Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care la 1 august va implini 72 de ani, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel incat sa ii includa la exceptii si pe membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca acestia sa aiba posibilitatea sa isi desfasoare activitatea si dupa implinirea varstei de 70 de ani, releva date analizate de Profit.ro.
Potrivit proiectului de lege, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani. Guvernul a stabilit, insa, si exceptii de la interdictia cumulului pensiei cu salariul in sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Romane, dar nu si pentru membrii din conducerea BNR, noteaza Profit.ro.
Acum, guvernatorul BNR arata ca in cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui act de numire in functie in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, si care au implinit varsta de 70 de ani anterior intrarii in vigoare a legii - cum este cazul sau. El arata ca lipsa acestor prevederi poate conduce la... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 16:35
Salariile angajatilor de la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt peste media celor incasate de alti directori. Guvernatorul Mugur Isarescu castiga aproape 64.000 de lei, in timp ce directorii de cabinet ajung si ei la cateva zeci de mii de lei, lunar.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, incaseaza un salariu net de 44.559 de lei, la care se adauga indemnizatia de membru al Consiliului de Administratie (CA), de 19.291 de lei. Astfel, in total, in conturi intra in fiecare luna aproape 64.000 de lei.
Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu are o leafa similara. Salariul sau este de aproape 42.000 de lei, iar indemnizatia de membru in CA este de 19.000 de lei. In total, el ridica lunar 61.000 de lei.
Viceguvernatorii Leonardo Badea si Eugen Nicolaescu au salarii de 38.192 de lei si indemnizatii de CA de aproape 19.000 de lei, potrivit grilei de salarizare publicata pe site-ul institutiei.
Alte beneficii
Membrii Consiliului de administratie nu beneficiaza de bonus de performanta. La incetarea contractului individual de munca, salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum sase ani in cadrul bancii, anterior indeplinirii conditiilor legale de incetare a contractului individual de munca.
In plus fata de salariul lunar, se acorda anual si alte... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2021, ora 23:15
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, miercuri, veniturile membrilor conducerii institutiei din ultimii sapte ani, dupa ce recent a dezvaluit castigurile din 2015.
Noile date indica faptul ca guvernatorul Mugur Isarescu a avut venituri anuale cuprinse intre 595.000 de lei si 1,14 milioane de lei pe an din 2009 pana anul trecut.
Iata veniturile guvernatorului BNR pe ani:
- 2009: 617.444 de lei (circa 145.700 de euro, la cursul mediu din 2009), adica aproximativ 12.100 de euro pe luna, in medie;
- 2010: 595.456 de lei (141.400 de euro, 11.800 de euro/luna) ;
- 2011: 772.380 de lei (182.200 de euro, 15.200 de euro/luna) ;
- 2012: 807.679 de lei (181.200 de euro, 15.100 de euro/luna) ;
- 2013: 828.950 de lei (187.500 de euro, 15.600 de euro/luna) ;
- 2014: 963.652 de lei (216.800 de euro, 18.000 de euro/luna) ;
- 2015: 1.144.069 de lei (257.300 de euro, 21.400 de euro/luna).
Banca centrala vine si cu o explicatie a diferentelor inregistrate de veniturile ...citeste mai departe despre "BNR publica veniturile conducerii din ultimii 7 ani: Cat a castigat, de fapt, Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 14:27
Banca Nationala a Romaniei este preocupata de stabilitatea cursului de schimb pentru ca volatilitatea acestuia se transmite cel mai repede in preturi, cu particularitatea ca se transmite foarte putin atunci cand leul se apreciaza si aproape dublu cand moneda nationala se depreciaza, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
El a precizat ca actuala apreciere a leului fata de principalele valute este conjuncturala, generata in principal de intrarile de capital pe fondul crizei din Ucraina.
"Cursul....se mai poate discuta ce a determinat aceasta apreciere semnificativa de aproape trei procente. Stim ca in Romania, impactul cursului asupra preturilor se transmite foarte repede, mult mai repede decat dobanda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: cand cursul se apreciaza, impactul in sensul scaderii preturilor este relativ limitat, cand se depreciaza, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumatate. Aceasta este si o explicatie de ce tinem la o stabilitate a cursului. (...) Mai ales daca vedem ca aprecierea cursului este conjuncturala", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a precizat ca o flotare libera a cursului de schimb nu este potrivita pentru o tara ca Romania. "Nu e asa usor cu miscari mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate inchide o fabrica si deprecierea ulterioara nu o redeschide imediat", a... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:55
Romania va putea intra in zona euro abia dupa ce o autostrada va trece Muntii Carapati, pentru a permite si dezvoltarea altor zone decat cateva enclave unde s-au concentrat investitiile straine, Bucurestiul fiind pregatit sa treaca la euro, dar este tras in jos de Las Fierbinti, spune Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a reluat tema autostrazii care sa treaca muntii intrebat de ce cresterea economica din ultimii ani nu se regaseste in buzunarele romanilor si de ce cresc discrepantele regionale, care duc, practic, la doua Romanii, cu realitati diferite.
"Cand cineva studiaza eonomia are producerea venitului si distributia. Faptul ca Romania are distributia mai mult sau mai putin polarizata, ca Romania se dezvolta polarizat, in cateva enclave, mai ales in zone in care sunt investisii straine directe, Bucuresti, Constanta, Craiova, Pitesti, cateva zone din Transilvania, tine de altceva decat de un indice agregat care este legat de cresterea economica.
Cresterea economica este evidenta si n-o vedem intr-o singura cifra, avem crestere de productie industriala, 8-10% crestere de exporturi, dublarea exporturilor in cativa ani. In aceste cifre va asigur ca n-ai cum sa minti, ca nu e vorba doar de statistica noastra, e vorba de statistica celuilalt. Deci, cand tu exporti, celalalt importa. Dar ca este vorba despre un alt tip de crestere economica fata de ceea ce eram noi obisnuti, sau cel putin generatia mea, echilibrata, repartizata rational pe intreg teritoriul tarii, este... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 16:12
Populatia trebuie sa cunoasca notiuni economico-financiare pentru a face fata complexitatii produselor financiare, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca cele mai recente analize ale Comisiei Europene subliniaza rolul pe care nivelul redus al cunostintelor l-a avut in criza globala.
"Cele mai recente evaluari si analize ale Comisiei Europene subliniaza rolul pe care nivelul scazut al cunostintelor economice, financiare l-a avut in amplificarea impactului crizei globale. Cu toate ca Uniunea Europeana acorda o atentie sporita educatiei financiare in ultimii ani, multe state europene inca nu raspund adecvat la aceasta problema, iar populatia nu detine inca suficiente cunostinte care s-o ajute sa inteleaga serviciile si produsele financiare pentru a lua deciziile corecte", a declarat joi Isarescu la conferinta internationala "Educatia financiara: investitie in viitorul societatii".
El a reluat informatia potrivit careia, in cadrul unui sondaj realizat de Banca Mondiala despre cunostintele financiare ale populatiei, indicele pentru Romania se situeaza la pozitia 31, pe o scara de la 0 la 100, sub medie.
Totodata, a amintit ca banca centrala si-a asumat, incepand din 2008, o strategie de sustinere a educatiei economico-financiare si a proiectelor care urmaresc distribuirea cat mai larga a informatiilor si principiilor de baza ale economiei pentru educarea tinerilor.
"In aceasta saptamana, sub egida Global Money Week, in toata reteaua editoriala a... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 16:11
Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca nu exista motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar in 2011, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, aratand ca leul se situeaza intr-o zona de "relativa stabilitate si sustenabilitate", informeaza Mediafax."Nu vedem motive pentru care el nu ar fi in continuare stabil. Si am sa va explic de ce, pe scurt", a raspuns Isarescu, intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, daca rata de schimb va fi in 2011 la fel de stabila ca in acest an.
Guvernatorul BNR a explicat ca deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB in 2007 si 2008, a fost motivul instabilitatii cursului si deprecierii leului.
"Acest deficit s-a corectat. De doi ani avem un deficit intre 4 si 6% din PIB. Consideram ca un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru Romania si este si bun. Jumatate din acest deficit este acoperit de investitii straine, cealalta de imprumuturi", a continuat Isarescu.
El a spus ca BNR considera ca leul se situeaza in prezent intr-o zona de "relativa stabilitate, de relativa sustenabilitate si corespunde fundamentelor". Totodata, Isarescu a precizat ca BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului intrucat acestea fac parte din iluziile "vandute" publicului legate de solutii rapide, ieftine, usoare.
"De exemplu, se spune: faceti deficite mai mari si vom iesi din criza! Solutia usoara. S-a terminat pentru Romania o asemenea solutie usoara", a adaugat... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:13