Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa dupa sedinta de la Palatul Cotroceni pentru evaluarea situatiei economice in contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.
La intalnire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (o premiera).
Seful statului a precizat ca s-a discutat despre situatia economica si cea a bugetului si s-au gasit solutii foarte bune pentru iesirea din criza.
"Daca facem lucrurile asa cum trebuie, avem sanse bune ca economia sa isi revina si sa iesim repede din situatia de criza in care ne gasim acum", a spus Iohannis.
Iohannis a subliniat ca este clar ca deficitul Romaniei va fi mai mare in acest an.
Totodata, potrivit lui Iohannis, economia Romaniei trebuie revigorata, nu repornita, pentru ca ea nu a fost niciodata oprita.
"Am avut o discutie pentru a vedea ce masuri se impun pentru revigorarea economica. (...) Subliniez revigorata, pentru ca in Romania nu putem vorbi de repornirea economiei pentru ca ea nu a fost oprita. Ne dorim sa avem o finantare buna pentru deficit, ca sa nu fie nevoie de masuri suplimentare de austeritate", a mai afirmat presedintele.
Seful statului organizeaza aproape zilnic sedinte cu membrii Guvernului pe tema masurilor de gestionare a epidemiei COVID-19. Este insa prima intalnire la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:54
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a aratat, luni, optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei, in conditiile in care a recunoscut si cateva dintre problemele cu care se confrunta aceasta.
"Economia creste. Daca te-ai lua dupa televizoare, totul ar trebui sa se prabuseasca in tara aceasta. Nu vrea - nu vrea deloc sa se prabuseasca. Merge inainte", a afirmat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".
In schimb, Guvernatorul a mentionat ca Romania are probleme de competitivitate in fata Cehiei, Poloniei si Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.
"In primul rand, aceste tari au stimulat mai putin cererea agregata. Acest lucru s-a vazut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limita. (...) Nu mai putem sa neglijam. Economia este ciclica si ar fi foarte rau ca faza descendenta a ciclului sa ne prinda cu un deficit extern de mare. Marja noastra de manevra ar fi mult mai mica, si cu deficit bugetar", a mai spus Isarescu.
In cea mai recenta prognoza, publicata la inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% estimat in iulie, pana la 949,6 miliarde de lei.
In plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, fata de 1.095,6 miliarde de... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:05
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca este necesara o pozitie comuna pentru a se iesi din dezbaterea electorala si a subliniat ca economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar la nivel micro sunt probleme mari.
'Poate ne ajutam reciproc sa iesim din dezbaterea electorala. In economia romaneasca este macrostabilitate. Am indeplinit toate criteriile de la Maastrict. Nu avem nevoie de confuzie. Problema este sa mentinem aceste criterii. Important este sa pastram reperele. Economia romaneasca este stabila la nivel macro, dar avem probleme micro, mari, mari de tot', a spus Isarescu, in Conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) cu tema 'Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni', transmite Agerpres.
Acesta a mentionat insolventa ca fiind una dintre problemele majore la nivel macroeconomic.
'Insolventa este o problema. Sa inchizi o firma si apoi sa deschizi alta ... Acum, cu zeci de indicatori financiari, avem firme care se inchid si nu-si platesc datoriile. Trebuie sa fim atenti la ce se intampla. Cum spune reclama de la televizor, calatoria continua, mai avem multe de descoperit', a subliniat guvernatorul BNR.
Dezbaterile au ca subiecte pozitionarea Romaniei in contextul central si est-european la 25 de ani de la caderea comunismului, posibilitatea accelerarii cresterii economice intr-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scaderea finantarii externe si... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:00
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca la nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, dar nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.
"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney.
Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.
El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana.
Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.
"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:05
Programul fiscal a fost mentinut in limitele stabilite in pofida anului electoral si a ajustarilor succesive din ultimii ani, astfel ca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Cred ca, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie sa strangem. Trebuie sa fim doar chibzuiti si sa facem dozajul de asa natura, incat sa nu mai fim nevoiti sa taiem si sa strangem", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.
El a apreciat ca, avand aceste active, deruland reformele structurale si absorbind fondurile europene, Romania poate inregistra anul viitor o crestere economica importanta, chiar mai importanta decat acest an, indiferent de ce se va intampla in Europa din punct de vedere economic.
Executia bugetului general consolidat dupa primele zece luni s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit de 2,3% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,18% din PIB la finele lunii septembrie.
Comparativ cu primele zece luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 6,1 miliarde de lei.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa scada anul viitor la 1,7% din PIB.
Economia a crescut cu numai 0,2% in primele noua luni din acest an. In trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a coborat cu... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 10:03
Cresterea economica ar trebui sa fie bazata pe export, ca sa fie sustenabila, si nu pe consum, care genereaza "focuri de paie", de un an sau un an si jumatate, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Acum 10-15 ani, cuvantul sustenabil era mai rau decat un barbarism cand a fost folosit prima data, chiar pe aici pe la Banca Nationala. Acum nu mai discutam de el. Mai vedeti dumneavoastra vreo dezbatere sau o prezentare intr-un material al Uniunii Europene fara sa spuna crestere sustenabila? Ajungi la concluzia ca nu ne trebuie focuri de paie, mai ales acestea electorale: haideti repede sa crestem!" a spus guvernatorul BNR.
"Acesta este intelesul adanc al reformelor structurale, cele care dau crestere de durata, comparativ cu focuri de paie electorale unde cresti consumul ca sa ai crestere economica de un an sau un an si jumatate", a mentionat Isarescu, in cadrul "Forumului Bancar Roman", organizat de BNR in colaborare cu ARB si Finmedia.
Potrivit lui Mugur Isarescu, cresterea economica bazata pe export "nu este deloc electorala" si inseamna munca, inseamna performanta. "In anul 2000 s-au pierdut alegerile cu brio cu cresterea economica bazata pe export", a mai spus guvernatorul BNR. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 17:35
Anul 2012 si cei care vor urma nu vor mai semana cu anii 2009-2011, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia decernarii emblemei "Onoarea Armatei Romaniei" din partea MApN.
"Suntem in ultimul trimestru al anului 2011. Un an in care, la 31 martie,
Romania a iesit din recesiune, dupa doi ani de contractie ce si-au lasat o
amprenta dura in intreaga economie", a spus, in discursul sau, tinut saptamana trecuta, guvernatorul BNR.
Societatea romaneasca, in ansamblu, s-a vazut nevoita - in cei doi ani de recesiune si in timpul crizei care continua - sa invete lectii dintre cele mai grele. Mai cu seama ca o alegere dramatica era inevitabila: ori luam in serios ajustarea bugetara, ori tara ar fi fost silita la noi amanari in planul cresterii economice, a explicat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR si-a aratat convingerea ca "anul 2012 si cei care vor urma nu vor mai semana cu anii 2009-2011", deoarece "Romania va trebui sa forteze iesirea din criza, un proces greu, complex si dificil. Ceea ce va cere, din partea intregii societati romanesti, un nou efort de restructurare, de eficientizare, de perfectionare. Si, mai ales, un efort de adaptare in viteza a economiei la un sistem competitiv".
Mugur Isarescu si-a adaptat apoi limbajul la specificul audientei si a spus ca "eu cred ca, in 2012, tara se va putea angaja pe doua fronturi: unul pentru insanatosirea in continuare a bugetului si al doilea pentru consolidarea cresterii economice. Altfel, doar
taind cheltuieli... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 10:29
"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.
Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.
Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.
O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.
"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.
Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus,... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08
Sansele ca economia sa creasca anul viitor sunt mici daca nu vor fi alocati mai multi bani de la buget pentru investitii efective, nu statistice, in conditiile in care sectorul privat isi revine destul de greu, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, informeaza Mediafax."Eu cred ca presedintele s-a referit la faptul ca daca in bugetul public nu se vor aloca mai multi bani sectorului de investitii, cu alte cuvinte daca investitia publica efectiva, nu cea consemnata in statistici, nu va fi mai mare, sansele noastre de a avea crestere economica sunt mici pentru ca sectorul neguvernamental, privat, isi revine destul de greu", a afirmat Isarescu, dupa ce a fost intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, despre o declaratie a presedintelui Traian Basescu potrivit careia "Romania este in acest moment la o margine, ori creste, ori scade, in functie de adoptarea legii pensiilor, cea a salarizarii, si a bugetului de stat".
Guvernatorul bancii centrale a spus ca statul ar trebui sa investeasca in sectoare care "au capacitatea sa miste rotitele economiei".
"Cred ca intr-adevar infrastructura rutiera si in general cea de transporturi, fiind mult ramasa in urma, are nevoie de mai multe alocari guvernamentale.
Mai trebuie sa facem ceva: avem investitii potentiale masive in aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum datorita faptului ca au nevoie de o anumita cofinantare, deci iarasi de alocari de bani in... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:15