Deprecierea monedei nationale va face mai dificila finantarea Romaniei, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Miercuri seara, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, miercuri seara, si cu peste 4,9 lei.
Isarescu a spus, joi, ca discutiile despre deprecierea cursului de schimb nu-si au rostul, avand in vedere ca 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a indeamnat la calm si a spus ca sunt resurse in piata pentru finantarea deficitului.
"Corectia deficitului extern trebuie facuta, in principal, printr-o corectie a deficitului public. (...) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb", a spus Isarescu.
El a subliniat ca deprecierea monedei nationale va face si mai dificila finantarea Romaniei pe plan extern.
"Cresterea cursului nu face decat sa faca mai dificila finantarea deficitului bugetar", a spus Isarescu.
Guvernatorul considera ca deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anuntat in proiectul de rectificare bugetara, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context in care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotriva.
"Daca cifra este 4,4, terminam discutia cu cursul de schimb. Ce rost are, cand 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O sa apara discutii ca ajutam guvernul. Lucram... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:11
Estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021 nu poate fi luata in discutie pentru ca este mai mult decat un pericol, iar la un asemenea nivel nu ar fi "iertat" de catre pietele pe care ne imprumutam, a declarat vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Asemenea deficit nu poate sa fie luat in discutie. E mai mult decat un pericol si o extrapolare ca si cand nu am face nimic... Ca si noi, si dansii lucreaza cu datele certe. Pana acum, au luat legile, tendintele si au facut o....extrapolare este cuvantul nepotrivit, pentru ca lucreaza si dansii mai complicat, nu imping asa cifrele in mod linear, dar au lucrat cu datele pe care le avem in prezent.
Dar nu, nu cred ca putem sa discutam in mod serios despre un asemenea deficit, pentru ca de regula nu te iarta pietele si noi avem o finantare majora si pe piata interna si pe piata externa", a afirmat Mugur Isarescu, intrebat de jurnalisti despre estimarea Comisiei Europene privind deficitul bugetar de 6,1% pentru 2021.
El a explicat ca discutia despre existenta sau nu a banilor nu este una serioasa pentru ca atunci cand se inregistreaza deficit in mod categoric nu exista bani si atunci te imprumuti.
"Atunci in discutia aceasta trebuie chemati cei de la Trezoreria statului. Acolo e o echipa de toata cinstea care asigura finantare. Niciodata nu au fost intrebati: puteti sa va imprumutati?", a spus Isarescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat ca este ingrijorat, dar nu speriat.... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 13:54
Banca Nationala a Romaniei este ingrijorata de o deteriorare a deficitului bugetar, dar nu speriata, si spera ca acest lucru sa nu se intample, a declarat miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"O deteriorare a deficitului bugetar bineinteles ca ne ingrijoreaza. Speram sa nu se intample. Asteptam discutii constructive cu Ministerul de Finante, cu noul ministru de Finante, cu Guvernul. Am avut deja consultari cu Consiliul Fiscal. Nu ne-am schimbat pozitia. Pozitia noastra am spus-o si in engleza pentru agentiile straine "contain and gradual adjust". Deci nu ne repezim in majorari de impozite sau in masuri din acestea brutale care sa afecteze cresterea economica pentru ca daca am face asa vom continua, de fapt, politica prociclica", a spus Mugur Isarescu, intrebat daca este ingrijorat de efectul majorarii pensiilor asupra deficitului bugetar.
El a mentionat ca se iese greu dintr-o politica prociclica, dar nu este imposibil.
"Faptul ca am spus ca suntem ingrijorati nu inseamna ca suntem speriati. Sa nu transmiteti acest mesaj. Este un mesaj de vigilenta, de concentrare pe gasirea unor solutii viabile si care sa nu accentueze dezechilibrele", a afirmat Mugur Isarescu.
Intrebat despre volatilitatea cursului de schimb leu - euro, guvernatorul BNR a afirmat ca evolutia leului a fost mai stabila decat a forintului maghiar, care s-a miscat cu 3% fata de leu, care a fluctuat cu 1% in ultima luna.
Ministrul... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:37
Banca Nationala a Romaniei este ingrijorata de o deteriorare a deficitului bugetar, dar nu speriata, si spera ca acest lucru sa nu se intample, a declarat miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"O deteriorare a deficitului bugetar bineinteles ca ne ingrijoreaza. Speram sa nu se intample. Asteptam discutii constructive cu Ministerul de Finante, cu noul ministru de Finante, cu Guvernul. Am avut deja consultari cu Consiliul Fiscal. Nu ne-am schimbat pozitia. Pozitia noastra am spus-o si in engleza pentru agentiile straine "contain and gradual adjust".
Deci nu ne repezim in majorari de impozite sau in masuri din acestea brutale care sa afecteze cresterea economica pentru ca daca am face asa vom continua, de fapt, politica prociclica", a spus Mugur Isarescu, intrebat daca este ingrijorat de efectul majorarii pensiilor asupra deficitului bugetar.
El a mentionat ca se iese greu dintr-o politica prociclica, dar nu este imposibil.
"Faptul ca am spus ca suntem ingrijorati nu inseamna ca suntem speriati. Sa nu transmiteti acest mesaj. Este un mesaj de vigilenta, de concentrare pe gasirea unor solutii viabile si care sa nu accentueze dezechilibrele", a afirmat Mugur Isarescu.
Intrebat despre volatilitatea cursului de schimb leu - euro, guvernatorul BNR a afirmat ca evolutia leului a fost mai stabila decat a forintului maghiar, care s-a miscat cu 3% fata de leu, care a fluctuat cu 1% in ultima luna.
Ministrul... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:25
Se apropie momentul in care Mugur Isarescu trebuie sa decida daca isi va prelungi sau nu mandatul de peste un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, el fiind guvernatorul de banca centrala cu cea mai mare vechime in functie la nivel mondial, transmite Bloomberg.
Guvernatorul BNR are 69 de ani si in mandatul sau a trecut prin orice conjunctura economica de la hyperinflatie, in conditiile in care Romania era in pragul falimentului, si pana la criza financiara globala din 2008. Ceea ce va face in luna octombrie, atunci cand ii expira actualul mandat, ar putea fi un indicator al independentei bancilor centrale intr-o era a populismului, comenteaza Bloomberg.
Potrivit sursei citate, Romania este ultima tara care da dureri de cap oficialilor UE, care incearca sa raspunda amenintarilor la adresa democratiei venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politica monetara ale bancilor centrale din Ungaria si Polonia sunt deja alcatuite din oamenii care sunt aliati ai guvernelor.
Potrivit Bloomberg, Isarescu ar putea fi mai inclinat sa plece daca va exista o amenintare similara si asupra Consiliului de Administratie al BNR, unde toti membri urmeaza sa fie realesi sau inlocuiti.
"Daca actuala conducere este inlocuita cu oameni slab calificati si loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creste iar leul ar putea fi supus la presiuni. Ma tem ca daca nu va fi Isarescu, va fi cineva mai putin credibil... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 11:39
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a salutat, vineri, angajamentul luat de actualul guvern de a mentine deficitul bugetar la un nivel de maximum 3% din PIB, dar a anuntat ca totusi, in cazul in care plafonul e depasit, are pregatite masuri suplimentare.
Ministrul de Finante din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Stefan, declara recent ca, in ciuda masurilor privind cresterile salariale si reducerilor de taxe anuntate, deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB.
"Salutam declaratia ministrului de Finante, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O consideram un agajament", a spus Isarescu, la briefingul de presa de dupa prima sedinta de politica monetara din 2017.
Intrebat in legatura cu masurile pe care BNR le-ar putea lua in cazul in care deficitul bugetar va depasi plafonul stabilit in tratatele Uniunii Europene sau inflatia va depasi nivelul tintit de BNR, Isarescu a afirmat: "Intotdeauna avem scenarii si... citeste mai departe despre "Isarescu anunta ca e pregatit in cazul in care Guvernul Grindeanu duce deficitul peste 3%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 17:43
Parlamentarii au votat zilele trecute majorari salariale pe banda rulanta, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat asupra riscurilor din 2017.
Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar pentru anul 2017 ar putea ajunge si la 4 la suta.
Potrivit lui Isarescu, "configuratia bugetului pentru anul 2017 reprezinta principalul risc intern" luat in calcul de BNR in ceea ce priveste evolutia inflatiei, informeza Profit.ro. Seful Bancii Nationale spune insa ca ramane de vazut cum vor fi incluse in buget pomenile electorale recent adoptate de parlamentari.
"BNR are ca obiectiv primordial macrostabilitatea (...) Constructia bugetului pentru 2017 prezinta un rol important. Maniera in care vor fi inglobate legile recent adoptate, dar si cele deja existente nu este cunoscuta", a declarat guvernatorul.
Avertismentul specialistilor din domeniul bancar
Un avertisment serios in ce priveste impactul cresterilor ...citeste mai departe despre "Avertismentul BNR dupa pomenile electorale - care este riscul pentru 2017" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 20:17
Premierul Victor Ponta se afla la sediul Bancii Nationale a Romaniei, pentru o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu.
Ponta a ajuns la sediul bancii centrale in jurul orei 12.20, fiind intampinat de guvernator.
Discutia are loc in contextul vizitei delegatiei FMI in Romania, schimbarii mai multor ministri din Guvernul Ponta si dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asupra caruia urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.
Totodata, intalnirea are loc dupa declaratiile de luni ale guvernatorului BNR.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca BNR spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in perioada urmatoare, iar politicienii sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii.
Mugur Isarescu: Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: 'Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?' (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta.
Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:50
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59