Numarul atacurilor cibernetice a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 150%, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Kaspersky, o companie globala de securitate cibernetica.
Studiul a evidentiat faptul ca numarul atacurilor cibernetice a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 150%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Totusi, raportat la numarul atacurilor inregistrate in 2020, trimestrul al treilea inregistreaza o scadere accentuata (73%), fata de trimestrul al doilea.
Restrictiile cauzate de pandemie au sporit dependenta utilizatorilor de serviciile online, astfel ca in primele doua trimestre ale anului s-a constatat o crestere accelerata a atacurilor. Cel mai mare numar de atacuri dintr-o singura zi a fost 323 si s-a inregistrat pe 2 iulie, noteaza MediaFax
Atacurile vizeaza in special companiile care utilizeaza munca de acasa.
"Multe companii nu erau pregatite pentru lucrul de la distanta sau nu considerau ca activele lor web sunt de importanta critica. De exemplu, am primit mai multe solicitari de la companii producatoare de masti, care au fost victime ale atacurilor DDoS", a explicat Alexey Kiselev, din echipa Kaspersky. ...citeste mai departe despre "Numarul atacurilor cibernetice a crescut cu 150% fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 03:12
Desi munca de la domiciliu pare sa aiba la prima vedere doar avantaje, exista si capcane de care trebuie tinut cont si care pot pune in pericol inclusiv sanatatea.
Pandemia cu coronavirus a produs pentru unii o noua normalitate, aceea de a-si muta spatiul de lucru de la birou la propria locuinta, temporar sau poate chiar pentru totdeauna. Specialistii britanici de la Mental Health First Aid England au analizat impactul pe care il are munca de acasa asupra corpului uman si au oferit cateva recomandari.
In primul rand, rutina zilnica de odinioara nu trebuie inlocuita radical, tinand cont de faptul ca din program a disparut naveta dus-intors. Sfatul e ca orele de trezire si de culcare sa ramana aceleasi, iar obiceiurile sanatoase (cum ar fi spalatul pe dinti) sa nu aiba de suferit.
De asemenea, exista tentatia maxima ca jobul de acasa sa fie facut de pe canapaea sau chiar din patul din dormitor. In acest sens, e important sa se realizeze o delimitare clara intre locul efectiv de lucru si restul casei. In plus, ordinea de la biroul domestic sau postura corecta pe scaun sunt alte detalii care asigura mentinerea in cote optime a sanatatii.
Exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru pastrarea unui tonus sanatos, cu atat mai mult cu cat munca de acasa exclude inclusiv banala deplasare la serviciu. In acest sens, recomandarea e de a gasi ceva timp pentru o plimbare sau un jogging inainte sau dupa orele de lucru si, in paralel, luarea unor pauze scurte de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 03:20
Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Multe companii din Romania au decis ca activitatea lor poate continua prin telemunca si au adoptat aceasta varianta de a lucra de acasa din cauza pandemiei cu coronavirus (COVID-19). Astfel munca de acasa a trecut in numai cateva zile de la NICE TO HAVE la MUST HAVE, transformand activitatea multor sectoare de activitate.
Aceasta nu a fost o decizie prea grea pentru companiile care erau bine pregatite pentru a lucra agil si care aveau tehnologia necesara pentru gestionarea spatiului de lucru virtual. Dar cum se adapteaza cei pentru care acest mod de lucru este abia la inceput?
In cazul oamenilor care fac parte din echipe care experimenteaza pentru prima data telemunca este relevanta implementarea celor cinci practici descrise mai jos pentru a avea eficienta si succes.
1. Nu intra in panica. Lumea virtuala a devenit o parte atat de mare din viata noastra de zi cu zi (cumparaturi online, social media, divertisment, training, gaming, tutoriale, DYI, etc.) incat trecerea la munca de acasa este, din punct de vedere psihologic, o tranzitie simpla. Nu va semana cu rutina de lucru obisnuita, dar cu siguranta se poate.
2. Evalueaza situatia. Pe ce dispozitive se va lucra? Au acestea toate functionalitatile si aplicatiile necesare? Sunt necesare echipamente aditionale pentru printare, scanare, inregistrare video? Sunt necesare actualizari de software? Evalueaza cu acuratete situatia si gaseste cele mai bune solutii.
3. Fii sigur. Nu doar oamenii au virusi. Asigura-te... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:47
Munca de acasa a fost decizia corecta de luat din partea guvernelor pentru ca, altfel, costul ar fi teribil in ceea ce priveste veniturile pierdute si presiunea asupra companiilor mai mici pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si mentine personalul angajat, sustine Ole Hansen, director strategie marfuri, Saxo Bank.
"Munca de acasa, in incercarea de fi in afara oricarui pericol, a fost decizia corecta de luat din partea guvernelor. Pentru ca, altfel, costul ar fi teribil in ceea ce priveste veniturile pierdute si presiunea asupra companiilor mai mici pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si mentine personalul angajat. In urmatoarele saptamani si luni vom observa o crestere dramatica a somajului, indicand astfel un sfarsit temporar al vremurilor bune pe care multi le-au trait in ultimul deceniu. Guvernele si bancile centrale au intervenit deja si au fost deja implementate ajutoare de calibru pentru a sprijini persoane fizice si companii. Poate ca am atins varful panicii in saptamana trecuta, vom vedea in timp. Cel putin observam o anumita stabilizare, mai ales in piata bursiera. Deocamdata, insa, dolarul puternic datorat unei cereri exceptional de puternice si a unei piete a obligatiunilor afectata, in special pe partea corporativa, evidentiaza drumul dificil care se asterne dinainte", se spune in analiza Saxo Bank.
Potrivit studiului, titeiul, liantul care mentine economia globala in miscare, reprezentand totodata venitul principal pentru multe... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:41
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au trasat o serie de recomandari menite sa asigure ca munca de acasa a angajatilor care lucreaza pe calculator se desfasoara fara probleme de securitate pentru companiile angajatoare.
Reinnoiti datele de acces si verificati daca laptopul e pregatit.
In majoritatea cazurilor, angajatii nu vor putea innoi sau schimba parola de acces din afara infrastructurii companiei.
Astfel, inainte de a pleca acasa cu laptopul de serviciu, angajatii sunt sfatuiti sa isi actualizeze parola de acces ca sa evite riscul de a nu mai putea accesa aplicatiile de serviciu de acasa.
Masura e cu atat mai indicata daca sistemul de operare ne-a avertizat de curand sa ne schimbam parola de acces. In plus, verificati daca serviciul de VPN care va permite sa va conectati de oriunde la reteaua companiei e instalat si configurat corespunzator.
Folositi un serviciu de VPN.
Inainte de a incepe orice activitate in scop de serviciu, conectati-va la VPN-ul companiei. Conectarea in infrastructura companiei prin reteaua Wi-Fi de acasa fara VPN lasa usa deschisa raufacatorilor interesati sa fure date de acces.
Nu folositi alte solutii de conectare la infrastructura companiei, altele decat clientul de VPN autorizat de departamentul de IT. Folosirea de solutii de tipul Remote Desktop Client nu e conforma cu majoritatea politicilor de securitate din companii.
Nu amestecati ce e personal cu ce e in scop de serviciu.
Nu folositi... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 17:48
In contextul cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul Romaniei, se impune ca operatorii economici sa aiba in vedere o serie de masuri pentru protejarea salariatilor lor.
Atat Codul Muncii, cat si Legea 319/2016 a securitatii si sanatatii in munca ("Legea 319/2006") asigura un cadru legislativ care sa permita angajatorilor, in contextul epidemiei Covid-19, sa ia masuri pentru a proteja sanatatea salariatilor lor.
Astfel, Codul Muncii permite angajatorilor sa modifice temporar atat locul, cat si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora sau ca masura de protectie a salariatului.
De asemenea, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare si de combatere a riscurilor precum si de adoptare, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva.
In acest context, o masura importanta pe care multi dintre angajatori au decis sau intentioneaza sa o aplice o reprezinta efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.
Care sunt insa modalitatile de punere in aplicare a acestei masuri si care sunt aspectele pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere?
Efectuarea muncii de la domiciliul salariatului ca masura de protectie in cazul salariatilor care desfasoara munca utilizand tehnologia informatiei
Avand in vedere... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 11:20