Raspandirea noului Coronavirus (COVID-19) si masurile necesare sau impuse in legatura cu prevenirea raspandirii la scara larga (carantina, interzicerea organizarii anumitor evenimente etc.) afecteaza cu rapiditate economiile statelor din toata lumea si, implicit, participantii la aceste economii, inclusiv angajatorii si angajatii.
O mare parte a institutiilor publice si operatorilor economici au luat deja masuri semnificative si ne asteptam la noi seturi de masuri pentru a garanta, pe cat posibil, distantarea sociala si desfasurarea activitatilor profesionale de la distanta.
Masurile sunt in linie cu cele care se iau la nivel regional si global, pentru a preveni si limita raspandirea COVID-19.
Daca pana la acest moment era o recomandare din partea autoritatilor, Decretul de instituire a starii de urgenta, publicat in Monitorul Oficial, prevede obligatia angajatorilor de a introduce, "acolo unde este posibil", pe perioada starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.
RECOMANDARILE MINISTERULUI MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
Anterior publicarii Decretului de instituire a starii de urgenta, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat recomandari pentru angajatori in vederea prevenirii si limitarii raspandirii COVID-19. Aceste recomandari raman de actualitate ulterior publicarii Decretului, ele clarificand pozitia autoritatilor cu privire la munca de la distanta.
Ministerul Muncii recomanda... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:35
Trei sferturi dintre femei considera ca s-au gasit cel putin o data de-a lungul carierei in situatia in care munca depusa de colegii de sex opus a fost mai apreciata de sefi, chiar daca a fost la fel sau chiar mai slaba decat cea facuta de o femeie, arata rezultatele unui sondaj realizat de o platforma de recrutare online.
Totodata, aproape jumatate dintre respondente cred ca o femeie trebuie sa munceasca mai mult decat un barbat aflat pe o pozitie similara, pentru a fi apreciata de sefi.
Mai mult, aproape trei din cinci considera ca au avut dificultati profesionale prin prisma faptului ca sunt femei, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre raspunsuri), ori accesul mai dificil la un job decat pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre raspunsuri).
De asemenea, doua din cinci femei spun ca accesul lor la o functie mai buna sau la promovare in companie a fost mai dificil, in timp ce 18% considera ca sefii le-au impus standarde mai ridicate de performanta decat unui coleg de sex opus aflat pe o pozitie similara.
Abordarea diferita a angajatorului porneste inca de la etapa de recrutare, se arata in sondajul realizat de BestJobs. Astfel, trei din zece femei au fost intrebate la interviu daca au copii sau au in plan ca in viitorul apropiat sa aiba copii, considerand ca raspunsul lor va avea o influenta asupra deciziei de recrutare.
Cea mai comuna intrebare a fost, pentru sase din zece femei, daca sunt dispuse sa lucreze peste program.
Pe de alta parte,... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 14:06
Organizarea unei demonstratii neautorizate la care participa minori va fi acum pedepsita in Rusia cu amenda si pana la cincisprezece zile de inchisoare, potrivit unui amendament la codul penal adoptat marti de deputati.
Textul a fost adoptat in a treia lectura de Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, in contextul in care ultimele manifestatii organizate la chemarea opozantului Aleksei Navalnii au fost marcate de o puternica mobilizare a tinerilor, provocand de fiecare data cateva sute de arestari, informeaza France Presse.
"Implicarea unui minor intr-un eveniment, un miting, o manifestatie, un mars sau pichetare neautorizate (...) se pedepseste cu amenda de la 30.000 la 50.000 de ruble (395 pana la 660 de euro la cursul de schimb curent), 100 ore de munca in folosul comunitatii sau arestare administrativa de pana la 15 zile", se arata in textul publicat pe website-ul parlamentului.
In caz de recidiva, pedeapsa ar putea creste pana la 30 de zile de inchisoare. Textul trebuie validat acum de senatori, de obicei o formalitate, apoi promulgat de Vladimir Putin.
"Ei au votat aceasta lege special pentru mine", a reactionat pe Twitter opozantul numarul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnii, el insusi condamnat la mai multe pedepse scurte cu inchisoarea pentru organizarea unor manifestatii neautorizate.
Un militant rus pentru drepturile omului in varsta de 77 de ani, Lev Ponomariov, este in prezent in inchisoare dupa ce a fost condamnat la inceputul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 18:00
Marile fabrici de confectii din Turcia profita din plin de forta de munca ieftina reprezentata de refugiatii sirieni si mai ales de copiii acestora, care ajung sa munceasca si cate 12 ore pe zi, "la negru", pentru salarii de mizerie, arata o ancheta BBC.
Reporterii britanicii au investigat in secret folosirea refugiatilor minori in fabricile din Turcia, un fenomen care nu este reflectat in documentele oficiale si este negat de marile branduri din industria hainelor.
Rezultatele anchetei sub acoperire arata ca Mark and Spencer, Zara, Mango si Asos sunt doar cateva dintre marile nume ale industriei de profil care beneficiaza de pe urma exploatarii copiilor fugiti in Turcia din calea conflictului din Siria.
Reprezentantii firmelor mentionate sustin ca monitorizeaza permanent lantul de furnizori si nu tolereaza exploatarea refugiatilor sau a minorilor.
Potrivit oficialilor brandului Mark and Spencer, inspectiile derulate in fabricile partenerilor din Turcia nu au scos la iveala nereguli in aceasta privinta, in acestea neexistand forta de munca recrutata din randul refugiatilor sirieni.
Cu toate acestea, reporterii BBC au stat de vorba cu mai multi copii sirieni care lucreaza in conditii mizere in fabricile care furnizeaza marfa pentru firma britanica.
Unul dintre refugiati abia a implinit 15 ani, dar lucreaza mai bine de 12 ore pe zi calcand hainele care sunt expediate apoi in magazinele firmei britanice.
Refugiatii sunt platiti cu putin peste 1 euro... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 14:11
2Te simti discriminat din cauza orientarii sexuale? Ai putea incerca sa aplici pentru un job la MI-5. Un recent raport privind egalitatea de sanse acordata minoritatilor sexuale din Marea Britanie a demonstrat ca serviciul de securitate interna din regat e plin de homosexuali, lesbiene, bisexuali si travestiti.
Analiza a fost facuta de asociatia Stonewall care militeaza pentru respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, iar agentia de contra-informatii din Marea Britanie a ocupat prima pozitie in Top 100, conform CNBC.
Toleranta maxima
Spionii reginei au reusit sa detroneze in clasament Departamentul de Sanatate Publica din Nottingham, care a ocupat prima pozitie in clasamentul de anul trecut si s-a clasat in fata grupului bancar Lloyds, a Parlamentului din Tara Galilor, ba chiar si a Marinei Regale.
Performanta este cu atat mai mare cu cat, acum 6 ani, serviciul secret MI-5 nici nu aparea in clasamentul celor mai toleranti 100 de angajatori din Marea Britanie.
"In sase ani, Mi-5 a evoluat de la o organizatie aflata in afara Topului 100 pana la ajunge sa domine acest clasament.
Acest lucru se datoreaza respectarii angajamentului de a angaja membri ai minoritatilor nationale si a-i incuraja sa fie ei insisi", a comentat un reprezentant al Asociatiei Stonewall.
Talente diverse
Directorul MI-5, Andrew Parker, sustine ca larga varietate a personalului permite agentilor sa se infiltreze mai bine in cercuri obscure pentru a veghea asupra riscurilor de... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 14:26
Conform unui raport publicat joi de catre ONG China Labor Watch, cu sediul in SUA, uzinele sud-coreene HEG Technology amplasate la Huizhou, China, ar folosi in activitatea de productie minori cu varsta sub 16 ani.
Cei mai tineri dintre acestia ar avea 14 ani. Informatia insa a fost respinsa de firma Samsung, numarul 1 mondial la productia de telefoane mobile si care probabil ca s-a simtit vizata, avand in grupul sau uzinele HEG Technology, informeaza portalul 20 Minutes.
Samsung sustine ca un control efectuat recent n-a semnalat prezenta niciunui minor in activitatea sa de productie.
De altfel, compania Samsung este de asemenea acuzata de ONG ca a folosit la activitatea din timpul verii 117 studenti, care au fost obligati sa lucreze, in medie, 12,5 ore pe zi.
Afirmatia este greu de verificat, intrucat intre timp studentii si-au terminat vacanta si nu mai sunt ...citeste mai departe despre "Acuzatii grave pentru Samsung: Angajati minori, ture de peste 12 ore" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 August 2014, ora 10:48
Bolivia a devenit prima tara din lume care legalizeaza munca minorilor, dupa ce vicepresedintele tarii, Alvaro Garcia Linera, a promulgat saptamana aceasta o lege controversata.
Astfel, varsta de la care copiii pot munci legal in Bolivia a fost coborata de la 14 la 10 ani, scrie The Independent. Totusi, ei trebuie sa fie inscrisi la scoala si sa aiba aprobarea parintilor pentru a putea munci.
Masura a fost luata de guvernul bolivian pentru a ajuta familiile care traiesc in saracie. Adaugarea unei alte surse de venit la bugetul celor sarmane ar putea avea un efect in acest sens. O parte insemnata a populatiei statului se confrunta cu conditii materiale grele. Senatorul Adolfo Mendoza, care a sustinut de la inceput initiativa legislativa, spune ca o asemenea practica exista oricum in Bolivia.
"E greu de luptat impotriva ei. In loc sa o persecutam, vrem sa ...citeste mai departe despre "Premiera mondiala: Prima tara care legalizeaza munca minorilor de la 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:54
Legislatia din Romania cuprinde o serie de prevederi care stabilesc limitari sau interdictii in ceea ce priveste incheierea unui contract de munca, instituite in scopul ocrotirii persoanei sau al apararii unor interese generale. Astfel, exista o serie de limitari cu privire la angajarea oricarei persoane, prevazute in Codul Muncii, dar si interdictii privind exercitarea unor profesii, cuprinse in actele normative de reglementare a profesiilor respective.
Contractul de munca incheiat fara respectarea acestor limitari si interdictii este nul. In cazul in care situatia de incompatibilitate intervine pe parcursul derularii contractului de munca, acesta inceteaza ori se suspenda, in functie de caz.
Termenul utilizat in legislatie pentru a descrie situatia persoanei care nu indeplineste toate conditiile necesare pentru a incheia un contract de munca ori pentru a exercita o anumita profesie este acela de "incompatibilitate".
Incompatibilitatea referitoare la varsta si starea de sanatate
Pentru a incheia un contract de munca, persoana fizica trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, fie ea si restransa, reprezentand aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea de acte juridice.
Legiuitorul a considerat ca varsta minima pentru angajarea unei persoane trebuie sa fie aceea de 16 ani. Prin exceptie, minorul de 15 ani poate incheia un contract de munca, insa numai cu acordul parintilor sau... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:00
1iPhone-ul, iPod-ul si iPad-ul sunt cele mai puternice obiecte cult din lume, Apple reusind sa castige zilnic mii si mii de noi fani. Compania se lauda cu profiturile uriase, preturile produselor sunt accesibile, iar toata lumea este fericita. Insa situatia nu este chiar asa.
Profitul companiei si pretul produsului are la baza un proces de fabricatie care ar fi ilegal in SUA sau Europa.
Adevarul despre modul in care sunt produse iubitele gadget-uri a iesit la iveala in emisiunea radio "This American Life", transmisa recent in SUA. Iata care au fost cele mai importante descoperiri, conform mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:24