Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national.
Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.
"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.
Anul 2019, tinta pentru trecerea la moneda unica
El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro,... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:40
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un nou mandat de un an, se arata intr--un comunicat al bancii centrale.
Sedinta ordinara a Comitetului National pentru Stabilitate Financiara a avut loc marti.
La intalnire au participat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara, Bogdan Dragoi, secretar de stat, Ministerul Finantelor Publice, Gabriela Anghelache, presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Constantin Buzoianu, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Mircea Oancea, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Eugen Dijmarescu, director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Membrii CNSF au analizat Recomandarea privind mandatele macroprudentiale nationale, publicata de Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), precum si aranjamentele institutionale pentru implementarea politicilor macroprudentiale la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene.
In acest context s-au stabilit directiile de actiune in vederea pregatirii, pana in luna iunie 2012, a unui raport intermediar privind mandatul macroprudential in Romania ca o prima etapa pentru transpunerea Recomandarii CERS in legislatia nationala.
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca in cadrul discutiilor au fost prezentate cele mai recente masuri pentru intarirea stabilitatii... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:58