In contextul creat de pandemia de COVD-19, dar nu numai, sunt situatii in care angajatorii nu pot pune la dispozitia salariatilor echipamente pentru continuarea desfasurarii activitatii de acasa, insa le permit acestora sa foloseasca propriile dispozitive - computer, tableta, telefon mobil personal - in scop profesional. Care sunt riscurile pentru angajatori, dar si pentru angajati, in privinta protectiei datelor cu caracter personal?
Prin intermediul unei politici privind utilizarea propriilor dispozitive (politica de tip BYOD - Bring Your Own Device), angajatorii pot explica angajatilor in ce conditii acestia isi pot utiliza echipamentele personale pentru desfasurarea activitatii profesionale si ce masuri trebuie sa ia pentru securitatea datelor procesate astfel.
Masurile de siguranta care se impun
Practic, este vorba despre asigurarea protectiei pentru doua categorii de date: datele personale ale angajatilor care isi partajeaza echipamentul pentru efectuarea activitatii de serviciu si datele confidentiale ale companiei care sunt acum transferate intre reteaua companiei si echipamentele personale ale angajatilor.
Pentru asigurarea protectiei datelor (atat a celor care sunt salvate pe echipamentele angajatilor, cat si a celor care apartin companiei, dar sunt accesate la distanta prin intermediul acestor echipamente), este important sa fie implementate anumite masuri de siguranta.
Acestea trebuie sa se alinieze la masurile de securitate pe care compania le... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:19
Sapte din zece angajati romani (70%) vor sa continue sa lucreze de acasa cateva zile pe saptamana, dupa relaxarea masurilor pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si iesirea din starea de urgenta, arata un studiu Colliers International, publicat luni.
Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionati cred ca lucrul la distanta ar fi util cel putin o zi - doua pe saptamana, iar 10% ar vrea sa lucreze chiar 3 - 4 zile de acasa, in perioada urmatoare.
In acelasi sens, un sfert dintre angajati se asteapta sa revina la birou in luna mai, dar activitatea acestora in cladirile de birouri va fi reluata treptat, in functie de evolutia epidemiei de coronavirus si de masurile anuntate mai departe de catre autoritati.
Noile reguli de la birou
"Pentru a asigura angajatilor distantarea sociala la birou, angajatorii trebuie sa ia in considerare unele modificari de amenajare a spatiului si a mobilierului, mai ales in cazul birourilor de tip open space.
Este necesara asigurarea unei distante recomandate de doi metri liniari intre angajati, ceea ce inseamna ca va fi necesara cresterea spatiului alocat per angajat de la 8 metri patrati, cat este in prezent media in cladirile de birouri de clasa A, la peste 15 metri patrati per angajat.
In acest context, anumite companii vor trebui sa permita unui procent din angajati sa continue lucrul de acasa, astfel incat regulile privind distantarea sociala, dar si de rotatie sa poata fi respectate", sustin specialistii.... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 11:52
Aproape jumatate dintre romanii care muncesc de acasa (49%) sustin ca regimul de telemunca a condus la economii financiare considerabile, iar pentru 80% dintre cetateni eliminarea timpului pierdut in trafic catre birou reprezinta un aspect apreciat, reiese dintr-un sondaj realizat de catre o companie de consultanta imobiliara.
Conform cercetarii Cushman & Wakefield Echinox, alte avantaje ale muncii de la domiciliu sunt: imbunatatirea echilibrului intre activitatea personala si cea profesionala (43%), mai multa libertate in gestionarea programului de lucru (40%) si timpul suplimentar de odihna (33%).
Pe de alta parte, cel mai mare dezavantaj il reprezinta lipsa socializarii directe cu colegii (74% dintre respondenti), urmat de dificultatile in separarea timpului dedicat activitatii profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatii (33%) si capacitatea mai scazuta de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuinta (33%). De asemenea, alte dificultati fac referire la gestionarea relatiei cu clientii si colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) si lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestata (24%).
Pe fondul acestor rezultate, datele centralizate evidentiaza faptul ca exista un oarecare echilibru in ceea ce priveste descrierea generala a experientei lucrului de acasa.
Astfel, 38% dintre respondenti caracterizeaza perioada de activitate de acasa drept foarte buna sau excelenta, 34%... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:45
Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa au doua optiuni pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, pot introduce munca la domiciliu sau telemunca prin decizie unilaterala ori pot incheia un act aditional la contractul individual de munca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind telemunca.
Pentru inceput, sa stabilim prin ce difera cele doua forme de organizare a muncii de la distanta.
Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu "acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin", potrivit art. 108 din Codul Muncii.
Telemunca este forma de organizare a muncii prin care "salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor", potrivit Legii nr.18/2018.
Iata prin ce se aseamana si se diferentiaza cele doua forme de munca la distanta:
- spre deosebire de salariatul care presteaza munca la domiciliu, telesalariatul poate lucra si din alte locuri decat domiciliul (sau resedinta), insa in contractul individual de munca trebuie mentionate locurile din care isi desfasoara activitatea, convenite de parti;
- salariatul care presteaza munca la domiciliu isi stabileste singur programul de lucru, in timp ce telesariatul trebuie sa respecte intervalul orar convenit cu... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
IT-istii si angajatii din pozitii de middle management din companiile care activeaza in Romania beneficiaza de cel mai mult timp lucrat de acasa (telemunca), iar 80% dintre salariati si-ar dori sa munceasca in acest fel macar o data pe saptamana, arata datele unui studiu derulat in 2018 de catre o platforma de recrutare online.
Astfel, in timp ce opt din 10 romani ar vrea sa lucreze de acasa, in Finlanda procentajul ajunge la aproape 50%. De asemenea, 32% dintre top managerii din Estonia muncesc remote, in timp ce in Cehia procentul este de 30,8%, iar in Slovacia de 28,4%.
Macedonia este singura tara care se apropie de Romania, din acest punct de vedere, in conditiile in care 9% dintre top manageri aleg sistemul de telemunca.
Cele mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs Romania, IT-istii si angajatii din pozitii de middle management sunt cei care beneficiaza de cel mai mult timp lucrat remote, aproape dublu fata de top manageri, in conditiile in care mai putin de 10% dintre executivi aleg sa lucreze de acasa.
Legea telemuncii a fost adoptata in luna aprilie a anului trecut si ii vizeaza pe acei angajati a caror activitate este realizata cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.) . Acestia au aceleasi drepturi pe care le au si ceilalti salariati, precum concediul de odihna sau concediile medicale.
Telemunca poate fi desfasurata doar voluntar, in mod regulat, in baza unui contract individual de munca.
eJobs este... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 12:25
Munca intr-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o exceptie in viitor, si nu regula, intrucat se va putea lucra de acasa sau din orice loc al lumii, la orice ora din zi si din noapte.
Totodata, angajatii vor avea un profil online, vor deveni mai conectati, mai mobili si mai agili, sustine organizatia neguvernamentala INACO, in Ghidul Meseriilor Viitorului, pe care l-a lansat luni.
Conform sursei citate, cercetarile Deloitte au dovedit ca peste 30% din spatiile de lucru sunt nefolosite intr-o zi de munca, deci companiile platesc spatii nefolosite, precum si energia sau alte utilitati si elemente asociate infrastructurii necesare locului de munca.
Principalele meserii ale viitorului
Autorii lucrarii sustin ca se poate vedea, circular, cum in urmatorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de calculatoare/robotica/cercetarea spatiala/energie si mediul inconjurator/sanatate/medicina/persoanele in varsta/invatamant/divertisment/afaceri/publicitate/social-media si Internet.
Astfel, in domeniul medicinei viitorului, datorita unui nivel de populatie in crestere si intr-un proces continuu de imbatranire, vor fi cautate profesiile de asistent medical, sora medicala, terapeut ocupational care vor fi ajutati de roboti medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN. Vor aparea consilieri in genetica, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.
Vor fi foarte importanti dieteticienii, nutritionistii si cercetatorii... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:56
Romania avea in 2017 cel mai scazut procent de angajati din Uniunea Europeana (UE) cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani, care in mod obisnuit lucreaza de acasa, arata datele unui studiu dedicat pietei fortei de munca din UE, publicat luni de Oficiul European de Statistica Eurostat.
Anul trecut, 2,8% dintre angajatii din Uniunea Europeana, cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, lucrau in mod obisnuit de acasa, cel mai ridicat procent fiind in Luxemburg (10%) iar cel mai scazut in Romania (0,3%), Letonia (0,5%), Croatia (0,8%), Cipru (0,6%) si Lituania (0,9%).
De asemenea, procentul de angajati cu contract temporar de munca in UE varia, in 2017, de la 1% din totalul angajatilor in Romania la 27%, in Spania.
Anul trecut, 8% din numarul angajatilor din UE lucrau cel putin ocazional noaptea, procentul variind de la 3% in Italia la 15% in Croatia si Polonia. In Romania, 7,3% din angajati lucrau cel putin ocazional noaptea.
Cel mai ridicat procent de angajati din UE care lucrau saptamanal cel putin 49 de ore sau mai mult se inregistra anul trecut in Marea Britanie (12%) si Cipru (11%), iar cel mai scazut in Olanda, Lituania si Bulgaria (sub 1%), Suedia (1,1%), Letonia (1,7%) si Romania (1,8%).
Proportia persoanelor care desfasoara activitati independente variaza de la 8% in Danemarca la 30% in Grecia.
La nivelul UE, in 2017 erau 227,02 milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, dintre care 32,65 milioane desfasurau activitati... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:50
Avem lege pentru telemunca, cu ceva avantaje, dar si unele dezavantaje majore. Insa oare vom putea tine evidenta orelor lucrate de acasa (sau din alta parte) ori a celor suplimentare?
Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Nitu, avocat senior la Cabinetul de Avocatura Gruia Dufaut, despre acest act normativ, care a intrat in vigoare la data de 4 aprilie.
Utilitatea legii. Avantaje
Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar de ce a fost nevoie de o lege speciala pentru telemunca?
Avocatul spune ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Numai ca tara noastra e putin cam in urma in ceea ce priveste legiferarea lucrului la distanta.
Mihaela Nitu spune ca UE a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Ce s-a schimbat intre timp in Romania?
Ei bine, avocatul spune ca, pana acum, Codul Muncii din tara noastra reglementa doar "munca la domiciliu", care functioneaza oarecum pe acelasi... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00