Munca de acasa ofera o serie de noi posibilitati angajatorilor de a-si structura businessurile si de a-si proteja personalul.
Pentru a limita raspandirea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Muncii a recomandat telemunca pentru toate companiile la care acest lucru este posibil. In Romania, munca de acasa este o practica foarte comuna, care a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018.
Pentru multi angajati, aceasta schimbare a fost benefica, insa pentru altii a fost un calvar. Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele telemuncii:
Avantajele muncii de acasa
Un prim avantaj este flexibilitatea. Pentru ca nu mai sunt constransi sa vina la birou, angajatii pot accepta un program mai flexibil, ceea ce este benefic in special in cazul companiilor care lucreaza cu clienti de pe alte fusuri orare.
Avand in vedere ca pot sta acasa si astfel pot avea grija de copii si de familie, multi angajati pot ramane mai mult timp in echipa. Deoarece au posibilitatea sa imbine viata profesionala cu cea personala si astfel sa petreaca mai mult timp alaturi de cei dragi, salariatii pot capata mai multa incredere in angajator, ceea ce poate duce la formarea unei echipe loiale.
Totodata, telemunca ii poate ajuta pe angajati sa economiseasca timp si bani. Nu vor mai pierde minute in sir in trafic pentru a se deplasa spre si dinspre locul de munca si vor putea face economii prin eliminarea costurilor de transport.
Munca de acasa poate insemna si o crestere a productivitatii. Un... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:21
Numarul atacurilor cibernetice a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 150%, in comparatie cu perioada similara a anului trecut. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Kaspersky, o companie globala de securitate cibernetica.
Studiul a evidentiat faptul ca numarul atacurilor cibernetice a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 150%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Totusi, raportat la numarul atacurilor inregistrate in 2020, trimestrul al treilea inregistreaza o scadere accentuata (73%), fata de trimestrul al doilea.
Restrictiile cauzate de pandemie au sporit dependenta utilizatorilor de serviciile online, astfel ca in primele doua trimestre ale anului s-a constatat o crestere accelerata a atacurilor. Cel mai mare numar de atacuri dintr-o singura zi a fost 323 si s-a inregistrat pe 2 iulie, noteaza MediaFax
Atacurile vizeaza in special companiile care utilizeaza munca de acasa.
"Multe companii nu erau pregatite pentru lucrul de la distanta sau nu considerau ca activele lor web sunt de importanta critica. De exemplu, am primit mai multe solicitari de la companii producatoare de masti, care au fost victime ale atacurilor DDoS", a explicat Alexey Kiselev, din echipa Kaspersky. ...citeste mai departe despre "Numarul atacurilor cibernetice a crescut cu 150% fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 03:12
Desi munca de la domiciliu pare sa aiba la prima vedere doar avantaje, exista si capcane de care trebuie tinut cont si care pot pune in pericol inclusiv sanatatea.
Pandemia cu coronavirus a produs pentru unii o noua normalitate, aceea de a-si muta spatiul de lucru de la birou la propria locuinta, temporar sau poate chiar pentru totdeauna. Specialistii britanici de la Mental Health First Aid England au analizat impactul pe care il are munca de acasa asupra corpului uman si au oferit cateva recomandari.
In primul rand, rutina zilnica de odinioara nu trebuie inlocuita radical, tinand cont de faptul ca din program a disparut naveta dus-intors. Sfatul e ca orele de trezire si de culcare sa ramana aceleasi, iar obiceiurile sanatoase (cum ar fi spalatul pe dinti) sa nu aiba de suferit.
De asemenea, exista tentatia maxima ca jobul de acasa sa fie facut de pe canapaea sau chiar din patul din dormitor. In acest sens, e important sa se realizeze o delimitare clara intre locul efectiv de lucru si restul casei. In plus, ordinea de la biroul domestic sau postura corecta pe scaun sunt alte detalii care asigura mentinerea in cote optime a sanatatii.
Exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru pastrarea unui tonus sanatos, cu atat mai mult cu cat munca de acasa exclude inclusiv banala deplasare la serviciu. In acest sens, recomandarea e de a gasi ceva timp pentru o plimbare sau un jogging inainte sau dupa orele de lucru si, in paralel, luarea unor pauze scurte de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 03:20
Multe companii din Romania au decis ca activitatea lor poate continua prin telemunca si au adoptat aceasta varianta de a lucra de acasa din cauza pandemiei cu coronavirus (COVID-19). Astfel munca de acasa a trecut in numai cateva zile de la NICE TO HAVE la MUST HAVE, transformand activitatea multor sectoare de activitate.
Aceasta nu a fost o decizie prea grea pentru companiile care erau bine pregatite pentru a lucra agil si care aveau tehnologia necesara pentru gestionarea spatiului de lucru virtual. Dar cum se adapteaza cei pentru care acest mod de lucru este abia la inceput?
In cazul oamenilor care fac parte din echipe care experimenteaza pentru prima data telemunca este relevanta implementarea celor cinci practici descrise mai jos pentru a avea eficienta si succes.
1. Nu intra in panica. Lumea virtuala a devenit o parte atat de mare din viata noastra de zi cu zi (cumparaturi online, social media, divertisment, training, gaming, tutoriale, DYI, etc.) incat trecerea la munca de acasa este, din punct de vedere psihologic, o tranzitie simpla. Nu va semana cu rutina de lucru obisnuita, dar cu siguranta se poate.
2. Evalueaza situatia. Pe ce dispozitive se va lucra? Au acestea toate functionalitatile si aplicatiile necesare? Sunt necesare echipamente aditionale pentru printare, scanare, inregistrare video? Sunt necesare actualizari de software? Evalueaza cu acuratete situatia si gaseste cele mai bune solutii.
3. Fii sigur. Nu doar oamenii au virusi. Asigura-te... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:47
Munca de acasa a fost decizia corecta de luat din partea guvernelor pentru ca, altfel, costul ar fi teribil in ceea ce priveste veniturile pierdute si presiunea asupra companiilor mai mici pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si mentine personalul angajat, sustine Ole Hansen, director strategie marfuri, Saxo Bank.
"Munca de acasa, in incercarea de fi in afara oricarui pericol, a fost decizia corecta de luat din partea guvernelor. Pentru ca, altfel, costul ar fi teribil in ceea ce priveste veniturile pierdute si presiunea asupra companiilor mai mici pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si mentine personalul angajat. In urmatoarele saptamani si luni vom observa o crestere dramatica a somajului, indicand astfel un sfarsit temporar al vremurilor bune pe care multi le-au trait in ultimul deceniu. Guvernele si bancile centrale au intervenit deja si au fost deja implementate ajutoare de calibru pentru a sprijini persoane fizice si companii. Poate ca am atins varful panicii in saptamana trecuta, vom vedea in timp. Cel putin observam o anumita stabilizare, mai ales in piata bursiera. Deocamdata, insa, dolarul puternic datorat unei cereri exceptional de puternice si a unei piete a obligatiunilor afectata, in special pe partea corporativa, evidentiaza drumul dificil care se asterne dinainte", se spune in analiza Saxo Bank.
Potrivit studiului, titeiul, liantul care mentine economia globala in miscare, reprezentand totodata venitul principal pentru multe... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:41
Companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa au doua optiuni pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, pot introduce munca la domiciliu sau telemunca prin decizie unilaterala ori pot incheia un act aditional la contractul individual de munca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind telemunca.
Pentru inceput, sa stabilim prin ce difera cele doua forme de organizare a muncii de la distanta.
Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu "acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin", potrivit art. 108 din Codul Muncii.
Telemunca este forma de organizare a muncii prin care "salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor", potrivit Legii nr.18/2018.
Iata prin ce se aseamana si se diferentiaza cele doua forme de munca la distanta:
- spre deosebire de salariatul care presteaza munca la domiciliu, telesalariatul poate lucra si din alte locuri decat domiciliul (sau resedinta), insa in contractul individual de munca trebuie mentionate locurile din care isi desfasoara activitatea, convenite de parti;
- salariatul care presteaza munca la domiciliu isi stabileste singur programul de lucru, in timp ce telesariatul trebuie sa respecte intervalul orar convenit cu... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
Munca de acasa sau autoizolarea nu trebuie sa fie un chin - fotoliile de masaj devin un aliat al starii de bine. Contextul pandemic indeamna la readaptare. Business-urile mizeaza tot mai mult pe online, angajatorii decid ca munca de acasa este benefica si astfel de tendinte, desi nu noi, incep sa fie tot mai accentuate.
Doar ca izolarea la domiciliu, nevoia de a limita iesirile, chiar si munca de acasa sunt situatii ce presupun acumularea unei mai mari tensiuni. Pentru starea fizica si psihica un fotoliu de masaj poate fi o recomandare.
Munca de acasa este necesara in astfel de perioade.Impune automat si nevoia de a amenajare a unui spatiu optim de munca. Pozitia incorecta si orele petrecute in sezut sunt cele care duc la dureri de spate, in special la zona lombara si cervicala.
Sunt afectate si picioarele din cauza circulatiei deficitare, durerile de cap sunt asociate automat acestui context.
Specialistii spun ca in paralel cu munca si rutina zilnica trebuie sa existe si masuri de relaxare, activitati placute care sa contracareze starile de oboseala. Sunt preferate insa adaptari la situatia aceasta de criza.
Cum programarile la saloanele, spa-uri, la maseur sunt anulate pe banda rulanta o alternativa este investitia in fotolii de masaj.
Un principal aspect la oferta de la Masatto spre exemplu este ca vorbim de propriul producator, cu un stoc generos de produse.
Asadar pentru cei interesati comanda poate fi facuta online, livrarea este rapida si totul... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:53
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00
Munca intr-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o exceptie in viitor, si nu regula, intrucat se va putea lucra de acasa sau din orice loc al lumii, la orice ora din zi si din noapte.
Totodata, angajatii vor avea un profil online, vor deveni mai conectati, mai mobili si mai agili, sustine organizatia neguvernamentala INACO, in Ghidul Meseriilor Viitorului, pe care l-a lansat luni.
Conform sursei citate, cercetarile Deloitte au dovedit ca peste 30% din spatiile de lucru sunt nefolosite intr-o zi de munca, deci companiile platesc spatii nefolosite, precum si energia sau alte utilitati si elemente asociate infrastructurii necesare locului de munca.
Principalele meserii ale viitorului
Autorii lucrarii sustin ca se poate vedea, circular, cum in urmatorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare/robotica/cercetarea spatiala/energie si mediul inconjurator/sanatate/medicina/persoanele in varsta/invatamant/divertisment/afaceri/publicitate/social-media si Internet.
Astfel, in domeniul medicinei viitorului, datorita unui nivel de populatie in crestere si intr-un proces continuu de imbatranire, vor fi cautate profesiile de asistent medical, sora medicala, terapeut ocupational care vor fi ajutati de roboti medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor aparea consilieri in genetica, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.
Vor fi foarte importanti dieteticienii, nutritionistii si cercetatorii... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:56