Opt dintre cele mai mari orase din Romania genereaza peste jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si suntem de acord ca este mare nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de motoare de crestere economica, a afirmat, marti, in cadrul conferintei "Cities of Tomorrow", ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt.
"Ma aflu in tara aceasta de doi ani si ceva (...) Opt cele mai mari orase din tara genereaza mai mult de jumatate din PIB-ul national. Aceste orase sunt motoare ale cresterii economice si sunt raze de dezvoltare pentru intreaga tara.
Acestea sunt centre culturale importante care atrag turisti, studenti, investitori si experti de profesie.
Suntem de acord cu totii ca Romania are nevoie de mai multe astfel de motoare de crestere, iar intrebarea dificila este cum sa cream astfel de pool-uri de dezvoltare in mod sustenabil.
Nu cred ca exista o reteta care sa se aplice peste tot in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare urbana. Orice strategie trebuie sa cuprinda un melanj corespunzator de abordari de sus in jos si de jos in sus.
Administratiile locale si centrale, guvernele trebuie sa asigure cadrul care sa raspunda cererilor din ce in ce mai mare de servicii publice si de infrastructura.
Calatorind prin tara a vazut multe companii, in special germane, care deja aplica principiile responsabilitatii corporatiste", a mentionat oficialul german.
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a subliniat, totodata, ca, pana in anul 2050, trei... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 13:55
Romania a inregistrat in 2014 o crestere economica de 2,9%, comparativ cu anul trecut, motoarele fiind industria, comunicatiile si impozitele nete pe produs, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Este prima serie de date provizorii, care vine dupa "estimarile semnal" publicate in februarie.
Romania, pe cai mari: Cu cat a crescut economia in 2014
Astfel, potrivit INS, produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro).
La cresterea PIB, industria a avut o contributie de 0,9% la si o pondere de 24% la formarea acestuia, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica.
Totodata, informatiile si comunicatiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la cresterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.
O contributie pozitiva au avut-o si impozitele nete pe produs (0,4%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% si care au inregistrat o crestere a volumului lor ...citeste mai departe despre "Romania, crestere economica de aproape 3% in 2014: Care sunt motoarele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 15:05
Coface estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de baza, fata de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
"In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna. Motoarele de crestere economica au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o crestere buna si consistenta si 2014 este al doilea an consecutiv de crestere consistenta, si productia industriala, cu un avans de 7,4%, ceea ce arata soliditate si perspective optimiste", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, directorul de tara Coface Romania.
Formarea bruta de capital in scadere, pe fondul reducerii cu 15% a investitiilor publice, a influentat negativ cresterea economica, potrivit Coface.
Cresterea din 2015 va fi sustinuta de consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si public, un aport 0 la cresterea economica din partea agriculturii si aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe, arata Coface.
Coman estimeaza pentru 2015 o crestere a consumului insa cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populatia si companiile se... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:09
Premierul Victor Ponta a aratat, joi, care vor fi motoarele de crestere ale economiei Romaniei in urmatorii ani si a explicat ce se va intampla cu proiectul de reducere a CAS.
"Energia - si nu intamplator am avut cele mai mari succes in ceea ce priveste reforma structurala in acest sector. Romania e un producator de energie electrica, dar nu avem infrastructura sa o vindem, si poate deveni un producator esential de gaz.
Agricultura - nu doar ca am avut noroc cu vremea, dar cresterea de subventii si restructurarile ne aduc recorduri de productie. In al treilea rand, IT-ul. (...) Avem tineri bine pregatiti. (...) Nu in ultimul rand, investitiile din fondurile europene pentru ca investitiile directe se fac 99 la suta din fonduri europene", a explicat Victor Ponta, la emisiunea Adevarul Live difuzata de B1 Tv, intrebat care vor fi motoarele de crestere ale tarii noastre.
Premierul a adaugat ca economia tarii a fost ajutata foarte mult de partea de industrie si productie si ca ...citeste mai departe despre "Ponta arata care vor fi motoarele de crestere ale Romaniei. Renunta la reducerea CAS?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 16:57
Economia Romaniei va inregistra in acest an o crestere economica de 2,3%, urmata de o accelerare la 2,5% anul urmator, estimeaza Comisia Europeana, care a imbunatatit estimarile anuntate in noiembrie, de 2,1% pentru acest an si de 2,4% pentru anul urmator.
Comisia se asteapta la o schimbare treptata a motoarelor cresterii economice in intervalul analizat, de la exporturi catre cererea interna.
"In 2013, cresterea puternica de 3,5% a fost sustinuta de exporturi si recolta bogata. O reechilibrare graduala a cresterii catre cererea interna este asteptata in 2014 si 2015, cu un avans real estimat de peste 2% al PIB.
Inflatia anuala medie este estimata sa incetineasca la 2,4% in 2014, in timp ce somajul este asteptat sa scada abia in 2015. Ajustarea fiscala va continua", potrivit prognozei economice de iarna prezentata marti de Comisie.
Executivul comunitar prognozeaza o rata a somajului de 7,2% in acest an, la fel ca cea de anul trecut, urmand ca aceasta sa coboare la 7,1% abia in 2015.
Guvernul si FMI estimeaza pentru 2014 un avans economic de 2,2% - 2,5%. mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 18:16
Guvernul Ponta a prevazut in bugetul pe 2013 o crestere economica de 1,6%, agricultura si fondurile europene fiind considerate de oficialii romani printre motoarele cresterii economice din acest an, fara sa fie insa clar ce capacitate de interventie va avea Executivul in aceste domenii.
Crestere a PIB-ului pe 2013, initial stabilita la 1,8%, a fost revizuita in scadere dupa consultarile cu FMI, in conditiile in care alte prognoze plaseaza cresterea economica a Romaniei la un nivel inferior.
Astfel, BERD estimeaza in acest an, pentru tara noastra, o crestere economica de 1,4%, in timp ce BCR si Coface au prognozat 1,1 si, respectiv, maxim 1%.
Cu privire la agricultura, Liviu Voinea, ministrul Bugetului, sustinea ca acest sector ar putea sa contribuie cu o crestere a 0,5% din PIB, in cazul in care acesta ar avea o evolutie medie.
Cu toate acestea, evolutia sectorului depinde in primul rand de conditiile meteorologice, iar productia agricola din acest an va fi determinata mai putin de performantele guvernului.
Cresterea PIB Romaniei, influentata mai degraba de context, decat de guvern
Analistul economic Mircea Cosea considera insa ca tara noastra va stagna din punct de vedere economic in acest an, din prisma masurilor luate pana acum de guvern.
Mai mult, el se declara "mai putin optimist" cu privire la "colateralul romanesc prevazut pentru fondurile europene", tinand cont de faptul ca aceasta suma se bazeaza pe "un sistem de impozitare inca netestat... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:00
Economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,2 procente in 2012, iar pe termen mediu avansul economic va creste la 3,5%, datorita revenirii investitiilor straine si a imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene, sustin oficialii agentiei de rating Standard&Poor's.
Agentia de rating recomanda Romaniei sa continue reformele structurale, deoarece acestea au un potential ridicat de crestere pentru tara, arata un raport al S&P transmis la solicitarea The Money Channel.
Economia Romaniei are perspective bune de crestere, iar deficitul bugetar in scadere, nivelul scazut al datoriei publice si progresul in domeniul reformelor structurale sunt doar cateva dintre atuurile pe care Romania le are. In acelasi timp, cei de la S&P evidentiaza si minusurile Romaniei. Pe aceasta lista se gaseste colectarea slaba de taxe, arieratele statului si nivelul mare al datoriei externe, alaturi de o capacitate administrativa limitata, evidentiata de absorbtia scazuta de fonduri europene si nivelul ridicat al coruptiei.
Conform analistilor S&P, produsul intern brut al Romaniei urmeaza sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si, pe termen mediu, avansul va urca la 3,5% pe an. In acest scenariu, investitiile si fondurile europene vor deveni motoare ale economiei, acestea stimuland consumul si exporturile. De altfel, Romania se va indeparta de modelul de crestere economica pe credit, spun expertii agentiei de rating.
Cu toate acestea, Standard & Poors continua sa pastreze... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:23
Premierul Emil Boc, a afirmat in cadrul sedintei de guvern de vineri, ca guvernul va aplica majorari prudente de salarii si pensii, in cursul anului, daca conditiile economice o vor permite.
"Stabilitatea si sustinerea cresterii economice sunt conditii pentru a putea discuta de usoare recuperari a salariilor si indexari de pensii. Nimeni sa nu se astepte de la Guvern la masuri populiste care sa destabilizeze tara", a spus Boc.
Acesta a mentionat ca prioritatea guvernului ramane cresterea economiei, motoarele de crestere economica fiind cele sase miliarde de fonduri europene, cheltuielile pentru investitii, realizate in mod eficient cat si utilizarea schemelor de ajutor de stat pentru sprijinirea firmelor, IMM-urilor si celor care creeaza locuri de munca.
De asemenea, premierul a declarat ca guvernul are in vedere si continuarea proceselor de simplificare a procedurilor administrative, in sensul reducerii duratei de infiintare a unei firme.
Emil Boc a cerut analiza rapida a tuturor cererilor ce vizeaza investitii si crearea de locuri de munca in Romania, deoarece "orice loc de munca este important acum pentru Romania".
Premierul a cerut ministerelor sa realizeze o lista cu investitiile pe care vor sa le faca in 2012, o prima lectura a acestei liste urmand sa aiba loc pe 15 februarie.
Boc a accentuat faptul ca prioritatea guvernului, in acest an, o reprezinta lucrarile aflate in faza finala de lucru.
"In momentul de fata, prioritatea o reprezinta aceste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:50
Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012, un an greu pentru economia romaneasca, intr-un context economic european sumbru, cu o recesiune in zona euro, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.
"2012 va fi un an greu pentru economia romaneasca, intr-un context economic european sumbru, cu o recesiune in zona euro si o restrangere a creditului pe fondul recapitalizarii bancilor straine prezente in Romania. Pe acest fond nefavorabil, companiile romanesti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finantare, la care se va adauga un consum intern privat slab si un nivel al investitiilor precar", a afirmat Christian Ionescu.
"Singura sansa pentru o avea crestere economica in 2012 este de a vedea o crestere semnificativa in zona investitiilor publice si a gradului de absorbtie a fondurilor europene. Fiind si un an electoral, este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economica, si sa nu alimenteze eventuale dezechilibre", a mai adaugat acesta.
El a declarat ca Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012 si ca motoarele de sustinere a cresterii economice din 2011, precum agricultura, exporturile si productia industriala, isi vor reduce aportul, compensate partial de revenirea consumului, in special cel guvernamental, in contextul unui an electoral.
De asemenea, Cristian Ionescu a declarat ca gradul de absorbtie al... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:19