Procentul celor care sunt optimisti in privinta economiei romanesti a scazut semnificativ fata de editia anterioara a studiului (18% in 2019 vs. 31% in 2018), ilustrand un fond de ingrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale si legislative, caracterul nesustenabil al cresterii economice bazata pe consum si de presiunile inflationiste, acestia fiind doar cativa potentiali factori care pot influenta mediul de afaceri in 2019.
Avand in vedere estimarea unui ritm de crestere mai putin puternic al consumului privat in 2018, fondul accentuat de ingrijorare al respondentilor a scazut in 2019 comparativ cu 2018 (18% vs. 26%).
Raportul realizat de EY, in parteneriat cu Business Mark, are la baza un sondaj online la care au raspuns 301 lideri de organizatii din diverse sectoare ale economiei romanesti, in perioada 25 octombrie - 10 decembrie 2018.
Din perspectiva pietei locale, executivii romani pierd din optimism, pastrand insa acelasi nivel ridicat de incredere pentru cererea de produse si servicii (44%) . Cand vine vorba de investitiile private in economia locala, nivelul de incredere scade, 36% dintre respondenti acordand un vot negativ. In ceea ce priveste piata de capital, oamenii de afaceri romani nu sunt foarte optimisti, doar 15% dintre acestia afirmand ca au incredere in evolutia acesteia. Aceleasi perspective negative planeaza si asupra stabilitatii pe termen scurt a pietelor. Analizand evolutia increderii liderilor de companii din Romania asupra economiei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:34
Guvernul vrea sa atraga investitii de un miliard de euro in Romania, a anuntat, miercuri, premierul Viorica Dancila, precizand ca in curand va fi deschisa schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro.
"Ne dorim un parteneriat strategic real, cu marile companii ce doresc sa investeasca in Romania si de acest motiv ma aflu la lansarea noii scheme de ajutor de stat. Vreau sa dau un semnal ca ne dorim stimularea unor noi investitii majore in Romania si din acest motiv vom adopta si alte masuri care sa sustina acest lucru.
Saptamana aceasta au aparut ultimile date cu privire la valoarea investitiilor directe pentru primele 3 luni. Au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017, demonstrand incredere in potentialul economiei romanesti si in actul de guvernare. Insa consider ca nu este suficient.
Ne dorim mult mai mult decat atat. Dorim sa asiguram o dinamica pozitiva a economiei si azi anuntam ca in scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investitiile private mai mari de 10 milioane de euro. Nu va ascund faptul ca tinta noastra finala este sa atragem investitii de peste un miliard de euro", a declarat premierul Viorica Dancila.
Potrivit acesteia, vor fi create astfel mii de locuri de munca care vor contribui la cresterea veniturilor bugetare. Totodata, Dancila a anuntat infiintarea unei noi agentii in vederea atragerii de noi investitii.
"Vor crea mii de locuri de munca si vor contribui la... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:33
Oameni de afaceri din Romania ar putea sa investeasca la Niagara Falls, localitatea unde se afla celebra cascada de la granita dintre SUA si Canada.
Primarul acesteia, Jim Diodati, a spus insa, dupa ce a fost in vizita in tara noastra, ca nu poate oferi prea multe informatii pe aceasta tema.
Edilul nu a dat detalii despre motivele pentru care dezvoltatori romani ar putea fi interesati de Niagara Falls.
"Nu vreau sa dezvalui acest lucru deocamdata. Ne-au cerut in mod specific (confidentialitate in acest moment - n.red.) ", a spus Diodati, citat de Niagarafallsreview.ca.
Acesta a calatorit in secret in Romania, trei zile, saptamana trecuta, impreuna cu seful administrativ, Ken Todd, si cu directorul responsabil cu dezvoltarea mediului de afaceri, Serge Felicetti, pentru a afla mai multe despre o potentiala oportunitate de dezvoltare pentru oras.
"Exista deja oameni de ...citeste mai departe despre "Investitii romanesti la Niagara? Ce spune primarul canadian, venit in vizita in tara noastra" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 21:56
Votul pe Brexit a transmis cateva unde de soc in plan economic, insa e posibil ca Romania sa beneficieze direct de iesirea Marii Britanii din UE? Putem atrage mai multi investitori straini catre tara noastra? Si care a fost, de fapt, explicatia pentru care bursele din lumea intreaga au deschis pe rosu in ziua de dupa referendum?
Analistii Tradeville considera ca nu prea exista semnale care sa arate ca Romania ar avea ceva de castigat dupa urma faptului ca Uniunea Europeana se micsoreaza, cel putin luand in calcul evenimentele de dupa referendum.
"Este putin probabil ca tara noastra va putea beneficia in vreun fel de pe urma Brexit. Reactia initiala a pietelor financiare locale arata clar ca Romania continua sa fie tratata drept o economie de frontiera, din care investitorii tind sa-si retraga capitalurile in perioadele turbulente: dobanzile titlurilor de stat la 10 ani au sarit la maximul anului, in timp ce leul a fost cotat aproape de minimele ultimilor trei ani fata de euro si ...citeste mai departe despre "Brexit: Niciun motiv de bucurie pentru Romania pe plan economic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 06:53
Andrei Toma, un tanar antreprenor roman in varsta de 30 de ani, da peste cap intreaga teorie parentala conformn careia joaca si mancatul la copii nu fac casa buna.
Inventia sa, cristalul reticular, a pornit de la nevoia de a raspunde unor probleme intalnite in arhitectura si designul interior si a sfarsit prin a deveni o jucarie cu rol educativ, care poate fi si degustata de copii, anunta un comunicat al companiei ICDS Arch.
Jucarie sau gustare?
Creatia romanului a fost elogiata si de juriul competitiei Innovate UK, unde jucaria comestibila a obtinut un binemeritat premiu.
La 19 ani, Andrei Toma parasea Romania pentru a se muta in Marea Britanie. In 2010, tanarul absolvea cursurile Universitatii pentru Arte Creative (UCA), incepand o cariera de succes ca designer interior.
"In timpul activitatii m-am izbit de o multime de probleme. Acest lucru m-a motivat sa deschid o afacere proprie", a explicat designerul roman.
ICDS Arch este firma prin care Andrei Toma a reusit sa realizeze cristalul reticular, o inventie care a obtinut unul din cele 100 de premii puse la bataie in cadrul competitiei internationale gazduite de Marea Britanie.
"Andrei Toma este un castigator merituos si se alatura unui grup de prestigiu de 100 de inovatori de top care simbolizeaza produsele de top din 2015.
Cu participanti de la investitori internationali, cumparatori si antreprenorii vizionari, pana la guverne si mediul academic, acest eveniment este o vitrina inedita pentru... mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 00:00
Un studiu recent arata ca 62% dintre romanii care au emigrat vor sa investeasca in dezvoltarea unei afaceri in Romania.
Cercetarea de piata despre diaspora romaneasca a fost realizata de Open-I Research pentru Asociatia Romanian Business Leaders, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, romanii din diaspora considera ca cele mai atractive domenii sunt turismul (50%) si agricultura (44%), insa principala bariera pe care o sesizeaza este gradul ridicat de coruptie din tara.
Studiul mai arata ca principalul motiv pentru care romanii emigreaza este posibilitatea de a avea o situatie materiala si loc de munca mai bune (70%), dar recunosc ca, in noua viata pe care o construiesc astfel, ajung sa le lipseasca cei dragi (73%) si interactiunile sociale (33%).
Pe de alta parte, desi 70% dintre respondenti isi doresc sa se intoarca in tara, 46% dintre ei nu au niciun plan concret in aceasta directie.
70% dintre romanii din diaspora vor sa vina acasa, dar nu-i lasa coruptia ...citeste mai departe despre "Cati dintre romanii care au emigrat vor sa investeasca in tara Infografic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 17:28
Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.
"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.
Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor
Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.
"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
Chiar daca Marea Britanie este reticienta in a primi imigrantii romani, nume mari de companii cu capital britanic, precum British American Tobacco sau Vodafone, au considerat tara noastra drept o buna oportunitate pentru investitii.
Marea Britanie ocupa, la sfarsitul lui august 2012, locul 13 in topul investitorilor straini in Romania, potrivit Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Astfel, numarul societatilor cu capital britanic a fost la acea data de 4572, adica 2,48% din totalul companiilor cu capital strain. La nivel de capital subscris, investitiile britanicilor s-au cifrat la 665,84 milioane euro sau 2,07% din totalul investitiilor straine.
De ce sunt interesati investitorii britanici in Romania
Faptul ca Romania este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, a fost unul din motivele principale care au facut British American Tobacco sa investeasca in tara noastra, spune Adrian Popa, Corporate, Legal & Regulatory Affairs Director al acestei companii.
Un alt motiv important pentru investitia companiei a fost orientarea pro-europeana a tarii noastre si faptul ca, la acel moment, eram in negocieri de aderare la Uniunea Europeana.
Ulterior, datorita succesului companiei pe piata romaneasca, investitiile au continuat. De altfel, BAT a demarat in 2012 noi investitii in capacitatea de productie, in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, investitia urmand sa fie finalizata in 2013.... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 09:18
Investitorii romani aleg sa isi deschida firme in Bulgaria, anul trecut numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria crescand cu aproape 50%. Cu ce "ademeneste" Bulgaria investitorii romani?
Romanii nu sunt singurii care se reorienteaza catre Bulgaria. Numarul firmelor provenite din Grecia a crescut cu 72%, la 3.781 de firme.
Printre motivele care determina investitorii romani sa isi inceapa afacerea in Bulgaria se numara cota unica, valoarea TVA-ului sau plafonul contributiilor fiscale, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe probleme de fiscalitate.
"Din punct de vedere fiscal, stau mult mai bine decat noi, atat in ceea ce priveste cota unica, care este de 10% in Bulgaria, dar si TVA-ul care este de 20% si, mai ales, pe contributii sociale, unde au 29% plafonat la 1.000 de euro, 2.000 de leve.
Practic, indiferent de cat trebuie sa dai salariul unui bulgar, mai mult de 290 de euro nu platesti la contributiile sociale, angajat plus angajator. Au o administatie fiscala mult mai eficienta decat a noastra si au restructurat-o cu proiecte finantate de Banca Mondiala", a precizat Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran, pentru Business24.
In plus, stabilitatea politica, birocratia mai putin "stufoasa" si un ministru de finante care se afla in top 100 cele mai citate personalitati ale lumii, ar putea contribui la decizia investitorilor de a alege sa investeasca in Bulgaria.
"Bulgaria are o legislatie fiscala ceva mai competitiva... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:58