Munca intr-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o exceptie in viitor, si nu regula, intrucat se va putea lucra de acasa sau din orice loc al lumii, la orice ora din zi si din noapte.
Totodata, angajatii vor avea un profil online, vor deveni mai conectati, mai mobili si mai agili, sustine organizatia neguvernamentala INACO, in Ghidul Meseriilor Viitorului, pe care l-a lansat luni.
Conform sursei citate, cercetarile Deloitte au dovedit ca peste 30% din spatiile de lucru sunt nefolosite intr-o zi de munca, deci companiile platesc spatii nefolosite, precum si energia sau alte utilitati si elemente asociate infrastructurii necesare locului de munca.
Principalele meserii ale viitorului
Autorii lucrarii sustin ca se poate vedea, circular, cum in urmatorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare/robotica/cercetarea spatiala/energie si mediul inconjurator/sanatate/medicina/persoanele in varsta/invatamant/divertisment/afaceri/publicitate/social-media si Internet.
Astfel, in domeniul medicinei viitorului, datorita unui nivel de populatie in crestere si intr-un proces continuu de imbatranire, vor fi cautate profesiile de asistent medical, sora medicala, terapeut ocupational care vor fi ajutati de roboti medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor aparea consilieri in genetica, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.
Vor fi foarte importanti dieteticienii, nutritionistii si cercetatorii... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:56
Schimbarile realizate prin inlocuirea vechilor tehnologii si-au gasit un termen inca din anii '90. Profesorul Clayton Cristensen de la Harvard a impus atunci termenul de "inovatie perturbatoare", iar astazi este omniprezent. Uber perturba afacerile din zona tranportului cu taxiuri, Cronuts perturba producatorii alimentelelor micului dejun clasic, iar Twitter perturba comunicatiile.
Ce perturba, insa, siguranta unei companii in fata noii concurente de pe piata? In teoria lui Cristensen, o inovatie pertubatoare este una inferioara calitativ celor existente pe piata, dar care are alte atribute atragatoare in fata publicului. Mai toate studiile care au luat in calcul marimea firmelor, confruntate cu noile provocari de pe piata, si capacitatea lor inovatoare nu au reusit sa gaseasca o relatie directa intre cele doua criterii, arata intr-un articol jurnalistii publicatiei The Economist.
Cercetare fara rezultate
Cu toatea cestea, o noua analiza efectuata de Rebecca Henderson, un alt economist reputat ar Harvardului, indica faptul ca banii investiti de companiile deja stabile pe piata dau rezultate nesatisfacatoare, comparativ cu uimitoarele inovatii realizate pe bugete limitate de catre noile firme concurente. O explicatie ar consta in faptul ca investitia in noi tehnologii ar insemna sacrificarea in timp scurt a vechilor metode ce poarta un patent al succesului, fapt ce duce in final la investitii reduse in noile tehnologii aparute pe piata sau la incercari timide de a... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 14:44
Angajatii care lucreaza din afara biroului peste o zi pe saptamana au o performanta mai redusa decat cei care lucreaza de la birou, in special daca activitatea lor presupune un grad ridicat de interactiune cu ceilalti colegi.
Lucrul de acasa are multiple avantaje, insa doar daca va fi practicat iintr-o mica masura, arata mai multe studii citate de CNET.
"Sunt foarte multe studii in acest sens. Daca lucrezi de acasa o data pe saptamana, este acelasi lucru cu a lucra direct (n.r. de la birou) permanent", declara Ben Waber, cercetator in cadrul MIT si presedintele unei firme de consultanta din domeniu.
Waber arata si ca anumiti angajati, a caror activitate presupune o interactiune scazuta cu ceilalti colegi, precum este cazul celor care lucreaza in vanzari, lucreaza foarte bine si din afara biroului.
Cercetatorul atrage insa atentia asupra faptului ca, in cazul in care activitatea presupune un grad ridicat de interactiune, angajatii vor avea performante superioare daca vor comunica direct.
"Chiar si in cazul sarcinilor de serviciu care par independente unele de altele este importanta comunicarea directa", a precizat Waber.
Astfel, un studiu elaborat de MIT in colaborare cu IBM a aratat cat de importanta este comunicarea directa in cadrul unui call center al Bank of America.
Desi activitatea din cadrul acestuia presupunea interactiunea cu clientii externi, iar sarcinile fiecarui angajat erau independente, acestia colaborau frecvent cu privire la... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 19:15