Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus prognoza pentru rata anuala a inflatiei in acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scaderea cotei TVA la 9% pentru alimente bauturi nealcoolice si alimentatie publica, rata urmand sa ajunga la peste 1,5% in ultimul trimestru al anului viitor.
"Comparativ cu februarie 2015, noua evaluare a proiectiei indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale a inflatiei prognozate. Revizuirea substantiala decurge din incorporarea masurii reducerii TVA pentru alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica de la 1 iunie, de la 24% la 9%", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.
El a aratat ca principalele riscuri deriva din persistenta incertitudinilor privind evolutiile mediului extern, din Grecia si zona euro, precum si tensiunile geopolitice regionale.
"Impactul scaderii cotei TVA este asteptat sa determine ...citeste mai departe despre "BNR prognozeaza inflatie 0%, ca urmare a scaderii TVA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 16:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene inainte de intrarea in zona euro, dar in functie de fluxurile de capital si de momentul in care bancile vor incepe sa dea credite, insa cu "ochii cat cepele", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
"In privinta rezervelor minime obligatorii ramanem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene intr-un interval de timp rezonabil, inainte de intrarea in zona euro, dar dozajul masurilor il vedem in functie de factorii interni si externi. Intrarile de capital pot sa intarzie sau sa apropie acest calendar. Deocamdata avem exces de lichiditate. (...) Pe masura ce acest exces va disparea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.
Alta posibilitate ar fi ca bancile sa inceapa sa dea credite cu "ochii cat cepele", dar sa lucreze mai atent cu clientii, sa sporeasca creditarea in moneda nationala si sa compenseze scaderea de creditare in valuta", a precizat Isarescu.
El a spus ca, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este in exces, in special din cauza intrarilor de capital peste asteptari, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca aceste intrari de bani au dus la o apreciere semnificativa a monedei nationale si la cresterea rezervei nete a bancii centrale cu doua miliarde de euro, in conditiile efectuarii... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 14:16
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca inflatia anuala a intrat pe un trend descendent si ca anul acesta ar putea fi mai bun decat 2012, dar ca o conditie pentru acest lucru este un nivel mai mare de absorbtie al fondurilor europene.
"Observam un trend descendent al inflatie, teren pe care noi il consideram sa fie chiar mai accentuat. Determinantii inflatiei sunt, in sensul scaderii pretului, aprecierea nominala a leului fata de euro si dolar, persistenta deficitului de cerere, scaderea participatiilor inflationiste asociate subgrupei legule oua si subgrupei preturilor la combustibil", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate la BNR.
In luna februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei declarat ca in urmatoarele luni inflatia se va situa intre 5 si 6%, dupa prognozele BNR si ca depinde de cum evolueaza preturile volatile, cu referire la agricultura.
Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare, el a spus ca nu crede ca impactul va fi major.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor
Inflatia in luna martie a fost de 5,25%. Estimarile Bancii Centrale sunt contrazise de analistii bancilor, care vad nivele diferite ale inflatiei.
Economistii BCR, cea mai mare banca din Romania,... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 11:31
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Costurile de finantare a deficitului public reprezinta principala problema a Romaniei, nu cursul leu - euro, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
"In Romania, cursul a fost mereu punctul de atractie. Datoria mea este sa spun ca problema de fond este cea a costurilor, prin care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti", a spus guvernatorul BNR.
"Cursul si-a facut datoria, pentru ca ne-a dat posibilitatea sa mentimem o relativa stabilitate pe piata monetara si la nivelul costurilor cu care s-a finantat deficitul public".
Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR
Rezerva valutara a Romaniei
Fondul de rezerva valutara al Romaniei este la nivelul adecvat, a spus oficialul BNR.
"Suntem in acord cu FMI si cu Comisia Europeana, credem ca negocierile din luna august vor fi duse la bun sfarsit. Speram si intr-o imbunatatire a finantarii externe a deficitului bugetar, ceea ce va ajuta si rezerva valutara a Romaniei administrata de BNR", a spus Isarescu.
Rezervele valutare la BNR au coborat in aprilie la 34,33 miliarde euro
Cresterea economica va fi incetinita in 2012
Guvernatorul a apreciat ca exista suficiente motive pentru care cresterea economica a Romaniei sa fie incetinita in acest an.
"Exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica. Nu am spus ca... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:36
Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.
"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.
"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia in luna martie
Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15
Rata inflatiei se afla la un nivel minim record si a evoluat, in trimestrul patru, in conformitate cu prognozele facute de BNR. Seful bancii centrale, Mugur Isarescu, spune ca inflatia va ramane in intervalul tintit in 2012 si ca prognoza de inflatie pentru decembrie 2013 este de 3%.
"In trimestrul patru inflatia a evoluat foarte apropiat de prognzoele pe care le-a facut BNR. S-a situat in proximitatea punctului de 3%, tinta asumata de BNR.
Procesul dezinflationist a continuat pe tot parcursul trimestrului patru. S-a epuizat efectul de runda I, am avut impactul unui an foarte bun agricol", spune guvernatorul BNR, in cadrul conferintei pentru prezentarea raportului privind inflatia.
Seful bancii centrala a mai precizat ca am avut un defict de cerere. "Cresterea cererii inca se situeaza sub potential. La toata evolutia pozitiva a contribuit politica monetara, rezistenta de a proceda la masuri pripite, intr-o perioada grea, cand am asistat la efecte puternice, din cauza TVA", mai spune Isarescu.
In ceea ce priveste anticipatiile inflationiste, guvernatorul spune ca "o ajustare descendenta rapida si o sporire a increderii au fost peste asteptarile noastre si acest indicator arata ca atat contribuabilii, cat si analistii bancari si-au sporit increderea in politicile bancare, iar acest lucru ajuta".
Guvernatorul spune ca nu intrevede o explozie a cererii, ci dimpotriva o crestere temperata. "Probabil si exporturile vor fi mai temperate, daca nu cumva o parte... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:45
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca rata inflatiei ar putea ajunge sub 4%, in luna septembrie, in ipoteza unui an agricol bun, relateaza Mediafax."Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie, cand se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), sa avem o inflatie de sub 4%. (…)
Ipoteza unei rate lunare exact ca in luna iunie este probabila si in iulie si in august si eventual si in septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunta bun", a spus Isarescu la un seminar pe tema inflatiei.Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.
Potrivit datelor INS, in lunile de vara exista o tendinta de decelerare a inflatiei, sau chiar de scadere a preturilor, in conditiile in care incepe perioada de recoltare.BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual. mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:37
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%, transmite NewsIn.Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,6%, de la 3,2% cat era estimarea anterioara."Prognoza de 5,1% pentru sfarsitul acestui an nu cuprinde, pentru ca nu s-a putut face evaluarea, majorarea care ar avea loc in toamna la energia termica", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca prin comunicatul transmis in urma cu doua zile de BNR, in care se arata ca inflatia anuala va fi in crestere pana in vara acestui an, nu inseamna ca banca centrala se asteapta si la o accentuare a cresterii preturilor.El a explicat ca avansul ratei anuale a inflatiei se datoreaza efectului de baza negativ, respectiv raportarea cresterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv."Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi, ca urmare a socurilor... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 12:13