Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat iar Guvernul, afirmand ca "s-a dat prea mult" fara sa se tina cont de cat poate duce economia si, din aceasta cauza, tara noastra a ajuns sa importe foarte mult.
Potrivit acestuia, desi Romania a avut un ritm anual de crestere de peste doua ori mai mare decat Uniunea Europeana, acesta a fost corelat cu o dinamica ridicata a importurilor, informeaza Adevarul.
"Este bine ca avem crestere economica, dar hai sa vedem cum o obtinem. Daca continuam cu aceasta tendinta, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa facem o corectie si orice corectie costa si nu e placut, e dureros", a declarat miercuri Mugur Isarescu, la conferinta de lansare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.
El a subliniat ca este nevoie de o reechilibrare a dezechilibrelor macroeconomice, cum ar fi deficitul bugetar, deficitul de cont curent si structura cresterii economice, bazata in mare parte pe consum acoperit din importuri.
"Nu ne gandim neaparat sa trecem spre surplus comercial extrem de rapid. Reechilibrarea sustenabila a situatiei extrene trebuie sa contina doua componente esentiale. Prima este de natura fiscala, pentru a reduce treptat deficitul bugetar in directia atingerii obiectivului pe termen mediu, celebrul MTO. A doua consta in accelerarea reformei structrale, de natura sa sporeasca inzestrarea cu factori de productie, acei factori care cresc productivitatea si faciliteaza competitivitatea produselor si industriilor romanesti", a... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:42
Banca Nationala a Romaniei (BNR) insista pentru asigurarea unei mai bune structuri bugetului. Acest lucru inseamna o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investitii, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale.
"Nu este de dorit o politica fiscala prociclica. Cand ai o asemenea crestere economica, sa ai un deficit la limita permisa de UE... Din datele preliminare pe care le avem, deficitul fiscal se inchide sub 3%. Acest lucru inseamna eforturi din partea Ministerului de Finante. BNR insista pe o structura mai buna a bugetului, structura cheltuielilor, cum se zice", a spus Isarescu.
Investitiile si nu consumul ar trebui sa fie motorul cresterii economice, sustine guvernatorul BNR.
"BNR insista pe faptul sa avem o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investitii in total cheltuieli bugetare. In acest fel, treptat, cresterea economica sa se bazeze in mai mare masura pe investitii si in mai mica masura pe consum. Cu cat se va face mai repede, cu atat mai bine va fi mai bine. Aceasta este opinia Bancii Nationale", a mai spus guvernatorul BNR.
Citeste si: Se scumpesc creditele romanilor. BNR a majorat dobanda de politica monetara la 2% pe an ...citeste mai departe despre "Isarescu: BNR insista pe o structura mai buna a bugetului. Cresterea economica ar trebui sa se bazeze pe investitii, nu pe consum" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 19:49
Prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind cresterea economiei romanesti in acest an este cuprinsa intre 4 si 5%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in contextul in care Guvernul Grindeanu mizeaza pe un avans de 5,2% al produsului intern brut (PIB) in acest an.
Guvernul condus de Sorin Grindeanu si-a construit bugetul pentru acest an pe baza unei cresteri economice de 5,2%, cea mai optimista estimare avansata pana in prezent.
Insa Banca Nationala are o estimare mai pesimista decat a Executivului.
"Prognoza BNR privind cresterea economica din acest an este intre 4 si 5%", a spus Isarescu.
Recent, guvernatorul BNR a declarat ca bugetul Guvernului pentru 2017 este ambitios in special la capitolul venituri si este optimist in ceea ce priveste cheltuielile, mai ales avand in vedere modul in care au fost cheltuiti banii in anii precedenti.
Guvernul estimeaza o crestere de 13,9% a veniturilor bugetare in acest an fata de 2016, pana la 254,7 miliarde lei, si un avans de 15,2% al cheltuielilor totale in acest an fata de 2016, pana la 278,8 miliarde lei.
De asemenea, Mugur Isarescu a spus ca protestele din ultimele zile au impact asupra stabilitatii monetare si financiare, impact care se va simti si in cresterea economiei din acest an.
A 9-a zi de proteste: Mii de oameni au fost la Guvern. Nu i-au oprit nici viscolul, nici cutremurul, nici pana de curent
"Exista un impact asupra stabilitatii monetare si financiare, pe cale de consecinta... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 13:00
O crestere economica nesustenabila va fi corectata la un moment dat de piete sau prin reversari de politici, cu efecte in timp, astfel ca Romania nu se mai gandeste la un avans al economiei de 7%-8% pe an, ca in anii dinainte de criza, acesta necesitand o gandire in termeni mult mai echilibrati, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"In 2007-2008 ne preocupa acelasi lucru, ca si acum, sa avem crestere economica rapida, fara sa ne gandim la sustenabilitatea acestei cresteri. Si atunci, din pacate si acum, aceste cuvinte suna putin pasareste si nu cred ca societatea romaneasca s-a pregatit suficient pentru a intelege substanta acestei dezbateri", a afirmat Isarescu, cu ocazia prezentarii de catre Fondul Monetar International a Raportului regional de primavara pentru Europa Centrala, de Est si Sud-Est, gazduita de BNR, transmite News.ro.
El a aratat ca o crestere economica nesustenabila va fi corectata, mai devreme sau mai tarziu, direct de ...citeste mai departe despre "Avertismentul lui Mugur Isarescu: Ce se va intampla daca nu vom fi cumpatati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 12:14
Cresterea economica din prezent a Romaniei este nu doar robusta, ci si sustenabila, si poate fi si de durata, daca nu vom face greseli, a afirmat, vineri, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, intr-o conferinta dedicata sectorului bancar.
"Acum, pentru ca lucrurile par sa fi fost depasite, le vedem roadele si ele sunt pozitive. Pierderile de productie din perioada crizei au fost in totalitate recuperate, cresterea economica din prezent este nu doar robusta, dar, judecand dupa standarde actuale la nivel cel putin european, si sustenabila. Daca nu vom gresi din nou, va fi o crestere de durata", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, deficitul de cont curent s-a corectat masiv, cu valori de la 14% la mai putin de 1% in prezent, inflatia a atins minime istorice, situandu-se sub 1% in termeni anuali.
"Efortul sustinut de consolidare fiscala depinde de cum il masuram, dar este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. A condus nu doar la eliminarea ...citeste mai departe despre "Guvernatorul BNR: Cresterea economica actuala a Romaniei e nu doar robusta, ci si sustenabila" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 13:50
Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. - luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.
Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. Seful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.
"Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva In plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.
El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.
Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 09:22
Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul, intr-o maniera echilibrata, ca sa nu stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Cred ca acum este momentul ca Romania, intr-o maniera echilibrata, sa stimuleze consumul. Sa mergem spre 4% crestere economica fara sa stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate. Este necesara stimularea consumului sanatos, nu excesiv. Sa speram ca odata cu venirea primaverii sa creasca mai mult optimismul si inclinatia pentru consum", a spus Mugur Isarescu in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.
Discursul guvernatorului este diferit de cel pe care il avea in 2011, remarca zf.ro, cand Isarescu afirma ca stimularea consumului este o idee proasta, chiar periculoasa. Declaratia guvernatorului era facuta si in contextul perioadei electorale, cunoscut fiind ca in Romania, orice an electoral este insotit de numeroase derapaje in ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu: Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 14:14
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat luni seara ca exporturile reprezinta o solutie de crestere economica esentiala in actuala conjunctura mondiala, pentru Romania.
"Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere", a spus Isarescu, cu ocazia unei festivitati de marcare a 20 de ani de activitate a Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank, organizata la Banca Nationala.
Guvernatorul Bancii Centrale a spus ca un scenariu-cadru de sustinere a cresterii economice cu orientare spre exporturi este obligatoriu nu doar pentru Romania, ci si pentru alte tarii.
Datoria publica va trebui rambursata
Acesta a apreciat ca datoria publica si privata garantata de stat generata de deficitul comercial va trebui rambursata candva.
"Nu stim cu precizie cand, dar acest lucru stim ca se va intampla. Chiar daca ai vrea sa te refinantezi sa nu-ti creasca datoria externa, s-ar putea sa fie posibil sa nu poti", a spus Mugur Isarescu, subliniind ca finantarea prin exporturi ramane o alternativa obligatorie.
Guvernatorul BNR a facut o scurta trecere in revista a istoriei infiintarii EximBank.
"In anii 1990 principala problema care se contura era deficitul mare al balantei comerciale si nu era greu sa intelegi ca trebuie sa ai un cadru care sa stimuleze exporturile. Dispareau acordurile de clearing, acordurile comerciale, era clar ca era nevoie de un... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:24
Profetii cresterii economice a Romaniei si a iesirii din criza incep sa puna frana optimismului, constienti ca reformele reale nu au fost inca aplicate in ciuda presiunilor venite din partea Fondului Monetar International, sau a Comisiei Europene.In urma cu aproape doi ani, inaintea declansarii crizei economice, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei nu credea intr-o cadere accentuata a economiei romanesti, fiind printre putinii demnitari ai tarii care incerca sa mai afiseze o doza de optimism.
Presedintele Traian Basescu s-a aflat, initial, si el pe aceleasi baricade, dar a parasit rapid corabia sperantei, in ciuda faptului ca meseria de capitan de vas l-a invatat ca el trebuie sa fie ultimul care "sterge putina". In fine, ce mai conteaza, atata vreme cat economia Romaniei a cazut si tot cade, cu aceeasi carmaci la bord ?
Pe baza unor semnale numai de el vazute, premierul Emil Boc s-a grabit, la sfarsitul anului trecut, sa ne anunte ca se vad semnele redresarii.
Ce bine ar fi fost sa fie asa, numai ca, nu stiu cum se intampla, dar romanii de rand simt cu totul altceva. Amenintarile cu reducerile de salarii in sectorul bugetar, cu disponibilizari masive sau cu introducerea ordinii in sistemul de pensii nu au fost puse efectiv in practica, motiv pentru care nici mamaliga nu a explodat pe plaiurile mioritice.
Ceea ce se intampla la greci insa, mult mai temperamentali decat romanii, poate sa ne trezeasca la un moment dat la realitate. Nu in sensul de a ocupa ministere... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 23:21