Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia cu privire la dezechilibrele din bugetul pe 2019, intre venituri si cheltuieli, si precizeaza ca valoarea foarte mare a cheltuielilor cu pensiile si salariile ofera un spatiu fiscal foarte mic.
"Avem o problema in domeniul fiscal si l-am spus aici in repetate randuri. Nu atat deficitul reprezinta o problema, cat calitatea bugetului. Daca va uitati in buget, veniturile fiscale au scazut sub 30%. Asta nu e tara europeana. Putem sa o spunem direct. Asta e pe partea de venituri.
Pe partea de cheltuieli, ponderea foarte mare a acestor cheltuieli rigide cu pensii si salarii care iti da un spatiul fiscal foarte mic si o pondere relativ mica fata de nevoi a investitiilor publice. Dezechilibrul pe care l-am semnalat de 3-4 ani de zile intre investitiile publice si consum se vede pe strada. Daca va duceti sa va uitati pe strada, masini multe si drumuri putine. Nu mai au loc masinile pe drum", a declarat joi Mugur Isarescu, intr-o conferinta in care a prezentat decizia BNR privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.
In ceea ce priveste inflatia, guvernatorul BNR spune ca aceasta se va mentine peste tinta pana la finalul acestui an.
"Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 16:44
Banca Nationala a Romaniei a intervenit pentru a apara moneda nationala dupa ce leul a inceput sa se deprecieze pe piata internationala in urma recomandarii unei banci mari de a vinde titlurile romanesti, a afirmat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Leul a avut o mica depreciere. Acum ce va spun nu ar trebui sa va spun, dar va spun ca sa va calmez. Cand ai o inflatie mai mare decat in alte tari cam cu 2 procente, asa pe medie, nu te asteptai la asta? Dar sa faci asa un taraboi. Umpli primele pagini ale ziarelor de specialitate....Haideti sa ne calmam ca nu e nimic...Ne-a costat ceva. Orice taraboi costa. Si miscarea aceea care in sfarsit nu ca ne-a surprins, ne asteptam la ea, a fost periculoasa, nu s-a intamplat aici, ca de aceea v-am spus de pietele internationale. A fost peste noapte. Intr-adevar, leul era plimbat si a aparut, hai ca sa spunem asa, o recomandare a unei banci mari "vindeti Romania". S-au vandut ceva titluri. Deci nu am avut momente usoare, asta recunosc. Nu pot sa neg ca am intervenit, ca e prea evident, dar nu comentez ca am intervenit", a spus Isarescu.
De asemenea, el a mentionat ca o depreciere de sub 5% nu ar trebui sa intereseze.
"Si ca sa pun si eu intrebarea pe care mi-a pus-o un diplomat strain acum cateva zile, ca m-a intrebat "dar ce v-a apucat?" Piata functioneaza, cursul s-a depreciat cu 1,2%. Pai 1,2% parca vorbeam intre noi cei de aici ca flexibilitatea cursului intr-o limita de 5% nici nu trebuie sa ne... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 09:42
Romania nu este un caz unic din perspectiva inflatiei si romanii nu trebuie sa mai creada ca leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind "unde trebuie", a afirmat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Nu suntem noi romanii un caz unic si nici nu trebuie sa mai credem ba ca suntem o tara cu inflatie care nu se putea rezolva, ba ca leul se va deprecia continuu. Uitati ca am avut inflatie negativa chiar daca a fost determinata de unele politici fiscale. Inflatia este scazuta. Leul nu se depreciaza. Este unde trebuie. Cred ca am scapat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului si suntem o tara normala, europeana, sa spunem asa. Si in domeniul politic si social nu suntem departe de o anumita frecventa, poate suntem mai emotionali asa", a spus Mugur Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, finantarea intreprinderilor este scazuta, dar creditul trebuie sa finanteze investitii eficiente.
"Nu pledam pentru cresterea creditarii asa ca sa avem creditare mai mare. Nu facem nimic, decat sa pregatim o noua criza. Cand creditul finanteaza investitii eficiente, el contribuie la cresterea productiei potentiale. Ceea ce spuneam noi ca lipseste acum. Se stimuleaza prea mult consumul si PIB-ul potential este lasat in urma.
Avem un gap negativ. Acest gap negativ inseamna un potential de dezechilibre, ca se manifesta pe partea externa a balantei de plati, ca se manifesta in inflatie viitoare nu este bine sa stimulam consumul cu mult peste ceea ce produce... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 14:10
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o crestere a cursului cu 1-2%, asa cum s-a intamplat in ultima luna, nu inseamna o depreciere, leul fiind in realitate "excesiv de cuminte" comparativ cu alte monede.
"Daca dumnevoastra considerati ca o miscare de 1-2% este depreciere, eu cred ca este o exagerare aici. (...) Eu cred ca leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Nu as numi acest lucru depreciere. Este o moneda care este vie, se comporta sanatos in conditii de miscari de capitaluri, care in mod frecvent sunt greu de prognozat", a spus Isarescu.
Euro a depasit pragul psihologic de 4,55 lei in 8 martie, iar de atunci s-a mentinut in apropiere de acest nivel pana marti, atingand si un varf de 4,5654 lei, in 17 martie, nivel neatins din octombrie 2012.
Cursul minim din 2017 a fost de 4,4888 lei/euro, in 8 februarie, astfel ca variatia maxima a cursului euro/leu a fost de 1,7% in 2017.
Presiunea asupra leului a scazut incepand de luni dupa-amiaza, iar miercuri, cotatile erau apropiate de 4,54 lei/euro.
Vezi AICI cursul valutar de miercuri ...citeste mai departe despre "Isarescu: Scaderea leului din ultima luna nu inseamna depreciere. Este o moneda vie, a fost chiar excesiv de cuminte" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 17:57
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a explicat, joi, efectul votului de la referendumul legat de iesirea Marii Britanii din UE asupra cursului valutar.
El a precizat ca a fost vorba doar de un "soc emotional", care a fost "aproape fara impact".
"Miscarile pe piata valutara din Romania au fost mult mai mici decat in alte cazuri, (au fost - n.red.) aproape nesemnificative. (...) In prima zi si dupa anuntarea rezultatului votului, ...citeste mai departe despre "Isarescu explica efectul pe care il are referendumul din Marea Britanie asupra leului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iunie 2016, ora 17:10
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca nivelul cursului este "oarecum ridicat" pentru ca s-a vorbit despre un prag de 4,4 lei pentru un euro "ca un fel de bariera, care e greu de strapuns".
"Este un nivel oarecum ridicat pentru ca s-a vorbit despre acest 4,4 lei pentru un euro ca un fel de bariera, care este greu de strapuns. Cifrele arata ca de la nivelul din decembrie-ianuarie si pana in prezent este vorba despre doua procente. Cu greu putem vorbi despre un nivel ridicat.
Este ceva mai ridicat. Dar, panica nu este ceva rational, are multe elemente irationale. Noi le avem in vedere de fiecare data, ca asemenea fenomene sa nu se intample sau oricum sa incercam sa le atenuam din start. Din aceasta cauza am fost si suntem atenti la miscarile de curs", a mentionat Isarescu
Guvernatorul BNR sustine ca sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal.
"Sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal, o suma maricica. Vreo 2 miliarde si ceva de euro se afla in numele nerezidentilor. Atitudinea, reactiile, comportamentul nerezidentilor face sa fie mai greu de controlat.
De la Bucuresti, daca nu suntem atenti cu mesajele pe care le transmitem, stim bine cum se comporta investitorii, nu le trebuie multe informatii. Ei isi pot schimba comportamentul la o frantura de fraza. Atunci, atentie mare la ceea ce comunicam in interior. Este o lume globalizata. Informatia interna se duce si in... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:21
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
Modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie "bagate in seama" si nu ar trebui sa se vada imediat in preturi, a spus, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, potrivit Mediafax. Intrebat daca aprecierea leului este justificata de fundamentele economice, Isarescu a raspuns ca modificari de pana la 3-4% ale cursului nu trebuie bagate in seama.
Totodata, el a aratat ca aprecierea leului cel mult mai tempereaza anticipatiile conform carora moneda nationala s-ar deprecia sau descurajeaza persoanele care "tendentios" vorbeau despre depreciere ca justificare pentru cresterea preturilor.
"Altminteri, modificari de 1-2% ale cursului nu ar trebui sa se vada imediat in preturi. Cred ca preturile din Romania vor ajunge sa aiba o mult mai mare independenta fata de evolutiile din exterior", a spus Isarescu. Leul s-a apreciat in acest an cu 1,3% in raport cu euro. mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 22:57
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a intervenit pe piata valutara in luna ianuarie, iar cursul de schimb este stabil, nu artificial, a declarat, luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax."Un an si ceva societatea romaneasca a fost bantuita de o dezbatere despre care eu am spus de la inceput ca este sterila, ca acest curs ar fi artificial si asa mai departe. Nu este. Este un curs stabil.
In ianuarie chiar ca nu am intervenit deloc pe piata valutara, asta pot sa va spun cu mana pe inima", a declarat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
El a explicat ca interventiile bancii centrale au fost realizate pentru a steriliza o creatie monetara care a aparut dintr-o vanzare a Ministerului de Finante.
"Daca ministerul Finantelor, in loc sa ne vanda noua 500 milioane de euro ca sa obtina bani pentru finantarea de cheltuieli bugetare in luna x, ar fi vandut pietei, credeti ca era un lucru mai bun?
Acest lucru ar fi produs variatii mult mai mari de curs", a continuat Isarescu.
El a precizat ca banca centrala nu a urmarit un anumit nivel de curs. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:51