Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a aratat, luni, optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei, in conditiile in care a recunoscut si cateva dintre problemele cu care se confrunta aceasta.
"Economia creste. Daca te-ai lua dupa televizoare, totul ar trebui sa se prabuseasca in tara aceasta. Nu vrea - nu vrea deloc sa se prabuseasca. Merge inainte", a afirmat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".
In schimb, Guvernatorul a mentionat ca Romania are probleme de competitivitate in fata Cehiei, Poloniei si Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.
"In primul rand, aceste tari au stimulat mai putin cererea agregata. Acest lucru s-a vazut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limita. (...) Nu mai putem sa neglijam. Economia este ciclica si ar fi foarte rau ca faza descendenta a ciclului sa ne prinda cu un deficit extern de mare. Marja noastra de manevra ar fi mult mai mica, si cu deficit bugetar", a mai spus Isarescu.
In cea mai recenta prognoza, publicata la inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% estimat in iulie, pana la 949,6 miliarde de lei.
In plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, fata de 1.095,6 miliarde de... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:05
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca Banca Nationala a Romaniei este pregatita pentru eventualitatea in care tara noastra va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI. El a precizat ca negocierile merg bine si ca nu vrea sa ofere mai multe detalii pana luni, cand va avea loc conferinta FMI.
Intrebat daca exista riscuri pentru Romania in eventualitatea incheierii acordului cu FMI inainte de termen, adica septembrie, Isarescu a spus: "Noi suntem pregatiti pentru orice scenariu, dar eu stiu ca negocierile merg bine si nu ne antepronuntam. Cei de la FMI vor avea o conferinta de presa luni. Vorbim dupa", arata Mediafax.
Ministerul Finantelor ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu. Negocierile merg bine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 20:36
Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. - luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.
Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. Seful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.
"Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva In plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.
El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.
Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 09:22
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.
"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.
Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei.
"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...)
O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:17
Guvernatorul BNR a declarat, luni, ca incheierea "pozitiva" a actualului acord cu FMI in prima jumatate a acestui an va reprezenta un spatiu suficient de conlucrare pentru intregul an 2013, lasand sa se inteleaga ca Romania ar putea sa nu mai perfecteze o noua intelegere cu institutia internationala.
"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.
Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.
"Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a conchis Isarescu.
O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:28
Premierul Victor Ponta se afla la sediul Bancii Nationale a Romaniei, pentru o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu.
Ponta a ajuns la sediul bancii centrale in jurul orei 12.20, fiind intampinat de guvernator.
Discutia are loc in contextul vizitei delegatiei FMI in Romania, schimbarii mai multor ministri din Guvernul Ponta si dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asupra caruia urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.
Totodata, intalnirea are loc dupa declaratiile de luni ale guvernatorului BNR.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca BNR spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in perioada urmatoare, iar politicienii sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii.
Mugur Isarescu: Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: 'Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?' (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta.
Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:50
Costurile de finantare a deficitului public reprezinta principala problema a Romaniei, nu cursul leu - euro, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
"In Romania, cursul a fost mereu punctul de atractie. Datoria mea este sa spun ca problema de fond este cea a costurilor, prin care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti", a spus guvernatorul BNR.
"Cursul si-a facut datoria, pentru ca ne-a dat posibilitatea sa mentimem o relativa stabilitate pe piata monetara si la nivelul costurilor cu care s-a finantat deficitul public".
Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR
Rezerva valutara a Romaniei
Fondul de rezerva valutara al Romaniei este la nivelul adecvat, a spus oficialul BNR.
"Suntem in acord cu FMI si cu Comisia Europeana, credem ca negocierile din luna august vor fi duse la bun sfarsit. Speram si intr-o imbunatatire a finantarii externe a deficitului bugetar, ceea ce va ajuta si rezerva valutara a Romaniei administrata de BNR", a spus Isarescu.
Rezervele valutare la BNR au coborat in aprilie la 34,33 miliarde euro
Cresterea economica va fi incetinita in 2012
Guvernatorul a apreciat ca exista suficiente motive pentru care cresterea economica a Romaniei sa fie incetinita in acest an.
"Exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica. Nu am spus ca... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:36
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis reprezentantilor coalitiei guvernamentale "o informare" cu privire la situatia economica a Romaniei, in cadrul sedintei de miercuri, de la Palatul Victoria pe tema bugetului de stat pe 2012. Nu s-a luat, insa, nicio decizie urmand ca, dupa discutiile cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire a coalitiei.
La sedinta liderilor coalitiei guvernamentale a participat, pentru aproximativ 30 de minute, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca BNR a prezentat "o informare" in sedinta coalitiei, la care a participat si ministrul de Finante, mentionand ca nu s-a luat nicio decizie si ca urmeaza ca, dupa discutiile cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire a coalitiei.
Intrebat ce le-a transmis reprezentantilor coalitiei guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ministrul Mediului a precizat: "Azi (miercuri - n.r.) dimineata, la 10.00, am avut o informare de la Banca Nationala. A fost prezent si ministrul Finantelor, si coalitia".
El a precizat ca, in cadrul sedintei coalitiei, nu s-a luat nicio decizie, doar s-a facut o analiza, urmand ca, dupa discutiile care vor avea loc cu FMI, sa se stabileasca o alta intalnire la nivelul coalitiei, saptamana viitoare.
"Nu am luat nicio decizie, pentru ca discutiile avanseaza saptamana aceasta si probabil ca vom stabili o alta intalnire saptamana viitoare - dupa ce, cu FMI, vom finaliza discutiile - pentru ca va trebui cat de curand sa... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 14:43
"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.
Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.
Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.
O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.
"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.
Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus,... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08