In contextul creat de pandemia de COVD-19, dar nu numai, sunt situatii in care angajatorii nu pot pune la dispozitia salariatilor echipamente pentru continuarea desfasurarii activitatii de acasa, insa le permit acestora sa foloseasca propriile dispozitive - computer, tableta, telefon mobil personal - in scop profesional. Care sunt riscurile pentru angajatori, dar si pentru angajati, in privinta protectiei datelor cu caracter personal?
Prin intermediul unei politici privind utilizarea propriilor dispozitive (politica de tip BYOD - Bring Your Own Device), angajatorii pot explica angajatilor in ce conditii acestia isi pot utiliza echipamentele personale pentru desfasurarea activitatii profesionale si ce masuri trebuie sa ia pentru securitatea datelor procesate astfel.
Masurile de siguranta care se impun
Practic, este vorba despre asigurarea protectiei pentru doua categorii de date: datele personale ale angajatilor care isi partajeaza echipamentul pentru efectuarea activitatii de serviciu si datele confidentiale ale companiei care sunt acum transferate intre reteaua companiei si echipamentele personale ale angajatilor.
Pentru asigurarea protectiei datelor (atat a celor care sunt salvate pe echipamentele angajatilor, cat si a celor care apartin companiei, dar sunt accesate la distanta prin intermediul acestor echipamente), este important sa fie implementate anumite masuri de siguranta.
Acestea trebuie sa se alinieze la masurile de securitate pe care compania le... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:19
Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au trasat o serie de recomandari menite sa asigure ca munca de acasa a angajatilor care lucreaza pe calculator se desfasoara fara probleme de securitate pentru companiile angajatoare.
Reinnoiti datele de acces si verificati daca laptopul e pregatit.
In majoritatea cazurilor, angajatii nu vor putea innoi sau schimba parola de acces din afara infrastructurii companiei.
Astfel, inainte de a pleca acasa cu laptopul de serviciu, angajatii sunt sfatuiti sa isi actualizeze parola de acces ca sa evite riscul de a nu mai putea accesa aplicatiile de serviciu de acasa.
Masura e cu atat mai indicata daca sistemul de operare ne-a avertizat de curand sa ne schimbam parola de acces. In plus, verificati daca serviciul de VPN care va permite sa va conectati de oriunde la reteaua companiei e instalat si configurat corespunzator.
Folositi un serviciu de VPN.
Inainte de a incepe orice activitate in scop de serviciu, conectati-va la VPN-ul companiei. Conectarea in infrastructura companiei prin reteaua Wi-Fi de acasa fara VPN lasa usa deschisa raufacatorilor interesati sa fure date de acces.
Nu folositi alte solutii de conectare la infrastructura companiei, altele decat clientul de VPN autorizat de departamentul de IT. Folosirea de solutii de tipul Remote Desktop Client nu e conforma cu majoritatea politicilor de securitate din companii.
Nu amestecati ce e personal cu ce e in scop de serviciu.
Nu folositi... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 17:48