Companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa au doua optiuni pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, pot introduce munca la domiciliu sau telemunca prin decizie unilaterala ori pot incheia un act aditional la contractul individual de munca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind telemunca.
Pentru inceput, sa stabilim prin ce difera cele doua forme de organizare a muncii de la distanta.
Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu "acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin", potrivit art. 108 din Codul Muncii.
Telemunca este forma de organizare a muncii prin care "salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor", potrivit Legii nr.18/2018.
Iata prin ce se aseamana si se diferentiaza cele doua forme de munca la distanta:
- spre deosebire de salariatul care presteaza munca la domiciliu, telesalariatul poate lucra si din alte locuri decat domiciliul (sau resedinta), insa in contractul individual de munca trebuie mentionate locurile din care isi desfasoara activitatea, convenite de parti;
- salariatul care presteaza munca la domiciliu isi stabileste singur programul de lucru, in timp ce telesariatul trebuie sa respecte intervalul orar convenit cu... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
Aproape toate companiile care activeaza in industria din Romania (98%) au implementat, in aceasta perioada, ca principala masura de combatere a epidemiei COVID-19, modul de lucru de acasa, arata rezultatele unui sondaj realizat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL), publicate miercuri.
Conform cercetarii, in 43% dintre companiile industriei, intre 90% si 100% dintre angajati lucreaza de acasa in aceasta perioada, in timp ce in 20% dintre cazuri s-a raspuns ca in jur de 70 - 80% dintre angajatii lor lucreaza in sistem telemunca. In acelasi timp, 16% dintre organizatiile chestionate au afirmat ca procentul angajatilor care lucreaza la domiciliu se afla cuprins in ecartul 50 - 60%.
Printre alte masuri pe care le-au luat companiile din industrie se afla: limitarea intalnirilor interne, schimbarea programului pentru evitarea orelor aglomerate, dezinfectarea zilnica a birourilor, trimiterea la domiciliu a angajatului si, in unele cazuri, achizitionarea echipamentelor tehnice necesare derularii activitatii angajatilor de acasa.
De asemenea, multe companii participante la sondaj au luat masuri stricte inca de la finalul lunii februarie, prin limitarea calatoriilor si a participarii la evenimente.
Sondajul ABSL evidentiaza faptul ca munca la domiciliu a fost, in ultimii ani, unul dintre cele mai atractive beneficii acordate angajatilor, inainte de pandemia COVID-19. Astfel, 71% dintre companii acordau ca beneficiu angajatilor posibilitatea de a lucra... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:38
Raspandirea noului Coronavirus (COVID-19) si masurile necesare sau impuse in legatura cu prevenirea raspandirii la scara larga (carantina, interzicerea organizarii anumitor evenimente etc.) afecteaza cu rapiditate economiile statelor din toata lumea si, implicit, participantii la aceste economii, inclusiv angajatorii si angajatii.
O mare parte a institutiilor publice si operatorilor economici au luat deja masuri semnificative si ne asteptam la noi seturi de masuri pentru a garanta, pe cat posibil, distantarea sociala si desfasurarea activitatilor profesionale de la distanta.
Masurile sunt in linie cu cele care se iau la nivel regional si global, pentru a preveni si limita raspandirea COVID-19.
Daca pana la acest moment era o recomandare din partea autoritatilor, Decretul de instituire a starii de urgenta, publicat in Monitorul Oficial, prevede obligatia angajatorilor de a introduce, "acolo unde este posibil", pe perioada starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.
RECOMANDARILE MINISTERULUI MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
Anterior publicarii Decretului de instituire a starii de urgenta, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat recomandari pentru angajatori in vederea prevenirii si limitarii raspandirii COVID-19. Aceste recomandari raman de actualitate ulterior publicarii Decretului, ele clarificand pozitia autoritatilor cu privire la munca de la distanta.
Ministerul Muncii recomanda... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:35
Evolutia situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de tari si rapiditatea cu care acesta se si propaga pe teritoriul Romaniei au provocat o evidenta stare de alarma la nivelul societatii, atat cu privire la aspectele sanitare, cat si fata de iminentul impact negativ al acestei pandemii asupra economiei.
Principalele probleme cu care angajatorii se confrunta la momentul de fata isi au cauza fie in reducerea activitatii, in unele cazuri pana la sistarea acesteia, fie in imposibilitatea unor salariati de a se prezenta la locurile de munca.
In aceasta situatie se impune constientizarea importantei mentinerii/adaptarii raporturilor de munca, a cooperarii efective si a comunicarii rationale intre angajatori si salariati, astfel incat sa se evite blocajele (sau falimentele) si sa se permita reluarea activitatii intr-un flux cat de cat normal, readaptata la noile realitati prezente si viitoare.
"In contextul actual al starii de urgenta se impune analiza rapida a solutiilor pe care angajatorii si salariatii le pot adopta/adapta pentru diminuarea atat a riscurilor medicale, cat si celor economice, astfel incat impactul prezentelor circumstante economico-sociale sa fie unul cat mai redus", a declarat avocat Marius-Catalin Predut.
In acest context, sistemul legislativ national si european aplicabile permit gasirea unor solutii legale care pot fi aplicate fiecare in parte, combinate si/sau simultan,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:18