Deprecierea monedei nationale va face mai dificila finantarea Romaniei, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Miercuri seara, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, miercuri seara, si cu peste 4,9 lei.
Isarescu a spus, joi, ca discutiile despre deprecierea cursului de schimb nu-si au rostul, avand in vedere ca 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a indeamnat la calm si a spus ca sunt resurse in piata pentru finantarea deficitului.
"Corectia deficitului extern trebuie facuta, in principal, printr-o corectie a deficitului public. (...) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb", a spus Isarescu.
El a subliniat ca deprecierea monedei nationale va face si mai dificila finantarea Romaniei pe plan extern.
"Cresterea cursului nu face decat sa faca mai dificila finantarea deficitului bugetar", a spus Isarescu.
Guvernatorul considera ca deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anuntat in proiectul de rectificare bugetara, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context in care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotriva.
"Daca cifra este 4,4, terminam discutia cu cursul de schimb. Ce rost are, cand 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O sa apara discutii ca ajutam guvernul. Lucram... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:11
Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.). In ce sens? In sensul ca pietele am vazut ca asteptau, mai ales economistii din banci, asteptau o majorare. Si cam asa se intampla. Cand sunt dezamagiti pot sa reactioneze. Dar va dau doua informatii esentiale.
In primul rand cursul a dovedit, mai ales dupa a doua majorare. o stabilitate relativa, la un nivel care speram noi sa nu agraveze deficitul balantei comerciale si a contului curent.
Dimpotriva, daca s-ar putea, el, cursul, sa atenueze acest deficit. De ce este important important ce va spun acum?
Pentru ca Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului.
Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale si de pret. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii.
Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4%, dar tinde sa depaseasca 4%", a explicat Mugur Isarescu, dupa ce a fost intrebat daca decizia de a mentine dobanda cheie neschimbata va influenta cursul de schimb.
Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o cifra trecuta in... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 10:30
Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.). In ce sens? In sensul ca pietele am vazut ca asteptau, mai ales economistii din banci, asteptau o majorare. Si cam asa se intampla. Cand sunt dezamagiti pot sa reactioneze. Dar va dau doua informatii esentiale. In primul rand cursul a dovedit, mai ales dupa a doua majorare, o stabilitate relativa, la un nivel care speram noi sa nu agraveze deficitul balantei comerciale si a contului curent. Dimpotriva, daca s-ar putea, el, cursul, sa atenueze acest deficit.
De ce este important important ce va spun acum? Pentru ca Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului. Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale si de pret. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii. Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4%, dar tinde sa depaseasca 4%", a explicat Mugur Isarescu, dupa ce a fost intrebat daca decizia de a mentine dobanda cheie neschimbata va influenta cursul de schimb, potrivit Agerpres.
Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 20:15
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis, joi, ca nu sunt sanse ca moneda nationala sa se aprecieze.
"Nu prea e loc de aprecierea leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc", a declarat Isarescu, intr-o conferinta referitoare la raportul BNR pe inflatie.
Acesta a adaugat ca in spatiul public orice miscare a cursului valutar starneste emotie.
"Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depreciere si cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.
"Va reamintesc ca de la 4,44 de lei pentru un euro la 4,54 de lei pentru un euro sunt 10 bani. Adica mai putin de 3%. Va spuneam in vara ca nu ne ocupam de miscari de curs de sub 5%. Cu toate acestea, constatarea noastra este ca orice miscare starneste emotii", a punctat guvernatorul BNR.
Isarescu a precizat ca leul a ramas puternic si stabil in ultima vreme, a avut volatilitatea cea mai scazuta din regiune. "Leul a fost mult mai stabil decat forintul sau zlotul", a adaugat el.
Iata cursul valutar de joi
Pe de alta parte, Mugur Isarescu s-a referit si la protestele din tara, provocate de OUG 13, care tin de 10 zile.
"Exista un impact asupra stabilitatii monetare si financiare, pe cale de consecinta se va simti si in cresterea economica. Trebuie sa avem intelepciunea sa depasim aceste momente si sa beneficiem de un cadrul macroeconomic incredibil de bun (...) Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute. Dupa cum titra un... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 18:51
Banca Nationala a Romaniei este preocupata de stabilitatea cursului de schimb pentru ca volatilitatea acestuia se transmite cel mai repede in preturi, cu particularitatea ca se transmite foarte putin atunci cand leul se apreciaza si aproape dublu cand moneda nationala se depreciaza, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
El a precizat ca actuala apreciere a leului fata de principalele valute este conjuncturala, generata in principal de intrarile de capital pe fondul crizei din Ucraina.
"Cursul....se mai poate discuta ce a determinat aceasta apreciere semnificativa de aproape trei procente. Stim ca in Romania, impactul cursului asupra preturilor se transmite foarte repede, mult mai repede decat dobanda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: cand cursul se apreciaza, impactul in sensul scaderii preturilor este relativ limitat, cand se depreciaza, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumatate. Aceasta este si o explicatie de ce tinem la o stabilitate a cursului. (...) Mai ales daca vedem ca aprecierea cursului este conjuncturala", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a precizat ca o flotare libera a cursului de schimb nu este potrivita pentru o tara ca Romania. "Nu e asa usor cu miscari mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate inchide o fabrica si deprecierea ulterioara nu o redeschide imediat", a... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:55
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca deprecierea de pana acum a monedei nationale fata de euro si dolar este rezonabila, in contextul situatiei din tara.
"Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori - externi, tensiuni interne, incertitudini. Aceste 2-4 procente de depreciere sunt rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a declarat Isarescu.
Leul este influentat, conform guvernatorului, de toate incertitudinile din piata, fie ca e vorba de cea din Romania, sau de cea internationala.
"Riscul de abatere din cauza tensiunilor politice (asupra estimarilor exprimate de BNR), s-au vazut mai ales asupra cursului de schimb al leului. Leul e primul care reflecta asemenea incertitudini. In spatele sau stau costurile de finantare ale deficitului bugetar care pot sa aiba implicatii mult mai mari decat se simte din variata leului", a declarat Mugur Isarescu.
In ceea ce priveste ingrijorarile analistilor din piata cu privire la puterea de actiune a Bancii in piata, cu precadere asupra cursului valutar, in conditiile in care rezervele BNR au scazut, guvernatorul sustine ca "Banca Nationala isi va face datoria cu toate instrumentele pe care le are".
Mugur Isarescu: Inflatia a evoluat in sens pozitiv in trimestrul doi mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:02
Inflatia a evoluat in sens pozitiv in trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendenta si s-a apropiat de limita inferioara a intervalului tinta, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.
"Determinantii inflatiei in trimestrul doi au fost cu precadere cei care au actionat in sensul scaderii preturilor precum persistenta deficitului de cerere, detensionarea temporara a pietei internationale a petroului, influenta favorabila a preturilor externe ale unor materii prime si ale bunurilor de consum", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, deprecierea nominala a leului fata de euro si dolarul SUA a influentat in sens negativ inflatia.
"Avem minime istorice inclusiv ca urmare a manifestarii unor efecte de baza. Cele mai puternice efecte statistice sunt localizate la nivelul preturilor administrate si volatile", a mai afirmat oficialul BNR mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 11:28
Guvernatorul BNR. Mugur Isarescu, a declarat marti ca afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor este fara fundament si ca in banci se afla economisirile romanilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva.
"Doua raspunsuri pentru cei care spun ca economia ar fi mers mult mai bine daca cursul s-ar fi dus nu stiu unde. Nu vreau sa pronunt cifre. Aici nu e vorba de a proteja cateva milioane de romani si de firme care aveau credite in valuta, si acest lucru conteaza, dar este vorba de impactul unui faliment in masa la nivelul creditului de consum si a creditului corporatist.
Se reflecta si in bilantul bancilor, si aici nu este vorba de a proteja bancile. Cei care vorbesc cu usurinta de acest lucru uita ca in banci se afla economisirile romanilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub forma de economisiri si o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva. Nu se joaca nimeni in lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a mai precizat ca "a vorbi despre costurile, despre faptul ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor, cred ca este o afirmatie fara fundament".
De asemenea, guvernatorul a declarat ca leul s-a depreciat dupa perioada 2008-2009.
"Referitor la acuzatia celor care spun ca am fi sacrificat dezvoltarea economiei romanesti de dragul celor care au credite in lei. Nu este adevarat si problema nu se pune asa. Cu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:05
Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca nu exista motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar in 2011, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, aratand ca leul se situeaza intr-o zona de "relativa stabilitate si sustenabilitate", informeaza Mediafax."Nu vedem motive pentru care el nu ar fi in continuare stabil. Si am sa va explic de ce, pe scurt", a raspuns Isarescu, intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, daca rata de schimb va fi in 2011 la fel de stabila ca in acest an.
Guvernatorul BNR a explicat ca deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB in 2007 si 2008, a fost motivul instabilitatii cursului si deprecierii leului.
"Acest deficit s-a corectat. De doi ani avem un deficit intre 4 si 6% din PIB. Consideram ca un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru Romania si este si bun. Jumatate din acest deficit este acoperit de investitii straine, cealalta de imprumuturi", a continuat Isarescu.
El a spus ca BNR considera ca leul se situeaza in prezent intr-o zona de "relativa stabilitate, de relativa sustenabilitate si corespunde fundamentelor". Totodata, Isarescu a precizat ca BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului intrucat acestea fac parte din iluziile "vandute" publicului legate de solutii rapide, ieftine, usoare.
"De exemplu, se spune: faceti deficite mai mari si vom iesi din criza! Solutia usoara. S-a terminat pentru Romania o asemenea solutie usoara", a adaugat... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:13