Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca, desi ne-am imprumutat foarte mult in acest an, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica datorie.
Problema este insa, spune el, ce anume face Guvernul cu banii imprumutati.
"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei nu a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e, ci ce anume facem cu banii", a declarat Mugur Isarescu, miercuri, la lansarea Raportului Anual al Bancii Centrale.
Guvernul a imprumutat marti din piata externa 2 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 12 si 30 de ani, dupa ce mai luase si in luna martie alte trei miliarde de euro.
Pentru imprumutul de 3 miliarde de euro din martie, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a dat vina pe cresterea PIB.
La inceputul anului, Ministerul de Finante a anuntat ca in 2019 se va imprumuta cu 4,25 miliarde de euro de pe piete externe. Asadar, dupa imprumutul de ieri, s-a depasit cu mult aceasta suma, ajungand la 5 miliarde de euro.
In total, Guvernul vrea sa imprumute anul acesta 15 miliarde de euro, din tara si din strainatate. Mai mult de jumatate din suma va fi folosita pentru plata altor datorii scadente, iar restul pentru acoperirea deficitului bugetar.
In luna iunie, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca exista un apetit tot mai crescut al... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:11
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a aratat, luni, optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei, in conditiile in care a recunoscut si cateva dintre problemele cu care se confrunta aceasta.
"Economia creste. Daca te-ai lua dupa televizoare, totul ar trebui sa se prabuseasca in tara aceasta. Nu vrea - nu vrea deloc sa se prabuseasca. Merge inainte", a afirmat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".
In schimb, Guvernatorul a mentionat ca Romania are probleme de competitivitate in fata Cehiei, Poloniei si Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.
"In primul rand, aceste tari au stimulat mai putin cererea agregata. Acest lucru s-a vazut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limita. (...) Nu mai putem sa neglijam. Economia este ciclica si ar fi foarte rau ca faza descendenta a ciclului sa ne prinda cu un deficit extern de mare. Marja noastra de manevra ar fi mult mai mica, si cu deficit bugetar", a mai spus Isarescu.
In cea mai recenta prognoza, publicata la inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% estimat in iulie, pana la 949,6 miliarde de lei.
In plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, fata de 1.095,6 miliarde de... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:05
Piata financiara din Romania prezinta un dezechilibru, intrucat bancile au o dominanta masiva, cu 80% din totalul activelor financiare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca situatia nu reprezinta un avantaj nici pentru banci, fiind necesara dezvoltarea altor segmente.
"Nu avem o supradominanta, dar as spune ca este o dominanta masiva a bancilor in cadrul sistemului financiar din Romania. 80%, chiar mai mult, din totalul activelor financiare din Romania apartin bancilor. Acesta nu este neaparat un avantaj. Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentam sistemul bancar.
Avem o piata financiara cam dezechilibrata. E important si pentru banci sa aiba, nu neaparat in coasta, dar sa existe alternative si pentru banci si pentru clientii bancilor si pentru oricine, pentru economia ...citeste mai departe despre "Isarescu arata cu degetul un dezechilibru: Bancile au o dominatie masiva - Ce e de facut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 11:25
Bancile trebuie sa directioneze resursele de finantare catre investitiile productive, calitatea finantarii fiind mai importanta decat cantitatea, si sa evite impovararea clientilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Este putin probabil ca, pe termen scurt, sa asistam la o rasturnare spectaculoasa a situatiei in ceea ce priveste creditarea. (...) Eu sunt de parere ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilanturilor, calitatea alocarii resurselor de creditare este mai importanta decat cantitatea. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitand impovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut. O astfel de abordare genereaza acele castiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se inscrie de o maniera sustenabila pe o spirala ascendenta, din care toata lumea ar avea de castigat", a explicat Isarescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, eveniment la care Agerpres este partener oficial media.
El a vorbi si despre pericolul pe care il reprezinta o dezintermediere accelerata asupra perspectivelor de crestere a economiei Romanesti.... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:44
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.
"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.
Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.
In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide
"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.
Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:36
Criza politica din vara anului 2012, dar si faptul ca a fost un an electoral, au influentat direct deprecierea cursului valutar care, la randu-i, si-a pus amprenta asupra inflatiei, a spus Mugur Isarescu, joi, la prezentarea Raportului pe Inflatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cea mai mare contributie la accentuarea inflatiei, in a doua parte a anului trecut, a venit din partea produselor volatile (legume, oua), a spus guvernatorul BNR.
"Preturile marfurilor nealimentare au ramas constante. Este un lucru remarcabil si ne arata o inflatie stabilizata. Acolo unde au avut loc cresteri de preturi sunt domeniile pe care le putem influenta mai putin: produsele alimentare. Ele sunt influentate de produsele volatile. De asemenea, au crescut si serviciile, unde impactul este direct legat de evolutia cursului de schimb", a afirmat Mugur Isarescu.
Rata inflatiei in luna decembrie 2012 a fost de 4,95%, in afara intervalului tintit de BNR, dupa ce in aceasta luna preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si nealimentare si a unei usoare scaderi inregistrate la servicii. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:24
Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns chiar si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care sustine ca bancile sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile, iar BNR nu prea are ce le faca.
Bancile comerciale din Romania sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile din sistem, acestea nefiind ale bancilor mama, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Nu spun ca bancile comerciale sunt mai inteligente decat Banca Nationala, dar sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile. Daca nu sunt reglementari ale bancilor mama, atunci exista o mare problema pentru BNR sa oblige aceste banci sa respecte aceste reglementari. In Romania, multe portofolii de credite au fost externalizate", a afirmat Mugur Isarescu.
Bancile se adapteaza la orice situatie
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca un guvernator de banca centrala nu ar trebui sa faca astfel de declaratii, chiar daca acesta au acoperire si ca Mugur Isarescu "da dovada de oboseala" cand face astfel de afirmatii.
Ionescu spune ca Mugur Isarescu are o problema de perceptie si a dat dovada de slabiciune, prin aceasta afirmatie. El sustine ca bancile straine se adapteaza in orice situatie, insa nimeni nu poate spune daca si cand anume incalca bancile legislatia.
"Nu stiu daca este vorba de o incalcare a legislatiei, pentru ca este greu de probat asa ceva. Insa, ideea in sine, ca bancile... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:01
Anul 2012 si cei care vor urma nu vor mai semana cu anii 2009-2011, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia decernarii emblemei "Onoarea Armatei Romaniei" din partea MApN.
"Suntem in ultimul trimestru al anului 2011. Un an in care, la 31 martie,
Romania a iesit din recesiune, dupa doi ani de contractie ce si-au lasat o
amprenta dura in intreaga economie", a spus, in discursul sau, tinut saptamana trecuta, guvernatorul BNR.
Societatea romaneasca, in ansamblu, s-a vazut nevoita - in cei doi ani de recesiune si in timpul crizei care continua - sa invete lectii dintre cele mai grele. Mai cu seama ca o alegere dramatica era inevitabila: ori luam in serios ajustarea bugetara, ori tara ar fi fost silita la noi amanari in planul cresterii economice, a explicat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR si-a aratat convingerea ca "anul 2012 si cei care vor urma nu vor mai semana cu anii 2009-2011", deoarece "Romania va trebui sa forteze iesirea din criza, un proces greu, complex si dificil. Ceea ce va cere, din partea intregii societati romanesti, un nou efort de restructurare, de eficientizare, de perfectionare. Si, mai ales, un efort de adaptare in viteza a economiei la un sistem competitiv".
Mugur Isarescu si-a adaptat apoi limbajul la specificul audientei si a spus ca "eu cred ca, in 2012, tara se va putea angaja pe doua fronturi: unul pentru insanatosirea in continuare a bugetului si al doilea pentru consolidarea cresterii economice. Altfel, doar
taind cheltuieli... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 10:29
"Mugur Isarescu reprezinta cu siguranta o solutie demna de luat in considerare, mai ales daca avem in vedere experienta ca prim ministru din urma cu un deceniu", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro. De aceeasi parere este si Stefan Vuza, care spune ca Isarescu se numara printre primele zece preferinte ale romanilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR din 1990, fiind cel mai longeviv guvernator al unei Banci Centrale din lume.Oficial Romania a iesit din recesiune. Cu toate astea, inflatia este la un nivel ridicat, iar lupta BNR impotriva acesteia prin mecanismul cursului de schimb poate avea un impact direct asupra exporturilor.
Potrivit omului de afaceri Stefan Vuza, Romania nu a iesit din recesiune si nici nu va iesi in urmatorii 2 ani. In opinia acestuia, BNR nu trebuie sa “se joace” cu economia Romaniei.
Pe de alta parte, omul de afacrei Silviu Prigoana spune ca rolul BNR este acela de a echilibra si a stabiliza cursul valutar.
O mare parte din banii de la FMI s-au dus la BNR pentru programul de stabilizare al cursului valutar.
"BNR are niste acorduri semnate cu FMI si cu CE si exista o foaie de parcurs in care noi trebuie sa accedem la moneda europeana. Are niste conditii foarte clare de inflatie, de stabilitate monetara. Daca nu se respecta anumite criteria, moneda nationala nu va adera la comunitatea europeana.
Mugur Isarescu nu a facut decat ce scria in acele hartoage, nici in plus,... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:08