Experienta primului job poate avea un puternic impact emotional asupra unui proaspat absolvent de facultate. De la cautarile unui loc de munca in domeniul de specialitate pana la depunerea CV-urilor si interviurile de angajare, fiecare moment te poate pregati pentru ce inseamna o profesie.
Pentru a obtine un job si pentru a face performanta, pe langa cunostintele pe care trebuie sa le ai in domeniul ales, este important sa cunosti care sunt drepturile si obligatiile unui angajat si care este comportamentul potrivit la interviul de angajare si, ulterior, la locul de munca.
Drepturile si obligatiile unui angajat
Odata intrat in campul muncii, seriozitatea este una dintre calitatile pe care le cauta angajatorii de la salariati. Cele mai multe dintre drepturile si obligatiile unui angajat sunt reglementate in legislatie. Astfel, potrivit Codului Muncii, un salariat are, printre altele, dreptul la salarizare pentru munca depusa, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la acces la formarea profesionala, precum si dreptul la protectie, in caz de concediere.
Pe de alta parte, angajatul are si obligatii. Acesta are obligatia de a realiza norma de munca si de a respecta disciplina muncii, are obligatia de a respecta secretul de serviciu si prevederile cuprinse in regulamentul intern, dar trebuie si sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.
Totodata, persoanele care realizeaza, individual sau... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 11:14
Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
Sapte din zece angajati romani (70%) vor sa continue sa lucreze de acasa cateva zile pe saptamana, dupa relaxarea masurilor pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si iesirea din starea de urgenta, arata un studiu Colliers International, publicat luni.
Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionati cred ca lucrul la distanta ar fi util cel putin o zi - doua pe saptamana, iar 10% ar vrea sa lucreze chiar 3 - 4 zile de acasa, in perioada urmatoare.
In acelasi sens, un sfert dintre angajati se asteapta sa revina la birou in luna mai, dar activitatea acestora in cladirile de birouri va fi reluata treptat, in functie de evolutia epidemiei de coronavirus si de masurile anuntate mai departe de catre autoritati.
Noile reguli de la birou
"Pentru a asigura angajatilor distantarea sociala la birou, angajatorii trebuie sa ia in considerare unele modificari de amenajare a spatiului si a mobilierului, mai ales in cazul birourilor de tip open space.
Este necesara asigurarea unei distante recomandate de doi metri liniari intre angajati, ceea ce inseamna ca va fi necesara cresterea spatiului alocat per angajat de la 8 metri patrati, cat este in prezent media in cladirile de birouri de clasa A, la peste 15 metri patrati per angajat.
In acest context, anumite companii vor trebui sa permita unui procent din angajati sa continue lucrul de acasa, astfel incat regulile privind distantarea sociala, dar si de rotatie sa poata fi respectate", sustin specialistii.... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 11:52
Munca la birou poate provoca diverse probleme de sanatate, multe dintre ele fiind pe cat de frecvente, pe atat de grave. Principalele afectiuni favorizate de activitatea suprasolicitanta de la birou sunt tulburarile musculo-scheletice, oboseala oculara, sindromul de stres (burn-out), depresia, unele boli cardiovasculare, diabetul sau chiar unele forme de cancer.
Afla in ce conditii apar aceste probleme si cum pot fi prevenite.
Tulburari musculo-scheletice
Lipsa de miscare, postura incorecta si/sau indelungata pe scaun, activitatea pe calculator afecteaza de obicei intregul sistem musculo-scheletic: de la gat, umeri, brate pana la spate, bazin si membrele inferioare.
Tulburarile musculo-scheletice reprezinta aproximativ 80% dintre bolile profesionale pentru care angajatii solicita ingrijiri medicale. Manifestarile pot varia de la dureri si disconfort local pana la afectiuni mai grave care necesita concediu medical si tratament de specialitate.
In situatii grave se poate ajunge chiar la intreruperea anticipata a activitatii profesionale din motive medicale.
Printre cele mai frecvente afectiuni musculo-scheletice asociate cu efectele nocive ale muncii la birou se numara:
lombalgiatendinita umaruluisindromul de canal carpianepicondilitacifoza/scoliozasindromul picioarelor greleosteoporoza
Organizarea ergonomica a locului de munca de la birou, mentinerea unei posturi corecte pe scaun si in fata calculatorului, respectarea pauzelor de lucru ajuta angajatii... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 15:01
Chiar daca pentru unii poate parea detestabila ideea de a munci de acasa, fara a mai fi nevoie sa mergi la serviciu pentru o serie vasta de activitati, care implica folosirea unui calculator legat la internet si a unui telefon, se pare ca acesta este viitorul.
In SUA cel putin, aceasta varianta pare sa castige popularitate, iar multi angajati ai diferitelor companii se duc la munca zilnic in propria sufragerie sau camera, conform unui material publicat de LiveScience.
Doi la suta dintre americani muncesc de acasa
Conform unui nou studiu, numarul angajatilor americani cu norma intreaga, care muncesc de acasa, s-a dublat in ultimii 10 ani. Deocamdata insa procentul reprezentat de lucratorii de acasa in marea masa a angajatilor americani reprezinta doar doi la suta. Insa numarul lor ar putea creste odata ce angajatorii vor intelege avantajele acestei veritabile schimbari de paradigma pe piata muncii.
"Un cumul de factori, declansati de expansiunea rapida a tehnologiilor de comunicatii sofisticate, sigure si relativ ieftine, a aprins scanteia unei revolutii tacute cu privire la locul de unde multi americani isi exercita meseria", comenteaza Amy Lui Abel, director al Departamentului de studii privind capitalul uman la The Conference Board, si coautoare a acestui raport.
"Pentru a profita in totalitate de avantajele oferite de tehnologia de comunicatii, evitand in acelasi timp potentialele capcane ale muncii nesupravegheate, angajatii si angajatorii depotriva,... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 10:02
Ne este frica sa ne dam demisia, sa ne schimbam locul de munca si incepem sa ne depunem CV-ul la primul semn de incertitudine de la birou. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care criza le-a adus in comportamentul angajatilor.
Generatia actuala este foarte diferita de cei care s-au maturizat in perioada comunismului sau in primii ani de capitalism. Cei care au iesit de pe bancile facultatilor si s-au trezit in plina criza, formeaza o specie aparte, dominate de frica si de dorinta de stabilitate.
Cum ne-a schimbat criza viata de zi cu zi, relatiile de la birou, dar si modul in care investim, sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Vlad Dutescu, managing partner al companiei de consultanta Sandler Training, intr-un interviu acordat Business24.
Cum a schimbat criza modul in care muncim si in care privim munca?
Din cauza concedierilor s-a ajuns ca multi dintre noi sa avem mai multe responsabilitati decat inainte de anul 2008, asa ca se munceste mai mult din nevoia de a compensa lipsa de personal.
In multe companii, necesarul de angajati este cu mult sub nevoia reala. Conform unei statistici recente, din punct de vedere al productivitatii suntem in media europeana, insa in ceea ce priveste nivelul salariilor sunt departe. Asa ca solutia este sa fim mai productivi pentru a ajunge la salariile din vestul Europei.
Credeti ca recesiunea ne-a crescut frica fata de riscuri? Preferam sa ramanem la un loc de munca nesatisfacator sau sa nu... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:25
Angajatii care muncesc de acasa sunt mai stresati decat cei care muncesc la birou, arata un studiu citat de Herald.com
Studiul arata ca cei care muncesc de acasa sunt mai stresati si in plus, petrec mai multe ore in interes de serviciu decat daca ar veni la birou, anunta Realitatea.net.
Studiul realizat de Economic and Social Research Institute pe un esantion de 5.000 de angajati arata ca exista o perceptie falsa ca regimul flexibil de munca le permite oamenilor sa fie mai relaxati si sa obtina un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Motivul principal de stres pentru cei care lucreaza de acasa este acela ca nu mai exista o granita clara intre viata de serviciu si cea de familie, iar ei se simt epuizati pentru ca nu mai stiu cand sa se opreasca, explica cercetatorii.
Astfel, studiul conchide ca in ciuda faptului ca pierd mult timp in trafic, angajatii care merg la birou reusesc sa uite de sarcinile de la job cand pleaca acasa, lucru care le este mai greu celor care muncesc la domiciliu. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 22:15
Spatiile de birouri vor fi din ce in ce mai putin folosite in conditiile in care modalitatea de lucru se schimba sub influenta lumii virtuale, este concluzia unui sondaj la care au participat 600 de directori de companii din intreaga lume, citat de Mediafax."Aproape 60% din respondentii sondajului din organizatiile mari au preconizat o scadere a nevoii de spatii de birouri, ca rezultat al modalitatilor de lucru viitoare, si doar 7% au preconizat o crestere a nevoii de astfel de spatii.
Peste jumatate din respondenti (51%) au mentionat ca biroul va deveni un loc utilizat ocazional", se arata intr-un comunicat al companiilor care au efectuat sondajul, Regus, furnizor de spatii de lucru flexibile, si Unwired, specializata in viitorul domeniului ocupational.
Raportul, denumit "Masurarea beneficiilor agilitatii la locul de munca", vizeaza atat opinia actuala referitoare la domeniul ocupational cat si felul in care companiile raspund la modul de lucru agil.
"Pe masura ce lumea virtuala castiga teren, valorificarea agilitatii si crearea unui puternic argument comercial pentru schimbarea modului in care muncim vor deveni esentiale. (...)
Viitorul in domeniul ocupational va implica organizatii care se indreapta catre un model de lucru mai flexibil, in care angajatii vor avea posibilitatea de a-si alege felul cum este cheltuit bugetul pentru propriul spatiu de birou", a declarat intr-un comunicat Bob Gaudreau, vicepresedinte executiv al Regus.
Reprezentantii Unwired au declarat, de... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 16:58
Locurile de munca din ziua de azi nu mai seamana cu cele de acum 20-30 de ani. Masinile de scris au cedat locul computerelor personale, care acum au fost inlocuite de laptopuri subtiri. Mai mult de atat, angajatii arata complet diferit de cum aratau cu ani in urma.De-a lungul ultimelor decade, stilurile care apartineau mai demult doar rebelilor au devenit incet din in ce in mai des intalnite. Piercing-urile in spranceana, nas si limba au inceput sa-si faca aparitia in randul oamenilor obisnuiti. Tatuajele nu mai apartin doar motociclistilor – studentul obisnuit poate avea un tatuaj oriunde pe corpul sau. Drept urmare, generatiile mai tinere au adus cu sine propriul simt al stilului si complica astfel codurile vestimentare.
Cunoaste-ti publicul
Acum ca business casual este noul “costum si cravata”, cat de liber te poti imbraca inainte sa nu-ti pierzi aspectul profesional? Depinde de domeniu, spune Brad Penman de la The Marketing Arm.
“Evident, codul vestimentar si ‘look-ul’ acceptabil ar trebui sa se potriveasca culturii organizationale,” spune Penman. “Ceea ce este in regula pentru o agentie de creatie, precum agentia mea, ar putea sa nu se potriveasca unei banci, unei firme de investitii sau unui birou de avocatura,” scrie CareerBuilder.com.
Angajatii ar trebui sa retina cele doua componente ale culturii organizationale: seful si clientul.
“Codul vestimentar al companiei ar trebui sa se potriveasca asteptarilor... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:17