Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa aduca modificari importante la Codul Muncii. Pe langa cresterea amenzilor, se introduc si modificari privind documentele de evidenta a salariatilor, a activitatii si prezenta acestora, modificari care au luat prin surprindere firmele.
Mai mult, OUG nr. 53/2017 a fost adoptata vineri de Executiv si a intrat in vigoare luni, ceea ce a creat situatii dificil de gestionat pentru companiile din Romania. In plus, ordonanta contine prevederi ambigue, insuficient detaliate, astfel ca punerea lor in practica a creat multe semne de intrebare.
O detaliere a modificarilor Codului Muncii si cateva posibile solutii pentru aplicarea noilor prevederi ofera consultantul fiscal Adrian Benta.
Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
OUG nr. 53/2017 aduce noi obligatii privind respectarea legislatiei muncii, respectiv modifica Codul Muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificari ulterioare.
Modificarea foarte importanta consta in faptul ca, anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca. Pana acum, exista un termen de 20 de zile in care se puteau face si transmite contractele si/sau modificarile aduse acestora prin act aditional.
De asemenea, se stabileste ca angajatorul este obligat sa inmaneze salariatului un exemplar din... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 09:53
In primele zece luni ale acestui an au fost depistati 13.647 de lucratori fara contracte de munca, numarul persoanelor care muncesc la negru ramanand constant dupa ce in 2012 au fost peste 14.300 de cazuri, potrivit datelor comunicate de MMFPSPV.
Ministerul Muncii, Familiei, protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) precizeaza ca, in urma actiunilor de control privind depistarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale de angajare desfasurate in primele 10 luni ale anului, inspectorii de munca au identificat 13.647 de persoane care munceau fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa, anterior inceperii activitatii.
In 2012, la nivel national au fost depistate 14.326 persoane care desfasurau activitate fara a avea incheiate contracte individuale de munca si au fost sanctionati 5.575 de angajatori.
In primele zece luni din 2013, valoarea amenzilor aplicate pentru utilizarea muncii fara forme legale de angajare a ajuns la 69.082.500 de lei, fata de 86.896.000 de lei in tot anul trecut.
Inspectorii de munca au amendat si persoane depistate desfasurand activitati fara forme legale de angajare, valoarea acestora fiind de 35.500 de lei.
Din datele comunicate de MMFPSPV mai rezulta ca inspectorii de munca au constatat 381 de fapte prevazute de Codul muncii ca fiind infractiuni, respectiv primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea de contracte individuale de munca anterior inceperii activitatii.... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 19:15
Economia subterana a Romania a inregistrat o scadere de 4,4% in ultimii 10 ani, ceea ce inseamna ca tranzactiile nefiscalizate ajunga la o treime din PIP. Este una dintre cele mai grave situatii din UE.
Fenomenul economiei subterane reprezinta acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile intalnite in Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.
Economia subterana a reprezentat anul trecut in Romania 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, fata de un nivel 33,5% din PIB in 2002, dupa cum arata un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). In aceeasi perioada PIB-ul Romaniei exprimat in dolari, la preturi curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI.
Atat datele CE, cat si raportul IEA se bazeaza pe studiile profesorului Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kelper din Linz, Austria, unul dintre cei mai importanti specialisti pe astfel de probleme.
Raportul IEA mentioneaza totodata ca in anul 1999 economia subterana din Romania era echivalenta cu 34,3% din PIB.
Motivele prabusirii
Situatia Romaniei este comparabila cu a altor state est-europene, precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau tarile baltice, dar si cu nivelul economiei nefiscalizate din Grecia, tara care este de sase ani in recesiune.
Romania si-a redus economia subterana cu 4,4 puncte procentuale in ultimii 10 ani, a sasea scadere din UE, pornind insa dintr-o situatie mai grava decat... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 10:11
Inspectia Muncii a depistat, in perioada 11 - 15 februarie, un numar de 206 persoane care lucrau fara forme legale, amenzile aplicate pentru munca la negru depasind 1,7 milioane de lei, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de catre institutie.
Inspectia Muncii a facut, in perioada 11 - 15 februarie, actiuni de control in urma carora a aplicat amenzi in valoare totala de 2,735 milioane de lei.
In domeniul relatiilor de munca s-au efectuat 2.454 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2,16 milioane de lei.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost organizate 1.553 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 575.000 de lei.
Inspectorii de munca au constatat 2.414 deficiente si au aplicat 2.300 de sanctiuni contraventionale.
De asemenea, la sapte angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare.
Principalele abateri constatate in cadrul controalelor au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, in fisa postului nu s-au stabilit atributiile corespunzatoare pentru toti salariatii, contractele individuale de munca nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la indeplinire masurile obligatorii dispuse in controalele anterioare, primirea la munca a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:02
Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.
Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.
Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.
"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:42
Crearea de noi locuri de munca s-a transformat intr-o problema majora pentru toate statele Europei. Se vorbeste din ce in ce mai des despre o piata globala a fortei de munca. Reprezentantii mediului privat, contactati de Business24, s-au intrecut in a propune solutii viabile pentru crearea de noi locuri de munca.
Maria Grapini
- Din 2009, cand s-a recunoscut ca este criza, autoritatile au inceput sa creasca taxele si au inceput cu impozitul minim. Tot din 2009, s-au scos anumite cheltuieli deductibile, ori se stie ca intr-o politica fiscala inteleapta pentru a avea conformare voluntara, sa nu creasca evaziunea, dar sa-i permiti si intreprinzatorului sa se dezvolte, trebuie sa existe un echilibru intre taxe, impozite si nivelul de cheltuieli deductibile.
- Pentru prima data in istoria Romaniei, pe perioada de criza s-au introdus cheltuieli zero pentru mijloacele de transport la companii private, ceea ce este absurd.
- Companiile au scazut ca si profitabilitate. Daca au pierdere un an, acestea nu mai pot investi ci se gandesc la cum sa iasa din piata. Nu exista nicio masura care sa stimuleze acum un intreprinzator sa investeasca, fara sa mai vorbim de crearea de noi locuri de munca.
- In primul rand, ar trebui refacuta toata legislatia fiscala si cea a muncii. Pentru IMM-uri ar trebui o politica fiscala diferentiata fata de companiile mari pe modelul unui scut fiscal. De exemplu, nu as pune IMM-urile sa plateasca taxele decat o data pe trimestru. Companiile... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:01
Lupta cu munca la negru, al carei stindard il poarta Emil Boc in ultimul timp, a suferit o grea lovitura de imagine odata cu publicarea studiului "Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii". Nu mai putin de 3,4 milioane de persoane sunt angrenate in sectorul informal al economiei, fie ca lucreaza partial la negru sau in totalitate, potrivit studiului publicat de Blocul National Sindical, sub coordonarea prof.univ.dr. Lucian Albu si a expertului Liviu Voinea.Este aceasta cifra una ingrijoratare? Cel putin, avand in vedere ca in economia formala activeaza 4,1 milioane de romani, este de parere Liviu Voinea. "Sunt foarte multi. Majoritatea lucreaza de nevoie in acest sector al economiei. Sunt totusi si unii care lucreaza de voie, pentru ca legislatia este permisiva sau nu este implementata", a declarat Voinea.Cum arata angajatul economiei informale Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 24 de ani, potrivit datelor din studiul Blocului National Sindical. Dar si cei peste 55 de ani sunt atrasi inspre partea "neagra" a economiei. In ambele cazuri, nivelul de educatie este scazut. Liviu Voinea, coordonatorul proiectului, spune ca persoanele cu nivel scazut de educatie prezinta un risc de 12 ori mai mare de a lucra in economia informala decat persoanele cu educatie medie sau inalta.7 miliarde de euro in plus la bugetul de stat Potrivit datelor publicate de BNS, daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar creste cu 45%. In... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:44
Guvernul va cere CE sa realizeze un nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietei muncii asupra economiilor din statele UE, in incercarea de a determina ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani, dar ia in calcul si varianta prelungirii acestor restrictii in contextul crizei, informeaza Mediafax.In discutiile care vor fi initiate cu oficialii Comisiei Europene (CE) si ai statelor membre UE care au impus restrictii la angajarea muncitorilor romani va fi invocat faptul ca liberalizarea pietei muncii contribuie la eliminarea muncii la negru si ca statele care au amanat liberalizarea pentru tarile est-europene se confrunta cu un deficit al fortei de munca ce nu va putea fi acoperit in urmatorii ani, releva un document guvernamental.
Autoritatile romane vor sustine astfel ca liberalizarea pietei fortei de munca nu ar conduce la cresterea numarului muncitorilor romani care s-ar indrepta spre aceste state, ci ar asigura un cadru legal pentru lucratorii deja prezenti in tarile respective.
Documentul releva insa ca autoritatile romane se asteapta in acelasi timp si ca perioada de restrictii sa fie prelungita, din cauza reticentei opiniei publice fata de muncitorii straini in contextul crizei.
"Guvernul va cere Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE.
In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere probabilitatea ca statele membre UE sa... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 10:47
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12