Un job în sectorul de stat este dorit de mulți români. La salariul de bază, în cele mai multe cazuri destul de mic, se adaugă o serie întreagă de sporuri, de cele mai multe ori ascunse ochilor publicului larg.
În ultimii ani au fost presiuni publice pentru modificarea legii salarizării, însă aceasta a rămas la fel. Un material realizat de Hotnews.ro arată ce sporuri cel puțin ciudate au angajați din ministerele României.
Inițial sporurile au fost introduse în lege pentru a ajuta la creșterea indemnizațiilor bugetarilor care erau unele mici. Pe măsură ce a trecut timpul și s-au succedat guvernările aparatul administrativ s-a mărit considerabil la fel și indemnizațiile funcționarilor publici.
Sporurile din Siguranță și Apărare
Potrivit unei analize a Consiliul Fiscal, în 2021 salariul din sistemul bugetar ajungea la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste salariu din mediul privat.
Chiar și Consiliul Fiscal susține că salariul mediu brut în sistemul public a fost cu aproape 30% mai mare decât în mediul privat. Avem astfel cel mai mare raport dintre cheltuielile cu salariile bugetarilor și total venituri încasate din Europa.
Cele mai acordate sporuri sunt cele pentru condiții periculoase sau vătămătoare (vechiul spor de calculator) care este de 15% din salariu, spor pentru proiecte europene, pentru complexitatea muncii, suprasolicitare neuropsihică.
Ministerul Afacerilor Interne are... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 11:36
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de specialitate, ca, incepand din luna august, va fi demarata o campanie de control la nivel national pe directia stoparii evaziunii fiscale si a muncii la negru.
"Vom anunta, incepand cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atributii de control, nu doar cea legata de Fisc, ci si ITM-uri, vor declansa o campanie foarte directa pe directia evaziunii si muncii la negru. Sunt deja in constituire echipele respective, se va merge in echipe comune. Deci, aviz celor care fac astfel de lucruri (evaziune fiscala, munca la negru n.r.) . Partea de evaziune in Romania a fost si inca mai este o problema destul de importanta. De ce? De 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat fundamental. Clasa politica, din care fac si eu parte azi, nu a fost deschisa la masuri care sa starpeasca acest fenomen. Am spus lucrurilor pe nume de-a lungul anilor si va puteti uita pe declaratiile mele", a mentionat ministrul de resort.
Teodorovici a afirmat, totodata, ca nu il opreste nimic sa ceara restructurarea Guvernului si a administratiei publice, precum si faptul ca Romania nu a invatat nimic din doua momente "cand a fost prima la fonduri europene".
"Astazi, nu ma opreste nimic sa cer reformarea, restructurarea Guvernului si a administratiei. O sa vedeti in perioada urmatoare anumite lucruri neplacute pentru cei din administratie, dar placute pentru bunul simt si economia corecta din tara... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:30
Fiscul va incepe in 1 mai sa verifice firmele din Ploiesti si Brasov care utilizeaza munca la negru, urmand ca actiunile sa fie extinse la nivel national din 1 ianuarie 2015. Afla din materialul urmator ce presupun controalele pe care inspectorii fiscali urmeaza sa le efectueaze.
Mai exact, Fiscul va incepe din 1 mai sa controleze firmele care utilizeaza munca la negru, iar primii contribuabilii verificati, vor fi cei din Ploiesti si Brasov. AvocatNet.ro a scris pe larg despre riscurile care se supun atat angajatorii, cat si angajatii.
"ANAF solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit. In activitatea de control vor fi formate si angrenate echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului, care au competenta in domeniu", se arata in documentul de presa.
Citeste mai multe despre Din 1 mai, Fiscul incepe controalele pentru depistarea muncii la negru pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 16:59
Munca la negru continua sa fie un fenomen larg raspandit in Europa desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat in 28 de state membre si publicat luni de Comisia Europeana.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %).
Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Letonia, Tarile de Jos si Estonia au cel mai mare procent de respondenti care lucreaza la negru (11 %). Cu toate acestea, exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile cu privire la ceea ce inseamna munca la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.
Tarile in care respondentii spun ca ar avea cunostinta cel mai probabil despre persoane care ar munci la negru sunt Danemarca (59%), Olanda (55%), Grecia (54%), Slovenia (48%) si Letonia (46%), in timp ce printre tarile in care cei chestionati sustin ca este putin probabil sa cunoasca astfel de persoane se numara Malta, Romania (cu cate 20%) si Marea Britanie (15%).
Unul din zece europeni a cumparat bunuri care implica munca la negru
Potrivit sondajului Eurobarometru, aproximativ unul din zece europeni (11 %) admite ca, in anul precedent, a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:00
Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.
Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.
Conditii de indeplinit
Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.
Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.
Suma acordata este stabilita tinand cont si... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50
Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.
Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.
Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.
"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:42
Sanctiunile aplicate in primele trei luni din 2012 de inspectorii de munca au insumat 6,23 milioane euro, din care, cele pentru pentru munca la negru au fost de circa 4,36 milioane euro, a declarat vineri, la o conferinta de presa, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu - Inspectia Muncii.
'In cele 23.740 controale efectuate pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale, inspectorii de munca au depistat - in perioada ianuarie - martie - 2.861 persoane si au aplicat 1.754 sanctiuni contraventionale, in suma de aproximativ 18,67 milioane lei, echivalentul a 4,36 milioane euro', a afirmat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.
Controalele efectuate pe baza Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, la care inspectorii de munca au fost insotiti de politisti, jandarmi si comisari ai Garzii Financiare, au fost in numar de 10.267 si au condus la identificarea a 1.291 persoane fara forme legale de angajare, fiind aplicate 599 sanctiuni si amenzi, in valoare de peste 8,61 milioane lei (circa doua milioane euro).
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate, in primele trei luni ale anului, 19.064 controale, in timpul carora au fost aplicate 35.084 sanctiuni contraventionale si amenzi in valoare de circa 8,15 milioane lei (aproximativ 1,89 milioane euro).
'Acolo unde pericolul de accidentare era iminent, inspectorii de munca au dispus oprirea din functiune a 115 echipamente si au... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:44
Legea Zilierilor vine odata cu Noul Cod al Muncii in lupta pentru a combate munca la negru. Potrivit noilor reglementari, firmele pot angaja zilieri doar in agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, pentru maximum 12 ore pe zi, pentru o perioada de maximum 3 luni. Cat de utila si eficienta este aceasta noua lege? Legea Zilierilor reduce munca la negru, dar nu in totalitate
In mod normal, legea zilierilor ar trebui sa reduca munca la negru in agricultura, insa Dragos Frumosu, Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara nu este foarte convins de acest lucru, pe baza asemanarii intre zilier si un angajat pe o perioada determinata.
“Eu nu am increderea corespunzatoare ca in Romania se va intampla lucrul asta. Eu cred ca ‘biciul’, care inseamna o lege foarte dura, ar fi cel care ne-ar modela putin, pentru ca intr-adevar este o problema a noastra.”
Frumosu subliniaza necesitatea coroborarii legii zilierilor cu altele, sustinand ca pentru astfel de lucruri ar trebui platite mai putine taxe la stat.
“Aici este problema: angajezi un om cu contract de munca, fie el si zilier, platesti 40% din salariul lui si inca atat aproape de la tine si atunci sumele sunt extraordinar de mari, salariile sunt foarte mici si, una peste alta, apare munca la negru. In momentul in care ai impozita altfel si ai tine cont de aceste aspectele, cred ca majoritatea ar incepe sa lucreze corect”, a declarat acesta pentru Bloombiz.
In ce... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 16:38
Premierul Emil Boc a declarat, joi, la Satu Mare, ca in doar trei zile de controale si de intensificare a actiunilor pentru eliminarea muncii la negru s-au inregistrat 60.700 de noi contracte de munca, potrivit Mediafax."In doar trei zile de controale si de intensificare a actiunilor pentru eliminarea muncii la negru, in urma intrarii in vigoare a noii legislatii din Codul Muncii, s-au inregistrat 60.700 de noi contracte de munca, asta in conditiile in care in luna aprilie se inregistrau pe zi cinci, maxim zece contracte de munca. Aceasta arata vointa acestui Guvern de a combate munca la negru, eficienta controalelor pe care le-am efectuat in echipe mixte.
Profit de ocazie sa ii felicit pe colegii de la Inspectia Muncii din Ministerul Muncii pentru ca au luat foarte in serios aceasta munca si in sfarsit putem constata ca pe zi ce trece se diminueaza munca la negru", a declarat premierul Emil Boc, dupa ce si-a prezentat motiunea in cadrul unei intalniri cu membrii PDL Satu Mare.
El a spus ca "asta inseamna cu adevarat sa faci reforma". "De astazi, 60.000 de oameni au carte de munca, au contract de munca, au un salar, sunt asigurati la pensii, somaj, sanatate si statul plateste mai putini bani pe asistenta sociala. Asta inseamna cu adevarat sa faci reforma", a precizat Boc.
Premierul Emil Boc s-a aflat, joi, la Satu Mare, unde si-a prezentat motiunea in fata membrilor PDL Satu Mare, dupa care a participat la inaugurarea salii de sport din localitatea Micula, aflata la zece... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 21:36