Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.
"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.
Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.
In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide
"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.
Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:36
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un nou mandat de un an, se arata intr--un comunicat al bancii centrale.
Sedinta ordinara a Comitetului National pentru Stabilitate Financiara a avut loc marti.
La intalnire au participat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara, Bogdan Dragoi, secretar de stat, Ministerul Finantelor Publice, Gabriela Anghelache, presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Constantin Buzoianu, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Mircea Oancea, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Eugen Dijmarescu, director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Membrii CNSF au analizat Recomandarea privind mandatele macroprudentiale nationale, publicata de Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), precum si aranjamentele institutionale pentru implementarea politicilor macroprudentiale la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene.
In acest context s-au stabilit directiile de actiune in vederea pregatirii, pana in luna iunie 2012, a unui raport intermediar privind mandatul macroprudential in Romania ca o prima etapa pentru transpunerea Recomandarii CERS in legislatia nationala.
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca in cadrul discutiilor au fost prezentate cele mai recente masuri pentru intarirea stabilitatii... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:58
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cnsidera ca in prezent, creditul de retail a ajuns la saturatie si apreciaza ca s-a ajuns la un dezechilibru intre dezvoltarea creditului de retail si a celui pentru firme. In plus, seful BNR estimeaza ca pe viitor, campul de dezvoltare a creditului pentru persoane fizice va fi limitat la 3-5%, fata de 60-80% in trecut, bazat pe refinantari, transmite NewsIn."Unii au deja dificultati cu reteaua supradimensionata si nepregatita pentru altceva decat pentru retail. Si atunci apare si intrebarea si speranta: dar nu se stimuleaza consumul? Cum sa-l stimuleze Romania consumul din punct de vedere macroeconomic cand necazul in care a ajuns a fost cauzat chiar de supraexpansiunea consumului.
Daca ne uitam la gradul de indatorare a populatiei bancabile, nu orice are acces si constatam aici cand expansiune rapida.
Exista camp de 'replacement', de inlocuire a creditelor vechi cu altele noi si sa zicem o expansiune de 3-5% pe an, dar 60-80% pe an cum am avut in trecut nu exista catusi de putin si atunci, daca tot vorbim de modele de business in viitor, le lasam pe cele cu electronic banking, or fi bune si pentru noi si cu cardurile, se va ajunge la o saturare.
Mesajul meu e ca bancile romane trebuie sa acorde o mai mare importanta businessului de firma", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte pe tema serviciilor financiare.Acesta a declarat ca s-a ajuns la un dezechilibru intre creditele acordate pentru firme si cele pentru persoane... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:03
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un mandat de un an, in cadrul sedintei ordinare care a avut loc astazi, transmite NewsIn.Membrii CNSF au analizat evolutiile recente ale sectorului financiar din Romania, concluziile misiunii comune a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale din perioada 27 aprilie - 9 mai 2011, precum si reperele colaborarii inter-institutionale in vederea intaririi supravegherii in sistemul financiar.
Totodata, membrii CNSF au discutat rezultatele consultarii publice lansate de catre Comisia Europeana in data de 6 ianuarie 2011 privind detaliile tehnice ale cadrului european de gestiune a crizelor in sectorul financiar.
S-a realizat, de asemenea, un schimb de opinii referitor la cel de-al doilea exercitiu european de testare a rezistentei bancilor la factori de risc, in curs de derulare in prezent. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:52
"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.
Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.
Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.
O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.
"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.
Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus,... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08
Guvernatorul BNR a fost propus pentru functia de prim-ministru al Romaniei de catre Traian Basescu, care isi doreste la conducerea Guvernului un premier independent."Basescu s-a dus special la BNR pentru discutia cu guvernatorul. Presedintele a venit cu solutia premierului independent dupa ce a constatat la discutia cu liderii de organizatii PDL ca Boc nu mai are sustinerea necesara pentru a ramane si la partid, si la Guvern.
Traian Basescu se grabeste sa impuna un nou premier pentru ca Alianta PSD-PNL nu s-a inregistrat inca la Tribunal si, formal, nu va putea spune la consultarile viitoare de la Cotroceni ca are grupul parlamentar cel mai numeros", potrivit Gandul.
Presedintele Traian Basescu a avut doua intalniri cu membrii PDL, inaintea alegerilor pentru conducerea centrala.
Conform unor surse participante la discutiile de duminica si luni, Basescu a vrut sa afle cum vad liderii de filiale situatia din partid si, mai ales, evolutia PDL.
Presedintele ar fi spus ca el nu are nicio preferinta pentru vreun candidat la sefia partidului, dar ca ar vrea sa ii vada in conducere pe «reformistii» Sever Voinescu, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Radu Ungureanu si Teodor Baconschi. mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:17
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a fost reales presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) pentru un nou mandat de un an in cadrul unei sedinte in care s-a discutat, printre altele, despre evolutiile recente ale sectorului financiar din Romania, transmite NewsIn.Membrii CNSF au apreciat ca mentinerea calitatii activelor la un nivel controlabil si evolutia in general favorabila a profitabilitatii au contribuit la consolidarea la niveluri adecvate a solvabilitatii si a lichiditatii institutiilor financiare.Membrii CNSF au analizat, printre altele, documentele Comisiei Europene privind propunerea unui cadru al Uniunii Europene pentru gestionarea crizelor transfrontaliere in sectorul bancar, precum si rezultatele consultarii publice legate de acest subiect.La sedinta ordinara de marti a CNSF au participat Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) Bogdan Dragoi, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigur?rilor (CSA), Angela Toncescu, si presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. mai mult
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 15:52