Lucratul de acasa a devenit una dintre cele mai mari provocari de anul acesta, iar lucrurile nu se vor schimba prea curand. Modificarile aduse programului de munca obisnuit vor continua sa apara chiar si in perioada post pandemie si este necesar sa te obisnuiesti sa lucrezi cat mai eficient. Independenta care vine odata cu munca de acasa nu este intotdeauna avantajoasa, dar cu putina organizare vei putea sa lucrezi eficient si sa fii productiv. Iata cateva sfaturi:
Limiteaza distractiile
Daca locuiesti intr-o casa cu intreaga familie, cu copii si animale de companie, vei avea surse de distractie la fiecare colt. De aceea este necesar sa ai o zona doar a ta, amenajata precum un birou, care sa-ti permita sa muncesti in liniste. Imposibilitatea de concentrare poate fi una dintre problemele care persista in programul de lucru de acasa, dar poate fi combatuta cu putina vointa si timp. Amenajeaza biroul intr-o incapere cu usa inchisa si discuta cu cei din familie sa-ti ofere liniste in timpul programului de munca. Vei avea nevoie si de accesorii potrivite, care te ajutau si la birou. O pereche de casti wireless poate acoperi zgomotele deranjante si te va ajuta sa preiei apeluri importante chiar si atunci cand nu esti in incapere. Nu ignora nici nevoia de a face pauze cat mai dese, chiar daca esti prins in taskurile zilei.
Impune-ti un program strict de munca
In cazul in care nu esti conditionat de un program fix impus de angajator, creeaza tu unul. Iti va fi mult mai... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 18:58
Desi munca de la domiciliu pare sa aiba la prima vedere doar avantaje, exista si capcane de care trebuie tinut cont si care pot pune in pericol inclusiv sanatatea.
Pandemia cu coronavirus a produs pentru unii o noua normalitate, aceea de a-si muta spatiul de lucru de la birou la propria locuinta, temporar sau poate chiar pentru totdeauna. Specialistii britanici de la Mental Health First Aid England au analizat impactul pe care il are munca de acasa asupra corpului uman si au oferit cateva recomandari.
In primul rand, rutina zilnica de odinioara nu trebuie inlocuita radical, tinand cont de faptul ca din program a disparut naveta dus-intors. Sfatul e ca orele de trezire si de culcare sa ramana aceleasi, iar obiceiurile sanatoase (cum ar fi spalatul pe dinti) sa nu aiba de suferit.
De asemenea, exista tentatia maxima ca jobul de acasa sa fie facut de pe canapaea sau chiar din patul din dormitor. In acest sens, e important sa se realizeze o delimitare clara intre locul efectiv de lucru si restul casei. In plus, ordinea de la biroul domestic sau postura corecta pe scaun sunt alte detalii care asigura mentinerea in cote optime a sanatatii.
Exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru pastrarea unui tonus sanatos, cu atat mai mult cu cat munca de acasa exclude inclusiv banala deplasare la serviciu. In acest sens, recomandarea e de a gasi ceva timp pentru o plimbare sau un jogging inainte sau dupa orele de lucru si, in paralel, luarea unor pauze scurte de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 03:20
Multe companii din Romania au decis ca activitatea lor poate continua prin telemunca si au adoptat aceasta varianta de a lucra de acasa din cauza pandemiei cu coronavirus (COVID-19). Astfel munca de acasa a trecut in numai cateva zile de la NICE TO HAVE la MUST HAVE, transformand activitatea multor sectoare de activitate.
Aceasta nu a fost o decizie prea grea pentru companiile care erau bine pregatite pentru a lucra agil si care aveau tehnologia necesara pentru gestionarea spatiului de lucru virtual. Dar cum se adapteaza cei pentru care acest mod de lucru este abia la inceput?
In cazul oamenilor care fac parte din echipe care experimenteaza pentru prima data telemunca este relevanta implementarea celor cinci practici descrise mai jos pentru a avea eficienta si succes.
1. Nu intra in panica. Lumea virtuala a devenit o parte atat de mare din viata noastra de zi cu zi (cumparaturi online, social media, divertisment, training, gaming, tutoriale, DYI, etc.) incat trecerea la munca de acasa este, din punct de vedere psihologic, o tranzitie simpla. Nu va semana cu rutina de lucru obisnuita, dar cu siguranta se poate.
2. Evalueaza situatia. Pe ce dispozitive se va lucra? Au acestea toate functionalitatile si aplicatiile necesare? Sunt necesare echipamente aditionale pentru printare, scanare, inregistrare video? Sunt necesare actualizari de software? Evalueaza cu acuratete situatia si gaseste cele mai bune solutii.
3. Fii sigur. Nu doar oamenii au virusi. Asigura-te... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:47
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00