Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat joi, intr-o conferinta de specialitate, ca, incepand din luna august, va fi demarata o campanie de control la nivel national pe directia stoparii evaziunii fiscale si a muncii la negru.
"Vom anunta, incepand cu luna august, un program prin care cam toate structurile care au atributii de control, nu doar cea legata de Fisc, ci si ITM-uri, vor declansa o campanie foarte directa pe directia evaziunii si muncii la negru. Sunt deja in constituire echipele respective, se va merge in echipe comune. Deci, aviz celor care fac astfel de lucruri (evaziune fiscala, munca la negru n.r.) . Partea de evaziune in Romania a fost si inca mai este o problema destul de importanta. De ce? De 30 de ani, lucrurile nu s-au schimbat fundamental. Clasa politica, din care fac si eu parte azi, nu a fost deschisa la masuri care sa starpeasca acest fenomen. Am spus lucrurilor pe nume de-a lungul anilor si va puteti uita pe declaratiile mele", a mentionat ministrul de resort.
Teodorovici a afirmat, totodata, ca nu il opreste nimic sa ceara restructurarea Guvernului si a administratiei publice, precum si faptul ca Romania nu a invatat nimic din doua momente "cand a fost prima la fonduri europene".
"Astazi, nu ma opreste nimic sa cer reformarea, restructurarea Guvernului si a administratiei. O sa vedeti in perioada urmatoare anumite lucruri neplacute pentru cei din administratie, dar placute pentru bunul simt si economia corecta din tara... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:30
Senatul a respins, in sedinta plenului de luni, OUG 53/2017 pentru modificarea si completarea Codul muncii prin care se stabileste ca angajatorul isi poate relua activitatea dupa ce plateste contraventia pentru persoanele identificate fara contract de munca.
OUG 53/2017 prevede modificarea Codului muncii, in sensul ca regimul sanctionator in ceea ce priveste caracterul penal al faptei de a primi mai mult de 5 persoane la munca fara contract de munca se schimba in incadrarea faptei sub forma de contraventie, indiferent de numarul de persoane identificate ca presteaza munca nedeclarata.
Actul normativ stabileste contraventia la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca nedeclarata si prevede sistarea activitatii locului de munca supus controlului, cu posibilitatea reluarii activitatii numai dupa achitarea amenzii aplicate si remedierea deficientelor care au condus la sistare.
Ordonanta introducea posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal, ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia si stabileste obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual.
Senatorul USR Florina Presada a calificat Ordonanta ca fiind "inaplicabila" pentru ca angajatorul nu poate tine la locul de munca contractele de munca pentru toti angajatii.
Proiectul de respingere a Ordonantei a primit 99 de voturi "pentru" si 9 "abtineri" din partea Senatului, in... mai mult
Luni, 16 Octombrie 2017, ora 23:27
Munca nedeclarata sau "munca la negru" poate imbraca mai multe forme, de la neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba, folosirea in mod ilegal a zilierilor sau ucenicilor, la munca pe conventia de 3 ore pe zi, care, in realitate, se desfasoara in intervalul de 8-12 ore pe zi. Indiferent de forma in care se manifesta, munca la negru poate fi denuntata, iar identitatea celor care sesizeaza astfel de fapte nu este facuta publica.
Munca fara forme legale este acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, se mentioneaza intr-o informare recenta a Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor.
In plus, aceasta forma de munca nu este evidentiata scriptic, nu este fiscalizata, protejata, asigurata sau asistata social, se mentioneaza pe pagina de internet a Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.
Citeste mai multe despre Cum raportezi munca "la negru"? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 15:58
Munca la negru continua sa fie un fenomen larg raspandit in Europa desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat in 28 de state membre si publicat luni de Comisia Europeana.
Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %).
Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.
Letonia, Tarile de Jos si Estonia au cel mai mare procent de respondenti care lucreaza la negru (11 %). Cu toate acestea, exista diferente nationale importante cu privire la atitudinile si perceptiile cu privire la ceea ce inseamna munca la negru, precum si la natura si volumul serviciilor implicate.
Tarile in care respondentii spun ca ar avea cunostinta cel mai probabil despre persoane care ar munci la negru sunt Danemarca (59%), Olanda (55%), Grecia (54%), Slovenia (48%) si Letonia (46%), in timp ce printre tarile in care cei chestionati sustin ca este putin probabil sa cunoasca astfel de persoane se numara Malta, Romania (cu cate 20%) si Marea Britanie (15%).
Unul din zece europeni a cumparat bunuri care implica munca la negru
Potrivit sondajului Eurobarometru, aproximativ unul din zece europeni (11 %) admite ca, in anul precedent, a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:00
In primele zece luni ale acestui an au fost depistati 13.647 de lucratori fara contracte de munca, numarul persoanelor care muncesc la negru ramanand constant dupa ce in 2012 au fost peste 14.300 de cazuri, potrivit datelor comunicate de MMFPSPV.
Ministerul Muncii, Familiei, protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) precizeaza ca, in urma actiunilor de control privind depistarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale de angajare desfasurate in primele 10 luni ale anului, inspectorii de munca au identificat 13.647 de persoane care munceau fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa, anterior inceperii activitatii.
In 2012, la nivel national au fost depistate 14.326 persoane care desfasurau activitate fara a avea incheiate contracte individuale de munca si au fost sanctionati 5.575 de angajatori.
In primele zece luni din 2013, valoarea amenzilor aplicate pentru utilizarea muncii fara forme legale de angajare a ajuns la 69.082.500 de lei, fata de 86.896.000 de lei in tot anul trecut.
Inspectorii de munca au amendat si persoane depistate desfasurand activitati fara forme legale de angajare, valoarea acestora fiind de 35.500 de lei.
Din datele comunicate de MMFPSPV mai rezulta ca inspectorii de munca au constatat 381 de fapte prevazute de Codul muncii ca fiind infractiuni, respectiv primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea de contracte individuale de munca anterior inceperii activitatii.... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 19:15
Inspectia Muncii a depistat, in perioada 11 - 15 februarie, un numar de 206 persoane care lucrau fara forme legale, amenzile aplicate pentru munca la negru depasind 1,7 milioane de lei, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de catre institutie.
Inspectia Muncii a facut, in perioada 11 - 15 februarie, actiuni de control in urma carora a aplicat amenzi in valoare totala de 2,735 milioane de lei.
In domeniul relatiilor de munca s-au efectuat 2.454 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2,16 milioane de lei.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost organizate 1.553 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 575.000 de lei.
Inspectorii de munca au constatat 2.414 deficiente si au aplicat 2.300 de sanctiuni contraventionale.
De asemenea, la sapte angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare.
Principalele abateri constatate in cadrul controalelor au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, in fisa postului nu s-au stabilit atributiile corespunzatoare pentru toti salariatii, contractele individuale de munca nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la indeplinire masurile obligatorii dispuse in controalele anterioare, primirea la munca a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 12:02
O treime din salariatii (35%) munceau "la negru" in Romania, la finalul lui 2011, in crestere cu aproape 900.000 fata de finalul lui 2008, se arata in raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal.
Potrivit raportului, la finalul lui 2011 lucrau in economie 6,647 milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 milioane de salariati. Astfel, rezulta ca diferenta de 2,349 milioane de persoane munceau "la negru".
Totodata, ponderea salariatilor care muncesc "la negru" a crescut de la 22,5% in 2008 la 35,3% in 2011.
Raportul arata ca numarul celor care muncesc in economia neobservata a crescut constant, de la 1,467 de persoane in 2008, la 1,799 de persoane in 2009, 2,257 de persoane in 2010 si 2,349 de persoane in 2011.
"Conform calculelor Consiliului Fiscal pe baza datelor INS, evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand 10,3% din PIB in anul 2010. Daca Romania ar colecta impozitele si taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeana. O reforma profunda a administrarii taxelor si impozitelor in Romania tintita in directia cresterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesara", se arata in raport. mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:58
Sanctiunile aplicate in primele trei luni din 2012 de inspectorii de munca au insumat 6,23 milioane euro, din care, cele pentru pentru munca la negru au fost de circa 4,36 milioane euro, a declarat vineri, la o conferinta de presa, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu - Inspectia Muncii.
'In cele 23.740 controale efectuate pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale, inspectorii de munca au depistat - in perioada ianuarie - martie - 2.861 persoane si au aplicat 1.754 sanctiuni contraventionale, in suma de aproximativ 18,67 milioane lei, echivalentul a 4,36 milioane euro', a afirmat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.
Controalele efectuate pe baza Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, la care inspectorii de munca au fost insotiti de politisti, jandarmi si comisari ai Garzii Financiare, au fost in numar de 10.267 si au condus la identificarea a 1.291 persoane fara forme legale de angajare, fiind aplicate 599 sanctiuni si amenzi, in valoare de peste 8,61 milioane lei (circa doua milioane euro).
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate, in primele trei luni ale anului, 19.064 controale, in timpul carora au fost aplicate 35.084 sanctiuni contraventionale si amenzi in valoare de circa 8,15 milioane lei (aproximativ 1,89 milioane euro).
'Acolo unde pericolul de accidentare era iminent, inspectorii de munca au dispus oprirea din functiune a 115 echipamente si au... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 17:44
Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste un milion de euro, doar pentru munca nedeclarata, in cadrulul unei actiuni de control desfasurata in februarie, perioada in care au fost verificati peste 6.600 de angajatori, informeaza reprezentantii Inspectiei.
Cea mai mare incidenta a muncii "la negru" s-a inregistrat in comert, unde au fost gasiti 141 de angajatori care utilizau forta de munca fara forme legale de angajare, mai spun sursele citate.
Celelalte domenii cu incidenta crescuta a muncii nedeclarate au reprezentat prestarile de servicii (65 de agenti comerciali), constructiile (19 cazuri) si sapte angajatori din domeniul protectie si garda.
Potrivit acelorasi surse, inspectorii de munca au depistat 597 persoane care munceau fara forme legale de angajare. Pe parcursul controalelor, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a descoperit, la un angajator din alimentatie publica, 53 de persoane fara forme legale de angajare si 66 de persoane la un angajator din domeniul protectie si garda.
Controalele inspectorilor de munca din domeniul relatiilor de munca au scos la iveala peste 20.980 de deficiente, fiind dispuse 21.680 de masuri cu termene clare pentru remedierea neconformitatilor.
De asemenea, au fost aplicate 5.866 de sanctiuni contraventionale, dintre care 320 de sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare si 5.546 de sanctiuni pentru nerespectarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.
Amenzile aplicate doar in... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:59