Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca inflatia anuala a intrat pe un trend descendent si ca anul acesta ar putea fi mai bun decat 2012, dar ca o conditie pentru acest lucru este un nivel mai mare de absorbtie al fondurilor europene.
"Observam un trend descendent al inflatie, teren pe care noi il consideram sa fie chiar mai accentuat. Determinantii inflatiei sunt, in sensul scaderii pretului, aprecierea nominala a leului fata de euro si dolar, persistenta deficitului de cerere, scaderea participatiilor inflationiste asociate subgrupei legule oua si subgrupei preturilor la combustibil", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizate la BNR.
In luna februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei declarat ca in urmatoarele luni inflatia se va situa intre 5 si 6%, dupa prognozele BNR si ca depinde de cum evolueaza preturile volatile, cu referire la agricultura.
Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare, el a spus ca nu crede ca impactul va fi major.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor
Inflatia in luna martie a fost de 5,25%. Estimarile Bancii Centrale sunt contrazise de analistii bancilor, care vad nivele diferite ale inflatiei.
Economistii BCR, cea mai mare banca din Romania,... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 11:31
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine proiectia pentru rata inflatiei in 2013, de 3,5%, iar pentru 2014 estimeaza un nivel al cresterii preturilor de consum cu 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Isarescu a declarat marti ca BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.
Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.
Isarescu: Criza politica din vara si anul electoral au depreciat leului
Surse oficiale au declarat recent pentru Mediafax ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au expllicat sursele citate.
De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:51
Criza politica din vara anului 2012, dar si faptul ca a fost un an electoral, au influentat direct deprecierea cursului valutar care, la randu-i, si-a pus amprenta asupra inflatiei, a spus Mugur Isarescu, joi, la prezentarea Raportului pe Inflatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cea mai mare contributie la accentuarea inflatiei, in a doua parte a anului trecut, a venit din partea produselor volatile (legume, oua), a spus guvernatorul BNR.
"Preturile marfurilor nealimentare au ramas constante. Este un lucru remarcabil si ne arata o inflatie stabilizata. Acolo unde au avut loc cresteri de preturi sunt domeniile pe care le putem influenta mai putin: produsele alimentare. Ele sunt influentate de produsele volatile. De asemenea, au crescut si serviciile, unde impactul este direct legat de evolutia cursului de schimb", a afirmat Mugur Isarescu.
Rata inflatiei in luna decembrie 2012 a fost de 4,95%, in afara intervalului tintit de BNR, dupa ce in aceasta luna preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si nealimentare si a unei usoare scaderi inregistrate la servicii. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:24
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.
BNR nu vede crestere economica in 2013 fara absorbtia fondurilor europene
Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:42
Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).
"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.
La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),
Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).
In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.
Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.
In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%
La inceputul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:14
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca rata medie anuala a inflatiei a scazut cu 6% in ultimul an datorita preturilor volatile, a cererii scazute si a atenuarii tensiunii materiilor prime.
"Rata inflatiei a coborat mai mult decat am anticipat si se apropie de tinta propusa. Variatiile acestui indice, adica inflatia dintr-o luna comparata cu cea corespunatoare din anul precedent, au suferit in ultimele 16 luni multe socuri, din cauza majorarii TVA, ducand la dublari ale acesteia", a afirmat Isarescu.
"Este bine pentru perioada urmatoare sa ne uitam cu mai multa atentie si la rata medie anuala. Observam ca acest indice se situeaza peste 6%, deci scaderea inflatiei se consolideaza", a explicat guvernatorul BNR.
Factorii care au favorizat dezinflatia
Isarescu a enumerat motivele scaderii inflatiei in cel de-al treilea trimestru: preturile volatile ale produselor alimentare, lipsa cererii si atenuarea tensiunilor materiilor prime.
"In primul rand, preturile volatile ale produselor alimentare, aici includ legume, fructe, oua in principal, au suferit corectii majore. Dupa ce au crescut puternic in prima jumatate a anului, au scazut destul de puternic in a doua. Avem apoi o persistenta a deficitului de cerere, care ajuta la o temperare a inflatiei, precum si o atenuare a tensiunilor materiilor prime pe plan international", a declarat Isarescu.
Creditele de consum au fost in scadere, apoi intr-o usoara stagnare. Somajul s-a mentinut, astfel cererea de consum... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:48
In conditiile in care volumul creditului de consum pentru populatie "continua sa fie jos", guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca cererea de consum treneaza in continuare si ca se observa doar o usoara revenire in comertul cu amanuntul, anunta NewsIn."Cererea de consum treneaza in continuare. Se observa o revenire a salariului real net in economie si o revenire in comertul cu amanuntul.
In schimb, volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concentreaza in a-si rambursa creditele contractate anterior si nu are curajul sa ia noi credite, cel mult refinantari. Indicatorii de incredere sunt in continuare in teritoriu negativ", a spus Isarescu.Potrivit acestuia, volatilitatea leului a crescut fata de inceputul anului, dar este mai mica decat in cazul zlotului polonez si a forintului maghiar.Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%.Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara. mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 12:01