Unul dintre sectoare economice care au inregistrat cele mai mari pierderi in perioada pandemica a fost cel al energiei. In timp ce clientii s-au putut bucura, in masura in care mobilitatea nu le-a fost ingradita, de preturi mult reduse la pompa pentru benzina si motorina, companiile din domeniu si-au vazut obisnuitele profituri de miliarde topindu-se, vazand cu ochii.
Desigur, avand in vedere ponderea costurilor cu transportul in costurile fiecarui produs, probabil ar fi trebuit sa asistam si la ceva reduceri de preturi, macar la alimente, mai vizibile.
Oricum, odata ce socul indus de cererea redusa se diminueaza, putem vedea saptamana de saptamana cum pretul la pompa incepe sa creasca. Puteti vedea aceste realitati, cu ochiul liber, aruncand o privire pe graficele alaturate.
In ceea ce priveste benzina, conform celor de GlobalPetroPrice.com, pretul mediu pe in ultima saptamana este de 4.40 lei/litru. Minimul inregistrat a fost de 4.22 lei/litri in 18 mai. Pentru comparatie, pretul mediu la benzina in lume pentru aceasta perioada este de 4.90 lei. Cea mai ieftina benzina la nivel global o gasim in Venezuela (0,02 USD/litru), Iran (0,08 USD/litru) si Sudan (0,14 USD/litru). Cea mai scumpa benzina din lume este in Hong Kong (2,24 USD/litru), Republica Centrafricana (1,8 USD/litru), Olanda (1,73 USD/litru) si Norvegia (1,68 USD/litru). La vecinii nostri, pretul mediu al benzinei in ultima saptamana a fost: Bulgaria (0,95 USD/litru), Ungaria (1,13 USD/litru), Serbia... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 10:37
Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Locuitorii Arabiei Saudinte si cei ai Emiratelor Arabe Unite se bucurau pana la inceputul acestui an de un sistem social foarte generos si aproape fara taxe.
Veniturile acestor doua tari sunt dependende in proportie de peste 80-90% de petrol. Cum pretul barilului a scazut dramatic in ultimii ani, si bugetele au scazut semnificativ.
Pentru a reface rezervele de bani, autoritatile au decis introducerea taxei pe valoarea adaugata si a altor cateva taxe. Analistii financiari sunt de parerea ca astfel produsul intern brut din cele doua emirate va creste cu 4-5 procente.
Astfel, de la 1 ianurie 2018 locuitorii Arabiei Saudite si cei ai Emiratelor Arabe Unite vor trebui sa plateasca un TVA de 5% care se va aplica tuturor produselor, inclusiv la litrul de benzina si motorina. Sunt exceptate insa de la plata TVA serviciile medicale, tranzactiile financiare si trasportul public, informeaza BBC.
Emiratele Arabe Unite spera ca prin introducerea TVA-ului sa adune anual la buget peste 3,3 miliarde de dolari. Totusi, autoritatile de la Abu Dhabi au anuntat ca veniturile cetatenilor nu vor fi taxate nici de acum incolo, insa au crescut taxele de drum si a fost introdusa o taxa petru servicii turistice.
Arabia Saudita, pe langa plata TVA-ului, a introdus si o taxa pentru tutun si o alta pentru bauturile racoritoare, eliminand in acelasi timp cateva beneficii de care se bucurau locuitorii sai.
In ultimii ani, Fondul Monetar International a atras atentia guvernelor celor... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:49
In Arabia Saudita va demara in luna decembrie un program de transfer de bani catre familiile cu venituri reduse afectate de masurile de austeritate ale Guvernului.
Cabinetul de ministrii de la Riad a anuntat ca platile catre familiile cu venituri mici vor incepe in data de 21 decembrie si vor fi revizuite trimestrial. In aceasi zi, ministrii au decis sa majoreze preturile la energie si electricitate, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, informeaza Bloomberg
Sumele de bani primite de familii vor varia in functie de veniturile lor si de numarul de membri. Platile vor fi efectuate in data de 10 a fiecarei luni, se arata intr-un document publicat de agentia de presa oficiala.
Guvernul saudit vrea sa reduca impactul asupra veniturilor familiilor provocat de masurile de reformare a economiei adoptate ca urmare a scaderii veniturilor din petrol. Pentru a evita sa recurga la economii, autoritatile de la Riad au renuntat la proiectele considerate ca nu sunt necesare, au redus subventiile si intentioneaza de asemenea sa introduca TVA.
Potrivit unor surse citate de Bloomberg, in primul trimestru din 2018, preturile la benzina urmeaza sa fie majorate cu aproximativ 80% in timp ce preturile la combustibil pentru avioane vor fi aduse la nivelul international dintr-un singur pas. De asemenea, preturile la benzina si alti combustibili precum motorina, kerosen si pacura vor fi majorate treptat pe parcursul mai multor ani.
Printul mostenitor Mohammed bin Salman vrea sa reduca... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 12:28
Zilele petrolului scump par apuse pe vecie, dupa cum sustin printii din Arabia Saudita. Pretul petrolului tocmai a coborat marti sub pragul de 46 de dolari/baril, valoare minima care n-a mai fost atinsa din primavara lui 2009.
Chestionat asupra evolutiei viitoare a petrolului pe piata internationala, unul dintre miliardarii Arabiei Saudite a exclus varianta ca acesta sa revina la cotatiile inregistrate in urma cu un an. Pretul de 100 de dolari/baril pare de-a dreptul o himera pentru Al-Waleed bin Talal, amintesc reporterii CNN Money.
Reteta prabusirii pretului
"Avem supraproductie si ne confruntam cu o lipsa a cererii de petrol. Amandoua sunt ingrediente pentru o prabusire a pietei, iar acest lucru s-a si petrecut", a afirmat printul Al-Waleed intr-un interviu pentru USA Today.
Comentariul acestuia reflecta si pozitia ministrului saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, care declara ca in decembrie pretul de 100 de dolari/baril va fi o amintire. Acest lucru inseamna carburant ieftin pentru soferii din statele care nu aplica suprataxe pe consumul de carburant clasic.
In Statele Unite, o tara in care benzina si motorina au un pret sub media mondiala, carburantul la pompa se vinde la un pret mediu de 2,13 dolari/galon, cu 1,18 dolari mai ieftin decat in ianuarie 2014.
Petrolul a beneficiat de cotatii oscilante intre 2008 si 2014, stationand insa mereu in jurul valorii de 100 de dolari/baril. Din iulie 2014 insa, cotatia petrolului a scazut vertiginos, pe masura... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 14:10
4