unor branduri de renume este doar o mica parte... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:58