Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut o declaratie de presa in care a prezentat detalii despre decizia luata marti de Consiliul de administratie al Bancii Cebtrale de a mentine rata de politica monetara la 2,50% pe an.
Aceasta este a opta sedinta consecutiv cand BNR pastreaza dobanda cheie la acest nivel.
Totodata, Mugur Isarescu a vorbit si despre ROBOR si IRCC, noul indice valabil pentru creditele in lei.
Potrivit guvernatorului BNR, cu toate ca in acest moment IRCC este putin mai mic decat ROBOR, situatia s-ar putea inversa.
"Sunt doi indicatori diferiti. ROBOR a fost demonizat. Orice indicator are valoare cat e credibil. Daca il calci in picioare si il tii numai in pumni isi pierde din credibilitate. ROBOR la 3 luni va fi mai mare decat IRCC, dar nu foarte mult. Si s-a dovedit acest lucru. Daca inflatia vine in jos ROBOR va fi mai mic decat IRCC. Vom trai si vom vedea", a spus Isarescu.
Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de Mugur Isarescu
- Rata inflatiei a ajuns la a ajuns la 4,11% pe fondul cresterii mai ales a factorilor exogeni si a cresterii pretului carburantilor.
- Creditul acordat sectorului privat si-a temperat cererea.
- In sedinta de azi am aprobat raportul privind inflatia. Noul scenariu evidentiaza mentinerea ratei pe urmatoarele trimestre pana la finele orizontului prognozat.
- Incertitudinile si riscurile continua sa existe si sunt din cauza taxelor pe activele bancare si a noului indice.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:40
ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor si echilibrele pe piata valutara, a declarat marti, in Parlament, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru asigurarea echilibrelor Romaniei, pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei romanesti, ca sa merg pana departe, pentru plata salariilor, pensiilor si asa mai departe, pe acolo se alimenteaza economia Romaniei, pentru echilibrele pe piata valutara. Cotatiile, de exemplu la 3 luni, nu sunt artificiale, nu sunt false. Sunt legate de operatiuni pe piata valutara", a spus Isarescu.
El a subliniat ca ROBOR functioneaza sub diferite forme din 1995, iar legatura acestuia cu creditul de consum si creditul ipotecar s-a facut ulterior.
"Legatura ROBOR cu creditul de consum si creditul ipotecar al populatiei s-a facut ulterior. ROBOR sub diverse forme functioneaza din 1995. Si cand s-a facut a aparut o directiva europeana care a recomandat ca partea variabila a creditelor cu dobanda variabila sa se lege de o dobanda de piata. In anul de gratie 2010 s-a considerat ca acesta este cel mai bun proxim. A fost o decizie pe care noi n-am luat-o, asta nu inseamna ca noi nu o sprijinim... A fost o discutie cu Protectia Consumatorilor si a iesit Ordonanta 50 (privind contractele de credit pentru consumatori n.r) si cu articolul, parca, 36, care face aceasta... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:41
Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a venit marti in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, dezbaterea din Parlament
Tariceanu: Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate? Vreau sa avem un dialog cat se poate de util.
Daniel Zamfir: Discutam despre ROBOR, inflatie. Vreau sa intram
Isarescu: Va multumim pentru invitatie, pentru a lamuri evolutia sistemului bancar. Am venit impreuna cu colegii mei, pentru ca am observat ca exista o confuzie, se crede ca BNR este condusa de o singura persoana. Acesta este motivul pentru care suntem toti aici, nu pentru a impresiona.
- Vreau sa dau raspunsuri scurte si daca mai exista nelamuriri sa le clarificam.
- La finantarea bancara, doar un numar mic de companii sunt bancabile, desi sursele de finantare interne sunt mai mari decat nivelul creditarii. Sunt mai multi bani la banci decat pot bancile sa acorde credite. Cand ai un grad scazut de intermediere scade nivelul creditului si cresc costurile.
- Sa trecem acum la manipularea ROBOR.
Zamfir: Domnule Isarescu, noi facem organizarea aici. Sunteti in Parlament. Nu treceti la alt subiect, vrem sa punem intrebari. Am o rugaminte, nu este o conferinta de... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:40
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a raspuns luni atacurilor lansate in ultima perioada, la adresa Bancii Centrale, de catre consilierul economic al premierului, Darius Valcov, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie.
Astfel, Isarescu a declarat ca nu intelege in numele cui glasuieste Valcov, dar nu poate vorbi in numele BNR. Guvernatorul Bancii Centrale a afirmat ca in aceasta dimineata a semnat proiectul declaratiei pentru drumul de parcurs de Romania spre Zona Euro, iar acolo "nu este niciun damf de Valcov".
"Am semnat in aceasta dimineata o declaratie cu drumul de parcurs al Romaniei catre aderarea la Zona Euro. Declaratia va fi semnata si de premier, de presedintele Academiei, de vicepremier. In ea nu este insa nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Valcov in aceste documente. Aderarea Romaniei la zona euro n-are nimic de-a face cu declaratiile lui Valcov", a sustinut Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai afirmat ca Darius Valcov obisnuieste sa ia "doua trei-cifre dintr-o parte, le pune in alta parte si face tot felul de declaratii greu de digerat".
Isarescu a dat ca exemplu o afirmatie facuta de Darius Valcov, vineri seara, in care compara bancile cu magazine de cartofi, iar BNR era supervizorul "magazinelor de cartofi".
"Mai avem de discutat cateva lucruri, mai ales dintre cele introduse de consilierul economic al premierului. Are acest obicei de a lua doua trei-cifre dintr-o parte, le pune in alta parte... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:42
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca indicele ROBOR a ajuns un fel de terorist pe care toata societatea il alearga, dar nimeni nu reuseste sa puna mana pe el.
Totodata, el a afirmat ca s-a facut propaganda ca, daca bancile se inteleg intre ele, neaparat se cartelizeaza.
"Imi pare rau ca a impartit toata societatea romaneasca si a ajuns ROBOR-ul un fel de terorist. Toata societatea il alearga si nimeni nu reuseste sa puna mana pe el. S-a facut propaganda ca, daca bancile se inteleg intre ele, neaparat se cartelizeaza. Nu este adevarat.
Capatarea unui sens malefic a cuvantului 'a se intelege' este total improprie. Cand va duceti in piata si bateti mana cu un vanzator pentru un produs, nu va intelegeti cu el? Ca doar nu ii dati cu parul. Asta este economia de piata, vanzatorul se intelege cu cumparatorul", a spus Mugur Isarescu, joi, intr-o conferinta de presa.
Iata toata declaratia sustinuta de Mugur Isarescu
In ceea ce priveste declaratiile lui Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, care a spus pentru Bloomberg ca vrea sa discute cu BNR pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR, Isarescu a replicat: "Ne apucam sa invatam tabla inmultirii?".
Totodata, guvernatorul BNR nu este prea optimist in privinta a ceea ce se va intampla in urma aplicarii OUG 114. Intrebat cum vede iesirea din situatia creata, Isarescu a... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 17:07
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut joi o declaratie de presa in cadrul careia a prezentat deciziile luate de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale pe probleme de politica monetara.
BNR a stabilit azi sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an, pentru a sasea sedinta consecutiv.
Totodata, Isarescu a vorbit si despre inflatie, precizand ca "noul scenariu al prognozei BNR reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei".
Intrebat despre invitatiile repetate ale senatorului ALDE Daniel Zamfir in Parlament, guvernatoul BNR a spus ca nu le-a dat curs pana acum pentru ca nu a stiut "la ce studio de televiziune sa mearga". Acum, insa, afirma Isarescu, a primit o invitatie oficiala si va merge marti in Parlament.
In ceea ce priveste acuzatiile potrivit carora bancile se inteleg intre ele in privinta ROBOR-ul, Mugur Isarescu a precizat ca exista o neintelegere.
Potrivit acestuia, a ajuns ROBOR-ul un fel de terorist. Toata societatea il alearga si nimeni nu reuseste sa puna mana pe el.
Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu
- Rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27 la suta, de la 3,43 la suta in... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 16:27
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, marti, ca dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie, iar fluctuatiile sunt reduse in ciuda senzatiei generale.
"Dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie", a sustinut Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, in cadrul briefingului de presa de dupa sedinta de politica monetara din 6 noiembrie.
"Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra sunt mari, dar pentru noi nu sunt mari. Sunt absolut normale, in limita unei piete", a completat Isarescu.
Guvernatorul a mai spus ca indicele ROBOR este noua obsesie pentru ca are si impact, iar faptul ca "se plimba" intre 3,1 si 3,4% este normal. "Miscarile intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare. (...) Sunt normale. Pe acolo le vedem si in perioada urmatoare", a mai spus Isarescu.
Inflatia va cobori pana aproape de 3,5%, chiar saptamana viitoare
In ce priveste rata inflatiei, Mugur Isarescu a spus ca aceasta isi va continua tendinta descedenta, in urmatoarea perioada, in urmatoarele luni.
De asemenea, din datele preliminare ale Bancii centrale si care vor fi confirmate saptamana viitoare de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei va cobori spre limita de 3,5%, a mai declarat Mugur Isarescu. Astfel, inflatia ajunge spre limita superioara tintita de BNR, care este de 1,5% - 3,5%, respectiv de 2,5%, plus/minus 1%.
"Sunt riscuri, daca le cititi cu atentie in comunicat (n.red. - comunicatul de presa de... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 18:40
ROBOR-ul a devenit o noua vedeta care domina dezbaterea publica de un an, a afirmat, miercuri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, mentionand ca initial a crezut ca a scapat de obsesia cursului de schimb.
"Sunt importante chestiunile de colaborare dintre Banca Nationala si industria bancara. Colaborarea e legata chiar de compliance si as discuta-o in contextul acestei noi vedete care domina, de un an de zile, o parte din dezbaterea publica - dobanda ROBOR. Cand a aparut, am rasuflat usurat ca scapam de obsesia cursului, dar, dupa un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR.
Ce probleme avem aici? In primul rand, ROBOR este un produs al dumneavoastra, al pietei, care a ajuns o problema a noastra, a Bancii Nationale. Noi il calculam (ca sa-i dam credibilitate), pe baza unui regulament de piata aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastra. La fel procedam si cu cursul - Cursul pietei valutare de la Bucuresti calculat de Banca Nationala a ramas Cursul Bancii Nationale. Si mai auzi: 'Banca Nationala a cotat...' - sunt 20 de ani de cand tot spunem ca BNR nu coteaza nicio moneda, cel mult intervine pe piata; dumneavoastra cotati, faceti tranzactii", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a declarat ca institutia calculeaza si monitorizeaza, dar cursul este al pietei.
"Mai intervenim cand apar confuzii si incercam sa explicam care este realitatea pentru ca perpetuarea confuziilor este periculoasa. Acum, o confuzie mare este urmatoarea: prin operatiuni... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 23:09
Nici Ministerul de Finante si nici Guvernul nu sunt vinovati pentru cresterea fara incetare a ROBOR, acesta fiind atributul BNR, sustine ministrul Eugen Teodorovici.
"Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale", a declarat Teodorovici, miercuri, intrebat ce pot face autoritatile in legatura cu indicele ROBOR care a crescut foarte mult in ultimul an.
El a precizat ca, joia viitoare, premierul Viorica Dancila se va intalni cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta despre ROBOR si inflatie.
"Joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discutie legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel incat lucrurile sa se schimbe", a precizat Teodorovici.
In ceea ce priveste dobanda de referinta, ministrul de Finante a aratat ca Guvernul nu poate sa ceara BNR "sa faca intr-un fel sau altul".
"Vom vedea exact daca se poate un mix de politici astfel incat lucrurile sa se schimbe", a subliniat ministrul Eugen Teodorovici.
Amintim ca, in 4 aprilie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an. Asta desi analistii se asteptau ca BNR sa majoreze acest parametru pentru a atenua anticipatiile inflationiste.
ROBOR se afla la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani si jumatate... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 13:41