Pornind de la ceea ce declara Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în urma cu ceva ani, prin faptul că un credit de consum acordat pe o perioada mai mare de cinci – șapte ani „nu își are rostul” și "este un nonsens", astăzi, vom puncta câteva idei care s-ar putea să îţi fie de folos în această direcţie.
Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este maturitatea unui credit și la ce ar trebui să fii atent pentru a eficientiza ratele lunare.
Maturitatea unui credit sau scadența finală reprezintă data la care trebuie să rambursezi în mod oficial suma aferentă unui contract de credit. Acesta este un factor decisiv în calcularea sumei totale pe care vă trebui să o returnezi băncii, ținând cont de costul total al împrumutului care urmează să fie contractat.
Încă din faza embrionară a creditării, este importantă obținerea unui echilibru între durata acestuia și valoarea lunară a ratelor. Un debitor are obligația de a se încadra într-o limită a ratei lunare care influențează direct durata de desfășurare a împrumutului.
Altfel, oricât de ispititoare ar fi obținerea unei maturități pe termen minim, aceasta poate veni cu dificultatea achitării creditului în eventualitatea diminuării veniturilor.
Alegerea unei maturități a creditului mai mare, prin accesarea acestuia pe o perioada de timp cât mai lungă cu putință, te poate ajuta în privința scăderilor valorii... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 10:50
Romania importa inca prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce in tara, fapt care arata ca potentialul nu este inca valorificat pe deplin, a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-un mesaj transmis in calitate de guvernator dar si de viticultor, la Conferinta Anuala a Clubului Fermierilor Romani, eveniment desfasurat joi la Palatul Parlamentului.
Mesajul a fost citit de economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Aceasta activitate are, in opinia mea, un mare potential de dezvoltare. In calitatea mea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, institutie responsabila de elaborarea balantei de plati, analizand impreuna cu colegii din Consiliul de Administratie datele din balanta comerciala, sunt la curent cu evolutia contributiei agriculturii, implicit a fermierilor, la tabloul economic si am vazut progresele, mai ales din ultimul deceniu. Sunt, desigur, edificat si in privinta provocarilor, pe care cu siguranta le veti aborda aici, intre altele cele care trebuie sa duca la echilibrarea balantei bunurilor produse in tara si ale celor importate, pentru a valorifica avantajele naturale si de experienta din activitatea agricola. Romania importa inca prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce in tara, fapt care arata ca potentialul nu este inca valorificat pe deplin", a transmis guvernatorul BNR.
El a sustinut ca o afacere economica bazata pe productie constituie cea mai... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 14:54
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca, desi ne-am imprumutat foarte mult in acest an, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica datorie.
Problema este insa, spune el, ce anume face Guvernul cu banii imprumutati.
"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei nu a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e, ci ce anume facem cu banii", a declarat Mugur Isarescu, miercuri, la lansarea Raportului Anual al Bancii Centrale.
Guvernul a imprumutat marti din piata externa 2 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 12 si 30 de ani, dupa ce mai luase si in luna martie alte trei miliarde de euro.
Pentru imprumutul de 3 miliarde de euro din martie, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a dat vina pe cresterea PIB.
La inceputul anului, Ministerul de Finante a anuntat ca in 2019 se va imprumuta cu 4,25 miliarde de euro de pe piete externe. Asadar, dupa imprumutul de ieri, s-a depasit cu mult aceasta suma, ajungand la 5 miliarde de euro.
In total, Guvernul vrea sa imprumute anul acesta 15 miliarde de euro, din tara si din strainatate. Mai mult de jumatate din suma va fi folosita pentru plata altor datorii scadente, iar restul pentru acoperirea deficitului bugetar.
In luna iunie, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca exista un apetit tot mai crescut al... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:11
Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la audierile din comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:29
ROBOR-ul a devenit o noua vedeta care domina dezbaterea publica de un an, a afirmat, miercuri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, mentionand ca initial a crezut ca a scapat de obsesia cursului de schimb.
"Sunt importante chestiunile de colaborare dintre Banca Nationala si industria bancara. Colaborarea e legata chiar de compliance si as discuta-o in contextul acestei noi vedete care domina, de un an de zile, o parte din dezbaterea publica - dobanda ROBOR. Cand a aparut, am rasuflat usurat ca scapam de obsesia cursului, dar, dupa un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR.
Ce probleme avem aici? In primul rand, ROBOR este un produs al dumneavoastra, al pietei, care a ajuns o problema a noastra, a Bancii Nationale. Noi il calculam (ca sa-i dam credibilitate), pe baza unui regulament de piata aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastra. La fel procedam si cu cursul - Cursul pietei valutare de la Bucuresti calculat de Banca Nationala a ramas Cursul Bancii Nationale. Si mai auzi: 'Banca Nationala a cotat...' - sunt 20 de ani de cand tot spunem ca BNR nu coteaza nicio moneda, cel mult intervine pe piata; dumneavoastra cotati, faceti tranzactii", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a declarat ca institutia calculeaza si monitorizeaza, dar cursul este al pietei.
"Mai intervenim cand apar confuzii si incercam sa explicam care este realitatea pentru ca perpetuarea confuziilor este periculoasa. Acum, o confuzie mare este urmatoarea: prin operatiuni... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 23:09
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a contractat in luna august un imprumut de 700.000 de lei (155.000 de euro) de la UniCredit Tiriac Bank pentru a cumpara un apartament dintr-un complex rezidential situat in Capitala, in apropierea Arcului de Triumf.
Apartamentul, de 120 de metri patrati, are living si doua dormitoare, cu cate o baie fiecare, la care se adauga doua terase. Locuinta face parte din complexul rezidential Alia, dezvoltat tot cu finantare de la UniCredit Tiriac Bank.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca Isarescu a cumparat apartamentul pentru ca nu detinea o locuinta in Bucuresti.
"A optat pentru un credit in lei pentru ca sa nu-si asume niciun risc, intrucat imprumuturile in valuta comporta anumite riscuri. Asa cum a indemnat si populatia sa-si faca credite in moneda in care este platita, guvernatorul a optat pentru lei pentru ca are venituri in lei. Asta inseamna fara riscuri", a afirmat Vasilescu.
Creditul este cu dobanda variabila si a fost contractat pentru o perioada care sa nu angajeze veniturile din pensie ale guvernatorului, a precizat Vasilescu.
Isarescu detine impreuna cu sotia o casa de locuit in suprafata de 260 de metri patrati, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului, precum si o casa de vacanta, de 88,8 metri patrati, in judetul Valcea.
Potrivit declaratiei de avere publicate de Agentia Nationala de Integritate, seful bancii centrale are depozite in banci de mai multe sute... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:01
BNR a realizat un profit "cat castigul inregistrat in jumatate de an" din plata primei transe a imprumutului contractat de Romania de la FMI, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI
Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit de 301,4 mil. lei, (70 mil. euro), in timp ce la nivelul sistemului bancar s-a inregistrat o pierdere de aproape 430 mil. lei (100 mil. euro).
"Astazi am facut plata din cele peste 500 de milioane DST. Si pentru ca exista asa o preocupare ca o sa facem o pierdere de un miliard, nu stiu cine a facut calculul si cum. Solicit ca si din partea dumneavoastra sa ne explicati cum calculati. Pot sa va spun ca am facut profit si din aceasta rambursare si un profit bunicel, cam cat am facut profit in jumatate de an. Avem in BNR un serviciu special care tine un echilibru al activelor, al rezervelor in diferite valute, face calcule probabilistice, gandeste care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atat pot sa spun societatii romanesti, ca am facut un profit substantial.
Nu de proportia pierderilor calculate de nu stiu cine...", a spus Isarescu.
El a amintit BNR a cumparat peste zece miliarde de euro in intervalul 3,1 - 3,5 lei/euro, pentru a contracara aprecierea cursului pana la 2,5 lei/euro, asa cum prognozau unii analisti in 2007.
"Deci suntem in pozitia sa facem profit in continuare. Si-l facem (...) Avand in vedere media, inca... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 15:44
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca revenirea Romaniei pe pietele financiare nu este o optiune, ci este un "must", pentru ca daca apelezi doar in cazuri de urgenta, pietele "te executa" in materie de costuri.
"Revenirea Romaniei pe piete nu este o optiune, sa o fac sau sa nu o fac, este un 'must'. Optional si ce putem sa facem noi este sa revenim corect, bine, nu foarte scump, cu o traiectorie de costuri acceptabile, dar subliniez acest lucru, pentru ca am auzit discutii ca a revenit Romania pe piete".
"Daca nu o faci in baza unei strategii, ci o faci din joi in Paste, daca nu o faci in maniera credibila si daca o faci cand iti ajunge cutitul la os, pietele sunt sangeroase, au mirosul sangelui si te executa in materie de costuri", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei "Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei".
El a declarat ca imprumutul luat recent de pe piata americana nu a fost ieftin, dar ca poate fi redeschis.
"Orice se poate spune despre imprumutul de pe piata americana, dar nu ca a fost ieftin. Este un impumiut care vine dupa 16 ani, platesti acolo o prima de reintraisarescure pe piata, platesti o prima de risc, asa cum este perceputa intreaga Europa in prezent. Banuiesc ca nu foarte tarziu un asemenea imprumut poate sa fie redeschis, o asemenea emisiune si va fi mai ieftina si cred ca tendinta yield-urilor va fi in jos", a spus Isarescu. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 16:13
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost decorat, vineri seara, la sediul ambasadei Frantei, cu Legiunea de Onoare, ocazie cu care le-a povestit politcienilor, rudelor, colegilor si diplomatilor prezenti despre bunicul sau, despre tatal sau, despre studentie, carti, piese de teatru si vin, informeaza Mediafax. Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat, vineri seara, cu ocazia decorarii lui Mugur Isarescu, guvernator al BNR, ca multumita politicii inspirate a Bancii Nationale, Romania nu a cunoscut o criza financiara.
"BNR a exercitat si exercita un control vigilent asupra sectorului bancar, gestionand in mod functional rezervele minime obligatorii ale bancilor, atat in cantitate cat si in calitate ceea ce a permis mentinerea in cursul crizei a lichiditatii pietei interbancare.
Multumita acestei politici inspirata, Romania nu a cunoscut criza financiara spre deosebire de alte tari", a spus Henri Paul.
El a tinut sa sublinieze de asemenea "modul pragmatic in care BNR gestioneaza dobanda sa de politica monetara pentru a stimula bancile sa-si diminueze dobanzile si sa inlesneasca finantarea economiei".
"Criza financiara si economica, pe care nu am depasit-o inca, trebuie sa ne deschida cu adevarat ochii: cresterea de maine nu poate fi construita pe aceleasi baze ca cele pe care s-a construit cresterea din trecut", a comentat Henri Paul.
El a adaugat ca "pietele nu pot face legea" si ca este necesara o supraveghere a acestora "pentru a evita excesele si... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 23:34