Aproximativ 75% dintre respondentii sondajului estimeaza ca veniturile totale ale companiilor pe care le reprezinta vor scadea cu mai putin de 25% in 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC Romania in perioada aprilie-mai.
In acelasi timp, aproape jumatate dintre entitatile din Romania ale grupurilor multinationale estimeaza scaderea marjei de profit din tranzactiile cu partile afiliate, iar 36% dintre respondenti au aratat ca eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup.
"Politicile de preturi de transfer au fost gandite si aplicate de companii intr-o perioada de crestere economica si, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evalueaza impactul pe termen mediu si lung al pandemiei, luand in calcul masuri pentru eficientizarea si reducerea costurilor. Astfel, evolutia relatiilor cu partile afiliate are o doza mare de incertitudine, nefiind clar in ce masura grupurile mama vor decide sa sustina entitatile locale pentru a-si acoperi pierderile suferite in perioada de intrerupere a activitatii", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
In ceea ce priveste lichiditatea, majoritatea respondentilor au aratat ca au avut suficient numerar pentru a-si sustine activitatea, iar in eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea conditiilor de plata, fara a contracta noi finantari. Doar... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 13:38
Comisarul pentru piata interna si servicii al Uniunii Europene, Thierry Breton, a declarat luni ca Uniunea Europeana va lua masuri daca discutiile la nivelul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) referitoare la impozitarea companiilor multinationale de tipul Amazon si Google nu vor da rezultate.
Ministrul francez al Economiei a anuntat separat ca spera ca Franta si SUA sa ajunga pana miercuri la un acord referitor la taxarea companiilor din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.
"Nu am cunostinta despre o taxa voluntara optionala...In privinta marilor jucatori din sectorul digital nu este o optiune. Daca nu se va ajunge la un acord, vom aborda subiectul la nivelul Comisiei", a afirmat Breton intr-o conferinta de presa.
Comisarul a adaugat ca tarile europene, care nu au reusit anterior sa ajunga la un acord referitor la taxarea companiilor din sectorul digital, sunt acum pe aceeasi linie.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat separat ca spera ca Statele Unite si Franta sa isi rezolve disputa privind taxa franceza pentru serviciile digitale oferite de multinationale pana miercuri seara.
"Suntem pregatiti sa facem pasi catre Statele Unite si am propus deja un numar de masuri. Speram sa ajungem la o rezolvare a problemei pana miercuri", a afirmat luni Le Maire la televiziunea LCI, adaugand ca se va intalni cu omologii sai americani la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc in aceasta saptamana.... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 09:24
Planurile Comisiei Europene de a obliga marile companii sa dea publicitatii taxele si profiturile castigate in fiecare tara au suferit joi o noua amanare dupa ce 13 state membre UE si-au exprimat opozitia fata de acest act legislativ.
Daca actul legislativ ar fi fost aprobat, ar fi putut fi demarate negocierile cu Parlamentul European in vederea finalizarii legii. Parlamentul European a aprobat versiunea sa a legii inca din 2017.
In pofida eforturilor Finlandei, tara care in prezent detine presedintia rotativa a Consiliului UE, o minoritate de blocaj compusa din 13 state a respins planul, multe din cauza mecanismului legal utilizat de UE, transmite Bloomberg.
"Pare sa existe un sprijin larg pentru ideea privind cresterea transparentei cu privire la raportarea taxelor companiilor dar este clar ca exista si o opozitie puternica fata de baza juridica a acestei propuneri. In consecinta, este nevoie de mai multa munca pentru aceasta propunere", a declarat ministrul finlandez al Muncii, Timmo Harakka.
Luxemburg, Irlanda, Suedia, Austria, Cipru si Malta se numara printre cele 13 state care insista ca acest act legislativ ar trebui sa fie considerat o lege in domeniul fiscal si nu ca o lege care vizeaza piata unica a UE. Uniunea Europeana a utilizat principiul juridic al pietei unice ca o baza legala pentru acest act legislativ si pentru ca, spre deosebire de o lege in domeniul fiscal, legile care vizeaza piata unica nu au nevoie de aprobarea unanima a statelor membre.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 09:05
Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata separata pentru a evalua daca facilitatile fiscale de care au beneficiat in Belgia 39 de multinationale le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile fata de concurentii lor, incalcand reglementarile UE privind ajutorul de stat, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Decizia de luni a CE vine dupa ce in februarie Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar impotriva facilitatilor fiscale acordate multinationalelor de Belgia.
In 2016, Comisia Europeana a ordonat Belgiei sa recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de schema de facilitati fiscale. Aceasta schema permitea companiilor sa isi reduca taxele platite cu 50% pana la 90%.
Tribunalul General nu a luat atitudine pentru a stabili daca scutirile de taxe acordate de Belgia au generat un ajutor de stat ilegal dar a constatat ca Executivul comunitar nu a reusit sa stabileasca existenta unei scheme. Acest lucru inseamna, conform Tribunalului General, ca trebuie evaluata individual compatibilitatea reglementarilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arata in comunicatul CE.
De aceea, Comisia Europeana a decis sa demareze o investigatie aprofundata separata privind reglementarile fiscale individuale.
In acelasi timp, Executivul comunitar a facut apel la decizia Tribunalului... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:39
Reactiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanta de Urgenta adoptata vineri (Ordonanta Teodorovici - n.red.) sunt similare cu cele cauzate de Revolutia Fiscala, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, intr-o conferinta de presa.
Totusi, dupa transferul de contributii, nicio multinationala nu a parasit Romania, ci, dimpotriva, investitiile straine au crescut, a mai spus membrul Cabinetului Dancila.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza reactiile negative ale mediului de afaceri la Ordonanta Teodorovici, Radu Oprea a raspuns:
"Eu cred ca, printr-un dialog sustinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicam intr-un mod foarte corect aici in minister, vor reusi sa explice aceste masuri pe care Guvernul Romaniei doreste sa le ia.
Imi aduc aminte ca la fel s-au intamplat lucrurile si cand a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat si transpunerea directivei 1164 si apoi, printr-un dialog sustinut, am reusit sa explicam si lucrurile au intrat in normal. Tineti minte ca atunci toata lumea spunea: 'Nu vor mai fi investitii straine, gata! Romania va fi parasita! Multinationalele pleaca!'. Nu a fost adevarat. Anul acesta am avut o crestere a investitiilor straine si este cea mai mare valoare a investitiilor straine directe dupa criza din 2008", a spus ministrul.
Acesta a mai precizat ca, in ceea ce priveste plafonarea pretului gazelor la producator, exista anumite... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 17:30
Camera de Comert Americana in Romania - AmCham Romania - reactioneaza la declaratiile din ultima perioada ale liderilor politici, care au atacat companiile straine si pe angajatii acestora.
"AmCham Romania, in numele comunitatii de afaceri pe care o reprezinta - peste 430 de companii americane, internationale si romanesti - respinge acuzatiile tendentioase lansate in spatiul public la adresa companiilor multinationale si a angajatilor acestora", se arata intr-un comunicat de presa transmis de asociatie.
Camera de Comert atrage atentia ca reprezinta companii care au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti si argumenteaza ca sectorul privat a pus Romania pe harta globala a investitiilor.
"De 25 de ani, AmCham Romania reprezinta in dialogul cu autoritatile deopotriva companii mari si companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti prin investitiile cumulate de peste 22 miliarde USD si prin cele peste 250.000 de locuri de munca create in tara noastra.
Sectorul privat, prin eficienta investitiilor si prin valoarea adaugata inclusiv in ce priveste dezvoltarea capitalului uman, a pus Romania pe harta globala a investitiilor si este cel mai important contributor la bugetul de stat, sustinand in acelasi timp cu dedicare, prin activitati caritabile, nevoi societale de amploare", precizeaza sursa citata.
De asemenea, asociatia face apel la "responsabilitate in declaratiile si actiunile" decidentilor si considera ca... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 14:01
Deputatul USR Catalin Drula a scris, vineri, pe pagina personala de Facebook ca ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a spus ca nu construieste autostrazi pentru ca, daca le-am avea, multinationalele din tara ar pleca din cauza salariilor mari.
Replica ministrului a venit ca raspuns la o afirmatie a unui deputat care a spus ca Romania are nevoie urgenta de autostrazi, in caz contrar riscand plecarea marilor companii din tara.
Drula a publicat pe contul sau de Facebook discutia care a avut loc in Comisia de Transporturi, intr-o sedinta desfasurata joi.
"Logica PSD: daca am avea autostrazi, ar creste salariile si ar pleca multinationalele.
Ministrul Sova i-a dat replica de mai jos, ieri, in Comisia de Transporturi, unui coleg deputat care afirmase ca avem nevoie urgenta de autostrazi si ca riscam sa plece marile companii (de ex. Dacia-Renault) daca nu avem o infrastructura decenta:
'Este o retea de autostrazi minunata in Occident.
De ce au venit multinationalele aici? Au venit ca sunt salarii mici.
Cand o sa avem autostrazi, o sa avem salarii mari.
Si tot vor pleca.
Catre alte zone fara autostrazi, dar cu salarii mici'", a scris Catalin Drula pe reteaua sociala.
Tot Drula a dezvaluit joi ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov, un proiect cu Banca Mondiala.
Iata aici mai multe detalii: Un deputat USR dezvaluie ca Guvernul a renuntat la constructia autostrazii Comarnic - Brasov cu Banca Mondiala ...citeste mai... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 17:39
Cu greu va mai putea Romania sa atraga investitori straini, in anii care vin, daca Revolutia Fiscala va continua in forma stabilita prin OUG 79/2017, sustin specialisti in fiscalitate. In conditiile in care tara noastra oricum nu avea prea multe de oferit, statul a mai taiat si din facilitatile fiscale ale multinationalelor.
In dorinta de a incasa mai multi bani de la aceste mari companii, Romania le-a scos o serie de facilitati fiscale, aplicand Directiva 2016/1164/UE (ATAD) in forma sa cea mai dura. In consecinta, investitorilor straini din Ungaria, Bulgaria sau Polonia le este acum mai usor sa faca afaceri profitabile decat in Romania.
Iata cum s-a ajuns aici si ce impact ar putea avea Revolutia Fiscala pentru investitorii straini din Romania.
Ce este Directiva ATAD
Pentru a impiedica multinationalele sa isi transfere profitul dintr-o tara in alta si sa evite astfel impozitarea lui, Uniunea Europeana a creat Directiva 2016/1164/UE, cunoscuta si sub numele de ATAD (Anti Tax Avoidance Directive). Acesta limiteaza sumele de bani pe care companiile le pot deduce sub forma de cheltuieli cu dobanzile.
Mai exact, directiva limiteaza sumele pe care unele filiale de multinationale alegeau sa le vireze ca dobanzi la imprumuturi contractate de la firmele-mama sau de la banci, in loc sa le declare ca profit si sa plateasca pentru ele impozit la stat.
Legiuitorii europeni au stabilit mai exact ca - dupa aplicarea prevederilor ATAD pana cel mai tarziu in 2024 - o... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca de vina pentru somajul si saracia din Moldova sau din sudul tarii ar fi multinationalele, care prefera sa isi deschida sucursale in Vest, pentru a fi mai aproape de UE. Ministrul nu sufla un cuvant despre faptul ca Guvernul Romaniei e incapabil sa dezvolte infrastructura necesara dezvoltarii afacerilor.
"Ce am mai constatat in momentul in care ne-am uitat pe datele statistice: sunt judete cu zero la suta somaj, in special cele care se afla pe granita de vest a Romaniei, din cauza faptului ca cele mai multe firme care au venit in Romania, multinationale, multe dintre ele avand parte si de un ajutor de stat, s-au asezat acolo unde era mai simplu sa-si transporte marfa in UE, adica mai aproape de reteaua de autostrazi a UE.
In schimb, sunt foarte multe judete din Romania, unde somajul este peste 5%, ma refer la partea de est, zona Moldovei si cateva judete din sudul Romaniei", a spus Lia Olguta Vasilescu in cadrul unui forum pe tema crizei fortei de munca, informeaza Economica.net.
Conform sursei citate, peste 366.000 de someri figurau in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) la sfarsitul lunii iulie, judetele aflate in top fiind Vaslui, Teleorman, Galati, Buzau si Mehedinti.
Anul acesta guvernele PSD-ALDE nu au finalizat nici macar un kilometru de autostrada. Mai mult, autostrada care ar urma sa lege Ardealul de Moldova a primit aviz de urbanism abia in luna august, dupa doi ani de... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:40