Companii multinationale ca lantul de cafenele Starbucks si retailerul online Amazon platesc taxe mai mici in Austria decat tarabele cu carnaciori, sustine cancelarul social-democrat Christian Kern.
Acesta a criticat si gigantii IT Google si Facebook, transmite Reuters.
El a sustinut ca daca toate aceste companii ar plati taxe mai mari, atunci ar putea fi marite subventiile pentru presa scrisa.
"Fiecare cafenea vieneza, fiecare taraba cu carnati plateste taxe mai mari in Austria decat o companie multinationala", a aratat Kern intr-un interviu acordat publicatiei Der Standard, invocand doua simboluri ale culturii culinare a capitaliei austriece.
Asta este valabil pentru Starbucks, Amazon si alte companii, a spus el, laudand decizia din aceasta saptamana a Comisiei Europene, ca Apple sa plateasca retroactiv Irlandei taxe de pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi, intrucat un acord de facilitati fiscale convenit cu guvernul de la ...citeste mai departe despre "Austria, cu tunurile pe companiile americane: Starbucks si Amazon platesc taxe mai mici decat tarabele cu carnaciori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 16:16
Asa cum timp de 20 de ani marile companii multinationale au mutat profitul in tari cu taxe reduse, corporatiile au inceput sa transfere discret pierderile cauzate de situatia dificila din economia globala catre jurisdictii cu impozite ridicate, pentru a beneficia de stimulentele acordate acolo, informeaza NewsIn.Concluzia apartine unui raport publicat recen de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care noteaza ca pierderile pot fi de asemenea valoroase, deoarece unele tari cu taxe ridicate, precum SUA, ofera deduceri si credite fiscale importante ca valoare companiilor cu pierderi.
Odata cu deteriorarea conditiilor economice globale, marile companii au tot mai putine profituri de ascuns in paradisurile fiscale din Insulele Caraibe, Europa si Asia.
Majoritatea jurisdictiilor cu impozite ridicate, precum SUA, ofera deduceri de taxe si credite fiscale generoase, care pot reduce costurile de ordin fiscal ale companiilor cu pierderi in perioade de dificultati economice, se spune in raportul OCDE.
"Suntem surprinsi de marimea pierderilor. A schimbat natura jocului", comenteaza Jeffrey Owens, directorul Centrului pentru politica si administrare fiscala din cadrul OCDE.
El a adaugat ca "transferarea, in consecinta" a pierderilor companiilor din jurisdictii cu taxe reduse in tari cu o fiscalizare ridicata demonstreaza "scheme agresive de planificare fiscala".
OCDE nu nominalizeaza tari sau companii implicate sau afectate de acest nou trend, insa noteaza ca... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 12:10