Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca, desi ne-am imprumutat foarte mult in acest an, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica datorie.
Problema este insa, spune el, ce anume face Guvernul cu banii imprumutati.
"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei nu a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e, ci ce anume facem cu banii", a declarat Mugur Isarescu, miercuri, la lansarea Raportului Anual al Bancii Centrale.
Guvernul a imprumutat marti din piata externa 2 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 12 si 30 de ani, dupa ce mai luase si in luna martie alte trei miliarde de euro.
Pentru imprumutul de 3 miliarde de euro din martie, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a dat vina pe cresterea PIB.
La inceputul anului, Ministerul de Finante a anuntat ca in 2019 se va imprumuta cu 4,25 miliarde de euro de pe piete externe. Asadar, dupa imprumutul de ieri, s-a depasit cu mult aceasta suma, ajungand la 5 miliarde de euro.
In total, Guvernul vrea sa imprumute anul acesta 15 miliarde de euro, din tara si din strainatate. Mai mult de jumatate din suma va fi folosita pentru plata altor datorii scadente, iar restul pentru acoperirea deficitului bugetar.
In luna iunie, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca exista un apetit tot mai crescut al... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:11
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, continua sa fie pe primele locuri in topul personalitatilor politice in care romanii au incredere, releva un barometru de opinie realizat, in perioada 28 mai - 3 iunie, de Inscop Research.
Potrivit barometrului citat, Mugur Isarescu se afla pe primul loc in topul increderii in personalitatile politice, 41,9% dintre respondenti exprimand faptul ca au incredere "multa si foarte multa" in acesta, iar 51,2% - "putina si foarte putina". In acelasi top al increderii, Isarescu beneficia, in luna aprilie, de "multa si foarte multa" incredere din partea unui procent de 42,4%.
Guvernatorul BNR este urmat de premierul Victor Ponta, in care 40,7% dintre respondenti au "multa si foarte multa" incredere. In cazul premierului, in luna aprilie, procentul increderii in el era de 42,1%.
Sorin Oprescu ocupa locul al treilea in topul politicienilor in care romanii au incredere - 37,9% dintre romani au "multa si foarte multa" incredere in primarul general, fata de 39% in luna aprilie.
In presedintele PNL, Crin Antonescu, 30,8% dintre romani au "multa si foarte multa" incredere, in scadere fata de luna aprilie, cand beneficia de un procent de 33%.
Antonescu este urmat in topul increderii de liberalii Klaus Iohannis - 28,9% si Calin Popescu Tariceanu - 27,1%.
Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, este cotat cu 26,2% incredere multa... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:15
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.
"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.
Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.
In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide
"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.
Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:36
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un nou mandat de un an, se arata intr--un comunicat al bancii centrale.
Sedinta ordinara a Comitetului National pentru Stabilitate Financiara a avut loc marti.
La intalnire au participat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara, Bogdan Dragoi, secretar de stat, Ministerul Finantelor Publice, Gabriela Anghelache, presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Constantin Buzoianu, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Mircea Oancea, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Eugen Dijmarescu, director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Membrii CNSF au analizat Recomandarea privind mandatele macroprudentiale nationale, publicata de Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), precum si aranjamentele institutionale pentru implementarea politicilor macroprudentiale la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene.
In acest context s-au stabilit directiile de actiune in vederea pregatirii, pana in luna iunie 2012, a unui raport intermediar privind mandatul macroprudential in Romania ca o prima etapa pentru transpunerea Recomandarii CERS in legislatia nationala.
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca in cadrul discutiilor au fost prezentate cele mai recente masuri pentru intarirea stabilitatii... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:58
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un mandat de un an, in cadrul sedintei ordinare care a avut loc astazi, transmite NewsIn.Membrii CNSF au analizat evolutiile recente ale sectorului financiar din Romania, concluziile misiunii comune a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale din perioada 27 aprilie - 9 mai 2011, precum si reperele colaborarii inter-institutionale in vederea intaririi supravegherii in sistemul financiar.
Totodata, membrii CNSF au discutat rezultatele consultarii publice lansate de catre Comisia Europeana in data de 6 ianuarie 2011 privind detaliile tehnice ale cadrului european de gestiune a crizelor in sectorul financiar.
S-a realizat, de asemenea, un schimb de opinii referitor la cel de-al doilea exercitiu european de testare a rezistentei bancilor la factori de risc, in curs de derulare in prezent. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:52
"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.
Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.
Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.
O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.
"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.
Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus,... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la ProTv, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca nu ar sustine candidatura guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la Presedintia Romaniei, el transmitandu-i acestuia sa nu mai faca afirmatii generale, "de neatacat din Patagonia pana in Suedia". Solicitat sa comenteze afirmatiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la insuficienta intentiilor bune, la capcana populismului din discursul public si la drumul spre iad, Antonescu a opinat ca acestea au o "generalitate strivitoare"."Afirmatiile ex catedra ale guvernatorului sunt greu de comentat sau de infirmat. Au o generalitate strivitoare", a spus Antonescu la Pro TV , care a adaugat ca spusele lui Isarescu privind cresterea tendintei de a promite mai mult din cauza apropierii alegerilor reprezinta "un adevar general" la care subscrie.
Intrebat textual daca ar sustine candidatura lui Isarescu la functia suprema in stat, presedintele liberal a dat un raspuns negativ, dar nu a detaliat.Antonescu a spus, insa, ca intentiile bune de care vorbea guvernatorul sunt absolut necesare, el opinand ca, din pacate, acestea nu exista la nivelul guvernarii din Romania."Daca ar dori sa spuna ceva de Romania, nu o afirmatie generala de neatacat din Patagonia pana in Suedeia, ar spune ca Romania trebuie condusa de oameni politici cu bune intentii, cu forta de a le impune partidelor si guvernelor pe care le conduc aceste bune intentii", a subliniat Antonescu.
El a aratat, de... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 10:32