Experienta primului job poate avea un puternic impact emotional asupra unui proaspat absolvent de facultate. De la cautarile unui loc de munca in domeniul de specialitate pana la depunerea CV-urilor si interviurile de angajare, fiecare moment te poate pregati pentru ce inseamna o profesie.
Pentru a obtine un job si pentru a face performanta, pe langa cunostintele pe care trebuie sa le ai in domeniul ales, este important sa cunosti care sunt drepturile si obligatiile unui angajat si care este comportamentul potrivit la interviul de angajare si, ulterior, la locul de munca.
Drepturile si obligatiile unui angajat
Odata intrat in campul muncii, seriozitatea este una dintre calitatile pe care le cauta angajatorii de la salariati. Cele mai multe dintre drepturile si obligatiile unui angajat sunt reglementate in legislatie. Astfel, potrivit Codului Muncii, un salariat are, printre altele, dreptul la salarizare pentru munca depusa, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la acces la formarea profesionala, precum si dreptul la protectie, in caz de concediere.
Pe de alta parte, angajatul are si obligatii. Acesta are obligatia de a realiza norma de munca si de a respecta disciplina muncii, are obligatia de a respecta secretul de serviciu si prevederile cuprinse in regulamentul intern, dar trebuie si sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.
Totodata, persoanele care realizeaza, individual sau... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 11:14
Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 9,2 milioane de lei in urma controalelor efectuate in aceasta luna in domeniile constructiilor, intretinerii si reparatiilor de autovehicule si a agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate, informeaza joi institutia.
"In perioada 11-22 mai 2020, Inspectia Muncii a desfasurat Campania nationala de verificare a agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate, a caror activitate este reglementata de Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.
In cadrul Campaniei, inspectorii de munca au verificat atat cei 287 de agenti de plasare a fortei de munca, insumand 348 de sedii sociale si puncte de lucru, cat si societati comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 "activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca", rezultand un total de 444 de actiuni de control.
Ca urmare a deficientelor constatate, au fost aplicate amenzi in valoare de 235.000 lei si au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor", se arata in comunicat.
Cele mai frecvente deficiente identificate si sanctionate de inspectorii de munca au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevazute in contractul de mediere si in contractul individual de munca si netransmiterea trimestriala, la inspectoratul teritorial de munca, a situatiei privind contractele de mediere incheiate cu solicitantii locurilor de munca si persoanele angajate in strainatate.
"Numarul... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
Numarul contractelor de munca incetate de la declararea starii de urgenta (16 martie) a urcat la 424.389 pana miercuri, potrivit cifrelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Cele mai multe contracte incetate (75.025) erau din Comertul cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, 75.424 din Industria prelucratoare, iar 63.553 din Constructii.
Numarul contractelor de munca suspendate a coborat la 598.264, dintre care 164.608 din Industria prelucratoare, 100.026 din Hoteluri si restaurante si 94.793 din Comertul cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor. ...citeste mai departe despre "Peste 424.300 de contracte de munca au incetat de la declararea starii de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 20:43
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a afirmat, ca, in marea lor majoritate romanii care muncesc sezonier in Germania nu sunt tratati ca sclavi, iar in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nu contribuiau la mentinerea de conditii decente.
"Aveam mai multe semnale de mai multa vreme, dar nu asa de profunde ca acestea care au aparut imediat ce au fost ridicate restrictiile. Fizic nu am putut sa plec pana a inceput toata aceasta pandemie. Am numarat zilele pana cand s-au ridicat restrictiile si am putut sa-mi pregatesc plecarea, i-am spus premierului ca vreau sa plec.
Cea mai buna informare o am de la oameni, direct. Nu mi-a cerut nimeni sa plec (in Germania, n.r.) si nu am niciun motiv sa spun altfel. Nu mi-a cerut nici partidul, nimeni. Voiam eu sa aud dincolo de informarile pe hartie si mi-a prins extrem de bine.
In majoritate, romanii nu sunt tratati ca sclavi. Nu am facut o statistica, dar si aici, ce inseamna conditii decente este o chestiune relativa. Am vazut si ferme in care conditiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea si mai bine. Am vazut si ferme in care conditiile nu erau grozave. Unde nu erau conditii decente, adevarul este undeva la mijloc. In anumite zone, in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nostri nu contribuiau la mentinerea de conditii. Nu vreau, insa, sa generalizez", a spus Alexandru luni la Europa FM.... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 20:46
Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
O agentie de turism a primit o amenda de 200.000 de lei, adica peste 40.000 de euro, dupa ce a chemat o parte din angajati la munca, desi acestia aveau contractele suspendate.
Sanctiunea aplicata este cea maxima prevazuta de lege, a spus la Digi 24 Tudor Polak, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"Inspectoratele Teritoriale de Munca au efectuat controale si in ultima perioada. La inceputul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti s-a deplasat la sediul unei agentii de turism unde angajatorul, inainte de emiterea starii de urgenta si inainte de a aparea Ordonanta 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajati, iar a doua zi a chemat o parte dintre acestia la munca. In momentul in care Inspectoratul Teritorial de Munca s-a deplasat si a constatat aceste lucruri a aplicat sanctiunea maxima de 200.000 de lei", a spus Polak.
Acesta a mentionat ca mai sunt cazuri de acest fel, in care angajatorul a chemat la munca angajati care nu aveau contracte de munca valide, inclusiv la un santier din Bucuresti si la o fabrica din judetul Braila.
"Pot sa va spun ca, personal, am fost acum aproximativ doua saptamani la un santier din Bucuresti, impreuna cu colegii din Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, unde, la fel, au fost gasiti cativa cetateni care nu aveau contractele de munca semnate si s-au aplicat mai multe amenzi si a fost sistata activitatea, deoarece in respectiva locatie nu erau respectate toate normele de securitate si siguranta in... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 14:47
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat ca peste 600.000 de persoane, angajati si profesionisti, beneficiaza de plata somajului tehnic si anunta ca, dupa rectificarea bugetara, in cursul zilei de vineri, 90% din fondurile alocate pentru luna martie vor fi achitate, restul urmand a fi virat luni.
Alexandru a atras atentia asupra faptului ca exista angajatori care au trimis, conform documentelor, muncitorii in somaj tehnic, dar le cer oamenilor sa vina la serviciu, ea solicitand celor aflati in aceasta situatie sa sesizeze ITM.
Violeta Alexandru a informat ca in perioada 16-31 martie peste 600.000 de angajati romani au fost sprijiniti prin acordarea somajului tehnic, iar 50.000 de profesionisti care lucreaza sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin.
Alexandru a sustinut ca pentru aprilie va exista o imbunatatire in ceea ce priveste platile si raspunsul autoritatilor.
"Din cererile depuse de alti profesionisti, peste 50.000 de persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale si contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astazi fondurile alocate prin masura de sprijin somaj tehnic. (...) O prima parte din plati a fost facuta la cateva zile dupa inceputul lunii aprilie, cand s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie - 21 martie.
Imediat ce s-a facut rectificarea bugetara, fara de care nu s-au putu opera platile, toate cererile care fusesera prelucrate de ANOFM si ANPIS au fost finalizate si plata s-a facut chiar in... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:09
Ministerul Muncii a publicat pe site-ul sau un ghid cu informatii destinate lucratorilor romani care intentioneaza sa plece la munca in strainatate si a alocat doua numere de telefon pentru cei care doresc sa afle informatii din domeniu.
Ghidul, publicat pe site-ul ministerului, cuprinde informatii despre legalitatea contractelor de munca, lista agentiilor de plasare autorizate si cea a agentilor de munca temporara si include datele de contact ale ambasadelor si consulatelor, precum si Ghidul lucratorului roman, elaborat in colaborare cu Ambasadele Romaniei si Corpul atasatilor pe probleme de munca si sociale.
"In masura in care este posibil, MMPS recomanda plecarea prin agentii de plasare sau prin agent de munca temporara", transmite Ministerul Muncii in document.
Documentul este disponibil AICI.
De asemenea, numerele de telefon cu tarif normal 021/302.70.52 si 021/302.70.53 sunt disponibile lucratorilor romani interesati sa afle informatii despre munca in strainatate.
Numerele telefonice pot fi apelate de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00 - 18:00. ...citeste mai departe despre "Ministerul Muncii a deschis doua linii telefonice pentru romanii care vor sa munceasca in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 08:22