Ministerul Muncii anunta ca, in anul 2021, pensiile vor fi achitate la domiciliu catre beneficiari in intervalul 1-15 al fiecarei luni. Ministrul Raluca Turcan afirma ca a cerut institutiilor implicate sa faca toate eforturile pentru a nu exista intarzieri in prima luna a anului viitor.
Ministrul Raluca Turcan a stabilit, miercuri, 30 decembrie, cu reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice, Ministerului Finantelor si Companiei Nationale Posta Romana, institutiile care colaboreaza pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care sa asigure urgentarea procedurilor pentru a plati pensiile la timp in luna ianuarie, chiar daca institutiile functioneaza cu program redus de sarbatori, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.
"Astfel, ministrul a adresat Ministerului Finantelor solicitarea de a transmite in regim de urgenta dispozitiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare reprezentand drepturile de pensie aferente lunii ianuarie 2021 pe data de 4 ianuarie, din Trezoreria Municipiului Bucuresti catre trezoreriile teritoriale, astfel incat creditele sa poata fi inregistrate in conturile caselor judetene de pensii in aceeasi zi. De asemenea, Casa Nationala de Pensii Publice s-a angajat sa intocmeasca tot in regim de urgenta toate ordinele de plata catre Posta Romana, pentru a evita eventuale intarzieri. Conform calendarului stabilit, Posta Romana va primi in data de 4 ianuarie 2021 ordinele de plata pentru pensii,... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 08:28
Munca de acasa este o optiune din ce in ce mai atractiva pentru romani, nu numai pentru liber profesionisti, ci si pentru cei care lucreaza pentru diverse companii.
Iar, in cazul celor care au copii, poate fi o buna alegere, pentru ca programul flexibil permite o gestionare mai eficienta a vietii profesionale si a celei de familie.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut in SUA, persoanele care au muncit de acasa au raportat, in medie, cu 16,8 zile lucratoare mai multe decat angajatii care au mers la birou.
Printre beneficiile unui job de acasa se numara faptul ca nu mai exista atat de multe surse de distragere a atentiei care pot aparea intr-un birou, precum apeluri telefonice, sedinte si colegi care pot deranja.
In plus, mediul de lucru poate fi organizat astfel incat sa corespunda nevoilor personale, fapt care ajuta la imbunatatirea starii de spirit.
Nu in ultimul rand,ierarhizarea sarcinilor poate fi facuta diferit, fapt care contribuie la cresterea randamentului si a creativitatii. Iar nivelul de satisfactie generala este mai ridicat.
Totusi, persoanele care opteaza pentru joburi de acasa trebuie sa stie ca se pot confrunta
cu propriile surse de distragere a atentiei, mai ales daca nu locuiesc singure.
Unii oameni ar putea sa se lupte cu o lipsa de productivitate pentru insusi faptul ca nu sunt monitorizati de un superior.
Exista, de asemenea, riscul de a lucra ore suplimentare, dar si de a se confrunta cu sentimente de singuratate si de... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 13:32
Romania avea in 2017 cel mai scazut procent de angajati din Uniunea Europeana (UE) cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani, care in mod obisnuit lucreaza de acasa, arata datele unui studiu dedicat pietei fortei de munca din UE, publicat luni de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Anul trecut, 2,8% dintre angajatii din Uniunea Europeana, cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, lucrau in mod obisnuit de acasa, cel mai ridicat procent fiind in Luxemburg (10%) iar cel mai scazut in Romania (0,3%), Letonia (0,5%), Croatia (0,8%), Cipru (0,6%) si Lituania (0,9%).
De asemenea, procentul de angajati cu contract temporar de munca in UE varia, in 2017, de la 1% din totalul angajatilor in Romania la 27%, in Spania.
Anul trecut, 8% din numarul angajatilor din UE lucrau cel putin ocazional noaptea, procentul variind de la 3% in Italia la 15% in Croatia si Polonia. In Romania, 7,3% din angajati lucrau cel putin ocazional noaptea.
Cel mai ridicat procent de angajati din UE care lucrau saptamanal cel putin 49 de ore sau mai mult se inregistra anul trecut in Marea Britanie (12%) si Cipru (11%), iar cel mai scazut in Olanda, Lituania si Bulgaria (sub 1%), Suedia (1,1%), Letonia (1,7%) si Romania (1,8%).
Proportia persoanelor care desfasoara activitati independente variaza de la 8% in Danemarca la 30% in Grecia.
La nivelul UE, in 2017 erau 227,02 milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, dintre care 32,65 milioane desfasurau activitati... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:50
Avem lege pentru telemunca, cu ceva avantaje, dar si unele dezavantaje majore. Insa oare vom putea tine evidenta orelor lucrate de acasa (sau din alta parte) ori a celor suplimentare?
Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Nitu, avocat senior la Cabinetul de Avocatura Gruia Dufaut, despre acest act normativ, care a intrat in vigoare la data de 4 aprilie.
Utilitatea legii. Avantaje
Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar de ce a fost nevoie de o lege speciala pentru telemunca?
Avocatul spune ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Numai ca tara noastra e putin cam in urma in ceea ce priveste legiferarea lucrului la distanta.
Mihaela Nitu spune ca UE a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Ce s-a schimbat intre timp in Romania?
Ei bine, avocatul spune ca, pana acum, Codul Muncii din tara noastra reglementa doar "munca la domiciliu", care functioneaza oarecum pe acelasi... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00
Locurile de munca la domiciliu sunt din ce in ce mai cautate in ultimii 2-3 ani, spre deosebire de perioada de inainte a anului 2010. Conform unui studiu realizat de catre expertii in resurse umane publicat pe Mahar.ro, si numarul persoanelor ce doresc sa lucreze de acasa a crescut, de la an la an, cu aproximativ 10%.
Din pacate, in Romania, nu foarte multe firme isi permit un angajat si nici un spatiu necesar pentru o buna activitate a acestuia. Astfel, cele mai multe firme aleg sa angajeze persoana necesara cu conditia ca aceasta sa lucreze la domiciliu, urmand ca societatea comerciala sa-i asigure toate materialele sau informatiile necesare in functie de domeniul de activitate.
Sunt prezentate pe http://www.mahar.ro o lista de locuri de munca la domiciliu avand o serie de avantaje, dar si dezavantaje, pe care o sa le schitam la modul general in cadrul acestui articol.
Avantajele unui loc de munca la domiciliu
Reducerea cheltuielilor reprezinta poate cel mai important avantaj. Acest lucru este valabil atat din punct de vedere al angajatorului, deoarece reduce costurile pentru birouri sau chirii, cat si din punctul de vedere al angajatului, pentru ca acesta nu este nevoit sa se deplaseze pana la locul de munca in fiecare zi. Astfel, se reduce costul transportului.
Se economiseste timp, care in mod normal ar fi fost consumat cu deplasarea pana la un loc de munca. In acest caz, nu este necesar sa va pierdeti timpul in trafic sau asteptand mijloacele de... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
In afara tarii, lucreaza 2,9 milioane de romani. Ei au economisit zece miliarde de euro pe care ii tin in bancile din tarile in care se afla acum. In felul acesta, se pierd resurse financiare si se risipeste un potential important de forta de munca. Un studiu realizat, recent, de catre Fundatia Soros din Romania scoate in evidenta cateva adevaruri spectaculoase.Primul, si cel mai important, este numarul romanilor aflati la munca in strainatate. Cifra la care ajunge studiul este de 2,9 milioane de romani. Este, fara indoiala, un numar impresionant.
Niciodata guvernul nu a vorbit oficial despre numarul muncitorilor aflati in afara tarii, dintr-un motiv cat se poate de simplu.
In fapt, plecarea romanilor la munca in strainatate releva precaritatea economiei romanesti. Cand exista aproape trei milioane de oameni care au plecat din tara pentru a lucra in lume inseamna cel putin doua sensibilitati ale economiei romanesti.
Prima arata cat de periferica este economia romaneasca si cat de putin ofera ea sanse cetatenilor romani.
A doua se refera la felul in care sunt distorsionate datele economice din Romania de catre aceasta realitate. Ganditi-va, numai: daca acesti trei milioane de oameni s-ar afla in tara, care ar fi rata somajului?
Din trei milioane de oameni, o parte ar lucra, o alta ar depasi perioada de somaj, dar cei mai multi ar fi in somaj.
Cifra de astazi a somajului ar fi, probabil, dubla. In plus, trei milioane de oameni reprezinta un procent important din... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 23:59